Wpisy z tagiem: pasty i pasztety na kanapki

czwartek, 16 kwietnia 2015
Wegańska pasztet z grochu

Są takie dni 

Kiedy mówię NIE

Przesyt mięsa przyszedł

Składniki :
 0,5 kg suchego grochu
 2 cebule
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 ząbki czosnku
 1 czubata łyżeczka majeranku
 0,5 łyżeczki mielonego kminku
 2 czubate łyżeczki chrzanu
 1 łyżeczka musztardy
 100 g namoczonych rodzynek
 100 g orzechów włoskich
 4 łyżki nasion słonecznika
 3/4 szklanki kaszy manny
 5 liści laurowych
 sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Groch moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, płuczemy kilka razy i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch dobrze odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebule kroimy drobno i smażymy na małym ogniu ok 8-10 minut, często mieszając. W ostatniej minucie smażenia dorzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek i majeranek. Smażymy chwilę do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie całość przesypujemy do grochu i blendujemy krótko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do masy dosypujemy resztę przypraw, namoczone i odcedzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, słonecznik, suchą kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (keksówki) wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy liście laurowe. Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut to ładnego zarumienienia skórki.

piątek, 27 marca 2015
Pasztet mięsny

Pasztet!

Ale jaki?

Delikatny, pyszny, świąteczny

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 500 kg łopatki
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • można dodać ulubione zioła
  • marchew
  • pietruszka korzeń
  • 2 gałązki selera naciowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysmarowania formy
  • oliwa lub olej

 

Przygotowanie:

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i podsmażamy 3-4 minuty. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oraz łopatkę gotujemy z warzywami do miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia. Mięsa i warzywa przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach dwa razy, o małych, przepuszczamy raz. Do masy dodajemy jajka, przyprawy i bułkę tartą. Masę przekładamy do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez godzinę w temp. 200 stopni.

poniedziałek, 05 stycznia 2015
Pasta ze szprotek

Idealna do chleba

Ale bułka też się nada

To jak? 

 

 

Składniki:

  • 500 g szprotek
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera, w razie potrzeby bardziej doprawić. 

sobota, 30 marca 2013
Pasztet z jajek i pieczarek

Szybki pasztet idealny na Wielkanoc. Znalazłam go u Olgi Smile. Wobec tego prezentuję go i Wam:) Życzę smacznego:)

Składniki: 

• 10 jajek ugotowanych na twardo
• 3 jajka surowe
• 200 g pieczarek
• 2 cebule
• 1 szklanka startego żółtego sera
• 1 szklanka bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej
• 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu sojowego
• 4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
• sol i pieprz do smaku 

 

Przygotowanie:

Gotujemy na twardo 10 jajek, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy je na grubej tarce i przekładamy do miski. Pieczarki oraz cebulę czyścimy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. W dużej misce łączymy starte i surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę z posiekaną pietruszką, startym żółtym serem, śmietaną, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Masę mieszamy i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pasztet pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po schłodzeniu w lodowce podaję pokrojoną w grube plastry. 

 

 

niedziela, 10 lutego 2013
Pasztet mięsno - śliwkowy

 

Pomysł na taki pasztet znalazłam u Olgi Smile. Spodobało mi się, że jest łatwy i szybki do zrobienia. Nie mówię, że nie lubię wszystkich tych pieczonych pasztetów, ale kiedy mam ochotę mieć coś tu i teraz to ten pasztet zaspokaja moje pragnienia:)

Mam nadzieje, że zasmakuje mojemu Filipkowi. 

Choroba dopadła w szpony mojego syneczka. Bidulek walczył zaciekle z gorączką. A kiedy udało mu się ją zwalczyć, zaatakował go inny wirus. Widzę jego smutne oczka i serce mi krwami. Tuli się do mnie dzieciątko jak do jakiejś wróżki, chyba wierzy, że mamusia zabierze to choróbsko. Chyba czuje, że dla niego zrobiłabym wszystko, nawet to co wydaje się niemożliwe.

I nie ma apetytu też. 

Mam cichą nadzieję, że skusi się może na mięska kęs...

Składniki:

  • około 1,25 kg mięsa wołowego (zazwyczaj używam giczy) 
  • 250 g masła
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek
  • sól
  • biały pieprz mielony

Przygotowanie:

Gotujemy mięso do miękkości, ja zazwyczaj wrzucam do szybkowara i poświęcam mu od 45 minut do 1 godziny. Wszystko zależy od części mięsa i od jego świeżości. P ogotowaniu mięso studzimy.
W niedużym garnuszku zalewamy śliwki wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Wstawiamy na średni gaz i gotuję bez przykrycia przez około 15-20 minut aż większość płynu odparuje a śliwki staną się miękkie i maziste. W drugim garnuszku rozpuszczamy 250 g masła. 
Do robota z wirującym nożem wkładamy mięso wstępnie pocięte na mniejsze kawałki nożem wraz ze śliwkami odlanymi z zalewy. Zalewę zachowujemy o ile jej jeszcze troszkę zostało, bo pomoże w osiągnięciu konsystencji mięsa. Włączamy robota i mielimy mięso, może iść to dość opornie, więc dolewany wywar z gotowania śliwek suszonych. Jeżeli nadal jest zbyt gęste zaczynamy partiami dolewać masło. Całość miksujemy nawet kilka minut aż masa będzie lśniąca, o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wkładamy do miseczki, którą wstawiamy do lodówki. Pasztet jest dość miękki, więc nie nadaje się do krojenia a do smarowania na kanapki. 

 

 

wtorek, 29 stycznia 2013
Pasta serkowo - orzechowa

Składniki:

  • ser biały
  • kilka orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki majonezu
  • jabłko

Przygotowanie:

Ser kruszymy widelcem, dodajemy drobno pokrojone jabłko oraz posiekane orzechy. Na koniec majonez i gotowe!:)

 

środa, 23 stycznia 2013
Pasta jarzynowa na kanapki

Zostały Ci warzywa z niedzielnego rosołu?! Zrób pastę na chleb:)

Składniki:

  • jarzyny z rosołu
  • gotowana pierś z kurczaka lub dwa skrzydełka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kosteczkę, to samo czynimy z drobiem. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku. Gotowe!

czwartek, 29 listopada 2012
Pasztet z cukinii

Jeśli znudziły Ci się te same śniadania, ten pasztet jest dla Ciebie. Jest poprostu pyszny. Bez ściemy:)! Koniecznie wypróbujcie. Ja osobiście lubię czosnek, dlatego nie pożałowałam sobie jego większej ilości. Nie opanowałam się jaki pasztet pod czas pieczenia wydzielał zapach i ukradłam kawałek. Mniam! Ale lepiej poczekać aż wystygnie.

Składniki:

  • 5 szklanek startej cukinii (tarka jarzynowa), ja zmieliłam w malakserze wyszło mniej szklanek
  • 5 średnich jajek
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka drobno startego sera
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 średnia marchewka (starta na tarce o małych oczkach lub w malakserze)
  • 1 ząbek czosnku – ja dałam 3
  • 1 średnia cebula – dałam 2 małe, pokrojone w kostkę
  • 1 natka pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie – dodałam też łyżeczkę czosnku granulowanego
  • keksówka

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, a następnie ścieramy albo po kawałku wrzucamy do malaksera. Należy nadmiar wody odcisnąć. Czosnek, cebulę oraz natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki razem łączymy. Keksówkę wysmarowaną tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę łyżką. Pieczemy przez 60 minut 180 stopni, 2 grzałki, pod koniec pieczenia jakieś 15 minut, zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Pamiętajcie by nie wyjmować pasztetu z foremki zanim nie wystygnie, ponieważ inaczej się rozwali.

Smacznego!




wtorek, 30 października 2012
Pasztet z selera i pieczarek

Kiedy poraz pierwszy spróbowałam ten pasztet myślałam, że jest mięśny... Poważnie!:) Potem mama zdradziła mi jego skład. 

Uwielbiam ten pasztet, spróbujcie go i Wy:) 

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 cebule
  • 1 p. margaryny
  • 1 - 1 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 200 g pieczarek
  • 1,5 szklanki tartej bułki
  • 6 jajek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki dusimy chwilę na maśle. Następnie w malakserze mielimy je lub drobno siekamy. Seler i cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce (duże otwory), dodajemy wodę, margarynę. Gotujemy jedną godzinę. Studzimy i dodajemy bułkę tartą, pieczarki oraz jajka. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 1,5 godz. w temp.180-190 stopni. Pasztet jest najlepszy po schłodzeniu.



 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!