Wpisy z tagiem: śledzik

piątek, 23 grudnia 2016
Śledzie w sosie koperkowo - kawiorowym

Święta bez śledzi?

hmm...

Niemożliwe!!!


 

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matiasy

 

zalewa:

  • 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżka cukru

  • 6 listków laurowych

  • kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • kilka cebul

  • sól

  • 2 łyżki musztardy

sos koperkowo - kawiorowy:

  • 2 - 3 łyżki majonezu

  • grecki jogurt

  • ząbek czosnku

  • świeży posiekany koper

  • łyżeczka czarnego kawioru


Przygotowanie:

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.




wtorek, 28 stycznia 2014
Śledzie z fasolką i ogórkiem

Nudno...?

ponuro...?

może śledzia....?

Składniki:

  • śledzie a'la matias (opakowanie 4-5 sztuk)
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 4-5 papryk konserwowych
  • olej (by zalać śledzie)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • maggi do smaku
  • pieprz
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez 1-2 h w wodzie, by pozbyć się ich zbyt słonego smaku. Odsączamy je, a następnie kroimy w kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi wraz z odsączoną fasolką. Mieszamy. Zalewamy, dodajemy przyprawy. Pozostawiamy przynajmniej na 4 h.

wtorek, 17 grudnia 2013
Koreczki ze śledziem

Zawsze jest mile widziany.

On to wie.

Rozpycha się wśród innych niemiłosiernie.

Składniki:

  • 2 płaty śledzi a'la matias
  • czerwona papryka
  • zielone oliwki
  • ser żółty
  • połówka jabłka
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Paprykę oraz ser kroimy w kostkę. Śledzie należy wymoczyć a następnie też pokroić w kostkę. Nabijamy składniki - ser, śledź, papryka i oliwki. Takiego koreczka wbijamy w połówkę jabłka, tworząc jeża.

wtorek, 19 listopada 2013
Śledzie w musztardzie z zieloną pietruszką

Nie wstanę!

Nie chcę słyszeć budzika!

No chyba, że na śledzika podniosę jednak powieki....

Składniki:

  • 4 płaty śledzi
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka angielskie

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie, najlepiej przez 2 h, jeśli będą jeszcze zbyt słone należy je wymoczyć jeszcze przez 1 godzinę. Cebulę kroimy w prążki, natkę szatkujemy. Musztardę mieszamy z oliwą. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy ziela i ziarenka oraz szczyptę pieprzu, następnie odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny aż składniki przesiąkną wzajemnie.

środa, 13 listopada 2013
Śledzie w sosie miodowo - sojowym

Zadziwiły mnie.

Skosztowałam więcej niż raz.

Jakże było moje zdziwienie, gdy zniknęły bez śladu...

Składniki:

  • 4 śledzie a'la matias
  • 50 g rodzynek
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • pieprz


Przygotowanie:

Śledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy około 2 godzin, w międzyczasie zmieniając wodę 2 razy. Wyjmujemy, odsączamy i kroimy na kawałki. Miód mieszamy z musztardą, sosem sojowym i oliwą, doprawiamy pieprzem. Sosem zalewamy śledzie, dodajemy rodzynki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Im dłużej stoją, tym bardziej przechodzą smakiem sojowo-miodowym i lepiej smakują.

piątek, 08 listopada 2013
Śledzie w sosie pomidorowym

Stały się moimi ulubionymi!

I te kolory...

Oczy nasycają :)

 

Składniki:

5-6 filetów śledziowych solonych
2 cebule
4 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżek wody 
sól
pieprz
majeranek

Przygotowanie:

 Filety śledziowe należy wymoczyć (w mleku lub wodzie - przynajmniej 1 godzinę). Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Mieszając dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy wodę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Śledzie kroimy na kawałki. Wykładamy do miseczki, naszą masę pomidorową studzimy a następnie wykładamy na śledzie, można wymieszać. Zostawiamy w lodówce na 2 godziny.

sobota, 23 marca 2013
Śledzie z cebulką i ogórkiem

Lubię śledzie, na codzień i na Święta. Z tym, że na Święta muszą być obowiązkowo. Najbardziej lubię w wersji na ostro, na słodko mniej ale też nie wybrzydzam;)

Składniki:

  • 4-5 płatów śledzi ala matias
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • olej w ilości do zalania śledzi w miseczce
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilka kropel maggi
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy w wodzie lub mleku aby nie były bardzo słone, ja zostawiam je na kilka godzin. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w większe kawałki. Wszystko przekładamy do miski i zalewamy olejem, dodajemy przyprawy i zostawiamy na 3-4 godziny by się składniki "przegryzły". Można również dodać jabłko pokrojone w kostkę.

 

 

poniedziałek, 20 grudnia 2010
Śledzie w sosie śliwkowym

 
Składniki:
  • śledzie matiasy
  • paczka śliwek suszonych
  • płatki migdałów
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w mleku przez 2 godziny. Następnie odsączamy i zwijamy w ruloniki, przebijamy wykałaczkami. Śliwki gotujemy w małej ilości wody. Kiedy są miękkie, odcedzamy i miksujemy. Możemy sos z śliwek doprawić sokiem z cytryny, cukrem lub pieprzem ale to według uznania. Sos jest dość słodki. Na talerzu układamy śledzie, polewamy sosem a następnie posypujemy płatkami migdałów.
wtorek, 07 grudnia 2010
Śledzie z czosnkiem

 

Składniki:
  • śledzie matiasy
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • ząbki czosnku
  • pieprz
  • ogórki kiszone
Przygotowanie:
Śledzie jeśli są za słone należy wymoczyć, najlepiej w mleku. Następnie kroimy je w kawałki, ogórki w kosteczkę. Czosnek należy drobniutko posiekać lub wycisnąć przez praskę. Składniki mieszamy z majonezem i jogurtem, według uznania. Ja na 1/2 kilo matiasów dałam 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu. Doprawiamy do smaku.
 
1 , 2
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!