Wpisy z tagiem: przetwory

niedziela, 31 sierpnia 2014
Papryka konserwowa

Lubię ją

Jest taka moja

Nie sklepowa! 

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 kg papryki białej
  • 2 kg papryki zielonej

zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. liści laurowych
  • opakowanie gorczycy

 

Przygotowanie: 

Papryki należy wydrążyć, następnie pokroić w większe kawałki. Zalewę gotujemy 5 minut.  Papryki przekładamy do słoików. Następnie zalewamy paprykę w słoikach (pamietaj by były wyparzone i czyste) i pasteryzujemy 15 minut.  

Sałatka z papryki i selera na zimę

Do słoika

Wepchnęli się obydwoje

Coś tam jeszcze ze sobą zabrali 

Składniki:


2 duże papryki czerwone
2 duże papryki zielone
2 duże papryki białe
1 bulwa selera
2 duże cebule


Na zalewę:


1 szklanka cukru
3/4 szklanki octu
5 szklank wody 
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka soli 

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, należy zagotować. Papryki obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę po obraniu kroimy w prążki. Wszystkie warzywa mieszamy i układamy w słoikach. Następnie zalewamy zalewą i zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
 

wtorek, 26 sierpnia 2014
Wielowarzywna sałatka do słoiczka

Zimą, gdy jeden kolor przeważa

Ona będzie

Jakże kolorowa i słoneczna 

Składniki:

2 kg białej kapusty

1 kg marchwi

½ kg cebuli

½ kg ogórków

25 dag zielonej papryki 

25 dag żółtej papryki

6 ząbków czosnku

pęczek zielonej pietruszki

Zalewa:

1 szklanka oleju

¾ szklanki octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

 

Przygotowanie: 

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew i ogórki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.  Zieloną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, zieloną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodką paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Sos paprykowy do słoika

Przywróć mi słońce

Nie tylko zapachem

Roztaczaj go po mojej kuchni 

Składniki:

1,5kg papryki
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1 łyżka oliwy
1-1,5 szklanki wody

 

Przygotowanie: 

Paprykę należy wydrążyć i pokroić. Cebule i czosnek również pokroimy. Wrzucamy wszystko na oliwę i smażymy chwilkę. Podlewamy wodą - ok. pół szklanki i dusimy. Następnie należy dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodajemy ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Mieszamy i blendujemy całość. Jeszcze gorący sos należy przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.  

poniedziałek, 25 listopada 2013
Przecier pomidorowy

Ten zapach jest niesamowity.

Otula moją kuchnię.

Nawet gołąb przysiadł na parapecie.

Składniki:

  • 4 kilogramów pomidorów (1 kg limy i 3 kg malinówki)
  • 1 szklanka oleju

 

Przygotowanie:

Z pomidorów wykrawam zieloną twardą część, tam gdzie znajduje się szczypułka. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy, wraz ze skórką i pestkami. Przelewamy do garnka, dodajemy olej. Gotujemy 5 minut. Przelewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 minut. Za radą cioci tak robię, ponieważ jak mnie uświadomiła pomidory, nie pasteryzowane, lubią kisnąć. Wyjmujemy z garnka i odwracamy na ręczniku. Odwracamy ponownie dopiero, gdy wystygną.

poniedziałek, 30 września 2013
Kiszona kapusta

Jest u nas co roku.

Ubita, ugnieciona - pewnie niezadowolona, że taka stłamszona.

Ale potem pęka z dumy na talerzu. 

 

Składniki:

  • poszatkowana biała kapusta - u mnie 10 kg
  • opakowanie ziela angielskiego
  • opakowanie liści laurowych 
  • sól

Przygotowanie:

Do naczynia lub garnka wkładam na dnie kapustę posypuję solą i ugniatam, między kolejnymi warstawami tak przygotowanej kapusty, dodaje kilka ziarenek angielskich i liści laurowych.  Warstawa po warstwie, ostatnia warstwa to sama kapusta z solą. Kiszoną kapustę trzymam w ciepłym miejscu przez 3 dni, nastepnie wkładam ją do słoików i pasteryzuję 5-7 minut. Gotowe!

 

wtorek, 24 września 2013
Kapusta kwaszona z burakami

Do mięs znakomita.

A i rybka z nią na talerzu się zaprzyjaźni. 

Kolor jesieni. 

 

Składniki:

  • 2, 5 kg poszatkowanej kapusty białej
  • 1 kg buraków
  • 50 dag marchwi
  • koper
  • 8 dag

Przygotowanie:

Buraki i marchew obrać, pokroić w paseczki, kapustę zmieszać z koprem i solą. W kamionkowym garnku lub słoju przekładać zaczynając od kapusty – kapusta, buraki, marchew – kończąc na kapuście. Każdą warstwę mocno uciskać. Obciążyć naszą sałatkę w naczyniu talerzykiem i na to słoikiem z wodą. Trzymamy w temperaturze pokojowej aż do momentu gdy powierzchnia pokryje się płynem mającym kwaśny smak. Sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut słoiki. Pozostawiamy na ręczniku do wystygnięcia.

 

niedziela, 12 sierpnia 2012
Przetwory ogórkowe

Jak co roku o tej porze, każdy robi weki, jak tylko może :)

Kiedy byłam za granicami Naszego kraju, bardzo brakowało mi tych chwil - ja, słoiki i ogórki. Może dlatego, że zapach świeżego ogórka kojarzy mi się z latem, z domem rodzinnym i mamą uwijającą się w kuchni. Jeszcze jako dziecko podkradałam mamie obrane ogórki, lekko je dosalałam i biegłam na dwór. A tam, w gronie innych ogórkożerców, wcinało się je aż uszy się trzęsły :D

Pamiętam, że w pierwsze lato, zaraz po powrocie z Wyspy przez kilka dni uwijałam się jak mróweczka w pocie czoła, by dogodzić rodzinie w zimne wieczory, gdy otworzą sobie moje arcydzieła ogórkowe.

Opłacało się! Od tej pory, właśnie od połowy lipca, moja kuchnia przypomina fabrykę przetworów:)

Zapraszam w takim razie do mojej kuchni:)!


Przecier ogórkowy


Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 koper
  • główka czosnku
  • 1 chrzan, tak 7 cm
  • woda z solą (na 1 litr wody daję 1-1 1/2 łyżki soli)

Przygotowanie:

Ogórki ścieramy na tarce lub w mikserze. Do każdego słoika wkładam starte ogórki, kawałek łodygi kopru, 1 ząbek czosnku - przedzielony na pół oraz 1-2 małe kawałeczki chrzanu. Wszystko zalewam wodą z dolą. Zakręcam. Nie pasteryzuję.

 

Ogórki konserwowe

 

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 koper
  • chrzan
  • 2 główki czosnku (czasem starcza jedna gdy jest duża)
  • gorczyca (ja akurat teraz nie mogłam kupić)
  • pieprz w ziarenkach
  • woda z solą (na 1 litr wody daję 1-1 1/2 łyżki soli)

na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • 10 łyżek octu

 

 Przygotowanie:

Zagotowujemy te składniki zalewy, słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą.

Pasteryzujemy 10 min. Później odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do dnia następnego w takiej pozycji. 

 

Ogórkowa sałatka

zdjęcie będzie w krótce wstawione

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1/2 kg papryki żółtej
  • 3 większe cukinie lub duży seler
  • 1 duża cebula

 

Na solankę

 

  • 2 i 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki soli

 

Na zalewę

 

  • szklanka wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 łyżka gorczycy
  • 1 szklanka cukru
  • parę ziaren ziela angielskiego

 


Przygotowanie:

Składniki pokroić w paski, ogórki można w talarki. Sałatkę zalewamy solanką i zostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie warzywa odcedzamy z solanki. Składniki na zalewę gotujemy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 15 minut we wrzącej wodzie.

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 5 łyżek musztardy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy na 4 części. Resztę składników należy zagotować. Sprawdzamy smak i gotujemy przez 5 minut. Ogórki wkładamy do słoików i zalewamy naszą zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.

 

Ogórki kiszone 



Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 1 koper
  • 1 chrzan
  • woda z solą (1 łyżka soli na 1 litr) 

Przygotowanie:

Do słoików władamy 2 ząbki zosnku, 2-3 kawałki chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy zimną wodą z solą i zakręcamy. 

 

Ogórki w zalewie curry 


Składniki: 

Zalewa:


1 litr wody
4 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki przyprawy curry


2 kg ogórków
liście selera
2 duże cebule
paczka gorczycy


2 kg ogórków należy umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę. Wodę wraz z cukrem, octem, solą i przyprawą curry gotujemy, a następnie należy ostudzić. Zimną zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach. 

Do każdego słoika należy włożyć liść selera, plasterek cebuli i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gotowujemy od 7-10 minut.

 

Życzę wszyskim smacznego:) 

 

 

 




piątek, 10 lutego 2012
Papryczki chili z serkiem w zalewie z oliwy

Składniki:

  • kilka strąków ostrej papryczki
  • opakowanie serka feta
  • 25 dag twarogu
  • ząbki czosnku - ilość zależy od tego czy wolimy ostrzejsze czy łagodniejsze
  • oliwa
  •  sól
  • zioła - ja dałam bazylię
  • pieprz

Przygotowanie:

Paprykę odcinamy od góry, usuwamy nasiona, płuczemy i lekko obgotowujemy. Będą trochę łagodniejsze. Ostudzone papryczki nadziewamy wymieszanymi i doprawionymi serami wraz z wyciśniętym czosnkiem. Następnie układamy paprykę i zalewamy gorąca oliwą. Zakręcamy. Jemy po kilku dniach. Pierwsza konsumpcja była po 3-ch:)





 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!