Wpisy z tagiem: pasty i pasztety na kanapki

poniedziałek, 13 listopada 2017
Domowa metka

Zasmakuj się

Turlaj

Rozsmaruj


Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego surowego dość tłustego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku zależenie od ostrości, wielkości i gatunku

 

Przygotowanie:

Od boczku odcinam skórę jeśli jest. Kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Miele również cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i wrabiam dłonią dokładnie masę (ja robię to w rękawiczce). Tworzę kuleczki. Podaję do kanapek.



wtorek, 18 kwietnia 2017
Pasztet drobiowy

Pyszny!

Delikatny!

Spróbuj!


Składniki:

  • wątróbka drobiowa 400 g
  • piersi z kurczaka 1 kg
  • marchewka 2 szt
  • cebula 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler
  • por 1 szt
  • natka pietruszki 4 gałązki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • kajzerka 1 szt
  • jajka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty 6 ziaren
  • pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!) tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.

Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.

Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Piersi, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)

wtorek, 07 marca 2017
Pasta jajeczna z dymką i curry

Zaklinam słońce

Żółtym kolorem

Zajrzało do mnie przez okno

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżki majonezu
  • dymka zielona część
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka przepuszczamy przez sitko, tak by była kosteczka. Kroimy drobno dymkę. Dodajemy majonez, curry i pieprz. Wszystko mieszamy. Smacznego!


środa, 07 września 2016
Pasta z makreli z twarogiem i czerwoną papryką

Chodź do mnie

Usiądź

Zasmakuj się

Składniki:

  • ok. 150 g wędzonej makreli,
  • ok. 60 g chudego twarogu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makrelę obieramy dokładnie z ości, rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, przyprawiając do smaku i pasta gotowa.



wtorek, 10 maja 2016
Pasta z kuskusa, sera feta i pieczarek

Chyba mam przesyt potraw mięsnych

Wiosna przecież w pełni

Zapraszam do stołu

Składniki:

  • pół szklanki kaszki kuskus
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 paczki fety
  • pieprz
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą w proporcji 1:1, czekamy aż napęcznieje. Pieczarki czyścimy, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy drobno. Podsmażamy. Gotowy kuskus, ser oraz warzywa dajemy do malasera. Przyprawiamy. Gładką masę przekładamy do pojemniczka. Trzymamy w lodówce.


niedziela, 10 kwietnia 2016
Pasta z białej fasoli

Nie tylko dla wegan

Dla mnie również wyśmienita

Skosztujcie proszę:)

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżki ziaren kminku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc, dnia następnego gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem kminku i liści laurowych. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie. Ugotowaną fasolę miksujemy, można dodać kilka łyżek wody by konsystencja była delikatniejsza. Do masy dodajemy cebule, majeranek i sól. Wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym na kanapce.

wtorek, 29 marca 2016
Pasztet mięsny

Przyznam szczerze, że się zagapiłam i zamiast zmielić mięso najdrobniej jak się da, zmieliłam grubiej. Efekt taki, że pasztet bardziej przypomina pieczeń rzymską niż samego bohatera w tytule, ale wierzcie mi smakuje wybornie:)

Składniki:

 

0,5 kg mięsa wieprzowego

 

0,5 kg mięsa wołowego

 

0,25 kg boczku surowego bez kości

 

10 dag wątróbki

 

1 marchewka

 

1 pietruszka

 

1 łyżka soli

 

1 łyżeczka pieprzu

 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

3 jajka

 

10 szt ziele ang

 

2 szt bułki kajzerki czerstwe

 

2 szt liść laurowy

 

 

Przygotowanie:

 

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę. Dodać obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą i gotować do miękkości. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułki), ostudzić. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (razem z bułką). Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową) i jajka, następnie wyrobić. Masę przełożyć do formy keksówki. Piec ok 1,5 godziny w 180st.



środa, 23 marca 2016
Pasta z awokado

Idealna jako przekąska

Na chleb, na jajka, na krakery

Zrób szybciutko:)

Składniki:

  • miękkie awokado
  • szczypiorek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy poszatkowany szczypiorek oraz pietruszkę. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy. Gotowe:)

czwartek, 16 kwietnia 2015
Wegańska pasztet z grochu

Są takie dni 

Kiedy mówię NIE

Przesyt mięsa przyszedł

Składniki :
 0,5 kg suchego grochu
 2 cebule
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 ząbki czosnku
 1 czubata łyżeczka majeranku
 0,5 łyżeczki mielonego kminku
 2 czubate łyżeczki chrzanu
 1 łyżeczka musztardy
 100 g namoczonych rodzynek
 100 g orzechów włoskich
 4 łyżki nasion słonecznika
 3/4 szklanki kaszy manny
 5 liści laurowych
 sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Groch moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, płuczemy kilka razy i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch dobrze odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebule kroimy drobno i smażymy na małym ogniu ok 8-10 minut, często mieszając. W ostatniej minucie smażenia dorzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek i majeranek. Smażymy chwilę do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie całość przesypujemy do grochu i blendujemy krótko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do masy dosypujemy resztę przypraw, namoczone i odcedzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, słonecznik, suchą kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (keksówki) wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy liście laurowe. Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut to ładnego zarumienienia skórki.

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!