Wpisy z tagiem: śledzik

czwartek, 04 stycznia 2018
Śledzie z żurawiną

Cudowne

Delikatne

Nie pozostały na długo

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matias
  • 2 cebule
  • garść żurawiny
  • pieprz
  • olej
  • parę goździków
  • 6-8 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Cebulę kroimy, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik. Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie. 

 


środa, 13 grudnia 2017
Śledzie opiekane w zalewie octowej

Już czas

Przekąsić coś

Zaczynamy?!

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych (świeże płaty śledziowy ze skórą, jednak bez głowy i kręgosłupa)
  • kilka łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól oraz pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki wody
  • 60-80 ml octu winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy
  • 80-100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Śledzie trzeba opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać sola oraz pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto, z obu stron na rozgrzanym oleju. Średnio zajmuje to po 90 sekund z każdej strony. Śledzie układam na talerzu. Cebulę kroję w plasterki. Do garnka wlewam wodę ocet, olej, dodaję cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotuję około 8 minut. Do zalewy dodaję ziele, pieprz i listek laurowy. Gotuje jeszcze 2 minuty. Studzę. Na dno słoika lub innego pojemnika wkładam porcje cebuli, układam ciasno ryby, na wierzchu cebulę i zalewam dokładnie marynatą – zalewą. Zamykam szczelnie, wstawiam do lodówki. Podaję za 2 dni, kiedy śledzie się przegryzą.




środa, 05 lipca 2017
Śledzik z suszonymi pomidorami i kaparami

Zaskoczył mnie smakiem

Taki wyśmienity

Taki gość :)

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
  • cebula
  • maggi
  • olej
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki (kilka sztuk) kroimy w paseczki lub w mniejsze kawałki, dodajemy do śledzi, wrzucamy też kapary. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dodajemy oliwę ze słoika i dolewamy olej tak by przykryć całkowicie śledzie w naszym naczyniu. Dodajemy przyprawy i zostawiamy. Najlepsze do spożycia na dzień następny.

wtorek, 02 maja 2017
Tatar ze śledzia

Zielono

Biało

Szaro

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • paczkę krakersów

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie ok. 2 godzin. Następnie kroimy w paski, cebulę obieramy kroimy w piórka, a ogórki w kostkę. Dodajemy majonez i pieprz. Podajemy z krakersami.



piątek, 23 grudnia 2016
Śledzie w sosie koperkowo - kawiorowym

Święta bez śledzi?

hmm...

Niemożliwe!!!


 

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matiasy

 

zalewa:

  • 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżka cukru

  • 6 listków laurowych

  • kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • kilka cebul

  • sól

  • 2 łyżki musztardy

sos koperkowo - kawiorowy:

  • 2 - 3 łyżki majonezu

  • grecki jogurt

  • ząbek czosnku

  • świeży posiekany koper

  • łyżeczka czarnego kawioru


Przygotowanie:

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.




wtorek, 12 stycznia 2016
Śledzie z jabłkami

To nie tajemnica, 

że je lubię.

Są więc częstym moim gościem:)

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi ala matias
  • duże jabłko, najlepiej kwaskowe
  • 1 większa cebula
  • duży kubek jogurtu
  • 3-4 łyżki majonezu
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, jabłka kroimy w kawałki. Wymoczone śledzie, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawiamy. Sosem przykrywamy śledzie oraz jabłka. Można wszystko razem wymieszać. Najlepiej smakują po kilku godzinach.

piątek, 25 grudnia 2015
Śledzie z rodzynkami

Są genialne

Kto jeszcze nie próbował 

Niech się za nie zabiera:)


Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów z zalewy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 - 6 łyżeczek miodu
  • 2 duże cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 garście rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
 
  
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie myję i pozostawiam w zimnej wodzie (lub w mleku) na ok. 3 - 4 godziny aż się dobrze wymoczą. Cebulę obieram i kroję w półksiężyce. Wrzucam ją na rozgrzany olej i smażę do zeszklenia. Dodaję ziele angielskie, listki laurowe, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Wymoczone śledzie kroję w szerokie paski i przekładam do pojemnika lub słoika. Zalewam ostudzonym sosem. Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin do lodówki.

poniedziałek, 31 marca 2014
Śledzie pod pierzynką

Pod pierzynkę się schowały

Zuchwałe jedne

Dokopałam się do nich mimo to:) 

Składniki:

  • dwie paczki śledzi a'la matias (wymoczone)
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżku musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małego kubeczka jogurtu
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz
  • 4-5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, następnie cebulę kroimy w kostkę.  Musztardę mieszamy z oliwą i dodajemy do cebuli. Mieszamy. Na spód miski układamu śledzie, następnie cebulę. Jajka ścieramy na tarce o małych oczkach, układamy na cebulę. Na sam koniec przygotowujemy "pierzynkę". Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem oraz pokrojonym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze śledzie. Pozostawiamy w lodówce na minimum 2 h.

 

 

wtorek, 28 stycznia 2014
Śledzie z fasolką i ogórkiem

Nudno...?

ponuro...?

może śledzia....?

Składniki:

  • śledzie a'la matias (opakowanie 4-5 sztuk)
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 4-5 papryk konserwowych
  • olej (by zalać śledzie)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • maggi do smaku
  • pieprz
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez 1-2 h w wodzie, by pozbyć się ich zbyt słonego smaku. Odsączamy je, a następnie kroimy w kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi wraz z odsączoną fasolką. Mieszamy. Zalewamy, dodajemy przyprawy. Pozostawiamy przynajmniej na 4 h.

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!