Wpisy z tagiem: Dania główne na przyjęcie

czwartek, 08 sierpnia 2013
Szaszłyki z łososia z dodatkiem pieprzu i cytryny

Na upały idealne.

Muśnięte pieprzem.

I soczystym sokiem.

Składniki:

  • kilka kawałków łososia
  • pieprz czerwony w całym ziarnie (ja użyłam czarnego)
  • oliwa z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • patyczki do szaszłyków

 

Przygotowanie:

Łososia kroimy w większe kwadraty, kawałki smarujemy oliwą. Następnie nabijamy na patyczki, posypujemy pieprzem, który uprzednio rozbijamy w moździerzu, grillujemy na patelni, z dwóch stron, często obracając. Kiedy szaszłyki są gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy sokiem z cytryny i doprawiamy szczyptą soli.

 




środa, 06 lutego 2013
Cannelloni nadziewane szpinakiem i fetą w pysznym sosie pomidorowym

Składniki:

Na nadzienie:

  • 1 opakowanie cannelloni
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 paczka mrożonego szpinaku może być ze śmietaną
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól i pieprz do smaku

 

Na sos pomidorowy:

  • 1 duży sos pomidorowy z kartonu
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: bazylia, oregano, sól oraz pieprz

 

Na sos beszamelowy:

  • 2 - 3 łyżki masła
  • ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka

 

Przygotowanie:

Szpinak odmrażamy, następnie wrzucamy na patelnie wraz z masłem. Dusimy aż większość wody odparuje, dodajemy przyprawy i czosnek, dusimy jeszcze ok. 2 minut. Szpinak powinien wystygnąć. Fetę przekładamy do miski i drobimy widelcem, dodajemy wystudzony szpinak i mieszamy. Nadziewamy farszem cannelloni. Układamy koło siebie w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Wszystkie podane składniki razem mieszamy, czosnek wyciskamy. Sprawdzamy czy niczego w smaku nie brakuje. Zalewamy sosem cannelloni. Następnie w garnku rozpuszczamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec wlewamy mleko. Mieszamy najlepiej trzepaczką. Sos musi zgęstnieć i być bez grudek. Należy też zmniejszyć ogień by nam się nie przypalił. Gotowym sosem polewamy cannelloni z sosem pomidorowym. Zapiekamy w piekarniku 30 - 35 minut, temperatura 170 stopni. Ja użyłam termoobiegu. Warto obserwować czy góra nam się zbyt nie przypieka, wtedy należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

 

 

SMACZNEGO WSZYSTKIM:)!

 




środa, 28 listopada 2012
Roladki z kurczaka z nadzieniem oliwkowo - śliwkowym

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
  • pół paczki 250 g śliwek suszonych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok 10 czarnych oliwek
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa
  • nitka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka rozkrawamy mniej więcej na pół by powstał większy płat, łatwy do zrolowania. Oliwki, czosnek oraz śliwki miksujemy razem na masę. Nie musi być bardzo drobna. Na nasze piersi nakładamy masę, zwijamy i owijamy nitką by się nie rozwaliły. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.



czwartek, 13 stycznia 2011
Szynka z ananasem

Fajny smak, jeżeli smak może być fajny;) Ostro-słodki, delikatny i do tego mięciutka szynka. Smakowite:)

 

Składniki:

   5 plastrów ananasa z zalewy

   ½ szklanki soku ananasowego

   2 kawałki mięsa ja użyłam szynki

   3 łyżki octu

   5 dkg mąki

   4 łyżki oleju

   1 czerwona i zielona papryka

   przyprawy: sól, pieprze i ostra papryka


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, szynkę smażymy z obu stron.  Następnie trzymamy ją w cieple. Ananasa odsączamy. Zalewę, ¾ wrzątku i sok ananasowy wlewamy na patelnię i gotujemy. Do takiego sosu wkładamy szynkę. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki i dodajemy do reszty z patelni. Na koniec dodajemy ananasa, wszystko dusimy 15 minut. Przyprawiamy.



poniedziałek, 03 maja 2010
Karmazyn smażony
Nie często jadam tę rybkę i w zasadzie żałuję bo jest bardzo smaczna, tym razem przygotowałam ją w wersji podstawowej plus sezam:)

Składniki:

    2 ryby karmazyn

    ½ szklanki mąki

    1 jajko

    3-4 łyżeczki sezamu

    4-5 łyżek oleju

    Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy na patelni, rybę płuczemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku (można do jajka dodać sezamu) i mące. Smażymy na oleju z obu stron na złocisty kolor. Posypujemy sezamem.


poniedziałek, 17 sierpnia 2009
Karczek po królewsku
Szukałam orginalnego przepisu na karczek, w internecie naprawdę można znaleźć smaczne przepisy ale ten zwrócił szczególnie moją uwagę. Polecam, sprawdzone i smaczne:)

Składniki:

  • 4 plastry karczku
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 g żółtego sera w kawałku
  • pikantny ketchup
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

Karczek mocno zbić tłuczkiem do mięsa, pieczarki obieramy i kromy. Cebulę kroimy w cieniutkie plastry, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Płaską dużą brytfankę należy wyłożyć folią aluminiową. Układamy na niej z dwóch stron umoczony ketchupem karczek. Plaster obok plastra. Na każdy układamy pokrojone pieczarki oraz 2 krążki cebuli, posypujemy serem. Pieczemy ok. 1 h w temp. 170 stopni.


środa, 15 lipca 2009
Sate z sosem archaidowym
Ostatnio zakupiłam fajną książkę " Przekąski i przystawki ", w której podane są również dania główne. Nie mogłam się wcześniej przekonać do sosu z użyciem orzeszków aż do dziś. Miłośnikom orzeszków ziemnych polecam. Dla mnie smaczne ale tylko w małych ilościach.

Składniki:

2-3 filety z piersi kurczaka

1-2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g niewolonych orzeszków ziemnych

100 ml białego wina

50 ml sosu sojowego

250 ml bulionu warzywnego

100 ml słodkiej śmietany

½ szklanki mąki ziemniaczanej (sami zobaczycie ile wystarczy na ścięcie się sosu)

Ziarna sezamu

Przyprawy: sól, pieprz oraz imbir

Patyczki na szaszłyki

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy je na oleju lub w piekarniku. Rozgrzewamy masło w garnku i dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz orzeszki, dodajemy imbir, całość dusimy przez 2 minuty. Dolewamy wino, sos sojowy oraz bulion warzywny. Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut a następnie miksujemy mikserem. Sos należy zagotować ponownie, dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę by go zagęścić. Wyłożony na talerzu posypujemy sezamem.


środa, 08 lipca 2009
Kuskus z brokułami z piersią nadziewaną oliwkami
Lubię oglądać programy kulinarne a w szczególności kuchnia.tv. Tam właśnie przedstawiono ten przepis, zafascynowała mnie gama połączonych ze sobą produktów. Danie bardzo mi posmakowało. Podaję go z pamięci. Mam nadzieję, że nie pominęłam niczego:) Smacznego!

Składniki:

Kaszka kuskus

Brokuł

100 g ciecierzycy wcześniej ugotowanej

½ paczki świeżego szpinaku

5-6 pieczarek

500 ml rosołu z kury

2-3 piersi z kurczaka

Przyprawy: sól i pieprz

 

Na farsz do piersi z kurczaka:

1 słoiczek oliwek czarnych

7-8 śliwek suszonych

4-5 ząbków czosnku

 

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pieczarki kroimy w talarki, szpinak dobrze płuczemy i osuszamy. Warzywa dodajemy na rozgrzany olej i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion z kury. Dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ciecierzycę i kuskus. Gdyby bulionu z kury było za mało by kuskus spęczniał, dolewamy wody. Gotujemy do momentu aż kuskus będzie gotowy do spożycia. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. W piersiach z kurczaka nacinamy kieszonki. Oliwki, czosnek oraz śliwki miksujemy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy piersi. Zapiekamy w piekarniku 35-40 minut w 170 stopniach lub smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron.


piątek, 12 czerwca 2009
Halibut w czerwonym winie z grzybami
Przepis ten odkryłam w książce Gordona Ramsay'a, który nie przeczę jest dla mnie autorytetem. Lubię jego przepisy mimo iż często są pracochłonne. Warte jednak swojego smaku:) Dziś proponuję taki zestaw nie tylko na domowy obiad.

Składniki:

125 g szalotek

400 ml czerwonego wytrawnego wina

4 łyżki oliwy z oliwek

6 ząbków czosnku

125 g młodych pieczarek

50 g młodych pieczarek

50 g masła

5 filetów halibuta

250 g liści szpinaku

 

Przygotowanie:

Szalotki, pieczarki oraz czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do momentu aż szalotki lekko się skarmelizują. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy filety i smażymy przez 2-3 minuty. Przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut. Małej ilości wody gotujemy szpinak do momentu aż liście staną się wiotkie a następnie należy je odsączyć. Liście układamy na środek talerza, na nich rybę. Na wierzch oraz dookoła układamy szalotki, czosnek oraz pieczarki. Na patelni, na której były smażone warzywa wlewamy wino i mieszamy by trochę odparowało. Polewamy sosem wszystko.


 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!