Wpisy z tagiem: Porady serowe

środa, 24 lutego 2010
Co zrobić gdy ser owczy jest zasłony?

Włóż go na kilka godzin do lodowatej wody, powinien stać się łagodniejszy w smaku.

piątek, 29 maja 2009
Czy wiesz jak zrobić domowy twarożek?
Pyszny twarożek możemy zrobić też samodzielnie. Kwaśne mleko podgrzewamy tak długo (nie gotujemy!), aż zaczną się w nim tworzyć grudki. Potem wykładamy na sito (do przecedzenia nadaje się też filtr do kawy). Domowy serek możemy też przygotować z mleka świeżego (ale nie UHT). Doprowadzamy je niemal do wrzenia, a następnie łączymy z kwaśnym mlekiem. Gdy wytworzy się serwatka, całość osączamy. Taki serek jest delikatny w smaku, szczególnie nadaje się dla dzieci.
Źródło: www.kobieta.pl
sobota, 12 kwietnia 2008
Gdy żółty ser jest zbyt miękki
Wystarczy, że włożysz ser na 10 minut do zamrażalnika, a krojenie pójdzie "jak po maśle"! No i na pewno nie używaj do cięcia żółtego sera tępego noża (odwrotne niż do krojenia kiełbasy).
poniedziałek, 07 kwietnia 2008
Jeśli stwardnieje żółty ser
Starszy, twardy ser żółty też możesz uratować. Jak? Wymocz go w mleku. Natomiast ten już bardzo twardy żółty ser nada Ci się świetnie do starcia na tarce, i dodania do sosu czy posypania spaghetti. A’ propos tarcia sera: wiesz, że żółty ser szybciej i łatwiej się zetrze, jeśli tarkę posmarujesz olejem jadalnym?
sobota, 05 kwietnia 2008
Reinkarnacja sera białego
Co robić jeśli nie zdążysz zjeść białego sera przed terminem? Na pewno go nie wyrzucaj. On świetnie smakuje, jeśli przerobisz go na smaczny ser smażony. Wystarczy, że dodasz do niego szczyptę sody oczyszczonej, trochę masła i do smaku soli oraz kminku, po czym ogrzejesz go aż do stopienia w garnku. Taki stopniały gorący ser przelej do naczynia, z którego łatwo go później wyłożysz na salaterkę. Po ostudzeniu świetnie nadaje się do jedzenia i przewyższa smakiem każdy zakupiony żółty ser!
niedziela, 02 grudnia 2007
Jak przechowywać ser?
Najlepszym rozwiązaniem są chłodne, przewiewne spiżarki lub piwnice, ale niewielu takowe ma.
W lodówce natomiast świeże sery przechowujemy na górnej części, pozostałe w pojemnikach na owoce i warzywa.
Miękkie można trzymać nawet do 2-3 tygodni w oryginalnych zamkniętych opakowaniach. Te otwarte najlepiej zjeść w ciągu 3 dniach.
Sery twarde także możesz trzymać 2-3 tygodnie, ale owiń je szczelnie folię aluminiową. Dzięki temu ser nie wyschnie. Ser nie nadaje się do przechowywaniu w zamrażalniku, bo będzie się kruszył. Wyjątkiem jest starty lub przeznaczony do starcia ser.
Sery wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem, aby odzyskały smak i aromat.
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!