Wpisy z tagiem: Polskie Pyszności

poniedziałek, 21 marca 2011
Wątróbka smażona

Prosta, łatwa i szybka potrawa. Kiedy nie mamy czasu a żołądek domaga się jedzonka:)


 

Składniki:

 300-400 g wątróbki

 2 cebule

 3 łyżki oleju

 przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy umytą i wysuszoną wątróbkę na rozgrzany olej. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, dodajemy do wątróbki. Wszystko smażymy na średnim ogniu. Gdy wątróbka jest miękka dodajemy przyprawy.



poniedziałek, 21 lutego 2011
Marchew duszona

Po prostu ją lubię, zawsze smaczna, zawsze polska, zawsze idealna do każdego mięsa:)

Składniki:

2 duże marchewki

Woda

Liść laurowy

Ziele angielskie

Łyżka masła

1-2 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

Marchewki ścieramy na tarce, zalewamy wodą w garnku tylko by przykryć. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i cukier. Gotujemy do miękkości. Marchewkę zagęszczamy wodą. Można dodać pieprz do smaku.



wtorek, 15 lutego 2011
Budyń z truskawkami w polewie czekoladowej

Składniki:
  • budyń waniliowy
  • truskawki
  • polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Budyń gotujemy, gdy jest gotowy przelewamy do pucharków. Na wierzch układamy truskawki i polewamy czekoladą. Mniam!
środa, 09 lutego 2011
Babeczki z budyniem i truskawkami

Składniki:
  • truskawki
  • budyń
  • mleko
Na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • zimna woda
Przygotowanie:
Do malaksera należy przesiać mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i miksujemy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Przekładamy składniki do dużej miski, dodajemy żółtko, wlewamy niewielką ilość wody i zagniatay ciasto. Na stolnicy rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka pasujące do naszych foremek. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Następnie rozgrzewamy piekarnik i pieczemy przez 25 minut. Kiedy przestygną, dodajemy przygotowany budyń i dekorujemy truskawkami.
Częstujcie się:))

piątek, 04 lutego 2011
Truskawki nadziewane budyniem


 
Składniki:
  • budyń waniliowy
  • truskawki
Przygotowanie:
Truskawki wydrążamy ze środka i przy pomocy rękawa lub innego narzędzia wciskamy budyń. Dekorujemy miętą.
czwartek, 03 lutego 2011
Śniadaniowa sałatka

Składniki:
  • serek wiejski
  • kawałek papryki czerwonej
  • ogórek małosolny
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 3 rzodkiewki
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Serek wkładamy do miseczki, resztę składników kroimy w kosteczkę i dodajemy do serka. Doprawiamy solą i pieprzem.
czwartek, 27 stycznia 2011
Delikatny pasztet z wątróbek niczym mus


Składniki:
  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/2 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy. Wątróbkę myjemy i również mielimy. W misce ucieramy żółtka z masłem, dodajemy pietruszkę oraz sól. Wątróbkę mieszamy z masą z żółtek i mlekiem. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do mięsa. Należy delikatnie wymieszać. Zapiekamy w piekarniku 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.



sobota, 22 stycznia 2011
Kotleciki z jajek



Składniki:
  • 6 jajek
  • mleko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Masło topimy na patelni i dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, dusimy chwilę. Mąkę mieszamy z mlekiem, ilość powinna być taka by mąka się rozpuściła. Dolewamy mleko z mąką do cebuli, gotujemy na małym ogniu. Wciąż dolewamy mleko ale już bez mąki, konsystencja masy powinna być gładka ale niezbyt rzadka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy masa jest wciąż ciepła dodajemy bułkę tartą. Na sam koniec kiedy masa wystygnie dodajemy ser i jajka. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 170 stopni.
poniedziałek, 03 stycznia 2011
Roladki szynkowe z serkiem i chrzanem


 
Składniki:
  • szynka w plasterkach
  • serek śmietankowy
  • ostry chrzan
Przygotowanie:
Serek mieszamy z dowolną ilością chrzanu, według uznania. Masę nakładamy do środka plasterka szynki i rolujemy.
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!