Wpisy z tagiem: Porady ryżowe makaronowe i kaszowe

niedziela, 16 sierpnia 2009
Gdy przypali się ryż...
Gdy ryż się przypalił i przywarł do dna garnka, należy włożyć do środka kromkę pieczywa i poczekać 5 minut. Chleb wchłonie spaleniznę. Tę część ryżu, która się nie przypaliła, należy ostrożnie wyjąć, a gdy jest jeszcze surowy, przełożyć do innego garnka, zalać odrobiną wody i dogotować.
wtorek, 16 grudnia 2008
Gdy makaron lub ryż się sklejają...
Dolajemy do osolonej wody trochę oleju, po ugotowaniu zawsze przelewamy zimną wodą.
wtorek, 24 czerwca 2008
Jak przechowywać kaszę?

Przechowujemy ją w suchym i przewiewnym miejscu.

Kaszę jęczmienną i pszenną możemy przechowywać ok. 7 miesięcy;
gryczaną 5-7 miesięcy;
jaglaną 3-4 miesiące;
płatki owsiane – 3 miesiące.
Ugotowane kasze przechowujemy w lodówce (do dwóch dni); możemy ją także zamrozić.

poniedziałek, 02 czerwca 2008
Metody gotowania ryżu
- Po wypłukaniu i osączeniu ryż wrzuć do dużej ilości gotującej się i osolonej wody. Gdy się ugotuje, odcedź i przelej zimną woda. Niestety, podczas takiego gotowania ryz traci wiele z cennych składników.
- Do garnka z grubym dnem wrzuć wypłukany i odsączony ryż. Zalej go wodą (na szklankę ryżu dwie szklanki wody) i zagotuj bez przykrycia na sporym ogniu. Po zagotowaniu garnek przykryj i trzymaj jeszcze 15-20 minut.
- Wypłukany ryz mocz w zimnej wodzie przez kilka godzin. Odcedź i gotuj na parze w specjalnie do tego przystosowanym garnku z dziurkowaną wkładką. 
-
Ryż możesz obsmażyć na tłuszczu, następnie zalać go wodą i gotować pod przykryciem.
czwartek, 29 maja 2008
Metody gotowania kaszy
Na sypko (kasze grube) - kaszę należy przebrać, wypłukać, osaczyć, wsypać do odpowiedniej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem tłuszczu i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę, należy wstawić ją na ok. 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika.
Kaszy nie należy mieszać w czasie gotowania.
Rozklejanie (kasze drobne) - kaszę należy wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka. Następnie wodę lub mleko w ilości 5-8 razy większej od objętości kaszy zagotować, do wrzątku wlać rozprowadzoną wodą kaszę i gotować, aż kasza się rozklei.
niedziela, 27 kwietnia 2008
Jak ugotować kasze i ryż na sypko?
Jeśli nie chcesz otrzymać z gotowanej kaszy czy ryżu kleistej papki to po opłukaniu zalej je wrzątkiem w proporcji: jedna szklanka kaszy (ryżu) na 2,5 szklanki wody. Od chwili zawrzenia gotuj jeszcze ok. 7 minut i owiń garnek kocykiem. Kasza po upływie około godziny będzie gotowa, a tak przechowywana zachowa ciepło przez wiele godzin.
Inny sposób na sypką kaszę? Oto on: ogrzej łyżkę oleju w garnku, wrzuć szklankę umytego ryżu i wymieszaj z olejem. Następnie dodaj 2,5 szklanki wrzącej wody i zagotuj na silnym ogniu. Przykryj garnek i gotuj ryż na małym płomieniu, aż spęcznieje.
czwartek, 24 kwietnia 2008
Przechowywanie kaszy
Kasze gruboziarniste zawierają tłuszcze, które mogą zjełczeć. Dlatego przechowuj je nie dłużej niż:
- pęczak i kaszę gryczaną: 7 miesięcy.
- kaszę jaglaną: 4 miesięcy

-
płatki owsiane: 3 miesięcy.
piątek, 07 grudnia 2007
Jak przechowywać ryż?
Jego sposoby i czas przechowywania zależy od rodzaju ryżu:
- Ryż biały – ma niemal nieograniczoną datę przydatności do spożycia. Gdy go otworzysz, przechowuj w zamkniętym naczyniu, aby chronić go przed wilgocią i zanieczyszczeniami.
- Ryż brązowy – jest on mniej trwały, gdyż zawiera olej w brązowej warstwie. Można go przechowywać do 6 miesięcy w pokojowej temperaturze, lub w lodówce nawet do roku.
- Ryż ugotowany możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 6 dni. Możesz go także zamrozić i przechowywać w szczelnie zapakowanym pojemniku w zamrażarce nawet 5 miesięcy. 
Ryż przechowujemy w naczyniu szklanym lub z tworzywa sztucznego.
Zabawa w kolorowanie ryżu
Do celów dekoracyjnych i jako elegancki dodatek można zabarwić ryż:
- zielony ryż uzyskasz dzięki gotowaniu go z dodatkiem szpinaku
- czerwony ryż dzięki soku z buraków
- różowo – pomarańczowy ryż za pomocą soku pomidorowego lub tabasco
- żółty kolor uzyskasz za pomocą szafranu lub curry.
 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!