Wpisy z tagiem: Potrawy wegeteriańskie

piątek, 05 kwietnia 2013
Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Jeśli lubisz ciecierzycę, to danie na pewno Ci zasmakuje. Podałam je z chlebkiem pita. Mniam!

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1- 1 ½ szklanki wody
  • Przyprawy: oregano, pieprz kolorowy w ziarnach, sól,  świeża bazylia wg uznania, do smaku

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę oraz cebulę. Czosnek obieramy i dodajemy. Wszystko dusimy do miękkości warzyw. Przyprawiamy.

 




sobota, 30 marca 2013
Marchewki z ciasta francuskiego nadziewane pastą jajeczną

 

Bardzo lubię pastę jajeczną i nie tylko w Święta. Gdy jeszcze jest ona w połączeniu z ciastem francuskim, to oprzeć się już nie mogę.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 - 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • kilka listków sałaty zielonej

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na paseczki 2-2,5 cm, owijamy je na stożkach do pieczenia rurek. Tak zawinięte pieczemy w piekarniku ok 17 minut w temp. 170 stopni. Zaraz po wyjęciu, uważając by się nie poparzyć, należy wyjąć stożki z ciasta.

Jajka i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy majonez i curry. Mieszamy. Tak przygotowaną pastą nadziewamy wystudzone nasze stożki. Dekorujemy sałatą.

 

 

 

Zdjęcia dodatkowe: 

 

 

 

Pasztet z jajek i pieczarek

Szybki pasztet idealny na Wielkanoc. Znalazłam go u Olgi Smile. Wobec tego prezentuję go i Wam:) Życzę smacznego:)

Składniki: 

• 10 jajek ugotowanych na twardo
• 3 jajka surowe
• 200 g pieczarek
• 2 cebule
• 1 szklanka startego żółtego sera
• 1 szklanka bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej
• 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu sojowego
• 4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
• sol i pieprz do smaku 

 

Przygotowanie:

Gotujemy na twardo 10 jajek, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy je na grubej tarce i przekładamy do miski. Pieczarki oraz cebulę czyścimy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. W dużej misce łączymy starte i surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę z posiekaną pietruszką, startym żółtym serem, śmietaną, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Masę mieszamy i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pasztet pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po schłodzeniu w lodowce podaję pokrojoną w grube plastry. 

 

 

poniedziałek, 25 marca 2013
Placki ziemniaczano - cukiniowe z jogurtowym sosem

Ze specjalną dedykacją dla Basi.

Smutno mi bez Ciebie....

 

Składniki:

Na placki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • olej

 

Na sos:

  • 1 kubeczek małego jogurtu naturalnego
  • 1 mniejszy ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy, ja użyłam rozdrabniacza do warzyw, zmieliłam drobniej zarówno cukinię jak i ziemniaki, ale można zetrzeć na grubych oczkach warzywa. Z cebulą i czosnkiem czynimy tak samo. Doprawiamy. Dodajemy mąkę, wielkość ziemniaków i szklanek są różne dlatego ilość mąki musimy dostosować do proporcji, które posiadamy w domu, ciasto musi być gęstości trochę gęściejszej niż to na naleśniki. Dodajemy jajko i wodę. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. W miarę smażenia kolejnych placków dodajemy olej.

Jogurt mieszamy ze startym na tarce ogórkiem, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze placki.



czwartek, 21 marca 2013
Omlet ziemniaczany ze szpinakiem

Myślę, że to danie będzie Wam smakowało zarówno w porze śniadaniowej jak i obiadowej. Danie jest naprawdę syte, smaczne i kolorowe. A ja przyznam szczerze lubię "jeść" oczami:)

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 225 g szpinaku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 6 – 7  jajek
  • 75 g masła
  • Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażymy na małym ogniu 10 minut, mieszamy dopóki nie nabiorą złotego koloru. Dodajemy czosnek, paprykę i pokrojone w drobną kosteczkę, wydrylowane pomidory. Całość podsmażamy 2 minuty. Przekładamy wszystko do miski, jajka roztrzepujemy z pieprzem i solą, następnie przelewamy do miski z ziemniakami, dokładnie mieszamy. Szpinak miałam mrożony więc  go po odmrożeniu  użyłam, jeśli macie świeży, wrzucamy go na gotującą wodę i gotujemy max 2 minuty, osuszamy. Na koniec do szpinaku dodajemy jogurt, można dodać też fetę ale wtedy rezygnujemy z soli. Doprawiłam czosnkiem. W oryginalnym przepisie jest 125 g fety, ja jej akurat nie miałam, więc nie dodałam. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy ¼ masy, wszystko zależy od wielkości patelni, ja użyłam o małej średnicy, nalewałam nalewką bo tak mi było najprościej. Smażymy omlet z dwóch stron aż się zetnie. Upieczony przekładamy na talerz i tak kolejno. Upieczone omlety przekładamy mieszanką szpinakową.




poniedziałek, 18 lutego 2013
Surówka z ogórków kiszonych

Zielone. Chrupiące. Idealne.

Zimo dodaj trochę zieleni swej bieli i oddaj miejsce wiośnie! 

Czekam...

 

Składniki:

  • kilka ogórków kiszonych
  • cebulka konserwowa
  • kilka listków bazyli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • maggi

Przygotowanie:

3-4 ogórki kroimy w plasterki, ok 10 cebulek przekrawamy na pół i wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy, kilka kropel maggi, sól i pieprz do smaku. Na koniec rwiemy listki bazyli na mniejsze kawałki. Podajemy. 

środa, 06 lutego 2013
Cannelloni nadziewane szpinakiem i fetą w pysznym sosie pomidorowym

Składniki:

Na nadzienie:

  • 1 opakowanie cannelloni
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 paczka mrożonego szpinaku może być ze śmietaną
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Na sos pomidorowy:

  • 1 duży sos pomidorowy z kartonu
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: bazylia, oregano, sól oraz pieprz

 

Na sos beszamelowy:

  • 2 - 3 łyżki masła
  • ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka

 

Przygotowanie:

Szpinak odmrażamy, następnie wrzucamy na patelnie wraz z masłem. Dusimy aż większość wody odparuje, dodajemy przyprawy i czosnek, dusimy jeszcze ok. 2 minut. Szpinak powinien wystygnąć. Fetę przekładamy do miski i drobimy widelcem, dodajemy wystudzony szpinak i mieszamy. Nadziewamy farszem cannelloni. Układamy koło siebie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Wszystkie podane składniki razem mieszamy, czosnek wyciskamy. Sprawdzamy czy niczego w smaku nie brakuje. Zalewamy sosem cannelloni. Następnie w garnku rozpuszczamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec wlewamy mleko. Mieszamy najlepiej trzepaczką. Sos musi zgęstnieć i być bez grudek. Należy też zmniejszyć ogień by nam się nie przypalił. Gotowym sosem polewamy cannelloni z sosem pomidorowym. Zapiekamy w piekarniku 30 - 35 minut, temperatura 170 stopni. Ja użyłam termoobiegu. Warto obserwować czy góra nam się zbyt nie przypieka, wtedy należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

 

 

SMACZNEGO WSZYSTKIM:)!

 




wtorek, 29 stycznia 2013
Pasta serkowo - orzechowa

Składniki:

  • ser biały
  • kilka orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki majonezu
  • jabłko

Przygotowanie:

Ser kruszymy widelcem, dodajemy drobno pokrojone jabłko oraz posiekane orzechy. Na koniec majonez i gotowe!:)

 

środa, 16 stycznia 2013
Bataty i ziemniaki - zgrany duet

Kojarzę, że taki przepis jest w jednej z mich  książek Nigelli Lawson. Ostatnio robiłam go z pamięci. Jeśli coś pominęłam to przyjmijmy, że to moja mała modyfikacja:) Doskonały dodatek do mięsa i ryb. Smacznego!

Składniki:

  • 2 bataty
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 część pora
  • 2 mniejsze cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, można też rozmaryn

 

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na większe kawałki, wrzucamy je do gotującej wody na jakieś 7 - 8 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w cząstki, czosnek zostawiamy w skórce, pora kroimy w talarki. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą i przyprawami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Muszą być miękkie.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!