poniedziałek, 29 października 2007
Gdy warzywa więdną
 Rada ta jest kierowana odnośnie takich warzyw jak sałata lub marchew. Warzywo należy włożyć na 30 minut do letniej wody z odrobiną cukru a następnie wyjąć.
niedziela, 28 października 2007
"W człowieku tylko żołądek bywa, i to czasem, w pełni zadowolony" 
 John Stuart Mill
Jedzmy rybki
Oto kilka sprawdzonych sztuczek by nasze rybki nabrały aromatu i smaku. Często ryby są pomijane na rzecz mięs co jest dużym błedem ponieważ w naszym tygodniowym jadłospisie powinny pojawić się dwu- lub nawet trzykrotnie. Ryby poza tym posiadają kilka składników pokarmowych, które rzadziej i w mniejszej ilości są spotykane w innych produktach żywnościowych, a mianowicie selen, fosfor, wit.D3.
Łosoś jako jedna z najszlachetniejszych ryb doskonale smakuje skropiona sokiem z cytryny oraz z dodatkiem koperku. Rybę taką jak pstrąg czy makrelę polecam z farszem, w którego skład wchodzi zielona,świeża natka pietruszki, kminek oraz jarzynka( ziarenka smaku czy kucharek). Karpia można natrzeć romarynem oraz czosnkiem i zapiekać w piekarniku. Pangę można obtoczyć w jajku i mące a nastepnie usmażyć. Mintaja polecam z duszonymi warzywami (takimi jak seler, marchew i korzeń pietruszki) jaki i z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dorsz jest wyśmienity z duszonymi pomidorami, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki.
Smacznego!
sobota, 27 października 2007
Gdy przesolimy zupę
Polecam dodać ziemniaka do gotującej zupy, warzywo to wchłonie nadmiar soli.
piątek, 26 października 2007
Obieramy jajeczka
Aby jajka lepiej się obierały ze swoich skórek po ugotowaniu, do wody kiedy się gotują dodajemy szczyptę soli. Efekt murowany:)
wtorek, 23 października 2007
Peklowanie
Polega na moczeniu mięsa w roztworze solnym, w celu wytworzenia charakterystycznego smaku, zapachu mięsa oraz przedłużenia trwałości produktu.
czwartek, 18 października 2007
Grillowanie na polanie
Zbyt mocny ogień spowoduje, że nasze potrawy spalą się na zewnątrz, ale pozostaną surowe w środku.  Nie należy również zostawiać potraw na grillu zbyt długo, aby nie wyschły – powinny być one soczyste, gdyż wtedy są najlepsze. Aby dodać potrawom wyjątkowego aromatu można do ognia wrzucić takie dodatki, jak świeże zioła, mokre gałązki drzew, liście herbaty.
Sucha sól w solniczce
Sól nie zwilgotnieje, nie potworzą się grudy, jeśli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mąki ziemniaczanej.
wtorek, 16 października 2007
Zupa dobra dla figury
Jest lekkostrawna i nie tłuczy. Zawarte w niej warzywa dostarczają witaminy oraz minerały, rogrzewa i odręża. Często też regeneruje wątrobę, poprawia wygląd cery, włosów, jak i również wspomaga odchudzanie. Zupę najlepiej zjeść przed godziną 19-stą jako ostatni posiłek. Zawarta w zupie woda wspomaga przemianę materii. Dlatego zachęcam by znaleźć chwilkę by ugotować tę pożywną potrawę.
 
1 , 2
| < Październik 2007 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!