Wpisy z tagiem: Porady warzywne i owocowe

wtorek, 07 grudnia 2010
Kompot z suszonych śliwek...
prędzej się ugotuje, jeśli wsypiemy do niego szczyptę sody.
piątek, 22 stycznia 2010
Czy wiesz, że cebula..

nie puści pędów jeśli obetniesz łodygę cebuli nad palącą się świecą. Natomiast jeśli chcesz mieć własny domowy szczypior, wsadź cebulę do doniczki z ziemią.

niedziela, 30 sierpnia 2009
Zgrany duet Papryka i Oliwa
Razem zadbają o nasz sokoli wzrok. Aby mieć zdrowe oczy trzeba dbać o odpowiedni poziom witaminy A w organizmie. Zawarta jest ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Z kolei oliwa pomaga w przyswajaniu tej witaminy. Dlatego należy je serwować razem jak najczęściej. 
poniedziałek, 27 lipca 2009
Jak jemy mandarynki i pomarańcze?

Skórkę nacinamy w czterech lub sześciu miejscach i zdejmujemy ją, a miąższ dzielimy na cząstki zgodnie z naturalną budową owocu. Owoce jemy rękami, dyskretnie odkładając pestki na talerzyk.

wtorek, 21 lipca 2009
Cała prawda o pomidorach
Pomidory zachowają swój aromat, jeśli ich nie wyziębisz, zatem przechowuj je w lodówce na półce do warzyw. Jeśli są zbyt miękkie, włóż je na 15 minut do zimnej wody, wtedy łatwo dadzą się pokroić. Szybko zdejmiesz z nich skórkę, jeżeli przez moment potrzymasz je we wrzątku, a następnie polejesz zimną wodą.
Czy wiesz, że sałata będzie jędrna
jeśli po umyciu i dokładnym osuszeniu zapakujesz ją w foliowy woreczek i włożysz do lodówki.
piątek, 19 czerwca 2009
Czy wiesz, że czosnek zachowa dłużej świeżość...
... jeśli włożysz go do glinianego naczynia i pozostawisz w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ). Możesz go też zamrażać – rozmrażaj w foliowej torebce, aby nie stracił aromatu.
wtorek, 09 czerwca 2009
Do jakich potraw dodajemy kapary?
Często sama zadawałam sobie to pytanie, bo kapary choć znane nie są aż tak popularne w naszym kraju. Pierwszy raz zetknęłam się z nimi kiedy pracowałam we włoskiej restauracji i były częstym składnikiem na pizzy. Natomiast w irlandzkiej kuchni używa się je do przygotowania sosu tatarskiego. W dość prosty sposób ( majonez, korniszony, kapary ). Ja w swojej kuchni stosuję je również jako dodatek do jajek oraz drobnych przekąsek. Dobrze się łączą ze smakiem pomidorów oraz przypraw takich jak oregano, bazylia, czosnek.
W krajach, w których kapary rosną, stosuje się je do dań z ryb, owoców morza, baraniny, makaronu, a także do sosów gorących, winegret oraz do pizzy.

W kuchni francuskiej sos kaparowy, czyli biały sos potrawkowy z dodatkiem łyżki kaparów, podaje się do gotowanych mięs, a zwłaszcza do sztuki mięsa, cielęciny i kurczaka, oraz do ryb gotowanych.

W polskiej kuchni używa się ich także do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret.

Rada:
Kapary sprzedawane są zazwyczaj w solance lub bardzo kwaśnej zalewie, dlatego przed dodaniem do potraw trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (5-15 min) lub przynajmniej porządnie opłukać pod bieżącą wodą. Nie należy ich płukać jeśli są w oleju. Nie wolno ich długo dusić ani gotować, bo tracą smak.


niedziela, 24 maja 2009
Jakie zmiemniaki do jakich potraw?
•  Wszystkie potrawy ziemniaczane (gotowane, smażone) można bez obaw przyrządzać z tzw. ogólnoużytkowych odmian ziemniaków, jak kalina, irys, irga, alma. Ziemniaki te podczas gotowania leciutko pękają, są średniowilgotne i drobnoziarniste.

•  Jeśli jednak chcemy przygotować super  sałatkę, powinniśmy szukać kartofli dość twardych. Taka jest dostępna jesienią frezja. Zimą zaś w supermarketach kupimy wybitnie sałatkową odmianę sieglinde.

•  Do zup, knedli i klusek najlepiej nadają się odmiany mączyste, zawierające dużo skrobi. Taka jest bryza, rożki bamberskie, irena, lawina.
Jeśli nie mamy pewności, jaką odmianę kupiliśmy, przeprowadźmy mały test: przekrójmy kartofel w poprzek na pół i przez chwilę pocierajmy o siebie połówki. Jeżeli pokaże się woda, są to ziemniaki twarde, raczej na sałatki, zapiekanki czy do smażenia. Gdy obie połówki kleją się do siebie, możemy szykować pyszne kopytka, pyzy lub puree.
Źródło: Poradnik domowy

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!