czwartek, 10 sierpnia 2017
Wakacyjne grilowanie - przepisy

Jak wiadomo wakacje to okres największego natężenia spędzania czasu na świeżym powietrzu , a co za tym idzie na grillowaniu, bo wiadomo ruch wspomaga apetyt. Najlepszym miejscem na tego typu ucztowanie jest własna działka czy miejsce przy domu. Zdarzają się jednak, że grillowicze mają pomysły innego rodzaju, jak pobliskie jezioro, własny balkon czy nawet miejsce przed blokiem. To już zostawiam bez słowa. Chyba, że Wy pragniecie coś dodać?:)

W dzisiejszym wpisie pragnę Wam przedstawić nie tyle same potrawy na grilla, co dodatki do niego. Zaczynamy :) Wystarczy kliknąć w nazwę sałatki.

Sałatka z awokado i orzechami


Lekka sałatka z mozzarellą


 

Sałatka z kalafiorem


Kolorowa sałatka z fetą i brokułem

 

Sałatka na lato

 

Sałatka z arbuzem


środa, 05 lipca 2017
Śledzik z suszonymi pomidorami i kaparami

Zaskoczył mnie smakiem

Taki wyśmienity

Taki gość :)

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
  • cebula
  • maggi
  • olej
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki (kilka sztuk) kroimy w paseczki lub w mniejsze kawałki, dodajemy do śledzi, wrzucamy też kapary. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dodajemy oliwę ze słoika i dolewamy olej tak by przykryć całkowicie śledzie w naszym naczyniu. Dodajemy przyprawy i zostawiamy. Najlepsze do spożycia na dzień następny.

wtorek, 02 maja 2017
Tatar ze śledzia

Zielono

Biało

Szaro

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • paczkę krakersów

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie ok. 2 godzin. Następnie kroimy w paski, cebulę obieramy kroimy w piórka, a ogórki w kostkę. Dodajemy majonez i pieprz. Podajemy z krakersami.



piątek, 20 stycznia 2017
Przekąska z tortilli i boczku

Zawijam

Zajadam

Zjadłam


Składniki:

  • kilka placków tortilli
  • boczek pokrojony w kostkę
  • sałata lodowa
  • czosnek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Boczek obsmażamy, majonez mieszamy z jogurtem, wciskamy czosnek i doprawiamy. Naszym sosem smarujemy tortillę, sałatę szatkujemy, nakładamy ją na sos, następnie wystudzony boczek. Zwijamy i zajadamy.

wtorek, 10 stycznia 2017

 

 Składniki:

  • liście szpinaku
  • 2 łyżki płaskie czarnego kawioru
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 opakowanie łososia wędzonego
  • oliwa
  • łyżeczkę octu jabłkowego
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, osuszamy. Dodajemy porwanego łososia, pokrojoną paprykę, oliwę oraz kawior. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Gotowe !

 


piątek, 23 grudnia 2016
Śledzie w sosie koperkowo - kawiorowym

Święta bez śledzi?

hmm...

Niemożliwe!!!


 

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matiasy

 

zalewa:

  • 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżka cukru

  • 6 listków laurowych

  • kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • kilka cebul

  • sól

  • 2 łyżki musztardy

sos koperkowo - kawiorowy:

  • 2 - 3 łyżki majonezu

  • grecki jogurt

  • ząbek czosnku

  • świeży posiekany koper

  • łyżeczka czarnego kawioru


Przygotowanie:

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.




poniedziałek, 31 października 2016
Placuszki ziemniaczane z łososiem

Ugryź mnie

Raz, potem dwa

Trzeci raz już weźmiesz następnego


 

Składniki:

  • placuszki ziemniaczane zrobione z jednej łyżki masy
  • łosoś wędzony
  • koperek świeży

 

Przygotowanie:

Na gotowe placuszki ziemniaczane układamy po kawałeczku łososia, dekorujemy koperkiem. Ewentualnie można skropić odrobiną cytryny i posypać pieprzem.

 


piątek, 28 października 2016
Sałatka z piersi kaczki i granatu

Ach cóż to za kolory!

Smak wypełnił dom

Granat wybuchł!

 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 owoc granatu
  • opakowanie rukoli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Piersi z kaczki podsmażamy stronę ze skórką na patelni ok 5 minut, następnie patelkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie piersi wyjmujemy i pozwalamy im "odpocząć". Rukolę myjemy, układamy osuszoną na talerz. Kiedy piersi są wystudzone kroimy na plasterki. Posypujemy granatem. Tłuszcz z kaczki doprawiamy musztardą i miodem i polewamy sałatkę.

 


środa, 15 czerwca 2016
Sałatka z plastrami boczku i żurawiną

Zniknęła

Raz, dwa, trzy

Taka prędka

Składniki:

  • paczka mix sałat
  • kilka plastrów parzonego boczku, upieczonego na suchej patelni
  • sos czosnkowy: kubeczek jogurtu naturalnego, kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, łyżka majonezu, sól, pieprz
  • suszona żurawina
  • starty na dużych oczkach ogórek świeży
  • 200 g startego oscypka

 

Przygotowanie:

Sałaty układamy na spodzie, następnie ogórka i na to ser, na koniec plastry boczku. Polewamy sosem i posypujemy żurawiną.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!