Wpisy z tagiem: Zupy na każdą pogodę

niedziela, 15 marca 2015
Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym i bekonem

Zapraszam dziś na obiad

Miejsca starczy

Zupy też:)



Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 100 g śmietany
  • 3 plasterki usmażonego bekonu
  • sól
  • pieprz
  • duża łyżka masła


Przygotowanie:

Obraną i oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody. W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu. Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi plasterkami boczku.


niedziela, 11 maja 2014
Zupa z kopru włoskiego z kiełbaskami

Trochę inna

Bardziej brytyjska niż polska

Od samego Gordona R.

Składniki:

Uwaga: porcja na 10 osób (wg książki - ja zmniejszyłam proporcje o 3/4 - podaję jednak oryginalnej wersji) 

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 bulwy kopru włoskiego, obrane i pokrojone w cienkie plasterki 
  • 2 bulwy selera, pokrojone w cienkie plastry
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 litry chudego buliony drobiowego
  • garść liści pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżo startych ziaren kolendry
  • 2 liście laurowe
  • sól morska
  • pieprz
  • 410 g białej fasoli, z puszki (odsączonej)
  • 500 g pikantnych kiełasek

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy koper włoski, seler oraz czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmiękną, ale nie zaczną się jeszcze rumienić. Wtedy dodajemy bulion, gałązki pietruszki, kolendrę, liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Wyjmujemy z zupy pietruszkę i liście laurowe. Zupę miksujemy. Dodajemy fasolę i powoli podgrzewamy. Na pozostałej oliwie podsmażamy pokrojone w kostke lub talarki kiełbaski. Odsączamy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy kiełbaski.

sobota, 05 kwietnia 2014
Zupa z młodej kapusty

Pożywna

Na dziś

Na chłodniejszy dzień 

 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • połowa kapusty białej, drobno posiekanej
  • gałązki koperku zielonego
  • 1 starta marchewka 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 cebuli
  • 1 starta pietruszka
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu, w moim przypadku był ze skwarkami

Przygotowanie:

Warzywa wrzucamy do wody, dodajemy kostkę rosołową, czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy smalec. Wszystko gotujemy aż do miękkości warzyw, na sam koniec dodajemy posiekany koperek. Przyprawiamy

wtorek, 07 stycznia 2014
Minestrone - zupa warzywna

Wyśmienita.

Na każdy dzień tygodnia.

Kolory nadała dniu.

 

Składniki:

  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • gałązka tymianku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki (u mnie ugotowana)
  • 1/2 brokułu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry, następnie kroimy je w kostkę. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w kostkę. Seler naciowy można pokroić również w kostkę lub plasterki. Warzywa podsmażamy z tymiankiem i czosnkiem na oliwie przez 3 minuty. Do dużego garnka przekładamy warzywa, ciecierzycę i pomidory, zalewamy bulionem. Gotujemy przez 30 minut, aby warzywa zmiękły i oddały swój smak, ale nie były rozgotowane. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. 

sobota, 28 września 2013
Zupa cebulowa - super prosta

Na katar.

Na zimne popołudnie.

Na co tylko chcesz. 

 

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka jarzynki
  • pieprz
  • grzanki
  • woda

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, dusimy na maśle, następnie przelewamy ją do garnka 1,5 litrowego z wodą. Gotujemy. Ja po doprawieniu, miksuję zupę. Na koniec posypję grzankami. Można też dodąc trochę żółtego sera, już gdy zupa jest na talerzu.

 

poniedziałek, 08 kwietnia 2013
Zupa ogórkowa

Kto nie lubi zupy ogórkowej, ten wiele traci. Dlaczego? a dlatego, że po prostu jest pyszna:)

Zielono, zapraszam! kolor wiosny się rozgości!

Składniki:
2 litry bulionu warzywnego,
marchewka, pietruszka i seler  pokrojone w kostkę,
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
4-5 łyżek śmietany, można więcej
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
koperek
Przygotowanie:

Gotujemy bulion z włoszczyzną dodając do niego  ziela angielskiego oraz liście laurowe. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier ogórkowy. Na koniec dodajemy do zupy kwaśną śmietanę (najlepiej 18 %) . Na koniec dodajemy koperek.



 



sobota, 30 marca 2013
Żurek

Żurek to moja ulubiona zupa. Tym bardziej się cieszę, że w Wielkanoc mogę się nią cieszyć do woli:)

Składniki:

2 łyżki smalcu ze swarkami
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
przyprawy: jarzynka, pieprz, 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe, 2 łyżki majeranku  
4 ziemniaki
3 pętka białej kiełbasy (parzonej)
zakwas (ilość wg uznania)
1-1,5 łyżki tartego chrzanu
gęsta, kwaśna śmietana (ilość wg uznania)



Przygotowanie:


Ugotuj wywar z warzyw i białej kiełbasy. Na tę ilość wlałam około 2,5 litra wody (dałam 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe i 2 łyżeczki jarzynki z lekkim czubkiem). Kiedy już wywar będzie gotowy, wyławiamy warzywa. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do ich miękkości. Do tak przygotowanej „bazy” wlewaj stopniowo zakwas – musisz od czasu do czasu próbować, czy żurek już osiągnął Twój ulubiony smak.  Gotujemy całość przez około 5 minut.
 Doprawiamy żurek majerankiem, chrzanem i śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo. 

 

czwartek, 19 lipca 2012
Botwinka

Składniki:

  • 1 litr wody
  • pęczek botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 większy ziemniak
  • koperek
  • 1 pietruszka
  • trochę soku z cytryny lub łyżka octu
  • śmietana ( ja miałam mleko do zabielenia )
  • łyżka jarzynki
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaka kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone liście botwinki, posiekany koperek, łyżeczkę cukru i soli oraz sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę uważając aby się nie zważyła i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.



piątek, 23 marca 2012
Zupa węgierska

Składniki:

  • 500 g mięsa, ja miałam schab
  • czerwona fasola w puszce
  • duża marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 większe ziemniaki
  • średni korzeń pietruszki
  • 2-3 łyżki koncentratu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki liścia laurowego
  • 1 łyżka jarzynki, chyba, że ktoś woli potrawy bardziej słone, dodać więcej w takim wypadku
  • 1 łyżka maggi
  • pieprz
  • ostra papryka lub płatki chili
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • drobny makaron – 150 g

 

Przygotowanie:

Olej wlewamy do garnka, na podgrzany rzucamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy mięso się zarumieni, podlewamy je wodą, zazwyczaj powyżej połowy garnka, w którym gotuję. Jeśli uznacie, że za mało można śmiało dolać. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz jarzynkę. Gotujemy. Gdy warzywa zaczynają mięknąć dodajemy makaron, fasolkę odsączoną z puszki, ostrą paprykę oraz pieprz. Należy jednak pamiętać by nie przesadzić. Dostałam ten przepis od koleżanki węgierki a tam się je bardzo na ostro:) Dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gdy wszystko będzie miękkie, doprawiamy do smaku według uznania. Czasem dodaje majeranek lub kminek jeszcze.



 
1 , 2
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!