Wpisy z tagiem: KORECZKI

wtorek, 31 grudnia 2013
Koreczki z serkiem pleśniowym i winogronem

Zawsze są mile widziane.

Uwielbiam gdy są blisko.

Dziś nie może ich zabraknąć:)

Składniki:

  • zielony winogron
  • ser pleśniowy
  • czarne oliwki
  • kolorowe wykałaczki
  • 1/2 pomarańcza

Przygotowanie:

Połówka pomarańcza będzie naszą podstawą, nabijamy na wykałaczki w kolejności - winogron, kostka sera pleśniowego, oliwka. Wbijamy w pomarańcze.

wtorek, 17 grudnia 2013
Koreczki ze śledziem

Zawsze jest mile widziany.

On to wie.

Rozpycha się wśród innych niemiłosiernie.

Składniki:

  • 2 płaty śledzi a'la matias
  • czerwona papryka
  • zielone oliwki
  • ser żółty
  • połówka jabłka
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Paprykę oraz ser kroimy w kostkę. Śledzie należy wymoczyć a następnie też pokroić w kostkę. Nabijamy składniki - ser, śledź, papryka i oliwki. Takiego koreczka wbijamy w połówkę jabłka, tworząc jeża.

czwartek, 24 stycznia 2013
Koreczki z kiełbasy, pomidorków i czarnych oliwek

Malutkie, zgrabniutkie i na jeden kęs. Uwielbiam koreczki, nie wyobrażam sobie bez nich imprezy, tak jak Sylwestra bez szampana.

Propozycja na party karnawałowe lub na małą przekąskę we dwoje:) Smacznego!

Składniki:

  • kiełbasa ja użyłam ze świniobicia
  • pomidorki cherry
  • czarne oliwki
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Na wykałaczkę nabijamy kolejno, kiełbaskę, pomidorki a na sama górę oliwki. Zajadamy:)


piątek, 03 sierpnia 2012
Koreczki z boczkiem, czarnymi oliwkami i czosnkiem marynowanym

Lato rozleniwia nie ma co… przynajmniej mnie. Ileż to obietnic sobie złożyłam na ciepłe dni. Nowe wyzwania w kuchni, sport, rozrywka…. A tak naprawdę przychodzę z pracy do domu i najchętniej bym się teleportowałam na jakiś hamak. Tyle pozostaje z moich obietnic.

Ale ale… zaraz. Wczoraj byłam na basenie. Może nie popływałam za dużo bo mój maluszek mamusi na to nie pozwolił ale chyba też się liczy?!

A wiadomo po basenie apetyt wzrasta.


Składniki:

  • boczek gotowany pokrojony w kostkę
  • kilka czarnych oliwek
  • czosnek marynowany
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Produkty nabijamy na wykałaczki, zmieniając ich kolejność według uznania.

sobota, 26 listopada 2011
Koreczki na liściach szpinaku

Składniki:
  • świeże liście szpinaku
  • suszone pomidorki w oliwie
  • cebulowy ser ( np. z Lidla ) nie wiem czy jest dostępny w Polsce, w Irlandii tak - można go zastąpić innych
  • czerwona papryka
Przygotowanie:
Liście szpinaku płuczemy i osuszamy. Pomidorki odsączamy z oliwy i układamy na liściach szpinaku. Ser kroimy w kawałki i wkładamy w pomidorki. Na sam wierzch układamy paseczek czerwonej papryki. Można przebić wykałaczką.



Koreczki z kotlecikami mielonymi

Składniki:

na kotleciki:

  • pół kilo mieszanego mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jedno jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka masła i olej do smażenia
  • szczypta soli, pieprzu, przyprawy do kurczaka

dodatki:

  • sałata
  • rzodkiewka
  • można też wykorzystać paprykę, oliwki czy pomidorki koktajlowe
  • patyczki na koreczki

Przygotowanie:

Cebulkę należy posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Dodajemy do zmielonego mięsa, ząbek czosnku zgniatamy. Dodajemy jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobione mięso trzeba podzielić na kulki wielkosci mandarynki, deliktanie rozgnieść na płasko i następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Na patelni należy rozgrzać tłuszcz, a następnie delikatnie kłaść uformowane kotlety mielone. kilka minut do zezłocenia z każdej strony. 



niedziela, 06 listopada 2011
Koreczki na kruchym cieście z bekonem

Składniki:
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • jajko
  • żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do formy
Farsz:
  • 4 ziemniaki
  • 250 g bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka śmietany
  • jajko
  • białko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50 g startego sera ( niekoniecznie )
  • natka pietruszki ( niekoniecznie )
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zgniatamy ciasto. Następnie pozostawiamy je w lodówce na 30 min. Po tym czasie należy ciasto "wlepić" w natłuszczoną formę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie, wyjmujemy i kroimy w talarki. Bekon podsmażamy na oleju. Składniki te układamy warstwowo w naszym cieście. Śmietanę należy roztrzepać z jajkiem i białkiem, dodajemy również zioła prowansalskie i ser. Sosem zalewamy ziemniaki i bekon. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w teperaturze 180 stopni. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Naszą zapiekankę możemy podawać pokrojoną w trójkąty, kawałki bądź w wersji jaką ja proponuję czyli koreczki. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.



piątek, 22 lipca 2011
Koreczki "niby nic"


Składniki:

  • ser żółty
  • papryka czerwona
  • czosnek konserwowy z przyprawami
  • wykałaczki
Przygotowanie:
Ser kroimy w kwadraty, paprykę w kawałeczki, wszystko nabijamy na wykałaczki kończąc na czosnku.
poniedziałek, 27 grudnia 2010
Koreczki z ananasem
Składniki:
  • ser żółty
  • cebulka konserwowa
  • ananas z puszki
Przygotowanie:
Ser kroimy w kostkę oraz ananasa a następnie nabijamy na wykałaczkę kolejno składniki.
 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!