Wpisy z tagiem: dodatki do drugiego dania

niedziela, 09 sierpnia 2015
Ogórki małosolne

Uwielbiane

Rozkochane

Wielbione 

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • koper
  • 1 mniejsz świeży chrzan
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody zimnej

Przygotowanie:

Ogórki oczyszczamy i moczymy 30 minut w wodzie, przygotowujemy słój lub naczynie gliniane. Dodajemy koper, obrany chrzan i ząbki czosnku. Wrzucamy ogórki i zalewamy wodą by je przykryć. Czekamy 3-4 dni i zajadamy:) 

  •  
wtorek, 28 kwietnia 2015
Surówka z białej kapusty i ogórka

Ah jak miło

Ah jak przyjemnie

Może marchewkę?

Składniki:

  • 1/4 poszatkowanej główki kapusty
  • 1 zielony ogórek, starty na grubych oczkach
  • 1 marchew, starta na grubych oczkach
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

Warzywa dajemy do większej miski, oliwę, chrzan, sok z cytryny oraz miód mieszamy razem. Dodajemy do surówki i mieszamy wszystko razem.


niedziela, 15 marca 2015
Buraczki zasmażane

Czerwone korale

czerwone niczym wino?

eh chyba czerwone niczym burak:)




Składniki

  • 500 gram buraków
  • 2 czubate łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki octu (np. ocet ryżowy)
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wyszoruj dokładnie buraki i ugotuj je w skórkach do miękkości. Przestudzone buraki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę należy zeszklić na patelni. Dodaj buraki, posiekany czosnek i ocet. Smaż około 5 minut na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietanę i sól do smaku, smaż jeszcze przez chwilę.


czwartek, 05 lutego 2015
Buraczki do obiadu

Po kolei proszę

Jeden nie wystaczy

Dwa już lepiej 

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki, średniej wielkości
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • cukier

 

Przygotowanie:

Ugotowane buraczki ścieram na małych oczkach, następnie dodaję podobnie jek w mizerii łyżeczkę cukru i doprawiam sokiem z cytryny, tak by smak mi odpowiadał, na koniec dodaję pieprz.  

Mizeria na słodko

Słodkość Twa

Świeżość

I smak 

Składniki:

  • 1 długi ogórek zielony
  • mały kubeczek śmietany 18 %
  • cukier
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Ogórka obieramy i kroimy w talarki, do śmietany dodajemy pieprz, ja zaczynam od 1 łyżeczki cukru i dodaję sok z cytryny, próbuję czy smak się równoważy. Wam proponuję również dobrać do siebie smak. Smacznego:) 

wtorek, 27 stycznia 2015
Czerwona kapusta z jabłkiem i miodem

Ależ fiolet proszę Pani

Kolor cudny

Talerz się ucieszy 

 

Składniki:

• 1 kapusta czerwona
• 3 cebule całkiem duże
• 3 ząbki czosnku
• 4 jabłka
• 4+6 łyżek oleju 
• 2 szklanki wody
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu 
• sól
• czarny pieprz
• 3 łyżczki mąki  pszennej


Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy wycinając głąba. Cebule obieramy, kroimy w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucamy kapustę, dodajemy cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Na suchej patelni podsmażamy mąkę, dodajemy 6 łyżek oleju i robimy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku.


 

wtorek, 13 stycznia 2015
Sałatka z selera naciowego i ogórka kiszonego

Słonko nas odwiedziło

Czułam jego dotyk na twarzy

Czyżby Wiosna z nim przybywała?

 

Składniki: 

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyzki miodu
  • 4 cieniutkie plasterki cebuli, pokrojone w drobniutką kostkę
  • pieprz

 

Przygotowanie: 

Seler myjemy i kroimy w plastry, a ogórki w kostkę. Z oliwy i miodu przygotowujemy dressing. Dodajemy pieprz oraz cebulę i mieszamy wszystko razem. 

niedziela, 07 grudnia 2014
Surówka z czerwonej kapusty z jogurtem naturalnym

Takie coś

Na dziś

Proszę bardzo:) 

 

Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty

marchewka

1/2 posiekanego pęczku koperku

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

1/2 łyżeczki cukru (ja zrezygnowałam)

 

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, łaczymy razem Dodajemy jogurt, koperek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. 

sobota, 08 listopada 2014
Sałatka z rzepy i marchewki

 Dawno nie robiła

I dziś nas zaszczyciła

Duet znakomity

 

Składniki:

  • 1 większa czarna rzepa
  • 1 marchew
  • 1/2 kubeczka śmietany
  • sól
  • pieprz 

 

Przygotowanie: 

Rzepę oraz marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy śmietanę, doprawiamy. Wszystko razem mieszamy

i zajadamy do obiadu:) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!