Opinia - patelnia ceramiczna Ceramic - Galicja

Są rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie funkcjonowania w mojej kuchni ale i takie, które raz wypróbowane są niezastąpione. Kiedy parę lat temu wypróbowałam poraz pierwszy patelnię ceramiczną, wiedziałam, że będzie mi towarzyszyć już zawsze.


Nie ukrywam, że jako kobieta zwracam uwagę na wygląd. Pierwsze wrażenie przecież jest najważniejsze, bo na jego podstawie wyrażamy pierwsze myśli czy opinie.  Bardzo podoba mi się kolorystyka otrzymanego produktu, pomarańczowy jakże jest modny w tym sezonie:), dodatkowo ładny design podkreśla rączka, która jest ładnie wyprofilowana i miła w dotyku. Nie lubię metalowych rączek, często się nagrzewają i parzą. Gdzie przy używaniu tego produktu takie zdarzenia nie mają miejsca dzięki antypoślizgowej rączce, która ułatwia również przenoszenie patelni z miejsca na miejsce.

Dodatkowe informacje, które mogą się przydać:

Średnica: 26 cm
Długość patelni z rączką: 45 cm
Wysokość patelni: 5 cm
Grubość dna: 4,8 mm
Waga: 870 g

Swoje potrawy smażyłam zarówno na maśle jak i na oleju. Dla wszystkich użytkowników patelek ceramicznych nie jest tajemnicą, że żywność duszona czy też smażona nie przywiera do dna. Zapewne jest to spowodowane tym, że patelnia nagrzewa się równomiernie. Zaletą jest, że możemy przygotowywać nasze potrawy nie zależnie od temperatury czy też od rodzaju kuchenki.

Na śniadanie była jajecznica, szybkie danie:) Jak widać na zdjęciu potwierdzają się moje słowa, że nic nie przywiera do dna.

Na obiad coś bardziej wymagającego czyli roladki z piersi kurczaka z nadzieniem oliwkowo - śliwkowym. Tak wyglądały w fazie smażenia.

A tak na talerzu:)

Skusiłam się też na kapustę duszoną. Oto dowód, że nic nie przywiera a dusi się szybko, ku mojemu zadowoleniu:)

A tak gdy wszystko już zniknęło z patelni. Zero śladu przypalenia:))

Jak widać nie zależnie czy smażymy czy też dusimy, patelka pozostaje bez przypalonego dnia.

Zmywanie to czysta przyjemność, napiszę szczerze, że przy małej ilości tłuszczu, wystarczy patelnię przetrzeć papierem kuchennym. Śmiało też możemy ją myć w zmywarce, w różnych temperaturach. Wielki plus dla Pań dbających o paznokcie, nic nie szorujesz więc nie niszczysz dłoni ani paznokci. Precz z koszmarem szorowania patelni i nerwów z porysowanym patelnią!

Zazwyczaj do przewracania czy mieszania używam drewnianej łyżki, chociaż zdarza mi się użyć stalowego widelca, gdy w pośpiechu chwytam  to co jest pod ręką. Nie zauważyłam żadnych zarysowań na patelce. Oczywiście nie zrozumcie mnie, że rysuję "esy floresy" nim po dnie;)

Na tej patelni śmiało można smażyć czy dusić: warzywa, owoce czy też mięso.

Jedyne czego trochę mi brakowało to pokrywka do patelni ale jak zauważyłam nie ma z problemu z dokupieniem tego elementu.

Koszt patelni ceramicznej to 54,99 zł.

Myślę, że cena nie jest wygórowana a przy odpowiedniej dbałości o ten kuchenny sprzęt, będzie on nam służył na lata. Wiadomo jedną z cech każdej Pani Domu jest gospodarność, także miłe Panie zachęcam do zakupu bo warto!





PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!