sobota, 11 listopada 2017
Jesiotr - o rany pomocy :)

Dziś mam do Was pytanie:) Z uwagi na zbliżające się dużymi krokami Święta Bożego Narodzenia, wymyśliłam sobie, że tym razem na moim stole będzie królował Jesiotr. Nie miał jeszcze takiej szansy nigdy wcześniej...

Oczywiście by wypaść jak najlepiej muszę poćwiczyć, a co za tym idzie zrobić zakupy. Na koniec, czyli czynność najmilsza, pozostaje mi testować dostępne przepisy.

Znalazłam ofertę jesiotra w zaprzyjaźnionym sklepie - tu  jesiotr, cena.

Jesiotr patroszony z Polski - Frisco Fish 

I teraz właściwie zwracam się do Was co sądzicie? Cena przystępna? Czy taka wielkość ryby wystarczy na dwie potrawy?

Szperając w internecie natrafiłam na taki tekst:

"Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem.”

Źródło: www.newsweek.pl

Tym razem role odwrócimy i może to Wy polecicie mi swoje przepisy, które chętnie wykorzystam i zamieszczę na blogu:)

Czekam z niecierpliwością!:)

niedziela, 14 lutego 2016
GastroMonia w świecie decoupage

Zapraszam na moją nową stronkę:)


Od czasu do czasu na GastroMonii również coś zamieszczę, ale większość prac będę zamieszczać na GastroMonii w świecie decoupage. Wszystkich zakochanych w decoupage, ale i nie tylko zachęcam do oglądania, komentowania i udzielania porad:)

 

pozdrawiam,

GastroMonia

 

czwartek, 21 stycznia 2016
Konkurs!!! A nim wspaniałe nagrody:)

Kochani!!!

Poraz kolejny zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizowany jest przez firmę Iglotex dla swojej marki Proste Historie, przy współpracy z marką Russell Hobbs (sponsorem nagród).

Tym razem na stół idą zupy:)


W konkursie tym można wygrać wspaniałe nagrody, a mianowicie:

a) za zajęcie pierwszego miejsca: Russell Hobbs 21850-56 MULTICOOKER COOK&HOME o wartości 519 zł brutto, 

b) za zajęcie miejsc od drugiego do piątego: Russell Hobbs 22810-56 zestaw młynków do soli i pieprzu o wartości 119 zł brutto,

c) za zebranie największej ilośći like’ów pod wysłaną praca konkursową: Russell Hobbs 22340-56 AURA MIX AND GO PRO o wartości 209 zł brutto. 


Tym razem zadanie polega na:

1. Bazując na produktach Proste Historie przygotuj dwie odsłony jednej zupy - eksperymentuj z dodatkami i przyprawami!

2. Stwórz dwa przepisy, którymi się z nami podzielisz. 

3.Zamieść zdjęcia zup i przepisy w aplikacji.

4. Opowiedz, dla kogo przygotowałaś/eś zupy.

Proste?! Pewnie, że tak!:)

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na obiad zawsze króluje zupa. Bez niej obiad nie istnieje...

Czas trwania konkursu: od 15 stycznia do 07 lutego, czyli już nam się znowu zaczęło. Piszemy więc szybciutko:)

Klikajcie tutaj i dodawajcie swoje przepisy:)

 

Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami! A jest o co walczyć:)

piątek, 25 grudnia 2015
Wesołych Świąt!

Tradycyjnie jak co roku sypią się życzenia wokół,

większość życzy świąt obfitych i prezentów znakomitych,

A ja życzę moi mili, byście święta te spędzili tak jak każdy sobie marzy.

Może cicho bez hałasu, idąc sobie gdzieś do lasu,

może w gronie swoich bliskich, jedząc karpia z jednej miski,

może gdzieś tam w ciepłym kraju, czują się jak Adam w raju.

Smacznych świąt życzy GastroMonia

poniedziałek, 21 grudnia 2015
Jak nie oszaleć przed Świętami ...

Jak przygotowujecie Wigilię, jakie potrawy serwujecie? Czy zostawiacie sobie wszystko na ostatnią chwilę czy macie rozplanowane potrawy na kilka terminów?

Moje menu Wigilijne zazwyczaj wygląda tak (wybieram kilka potraw):

1. Barszczy czerwony z uszkami lub zupa grzybowa

2. Karp lub inna ryba smażona, czasami ryba po grecku

3. Kapusta z grochem

4. Pierogi (ruskie, z kaszą jaglaną bez okrasy boczkowej)

5. Śledzie ( z fasolką, w musztardzie z pietruszką, w sosie miodowo - sojowym, w sosie pomidorowym, z cebulką i ogórkiem, w sosie śliwkowym, z czosnkiem, z cebulką )

6. Sałatka jarzynowa

7. Ciasto (makowiec na kruchym spodzie, rafaello, pierniczki, czekoladowy wieniec z pomarańczami)

8. Pierniczki

 

Natomiast menu Bożonarodzeniowe jest takie (również potrawy wybieram):

1. Bigos (na szybko, z ananasem, z podrobami)

2. Galareta (z kurczaka, z nóżek, z golonki)

3. Sałatka (z kurczakiem i śliwką, z wędzonym łososiem, z uszkami)

4. Mięsa pieczone (pieczeń, roladki z piersi kurczaka)


Na 2 tygodnie przed świętami - 10 grudnia

Zazwyczaj biorę się za pieczenie pierników. Zabieram się za robienie uszek i pierogów. Również gotuję bigos i kapustę z grochem, który podobnie jak uszka czy pierogi zamrażam. Przed ugotowaniem, układam pierogi na talerzu lub desce i wkładam do zamrażarki, jak się zmrożą, to przesypuję do woreczka, wtedy się nie skleją. Bigos, podobnie jak kapustę z grochem, wkładam do pojemniczka, lub kilku mniejszych by odmierzyć sobie odmrażane porcje. Ubieram już choinkę.

Na tydzień przed Wigilią - 17 grudnia

Przygotuj prezenty dla najbliższych, zapakuj według własnej koncepcji lub skorzystaj z mojej zakładki Dekoracje prezentów, polecam również zajrzeć na dekoracje Bożonarodzeniowe. Polecam również wykonać własnoręcznie zrobione aniołki z masy solnej:). W tym roku po raz pierwszy zaplanowałam takie prezenty dla mojej rodzinki.

Na 3 dni przed Wigilią - 21 grudnia

Można odmrozić bigos i konsekwentnie go odgrzewać przez kolejne dni, by składniki się przegryzły i wydobył się z niego najlepszy smak.

Na 2 dni przed Wigilią - 22 grudnia

Można upiec ciasta. Upieczone ciasto należy zawinąć szczelnie w folię i trzymać w chłodnym miejscu. W tym roku moją kolekcję powiększę o upieczenie keksa, a wiadomo, że keks jak sobie poleży 2-3 dni, tym jest lepszy. Zaczynamy też robić śledzie, najlepsze są właśnie wtedy, gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą wzajemnie. Gotuję oraz kroję wszystkie produkty potrzebne na sałatki, zostawiam w jednej lub kilku miseczkach. Ścieram warzywa potrzebne do ryby po grecku.

Na dzień przed Wigilią -23 grudnia

Jeśli w święta jecie barszcz czerwony, tak jak ja zazwyczaj, to zaczynamy go gotować. Zupa grzybowa też może zostać już nastawiona. Dzisiaj zabierzcie się też za galaretę. Jeśli marynujecie mięsa, to jest już dobry czas by zostawić je w marynacie na całą noc. Sałatki łączę ze sobą i wstawiam do lodówki. Odmrażam kapustę z grochem i raz gotuję. Można przygotować stół - dekoracja, zastawa. Robię również rybę po grecku. Lubię ją jeść dopiero dnia następnego.

W Wigilię - 24 grudnia

Trzeba pamiętać o wyjęciu pierogów i uszek z zamrażalki. Najlepiej dziś usmażyć karpia lub inne ryby. Dziś również piekę wszelkie mięsa na kolejne dni świąt.

 

A jak Wy sobie radzicie?

 

PS. Kliknij na nazwę potrawy a znajdziesz przepis :) Jeśli jednak znudziły Ci się tradycyjne potrawy, zajrzyj do zakładki z prawego boku, menu na Wigilię i Boże Narodzenie, może znajdziesz tam coś dla siebie i dla swojej rodziny:)

wtorek, 01 grudnia 2015
Konkurs!!! A nim wspaniałe nagrody:)

Kochani!!!

Zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizowany jest przez firmę Iglotex dla swojej marki Proste Historie, przy współpracy z marką Russell Hobbs (sponsorem nagród).

W konkursie tym można wygrać wspaniałe nagrody, a mianowicie:

a) za zajęcie pierwszego miejsca: Russell Hobbs 21850-56 MULTICOOKER COOK&HOME o wartości 519 zł brutto, 

b) za zajęcie miejsc od drugiego do piątego: Russell Hobbs 22810-56 zestaw młynków do soli i pieprzu o wartości 119 zł brutto,

c) za zebranie największej ilośći like’ów pod wysłaną praca konkursową: Russell Hobbs 22340-56 AURA MIX AND GO PRO o wartości 209 zł brutto. 


Zachęcam Was bardzo, tym bardziej, że zadanie jest banalnie proste, jednocześnie dodam, że dzięki niemu pozwolicie innym cieszyć się nie tylko Waszymi wspomnieniami, ale przede wszystkim tajnikami wspaniałego smaku:)

Czas trwania konkursu: od 27 listopada do 20 grudnia, czyli już nam się zaczęło. Piszemy więc szybciutko:)

Konkurs pod nazwą - Zimowe Historie

Nie od dziś wiemy, że przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie, te sprawdzone z nutką tajemnicy szefa kuchni, w postaci naszych mam i babć, są najlepsze. Dlaczegoż więc zostawić je tylko dla siebie, gdy świat może poznać to co w Waszej rodzinie najlepsze? Odkryjcie swój skarb i podzielcie się z nami!

Zadanie konkursowe polega na dokończeniu historii. Zadaniem uczestników będzie odpowiedź na pytanie: „Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane z świętami?” Warunkiem udziału w konkursie jest zawarcie w historii motywu kulinarnego.

Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami! A jest o co walczyć:)

Klikajcie tutaj i dzielcie się z nami swoimi wspomnieniami:)


poniedziałek, 07 września 2015
Kolejny weekend śniadaniowy za mną:)

Kolejny raz miałam okazję przygotowywać śniadania w Dąbrowie Górniczej, bardzo było mi miło, tym bardziej, że śniadanie na trawie cieszyło się dużym powodzeniem:)

W pierwszy dzień serwowałam między innymi sałatkę z kalafiorem, której smak poznałam nad samą Soliną.

Były również szaszłyki owocowe, a dla smakoszy czegoś lekkiego był jogurt z musem kiwi i płatkami:)

Mimo, iż śniadania trwały tylko od godziny 10 do godziny 12, większość osób skosztowała moich potraw:)

Drugi dzień śniadań obfitował w smalec z cebulką i ogóreczkiem, pasztetem z selera - który budził wielkie zainteresowanie i niedowierzanie;)

Była też sałatka z szynką i brokułem.

Dla wszystkich tych, którzy lubią śniadania na słodko, proponowałam granole z jogurtem.

Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa, każdy był uśmiechnięty, a hostessy bardzo pomocne. Dzięki Agencji Sell More mogłam pokazać innym moje smaki i to jest moją największą radością:)

Wszystkie przepisy dostępne na blogu. Zapraszam!

niedziela, 02 sierpnia 2015
Śniadanie na trawie czyli moje publiczne gotowanie

Weekend był dla mnie pracowity ale i bardzo miły. Nie dość, że mogłam nieco popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi to jeszcze do tego wypromować swojego bloga:) Akcja "Śniadanie na trawie" była organizowana przez Centrum Handlowe Pogoria w Dąbrowie Górniczej, gdzie pieczę sprawowała Agencja Sellmore z Warszawy. Pracę z nimi mogę określić jako lekką, miłą i przyjemną. I wierzcie mi, za te słowa nie dostaję wynagrodzenia, to są słowa, które są szczere i w pełni oddają moją ocenę na temat współpracy z dziewczynami. Hostessy były bardzo pomocne i również im bardzo za to dziękuję. 

A teraz parę słów o tym co degustowali moi goście.

Pierwszy dzień weekendu był dniem, w którym serwowałam różne smaki śniadaniowe, a mianowicie:

1. Pastę jajeczną serwowaną na listkach cykorii

2. Sałatkę z pora

3. Kuleczki serowe z orzechami

4. Przysmak jogurtowy czyli jogurt wiśniowy, orzechy i jabłuszko

5. Roladki szynkowe z różnymi serkami


W drugim dniu zapraszałam gości do degustacji smaków irlandzkich, a oto one:

1. Sałatka waldroff

2. Tosty z bananem

3. Jajka w sosie seafood 

4. Bagietki z masłem czosnkowym , pesto i suszonym pomidorkiem

5. Sałatka z szynką zawijana w tortilli

 

Spotkałam się z wieloma pozytywnymi opiniami na temat moich potraw. To kolejny dowód dla mnie, że to co robię może cieszyć nie tylko mnie ale również innych. Rzeknę nie skromnie, że z krytyką się nie spotkałam:) Serce się raduje!


Miejsce było bardzo dobrze przystosowane dla osób, które nie tylko chciały zjeść ale również odpocząć. Wszędzie leżaki, pufy a nawet hamak, w tle słychać było muzykę. 

To nawet nie była praca to był czysty relax i przyjemność:)

czwartek, 02 kwietnia 2015
Jajka i ich mama...

To będzie apel.

Kiedy przeczytałam post na FB Fundacji Viva nie mogłam do siebie dojść, inaczej jest o czymś słyszeć, gdzieś mimochodem przeczytać. A zupełnie co innego, gdy pewne rzeczy się zobaczy.

Wielkanoc to czas jajek, bez dwóch zdań. Tak jak Boże Narodzenie kojarzy mi się z choinką, tak Wielkanoc z pisankami.

Nie będę Was namawiać i pisać "zrezygnujcie z jedzenia jajek". Nie jest to moim celem. Ale proszę zwróćcie uwagę jakie jajka kupujecie, jakim oznaczone są numerem. Miejcie na uwadze jak kury, które są z chowu klatkowego, cierpią. Inaczej jest nie wiedzieć i coś kupować, a inaczej gdy świadomie decydujemy się na kupienie żywności wiedząc w jaki sposób są traktowane zwierzęta. Pozostawiam to Waszemu sumieniu...

Dziś nie kupuję ja, jutro możesz to być Ty. Pamiętajcie wszystko zaczyna się od jednostki! 

A oto część artykułu:

znalezione: https://www.facebook.com/ava.om1

“Jestem kurą z chowu klatkowego. Mieszkam w klatce tak małej, że nie mogę rozprostować skrzydeł. Jestem zmuszona stać dzień i noc na podłożu z drucianej siatki, która boleśnie przecina moje stopy. Ściany klatki odrywają pióra, tworząc pęcherze krwi, które nigdy nie są leczone. Powietrze jest tak zatrute, że moje płuca od amoniaku bolą, oczy palą, i myślę, że będę niewidoma. Gdy się urodziłam, mężczyzna chwycił mnie i ściął część mojego dzioba gorącym żelazem, a moi mali bracia wrzucani zostali do worków na śmieci, do młynka, do gazu, jako bezużyteczne. Jest nas dużo, bardzo dużo, siedzimy w ciemnym baraku, nigdy nie widziałam słońca, nieba, trawy..

Mój umysł jest czujny i moje ciało jest delikatne i powinnam mieć dużo piór. W naturze jestem towarzyska, wesoła. Lubie wędrować, grzebąc w ziemi w poszukiwaniu pożywienia, wygrzewać sie na słoneczku. Ja jestem tutaj tylko rok, ale jestem już strasznie chora, samotna, bardzo cierpię. Wiem, że zaraz mnie zamordują bo nie mam sił znosić jajek. A tak chciałabym życ ze swoją rodziną, i być choć przez chwilę szczęśliwa.

Dla ludzi: Spróbujcie mnie zrozumieć, czy tez chcielibyście tak życ jak ja i moje siostry, patrząc na śmierc swoich braci? Dlaczego pozwalacie zamknąć nas w obozach koncentracyjnych?"

 

Dziękuję za uwagę...

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!