środa, 05 lipca 2017
Śledzik z suszonymi pomidorami i kaparami

Zaskoczył mnie smakiem

Taki wyśmienity

Taki gość :)

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
  • cebula
  • maggi
  • olej
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki (kilka sztuk) kroimy w paseczki lub w mniejsze kawałki, dodajemy do śledzi, wrzucamy też kapary. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dodajemy oliwę ze słoika i dolewamy olej tak by przykryć całkowicie śledzie w naszym naczyniu. Dodajemy przyprawy i zostawiamy. Najlepsze do spożycia na dzień następny.

wtorek, 02 maja 2017
Tatar ze śledzia

Zielono

Biało

Szaro

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • paczkę krakersów

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie ok. 2 godzin. Następnie kroimy w paski, cebulę obieramy kroimy w piórka, a ogórki w kostkę. Dodajemy majonez i pieprz. Podajemy z krakersami.



piątek, 20 stycznia 2017
Przekąska z tortilli i boczku

Zawijam

Zajadam

Zjadłam


Składniki:

  • kilka placków tortilli
  • boczek pokrojony w kostkę
  • sałata lodowa
  • czosnek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Boczek obsmażamy, majonez mieszamy z jogurtem, wciskamy czosnek i doprawiamy. Naszym sosem smarujemy tortillę, sałatę szatkujemy, nakładamy ją na sos, następnie wystudzony boczek. Zwijamy i zajadamy.

wtorek, 10 stycznia 2017

 

 Składniki:

  • liście szpinaku
  • 2 łyżki płaskie czarnego kawioru
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 opakowanie łososia wędzonego
  • oliwa
  • łyżeczkę octu jabłkowego
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, osuszamy. Dodajemy porwanego łososia, pokrojoną paprykę, oliwę oraz kawior. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Gotowe !

 


piątek, 23 grudnia 2016
Śledzie w sosie koperkowo - kawiorowym

Święta bez śledzi?

hmm...

Niemożliwe!!!


 

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matiasy

 

zalewa:

  • 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżka cukru

  • 6 listków laurowych

  • kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • kilka cebul

  • sól

  • 2 łyżki musztardy

sos koperkowo - kawiorowy:

  • 2 - 3 łyżki majonezu

  • grecki jogurt

  • ząbek czosnku

  • świeży posiekany koper

  • łyżeczka czarnego kawioru


Przygotowanie:

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.




poniedziałek, 31 października 2016
Placuszki ziemniaczane z łososiem

Ugryź mnie

Raz, potem dwa

Trzeci raz już weźmiesz następnego


 

Składniki:

  • placuszki ziemniaczane zrobione z jednej łyżki masy
  • łosoś wędzony
  • koperek świeży

 

Przygotowanie:

Na gotowe placuszki ziemniaczane układamy po kawałeczku łososia, dekorujemy koperkiem. Ewentualnie można skropić odrobiną cytryny i posypać pieprzem.

 


piątek, 28 października 2016
Sałatka z piersi kaczki i granatu

Ach cóż to za kolory!

Smak wypełnił dom

Granat wybuchł!

 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 owoc granatu
  • opakowanie rukoli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Piersi z kaczki podsmażamy stronę ze skórką na patelni ok 5 minut, następnie patelkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie piersi wyjmujemy i pozwalamy im "odpocząć". Rukolę myjemy, układamy osuszoną na talerz. Kiedy piersi są wystudzone kroimy na plasterki. Posypujemy granatem. Tłuszcz z kaczki doprawiamy musztardą i miodem i polewamy sałatkę.

 


środa, 15 czerwca 2016
Sałatka z plastrami boczku i żurawiną

Zniknęła

Raz, dwa, trzy

Taka prędka

Składniki:

  • paczka mix sałat
  • kilka plastrów parzonego boczku, upieczonego na suchej patelni
  • sos czosnkowy: kubeczek jogurtu naturalnego, kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, łyżka majonezu, sól, pieprz
  • suszona żurawina
  • starty na dużych oczkach ogórek świeży
  • 200 g startego oscypka

 

Przygotowanie:

Sałaty układamy na spodzie, następnie ogórka i na to ser, na koniec plastry boczku. Polewamy sosem i posypujemy żurawiną.

środa, 23 marca 2016
Pasta z awokado

Idealna jako przekąska

Na chleb, na jajka, na krakery

Zrób szybciutko:)

Składniki:

  • miękkie awokado
  • szczypiorek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy poszatkowany szczypiorek oraz pietruszkę. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy. Gotowe:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!