Wpisy z tagiem: Imprezowy kęs

piątek, 15 czerwca 2018
Deska przekąsek, koreczków

Przepraszam

Trochę mnie nie było

Składam się pomału

Składniki:

na zawijańce z szynki:

  • szynka parmeńska
  • śliwki
  • wykałaczki

 

Śliwki zawijamy szynką i wbijamy wykałaczkę.

na trójkąty z salami

  • kilka plasterków salami z pieprzem
  • ogórki konserwowe

Salami zwijamy w trójkąty i przebijamy z ogórkiem.

na koreczki z łososia

  • 2 medaliony z łososia ze szpinakiem
  • pomidory suszone w zalewie olejowej

Medaliony kroimy na większe plastry, przebijamy z pomidorami suszonymi.

na koreczki z truskawką

  • ser żółty w plastrach bez laktozy
  • kilka truskawek
  • mango w puszce

Mango kroimy na małe plasterki, truskawki na pół. W środek sera dajemy mango, zawijamy , na wierzch wbijamy truskawkę.


niedziela, 25 marca 2018
Tarteletki z wędzonym łososiem - 6 sztuk

Ależ się prezentowały

I jakie wyborne damy

Napatrzeć się nie szło

Składniki:

ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • zimna woda

farsz:

  • 120 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól pieprz
  • 3 jajka
  • 200 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki
  • pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Foremki smarujemy masłem. Składniki na ciasto wyrobić, następnie podzielić na 6 części, rozwałkować i przełożyć do foremek, nadmiar usunąć. Wyciąć z pergaminu krążki i włożyć do foremek, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia i schładzać przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec tarteletki przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki.

Do miski dodać gęstą śmietanę, chrzan, kapary, sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Dodać również jajka i łososia. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć masę na ciasto i piec przez 10 minut.

 


wtorek, 16 stycznia 2018
Paczuszki z ciasta frnacuskiego z łososiem

Ugryź mnie!

Smakuj!

Dziś są tylko Twoje!

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie łososia wędzonego

sos:

  • jajko ugotowane
  • łyżka chrzanu startego
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kwadraciki, na każdy nakładamy kawałek łososia, sklejamy w trójkąt a rogi sklejamy, coś ala uszka. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka kroimy drobniutko lub mielimy w malakserze. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Podajemy z naszymi paczuszkami.

 


czwartek, 04 stycznia 2018
Ruloniki z szynki parmeńskiej, ananasa i rukoli

Zwijamy się

Powiedziałam stanowczo

Posłuchali wszyscy

Składniki:

  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1/2 puszki krojonego ananasa
  • rukola

 

Przygotowanie:

Na każdy plasterek szynki nakładamy kawałeczek ananasa i kilka listków rukoli. Całość zawijamy. Pyszna przekąska na jeden raz, polecam:)


środa, 23 stycznia 2013
Pasta jarzynowa na kanapki

Zostały Ci warzywa z niedzielnego rosołu?! Zrób pastę na chleb:)

Składniki:

  • jarzyny z rosołu
  • gotowana pierś z kurczaka lub dwa skrzydełka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kosteczkę, to samo czynimy z drobiem. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku. Gotowe!

wtorek, 22 stycznia 2013
Wężyki parówkowe w cieście francuskim

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • paczka parówek ok 6

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na prostokąty, tak by te prostokąty pokryły nasze parówki. Każdą parówkę zwijamy w rulonik, następnie nacinamy ale nie do końca, każdą część wywijamy na przemienną stronę. Pieczemy 20 min w temp. 170-180 stopni.

 

 Zdjęcia pomocnicze:

 

 

wtorek, 08 stycznia 2013
Kanapeczki z łososiem i kiełkami

W Sylwestra gościły u mnie takie kanapeczki ale na karnawał również idealnie się nadają. Zabawę czas zacząć, zacznijmy od kuchni:)

Składniki:

  • chlebek np. Wasa
  • serek np. almette
  • 1 opakowanie 100 g łososia
  • czarne oliwki
  • kiełki z brokuła

Przygotowanie:

Produkty nakładamy na chlebek i zajadamy:)

 

Smacznego!

 

piątek, 23 listopada 2012
Mini deserki ala tiramisu

Składniki:

  • kilka biszkoptów, ja miałam okragłe
  • serek mascarpone
  • 4 łyżeczki kawy i pół szklanki gorącej  wody
  • czekolada

Przygotowanie:

Biszkopty nasączamy w przygotowanym wywarze z kawy, wkładamy je na chwilkę i wyjmujemy by się nie rozpadły. Wkładamy jeden lub dwa biszkopty na spód. Następnie serek, dałam 2 łyżki. Wygładzamy powierzchnię. Posypujemy pokrojoną czekoladą.

piątek, 09 listopada 2012
Ptysie z budyniem

 

Składniki:

130 g masła

160 g mąki

300 ml wody

4 jajka 

budyń waniliowy 

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Gdy bulgocze dosypujemy na raz mąkę i mieszamy dokładnie. Wyłączamy gaz, mieszamy jeszcze jakieś 2 minuty i dokładamy jajka. Mieszamy jeszcze ciasto kilkanaście sekund, aż będzie błyszczące i jednorodne. Można użyć miksera, ułatwi nam pracę.
Na blachach wyściełanych papierem do pieczenia układam ciasto ptysiowe. Najłatwiej robi cię to zmoczoną łyżką do zupy. Ja tym razem zrobiłam badzo duże ptysie, nakładałam dwa razy porcję łyżki. Należy pamiętać, że ciasto rośnie toteż trzeba pozostawić spory odstęp pomiędzy ptysiami. Wkładam blachy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkową półkę na około 20 minut. Nie wolno otwierać drzwiczek w czasie pieczenia bo ciato opadnie. Po upieczeniu wyjmujemy ptysie, przecinamy na pół i nadziewamy je budyniem. Do budyniu dodajemy mniej mleka o 1/3 niż zalecają na opakowaniu.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!