Wpisy z tagiem: Imprezowy kęs

środa, 23 stycznia 2013
Pasta jarzynowa na kanapki

Zostały Ci warzywa z niedzielnego rosołu?! Zrób pastę na chleb:)

Składniki:

  • jarzyny z rosołu
  • gotowana pierś z kurczaka lub dwa skrzydełka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kosteczkę, to samo czynimy z drobiem. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku. Gotowe!

wtorek, 22 stycznia 2013
Wężyki parówkowe w cieście francuskim

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • paczka parówek ok 6

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na prostokąty, tak by te prostokąty pokryły nasze parówki. Każdą parówkę zwijamy w rulonik, następnie nacinamy ale nie do końca, każdą część wywijamy na przemienną stronę. Pieczemy 20 min w temp. 170-180 stopni.

 

 Zdjęcia pomocnicze:

 

 

wtorek, 08 stycznia 2013
Kanapeczki z łososiem i kiełkami

W Sylwestra gościły u mnie takie kanapeczki ale na karnawał również idealnie się nadają. Zabawę czas zacząć, zacznijmy od kuchni:)

Składniki:

  • chlebek np. Wasa
  • serek np. almette
  • 1 opakowanie 100 g łososia
  • czarne oliwki
  • kiełki z brokuła

Przygotowanie:

Produkty nakładamy na chlebek i zajadamy:)

 

Smacznego!

 

piątek, 23 listopada 2012
Mini deserki ala tiramisu

Składniki:

  • kilka biszkoptów, ja miałam okragłe
  • serek mascarpone
  • 4 łyżeczki kawy i pół szklanki gorącej  wody
  • czekolada

Przygotowanie:

Biszkopty nasączamy w przygotowanym wywarze z kawy, wkładamy je na chwilkę i wyjmujemy by się nie rozpadły. Wkładamy jeden lub dwa biszkopty na spód. Następnie serek, dałam 2 łyżki. Wygładzamy powierzchnię. Posypujemy pokrojoną czekoladą.

piątek, 09 listopada 2012
Ptysie z budyniem

 

Składniki:

130 g masła

160 g mąki

300 ml wody

4 jajka 

budyń waniliowy 

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Gdy bulgocze dosypujemy na raz mąkę i mieszamy dokładnie. Wyłączamy gaz, mieszamy jeszcze jakieś 2 minuty i dokładamy jajka. Mieszamy jeszcze ciasto kilkanaście sekund, aż będzie błyszczące i jednorodne. Można użyć miksera, ułatwi nam pracę.
Na blachach wyściełanych papierem do pieczenia układam ciasto ptysiowe. Najłatwiej robi cię to zmoczoną łyżką do zupy. Ja tym razem zrobiłam badzo duże ptysie, nakładałam dwa razy porcję łyżki. Należy pamiętać, że ciasto rośnie toteż trzeba pozostawić spory odstęp pomiędzy ptysiami. Wkładam blachy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkową półkę na około 20 minut. Nie wolno otwierać drzwiczek w czasie pieczenia bo ciato opadnie. Po upieczeniu wyjmujemy ptysie, przecinamy na pół i nadziewamy je budyniem. Do budyniu dodajemy mniej mleka o 1/3 niż zalecają na opakowaniu.

 

środa, 24 października 2012
Galareta z kurczaka i warzywami chińskimi

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • mieszanka warzyw chińskich – 1 op.
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, jarzynka, maggi
  • 1 paczka żelatyny
  • ew. zielona pietruszka kilka gałązek (4-5)

 

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy umyte i pokrojone w kosteczkę piersi z kurczaka. Wody nalewam tak 1, 5 litra. Gotujemy, zbieramy burzyny. Następnie wrzucamy warzywa, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, płaską łyżkę jarzynki. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec można dodać zieloną pietruszkę. Dodajemy pieprz i maggi do smaku. Z żelatyna postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przy czym jak zazwyczaj zużywam dużą paczkę żelatyny na jeden raz, na taką ilość wody. Wolę mieć pewność, że galareta się na pewno zsiądzie. Przelewamy płyn do pojemniczków, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja wstawiam na całą noc.



 

 

poniedziałek, 22 października 2012
Drożdżowe ślimaczki

Przepis znalazłam na stronie My sweet life, my tasty world. Bardzo przypadł mi do gustu sposób przyrządzania tych ciastek. Szybko, łatwo a do tego jakie smaczne wyszły:) Zrobiłam je na dwa sposoby: z powidłami śliwkowymi i musem jabłkowym. Z powidłami poszło łatwiej, mus był trochę za rzadki i się "wylewał". Ale gdy dałam go w mniejszej ilości było już okey. Zmieniłam troszkę proporcje z przepisu orginalnego.

Składniki:


  7, 5 szklanki mąki
  2/5 szklanki cukru
  szczypta soli
  7-10 dag drożdży świeżych
  3 jajka
  niecałe 1,5 szklanki mleka
  15 dag masła
  trochę powideł śliwkowych lub musu (dżemu) z jabłek

Przygotowanie:

 
Mleko podgrzewamy razem z masłem i studzimy do temperatury pokojowej. Do dużej miski należy wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka i rozkruszone drożdże. Wlewamy mleko z masłem i zagniatamy ciasto. Zostawiamy ciasto aż wyrośnie (ja zostawiłam na 1 h).  Ciasto dzielimy na kilka części. Tak było mi łatwiej rozwałkować. Każdą z rozwałkowanych części smarujemy powidłami lub musem i zwijamy wzdłuż krótszego boku, czyli tak aby ciasto zostało długie. Kroimy w niewielkie krążki i układamy na blaszce w niewielkich odstępach, pamiętając jednak, że ciasto rośnie. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut, z tym, że po 20 minutach zmniejszyłam do 180 stopni piekarnik, piekłam przy użyciu grzałek góra dół.

 

 

 

piątek, 21 września 2012
Mini kanapeczki z pastą z tuńczyka

Kto lubi fingerfoodowe przekąski ta wersja kanapeczek napewno przypadnie mu do gustu. Można je bardziej przyprawić, nadać ostrzejszy smak. Można również dodać kapary.

Zrobiłam je na jedną z moich imprez. Nie za dużo, bo pierwszy raz, tak na spróbowanie, czy gościom zasmakuje. Zasmakowało:)

Składniki:

  • 2-3 kromki ciemnego pieczywa
  • pasta z tuńczyka
  • ½ cebuli
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Pastę wyciskamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ogórka. Na koniec dodajemy jogurt, wszystko razem mieszamy. Kromki kroimy na kwadraciki. Na każdy kwadracik nakładamy naszą pastę. Dekorujemy.




czwartek, 23 sierpnia 2012
Pasta serowa do kanapek

Kanapki z wędliną czy serem mogą się znudzić. Może też się znudzić serek topiony czy pomidor na kanapce. W poszukiwaniu czegoś innego natknęłam się na ten przepis. Przyznam szczerze, że gościom z krakersami bardzo przypadła do gustu.

Prosta w przygotowaniu.

Mało składników.

Szybka.

Składniki:

  • 120 g sera pleśniowego np. blue
  • 200 ml majonezu lub gęstego jogurtu
  • 1 op. gęstej śmietany 18%-22%
  • 5 szalotek lub dymek bez zielonej części
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Cebulki kroję drobno i duszę na maśle. Czekam aż przestygną. Wszystkie składniki razem mieszam. Podaję z krakersami lub na kanapkę.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!