Wpisy z tagiem: Potrawy wegańskie

czwartek, 16 kwietnia 2015
Wegańska pasztet z grochu

Są takie dni 

Kiedy mówię NIE

Przesyt mięsa przyszedł

Składniki :
 0,5 kg suchego grochu
 2 cebule
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 ząbki czosnku
 1 czubata łyżeczka majeranku
 0,5 łyżeczki mielonego kminku
 2 czubate łyżeczki chrzanu
 1 łyżeczka musztardy
 100 g namoczonych rodzynek
 100 g orzechów włoskich
 4 łyżki nasion słonecznika
 3/4 szklanki kaszy manny
 5 liści laurowych
 sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Groch moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, płuczemy kilka razy i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch dobrze odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebule kroimy drobno i smażymy na małym ogniu ok 8-10 minut, często mieszając. W ostatniej minucie smażenia dorzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek i majeranek. Smażymy chwilę do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie całość przesypujemy do grochu i blendujemy krótko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do masy dosypujemy resztę przypraw, namoczone i odcedzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, słonecznik, suchą kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (keksówki) wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy liście laurowe. Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut to ładnego zarumienienia skórki.

Dahl z soczewicą i pomidorami

Pyszne!

Bezmięsne!

Aromatyczne!


Składniki:

·         2 szklanki czerwonej soczewicy

·         biała cebula

·         2-3 ząbki czosnku

·         mała papryczka chili

·         250 g pomidorów pelati z puszki (użyłam zwykłych z puszki)

·         2-3 cm korzenia świeżego imbiru (ja dodałam w proszku)

·         szczypta ziaren kolendry

·         szczypta ziaren kminu rzymskiego

·         szczypta cynamonu

·         sok z limonki (miałam akurat cytrynę, dałam ½ soku z cytryny)

·         ½ pęczka kolendry (użyłam suszonej)

·         sól

·         pieprz

·         woda lub bulion, tyle by przykryć składniki

·         kilka łyżek oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją w rondlu, dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Dorzucamy kmin oraz ziarna kolendry. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając by nie przypalić czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy soczewicę i pomidory. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy sokiem z limonki lub cytryny, solą i pieprzem oraz cynamonem. Podajemy posypane kolendrą.

 

 

czwartek, 02 kwietnia 2015
Granola

Lekko....

Lekko...

Słodko!

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 200 g obranych mieszanki orzechów
  • kilka migdałów
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • 4 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski. Dodajemy miód. Na blaszce układamy naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, mieszamy co trochę łyżką drewnianą. Zapiekamy do 10 minut. Podajemy gdy wystygnie np. z jogurtem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!