Wpisy z tagiem: Porady jajkowe

niedziela, 05 lutego 2012
Czy wiesz, że robiąc jajecznicę...

na każde dwa jajka dodaj łyżeczkę majonezu, a będzie miała naprawdę kremowy smak.

środa, 31 marca 2010
Co wkładamy do koszyczka Wielkanocnego?

Głównym symbolem Świąt Wielkanocnych i nieodłącznym elementem Święconki w każdym regionie Polski jest Baranek Wielkanocny. Pierwsze Baranki pieczone były z ciasta (chlebowe). Obecnie najpopularniejszymi są Baranki z cukru.

Chleb jest kolejnym pokarmem, który zagościć powinien w każdym koszyczku. Od wiek wieków jest to pokarm podstawowy, niezbędny do życia.

Zapewne nikogo nie zdziwi, że kolejnym pokarmem jaki święcimy są Jajka. Są one symbolem zwycięstwa nad śmiercią oraz dowodem odradzającego się życia.

Wśród pokarmów, w Koszyku nie powinno zabraknąć także Soli. Sól oznacza oczyszczenie i prawdę.

Do Koszyczka wkładamy także Wędlinę. Zapewnić ma ona zdrowie, płodność i dostatek. Najczęściej święcimy kawałek cienkiej kiełbasy.

Kolejnym niezbędnym pokarmem jest Chrzan. Symbolizować on ma zdrowie, siłę i sprawność. Już w dawnych wierzeniach ludowych był oznaką krzepy fizycznej. Chrzan ma dodatkowo wzmacniać skuteczność pozostałych potraw w Święconce.

Ser to kolejny pokarm, który powinien znaleźć się w Koszyczku. Zapewnić on ma zgodę pomiędzy człowiekiem a siłami przyrody. Jest symbolem przyjaźni zawartej pomiędzy człowiekiem a matką naturą.

Ostatnią spośród obowiązkowych potraw, jakie powinny być włożone do Koszyka Wielkanocnego jest Baba Wielkanocna. Symbolizować ma ona umiejętności i doskonałość.

Źródło: www.swieta-wielkanocne.blogspot.com

A co Wy wkładacie do swoich koszyczków? :)

sobota, 02 maja 2009
Krótki kurs sadzenia jajka
Nie wszystkim udaje się usmażyć sadzone jajka tak, by białka całkowicie się ścięły, a żółtka pozostały półpłynne. Oto niezawodny sposób:

•  na lekko rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju, dodać drugie tyle masła i po 30 sekundach ostrożnie wybić jajka;

•  smażyć je bez przykrycia na średnim ogniu 4 minuty i następne 2-3 minuty pod lekko uchyloną pokrywką;

•  bardzo ważna jest odpowiednia temperatura tłuszczu, na który wybijamy jajka. Jeśli jest zbyt niska, spód sadzonego będzie twardy i gumowaty, przy zbyt wysokiej - może się przypalić;

(sadzone soli się dopiero na talerzu. Wcześniej posolone tracą połysk).

Źródło: Poradnik Domowy
niedziela, 22 marca 2009
Jak gotujemy jajca :)
Jajka o temperaturze pokojowej wkładamy łyżką do wrzącej wody, a wyjęte z lodówki - do zimnej lub letniej (w gorącej mogą popękać), ale gotujemy je o minutę krócej niż te włożone do wrzątku.

Woda w czasie gotowania jajek nie powinna mocno bulgotać, ale zaledwie lekko drgać.
3-5 min gotujemy na miękko jajka średniej wielkości, przy czym po 3 min białko będzie bardzo lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne, po 3,5-4 min białko się zetnie dość mocno, a żółtko lekko, a po 4,5-5 min otrzymamy tzw. jaja mole, czyli z całkiem ściętym białkiem i półściętym żółtkiem.
7-8 min gotujemy jaja na twardo. Gotowane dłużej niż 10 min tracą na smaku i stają się gumowate, a wokół żółtek tworzy się szarozielona obwódka.


Źródło: www.ugotuj.pl
wtorek, 24 lutego 2009
Gdy chcesz zaostrzyć smak jajecznicy
Jajecznica nabierze ostrego smaku, gdy na widelec nabijesz obrany ząbek czosnku i energicznie zamieszasz nim jajka. W ten sposób będą miały ostrzejszy i bardzo ciekawy smak. Innym pomysłem jest dodanie do jajek odrobiny mleka i zupy cebulowej w proszku.
wtorek, 13 maja 2008
Jak długo gotować jajko?
Chcąc ugotować jajko na półmiękko można je gotować od 3 do 5 minut. Wtedy białko jest ścięte, a żółtko w połowie twarde, półpłynne. Gotując je 8-10 minut, otrzymamy jajko na twardo. Długie gotowanie gwarantuje pozbycia się wszelkich bakterii, salmonelli, wirusa ptasiej grypy i innych. Jajka na twardo mogą jeść wszyscy, nawet osoby będące na diecie, gdyż jest małokaloryczne i lekkostrawne. Warto jednak pamiętać, że nie należy przekraczać 10- minutowego czasu gotowania, gdyż wtedy jajko jest mniej smaczne, przybiera siwy kolor i może powstać zielona warstwa nalotu na żółtku, co dodatkowo odbiera apetyt.
sobota, 12 kwietnia 2008
Salmonella – zmora jaj
Co jakiś czas słyszy się o zatruciu salmonellą. Jak uniknąć ryzyka takiego losu? Najlepiej byś unikała spożywania surowych jajek, chyba że kupujesz je od naprawdę zaufanego gospodarza. Jeśli kupujesz jaja na wsi lub na fermie, patrz jak mieszkają kury - te trzymane w małych ciemnych klatkach, podatne są na zakażenie salmonellą. Poza tym, co to za jajko do takiej kury, która nigdy nie wygrzebała sobie robaka na podwórku? W każdym razie już na pewno nie porywaj się na jedzenie na surowo jaj kaczych. Te można jeść tylko po uprzednim gotowaniu przez i to co najmniej 8 minut (liczone od chwili zanurzenia we wrzącej wodzie).

piątek, 04 kwietnia 2008
Jak rozszyfrować oznaczenia na skorupkach jajek?
Aby sprawdzić w jakich warunkach hodowlanych są kury należy sprawdzić cyfre nie na opakowaniu ale na samym jajku. Kod odbity na skorubce składa się z jedenastu znaków określających sposób chowku niosek, kraj pochodzenia oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny fermy. Dla kupującego najważniejsza jest pierwsza cyfra oznaczająca sposób hodowli.
0 - oznacza to, że jaja pochodzą z fermy ekologicznej (kury swobodnie chodzą po dworze, śpią w kurniku, karmione są pożywieniem bez dodatków chemicznych),
1 - jaja chowu na wolnym wybiegu (kury żyją w kurniku ale mogą z niego wychodzić, grzebać),
2 -  jaja z chowu ściółkowego (kury są zamknięte w kurniku, ale mogą po nim chodzić, grzebać w ściółce),
3 - jaja z chowu klatkowego (kury całe życie spędzają w klatkach).
wtorek, 18 marca 2008
Z czym gotować jaja, aby miały ładny kolor?

Jasno czerwony - świeże buraki, żurawina, mrożone maliny

Pomarańczowy / brązowy - łupki z cebuli 

Jasno żółty - skórki z pomarańczy albo cytryny, zmielony kminek

Żółty - zmielona kurkuma

Jasno zielony - szpinak
 
Niebieski - borówka amerykańska, liście czerwonej kapusty
 
Beżowy / brązowy - bardzo mocna kawa parzona

Jeśli chcesz, aby kolor jajka był mocniejszy, po ugotowaniu pozostaw jajka na całą noc w wodzie w której się gotowały.

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!