czwartek, 16 listopada 2017
Brownie z batatów ze śliwką kalifornijską

Słodycz

Lubisz?

Na jesienny wieczór:)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.



wtorek, 07 listopada 2017
Muffinki kakaowe

Kakaowy smak

Puszyste

Zniknęły nagle

Składniki:

250g mąki

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl mleka lub wody

½ szkl oleju roślinnego

2 jajka

 

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: wodę, olej, jajka. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładanie (długie wyrabianie ciasta spowoduje, ze po upieczeniu babeczki będą zbite i pozbawione lekkości). Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.




czwartek, 27 kwietnia 2017
Sernik oreo

Delikatny...

Wspaniały...

Pieści moje zmysły...


Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek typu oreo
  • 40g masła

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej 20%)
  • 120g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 10 ciasteczek typu oreo

Dekoracja:

  • 6 ciasteczek typu oreo



Przygotowanie:

Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować masę serową. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny zmiksować przez chwilę lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do niej 2- 3 łyżki utartego sera i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać do reszty sera, energicznie mieszając trzepaczką. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać szpatułką do masy serowej. 10 ciasteczek pokroić na ćwiartki (lub mniejsze kawałki). Wmieszać szpatułką do masy. Masę wyłożyć na spód. Wyrównać. Dekorujemy ciasteczkami oreo, można też posypać kakao. Ciasto wstawić na noc do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.




środa, 05 kwietnia 2017
Ciasto Kinder Country

Rozpływa się w ustach

Pyszności

Nie do opisania, do zjedzenia

Składniki:

  • 350 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników
  • 2 białe czekolady
  • 2 ciemne czekolady (mleczna i gorzka)
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch

 

Przygotowanie:

Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać, aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na noc.




piątek, 23 grudnia 2016
Keks

Nie tylko na święta

Lubię i po

A i przed jest pyszny

Składniki:

  • 500g mąki + 1 łyżka 
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
  • 200 g dowolnych bakalii

 

Przygotowanie:

Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.



czwartek, 24 listopada 2016
Muffinki mega jagodowe

Pachniało lasem

Ta cisza...

Szelest liści nie przeszkadzał

Składniki:

  • 200 g jagód (w moim przypadku jagody + cukier i pół szklanki soku własnego, które zawekowałam)
  • 1/2 szklanki soku z jagód lub innego według uznania
  • 250 g mąki
  • 100 g brązowego cukru ( użyłam również białego w ilości 60 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • jajko
  • 6 łyżek oleju
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajko mieszamy z olejem, jagodami i sokiem. Wszystko mieszamy. Następnie łączymy ze suchymi składnikami. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 30 minut. Następnie posypujemy cukrem pudrem.


piątek, 28 października 2016
Szybka tarta z jabłkami i cynamonem

Panie Cynamonie

Ależ Pan narozrabiał

Zapomnieć nie mogę....

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • cukier z cynamonem

 

Przygotowanie:

Ciasto rozłożyć i naciąć boki ale nie przeciąć. Jabłka obieramy i kroimy na cieńsze półksiężyce, układamy na cieście, skrapiamy sokiem z cytryną by owoce nie ściemniały. Masło należy roztopić w rondelku i polać nim jabłka. Posypujemy cukrem z cynamonem i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.


piątek, 21 października 2016
Ciasto z masą cappucino
Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Po upieczeniu biszkopt nasączyć odrobiną spirytusu oraz mieszanką z pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek.

Składniki na krem cappuccino:

  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
Żółtka, cukier miksujemy. Dodajemy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kawy oraz mąkę. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy do niego powyższą masę. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej do uzyskania gęstego kremu.

Składniki krem śmietankowy:
  • 2 opakowania kremu śmietankowego z torebki
  • 2,5 szklanki mleka (zimnego)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,25 szklanki gorącej wody

Mleko ubijamy z kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy szybko krem śmietankowy na masę cappuccino i wstawiamy do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną kakao.
 
  Dodatki:
  • 2 kieliszki spirytusu + pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada do dekoracji





wtorek, 18 października 2016
Ciasto czekoladowo-ananasowe

Taki przyszedł smak

Dzień senny

Nawet ptak nie śpiewa

Składniki :

 

  • 125 g mąki
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 125 g drobnego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • puszka ananasa

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kwadratową formę o boku 22 cm posmarować masłem. Ananasa odsączyć i ułożyć na dnie formy.

 

Cukier zmiksować z masłem, dodać jajka, kakao, mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz ekstrakt waniliowy - miksować, aż powstanie ciasto. Zalać nim ananasa i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.

 

Upieczone ciasto przestudzić przez 5-10 minut, a następnie pokroić na porcje.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!