Wpisy z tagiem: sałatki

środa, 23 sierpnia 2017
Sałatka z wędzonym łososiem i kaparami

Przyjechali

Goście zza oceanu

Jakże miło było ich uścisnąć

Składniki:

  • mix sałat
  • czerwona cebula
  • kapary
  • 1 op łososia wędzonego
  • czerwona papryka
  • sos koperkowo - ziołowy

Przygotowanie:

Sałatę wykładamy na talerz, rwiemy łososia/ Paprykę oraz cebulę kroimy w prążki, dodajemy kapary. Całość polewamy sosem.


środa, 31 maja 2017
Sałatka z boczkiem i żurawiną

Zobacz

Mam korale

I zieleń w oczach

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
  • kilka plasterków boczku
  • ogórek zielony
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy, ogórka obieramy i kroimy w kostkę, ser żółty również. Mix sałat wsypujemy do miski na to wsypujemy ogórka, ser, boczek. Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy razem, doprawiamy. Sosem polewamy sałatkę. Na wierzch posypujemy żurawiną.

czwartek, 12 stycznia 2017
Sałatka do pracy z selerem naciowym

Szybko szybko

Bo zaśpimy

A śniadanie czas zacząć...

Składniki:

  • seler naciowy
  • 150 g wędliny
  • 2 większe pomidory
  • żurawina suszona
  • słonecznik
  • papryka żółta
  • oliwa
  • trochę maggi i octu balsamicznego do smaku
  • sól oraz pieprz

 

Przygotowanie:

Seler, paprykę, wędlinę oraz pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy żurawinę oraz słonecznik. Doprawiamy i mieszamy. Najlepsza jest zaraz po zrobieniu :)


piątek, 28 października 2016
Sałatka z piersi kaczki i granatu

Ach cóż to za kolory!

Smak wypełnił dom

Granat wybuchł!

 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 owoc granatu
  • opakowanie rukoli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Piersi z kaczki podsmażamy stronę ze skórką na patelni ok 5 minut, następnie patelkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie piersi wyjmujemy i pozwalamy im "odpocząć". Rukolę myjemy, układamy osuszoną na talerz. Kiedy piersi są wystudzone kroimy na plasterki. Posypujemy granatem. Tłuszcz z kaczki doprawiamy musztardą i miodem i polewamy sałatkę.

 


środa, 24 sierpnia 2016
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Kolorowo

Kolorowane

Kolorami

Składniki:

  • świeży szpinak
  • suszone pomidory w oleju
  • słonecznik łuskany
  • ser żółty
  • szynka konserwowa

 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i suszymy. Pomidorki, ser i szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Dolewamy olej z pomidorków. Mieszamy, posypujemy słonecznikiem.

 


środa, 15 czerwca 2016
Sałatka z plastrami boczku i żurawiną

Zniknęła

Raz, dwa, trzy

Taka prędka

Składniki:

  • paczka mix sałat
  • kilka plastrów parzonego boczku, upieczonego na suchej patelni
  • sos czosnkowy: kubeczek jogurtu naturalnego, kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, łyżka majonezu, sól, pieprz
  • suszona żurawina
  • starty na dużych oczkach ogórek świeży
  • 200 g startego oscypka

 

Przygotowanie:

Sałaty układamy na spodzie, następnie ogórka i na to ser, na koniec plastry boczku. Polewamy sosem i posypujemy żurawiną.

środa, 01 czerwca 2016
Żółta sałatka

Słońce...

Słoneczko...

Żółte promienie...

Składniki:

  • kawałek sera żółtego
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 słoiczka cebulek marynowanych

 

Przygotowanie:

Ser kroimy w kostkę, prążki ananasa na kawałki, na koniec dokładamy cebulki. Wszystko razem mieszamy. Pyszna sałatka na upalne dni:)

wtorek, 10 maja 2016
Sałatka z awokado i orzechami

Sałatka o tak

Kolorowa o tak

Smaczna o tak

Składniki:

  • paczka pomidorków cherry
  • garść orzechów nerkowca, przyprażonych na patelni
  • awokado
  • sałatka
  • szczypiorek
  • ew. małe korniszonki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy do miski lub układamy na talerz. Dodajemy orzechy. Pomidorki można obrać i pokroić drobno. Kroimy awokado. Szczypiorek szatkujemy. Jeśli mamy ochotę dorzucamy korniszonki. Dolewamy oliwy, doprawiamy.

poniedziałek, 02 listopada 2015
Sałatka z kurczakiem i selerem

Słoneczko Ty moje, jesienne

To dla Ciebie

Za każdą ciepłą pieszczotę

Składniki:

  • 2 gotowane piersi z kurczaka
  • puszka ananasa krojonego w kostkę
  • słoiczek selera konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 łyżki majonezu

 

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę, seler, ananasa i kukurydzę odsączamy. Składniki mieszamy z majonezem i gotowe:)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!