piątek, 15 czerwca 2018
Deska przekąsek, koreczków

Przepraszam

Trochę mnie nie było

Składam się pomału

Składniki:

na zawijańce z szynki:

  • szynka parmeńska
  • śliwki
  • wykałaczki

 

Śliwki zawijamy szynką i wbijamy wykałaczkę.

na trójkąty z salami

  • kilka plasterków salami z pieprzem
  • ogórki konserwowe

Salami zwijamy w trójkąty i przebijamy z ogórkiem.

na koreczki z łososia

  • 2 medaliony z łososia ze szpinakiem
  • pomidory suszone w zalewie olejowej

Medaliony kroimy na większe plastry, przebijamy z pomidorami suszonymi.

na koreczki z truskawką

  • ser żółty w plastrach bez laktozy
  • kilka truskawek
  • mango w puszce

Mango kroimy na małe plasterki, truskawki na pół. W środek sera dajemy mango, zawijamy , na wierzch wbijamy truskawkę.


niedziela, 25 marca 2018
Tarteletki z wędzonym łososiem - 6 sztuk

Ależ się prezentowały

I jakie wyborne damy

Napatrzeć się nie szło

Składniki:

ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • zimna woda

farsz:

  • 120 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól pieprz
  • 3 jajka
  • 200 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki
  • pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Foremki smarujemy masłem. Składniki na ciasto wyrobić, następnie podzielić na 6 części, rozwałkować i przełożyć do foremek, nadmiar usunąć. Wyciąć z pergaminu krążki i włożyć do foremek, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia i schładzać przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec tarteletki przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki.

Do miski dodać gęstą śmietanę, chrzan, kapary, sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Dodać również jajka i łososia. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć masę na ciasto i piec przez 10 minut.

 


wtorek, 16 stycznia 2018
Paczuszki z ciasta frnacuskiego z łososiem

Ugryź mnie!

Smakuj!

Dziś są tylko Twoje!

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie łososia wędzonego

sos:

  • jajko ugotowane
  • łyżka chrzanu startego
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kwadraciki, na każdy nakładamy kawałek łososia, sklejamy w trójkąt a rogi sklejamy, coś ala uszka. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka kroimy drobniutko lub mielimy w malakserze. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Podajemy z naszymi paczuszkami.

 


czwartek, 04 stycznia 2018
Ruloniki z szynki parmeńskiej, ananasa i rukoli

Zwijamy się

Powiedziałam stanowczo

Posłuchali wszyscy

Składniki:

  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1/2 puszki krojonego ananasa
  • rukola

 

Przygotowanie:

Na każdy plasterek szynki nakładamy kawałeczek ananasa i kilka listków rukoli. Całość zawijamy. Pyszna przekąska na jeden raz, polecam:)


Śledzie z żurawiną

Cudowne

Delikatne

Nie pozostały na długo

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matias
  • 2 cebule
  • garść żurawiny
  • pieprz
  • olej
  • parę goździków
  • 6-8 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Cebulę kroimy, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik. Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie. 

 


środa, 13 grudnia 2017
Śledzie opiekane w zalewie octowej

Już czas

Przekąsić coś

Zaczynamy?!

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych (świeże płaty śledziowy ze skórą, jednak bez głowy i kręgosłupa)
  • kilka łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól oraz pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki wody
  • 60-80 ml octu winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy
  • 80-100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Śledzie trzeba opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać sola oraz pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto, z obu stron na rozgrzanym oleju. Średnio zajmuje to po 90 sekund z każdej strony. Śledzie układam na talerzu. Cebulę kroję w plasterki. Do garnka wlewam wodę ocet, olej, dodaję cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotuję około 8 minut. Do zalewy dodaję ziele, pieprz i listek laurowy. Gotuje jeszcze 2 minuty. Studzę. Na dno słoika lub innego pojemnika wkładam porcje cebuli, układam ciasno ryby, na wierzchu cebulę i zalewam dokładnie marynatą – zalewą. Zamykam szczelnie, wstawiam do lodówki. Podaję za 2 dni, kiedy śledzie się przegryzą.




wtorek, 05 grudnia 2017
Krewetki w mleczku kokosowym i curry

Pyszności!

A jakże!

Koniecznie spróbuj!


Składniki:

  • 300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 papryka
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżki drobno startej cebuli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej żółtej pasty curry

 

Przygotowanie:

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć obrany czosnek, imbir i cebulę na małych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć starty imbir, czosnek i cebulę (oraz gotową pastę curry jeśli jej używamy) i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią, włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę, zeskrobując drewnianą łopatką lekkie zrumienienia z dna patelni. Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia.



 



czwartek, 10 sierpnia 2017
Wakacyjne grilowanie - przepisy

Jak wiadomo wakacje to okres największego natężenia spędzania czasu na świeżym powietrzu , a co za tym idzie na grillowaniu, bo wiadomo ruch wspomaga apetyt. Najlepszym miejscem na tego typu ucztowanie jest własna działka czy miejsce przy domu. Zdarzają się jednak, że grillowicze mają pomysły innego rodzaju, jak pobliskie jezioro, własny balkon czy nawet miejsce przed blokiem. To już zostawiam bez słowa. Chyba, że Wy pragniecie coś dodać?:)

W dzisiejszym wpisie pragnę Wam przedstawić nie tyle same potrawy na grilla, co dodatki do niego. Zaczynamy :) Wystarczy kliknąć w nazwę sałatki.

Sałatka z awokado i orzechami


Lekka sałatka z mozzarellą


 

Sałatka z kalafiorem


Kolorowa sałatka z fetą i brokułem

 

Sałatka na lato

 

Sałatka z arbuzem


środa, 05 lipca 2017
Śledzik z suszonymi pomidorami i kaparami

Zaskoczył mnie smakiem

Taki wyśmienity

Taki gość :)

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
  • cebula
  • maggi
  • olej
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki (kilka sztuk) kroimy w paseczki lub w mniejsze kawałki, dodajemy do śledzi, wrzucamy też kapary. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dodajemy oliwę ze słoika i dolewamy olej tak by przykryć całkowicie śledzie w naszym naczyniu. Dodajemy przyprawy i zostawiamy. Najlepsze do spożycia na dzień następny.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!