Wpisy z tagiem: Porady rybne i owoców morza

czwartek, 11 listopada 2010
Rady w GastroMoni o rybach

Ryby łatwiej oczyścić z łuski, jeżeli się je skropi octem.

*

Aby sprawdzić świeżość ryby, należy nacisnąć mięso palcem - jeżeli pozostanie ślad to znaczy, że ryba jest nieświeża, jeżeli natomiast zniknie - ryba jest świeża.

*

Gotowana ryba do galarety nie zżółknie gdy do wody, w której się gotuje, włożymy więcej pietruszki i cebuli a mniej marchewki.

poniedziałek, 07 września 2009
Jak obrać homara?
Może zdjęcia nie są profesjonalne ale być może sam fakt opisania jak "wydobyć" mięso z homra pomoże Wam dobrać się do tej "twardej sztuki" :) Powodzenia!
piątek, 23 stycznia 2009
Pstrągowa rada...
Usmaży się na chrupiąco, jeżeli ponacinasz skórę ryby co 3–4 cm i potem oprószysz ją mąką. Natomiast podczas gotowania pstrąg się nie rozpadnie, jeżeli wcześniej włożysz go na godzinę do zamrażalnika.
sobota, 22 listopada 2008
Jak przyrządzamy i gotujemy ośmiornicę?
Mięso ośmiornicy wymaga kilkugodzinnego duszenia na wolnym ogniu. Małe ośmiornice jemy całe (z dużych tylko odnóża) po oczyszczeniu z błonki pokrywającej ciało oraz po usunięciu worka czernidłowego. Mięso trzeba obgotować, inaczej będzie twarde. Warto także zbić je tłuczkiem, żeby skruszało. Można też kupić już przygotowaną zamrożoną ośmiornicę.
Ośmiornicę gotuje się w wodzie zakwaszonej octem i przyprawionej czosnkiem. Gdy jest zupełnie miękka, dzieli się ją na kawałki, polewa dobrą, tłoczoną na zimno oliwą i posypuje tymiankiem.
Źródło: www.ugotuj.pl

wtorek, 18 listopada 2008
Kilka słów o homarze - jak przygotować, co konsumować?
Homara można przyrządzać na różne sposoby: piec, dusić, gotować i jeść na zimno lub ciepło. Najsmaczniejsze okazy ważą około jednego kilograma. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa, do czego służą specjalne przyrządy, zjadamy smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb nożem i widelcem. Mięso homara jest białe, delikatne, bogate w białko. Jadalne jest mięso ze szczypiec, odwłoka, z nóg oraz ikra. Do gotowania dodajemy minimalna ilość przypraw, aby mięso nie straciło swoistego, delikatnego smaku. Gotuje się go w osolonej wodzie, trzymając wraz ze szczypcami pod powierzchnią ok. dwóch minut. Jeśli homar waży do 500 g, gotuje się go dłużej ok. 12 minut pod przykryciem. Duże pomarańczowe plamy na pancerzu homara oznaczają, iż jest on martwy, należy go wyrzucić, bo możemy się zatruć .

piątek, 18 kwietnia 2008
Jak przechowywać rybę?
Nie umieszczaj ryb w lodówce w pobliżu masła, mleka i twarogów, bo wtedy nabiał nabierze nieprzyjemnego zapachu. Mrożoną rybę aż do momentu obróbki przechowuj sobie w zamrażalniku, zawiniętą w torbę foliową. A świeżą rybę (niemrożoną), której nie chcesz za długo przechowywać, wypatrosz, oczyść i umieść pod przykryciem w lodówce, a nie w zamrażalniku.
poniedziałek, 10 marca 2008
Jak przygotować krewetki?
Krewetki, także inne owoce morza odznaczają się niezwykle delikatnym mięsem i stanowią wielki przysmak kuchni śródziemnomorskiej. U nas można je kupić w słoikach lub puszkach. Są one maleńkie, ale do sałatek - najwłaściwsze, ponieważ nie trzeba ich rozdrabniać. Wystarczy osączyć z zalewy, którą częściowo zużywa się do sosów.

Sklepy rybne oferują także mrożone produkty.
Te nadają się do smażenia i gotowania. Nietrzeba przy tym wcześniej ich rozmrażać.
Najprostszy sos do krewetek przygotujemy, łącząc majonez z kroplą keczupu lub soku z cytryny.

Najdroższe są duże krewetki. Te nadają się do gotowania w całości, jako samodzielne wytworne danie. W kuchni francuskiej podaje się krewetki (w pancerzach) z grilla z pachnącymi ziołami prowansalskimi.

wtorek, 08 stycznia 2008
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby
Świeże filety wypłucz, włóż do salaterki i zalej słodkim mlekiem lub świeżym kefirem, po czym przykryj i na 1-2 godz. odstaw w chłodne miejsce. Mleko znakomicie wyciągnie z nich przykrą woń i spowoduje, że będą delikatniejsze w smaku. Potem osusz je papierowym ręcznikiem i lekko skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!