poniedziałek, 25 lipca 2016
Rastauracja Chata z Zalipia

Tym razem zachęcona wyglądem chatki na jaką stylizowana jest restauracja, postanowiłam ją odwiedzić i spróbować tutejszych specjałów. Niestety widok zupełnie nie był adekwatny do tego co zastaliśmy na talerzu. Na początek Pani kelnerka przyniosła smalec z pajdami chleba i to był jedyny miły akcent całego posiłku.


Na nasze zamówienie czekaliśmy z dobre 40 minut. Golonka, którą przyniosła Pani zawierała znikome ilości mięsa, natomiast kości były przeogromne. Wiadomo ważyć musi... Nie smaczna, jakby prosto z wody bez żadnego smaku. Natomiast żeberka za cenę 36 zł to kolejna paskuda smaku. Dość, że twarde jak podeszwa to jeszcze ociekająca tłuszczem. Wszystko ziemniaki, żeberka i dekoracja talerza pływała w tym ohydnym tłuszczu. Nie dało się tego jeść. Bardzo żałuję, że nie omieszkałam tego wygarnąć już na samym miejscu. Oczywiście od razu mój żołądek to odczuł.


Byłam tam raz wcześniej na flaczkach i mimo, iż były bardzo "maggowe" to jednak postanowiłam nie zrażać się tym faktem. Niestety, pierwsze wrażenie było jak najbardziej słuszne. Nie polecam tego miejsca! Jestem zaskoczona jakością jak i ceną za posiłki, które okazały się totalnym bublem.

 

JEDZENIE: * ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: 40-50 MIN

JAKOŚĆ OBSŁUGI:  *** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: **** ( 1-5 )

DOJAZD:  SAMOCHÓD

STRONA INTERNETOWA: www.chatazzalipia.pl

CENA : DOŚĆ WYSOKA



Adres:

Chata z Zalipia
Podgórna 15, 42-512 Sarnów



poniedziałek, 11 listopada 2013
Restauracja Angelo w Katowicach - Smacznego na Śląsku

Dzięki portalowi Uroda i zdrowie mogłam gościć w restauracji Angelo w Katowicach mieszczącej się przy ul. Sokolskiej 24. Dziś napiszę Wam o swoich wrażeniach. Do restauracji dotarłam po godzinie 17, w recepcji poinstruowali nas gdzie mamy się udać i zasiadłam ze swoją mamą przy małym stoliczku, chwilkę później pojawił się kelner. Podał kartę i zaproponował coś co picia.

Restauracja jest utrzymana w ciepłej kolorystyce, bardzo przytulna a jednocześnie elegancka.

 

 

 

 

 

Na nasz stolik dotarł starter od kucharza, który poczęstował nas tatarem z łososia w chipsie krewetkowym. Smaczny i efektowny kęs.

 

Następnie zamówiłyśmy przekąski. Trochę się naczekałyśmy, bo 30 minut ale smak potraw zrekompensował nam to oczekiwanie. 

Pierwszą przekąską była wątróbka drobiowa flambirowana w brandy z koprem włoskim i orzeszkami pinii - cena 22 zł, po pierwszym kęsie wiedziałam, że jest to smak jaki lubię. Potrawa bardzo smaczna, ciekawe połączenie smaków, wyczuwalna brandy, wątróbka delikatna. Porcja, która zaspokoi pierwszy głód.

 

Kolejna przystawka to sałatka z grillowanych boczniaków z rukolą, warzywami julienne i sosem balsamicznym - cena 28 zł, pierwsze co spróbowałam i od razu się zakochałam to był sos do sałatki, po prostu cudowny, boczniaki połączone z suszonymi pomidorami z zalewy, co dodawało potrawie lekkiej pikanterii i kwaskowego smaku, udekorowane świeżymi ziołami tj. szałwią i rukolą. 

 

Muszę przyznać, że obydwa dania były pyszne i sycące a dla nas był to dopiero początek...:)

Przyszedł czas na danie główne, na które czekałyśmy zaledwie 25 minut. Tym razem na stół trafił halibut pieczony w migdałach z musem selerowym z jabłkami i imbirem oraz marchewką - cena 55 zł, tym razem oczarował mnie mus selerowy, delikatny, lekko słodkawy w smaku. Ciekawa kompozycja smakowa - ryba, jabłko, mus selerowy. Jedyne moje zastrzeżenie to ryba, która mogłaby być bardziej chrupiąca, bo niestety rozlatywała się. Cena jak dla mnie nie adekwatna do porcji.

 

 

Kolejnym głównym daniem było tagliatelle w sosie duszonych porów i kurczakiem o truflowym aromacie - cena 29 zł, o tym daniu można napisać wiele ale na pewno trzy wyrazy go określają - idealne połączenie składników. Ja od siebie musiałam ciut doprawić tę potrawę by stała się ona bardziej wyrazista. Wyczuwalny smak oliwy z truflii. Na pewno wykonam tę potrawę w domu bo była pyszna.

 

Przyszedł czas na deser, wierzcie mi, czułam, że zaraz pęknę ale mając tak niepowtarzalną okazję by kosztować tyle przyjemności nie mogłam sobie odmówić kolejnego smakołyku;)

Na deser czekałyśmy tylko 10 minut. Tym razem kelner zaproponował nam specjalność restauracji czyli racuszki z zielonych jabłek z sosem waniliowym w duecie z konfiturą jagodową - cena 19 zł, na pewno kelner nas nie okłamał :) racuszki takie jak u babci, chrupiące, delikatne, smaki ze sobą współgrały. Słodycz placuszków z kwaskowością konfitury jagodowej - obłędne połączenie!

 

Drugi deser to creme brulee - cena 17 zł, może to zaskakujące ale deser ten jadłam po raz pierwszy, nie miałam więc porównania czy jest lepszy czy może gorszy od tych co jadłam wczesniej, ale wiem jedno smakował mi. Słodki, idealny zapewne nie tylko na chandrę (zazwyczaj wtedy sięgam po słodycze), do tego delikatny, wyczuwalny smak wanilii.

 

A czy smakowało naprawdę? Zobaczcie sami...

Dziękuję za miłą obsługę, bo stwierdzam, że dość, że obsługa była sympatyczna do do tego profesjonalna, znająca menu i smaki potraw. Na wszystkie pytania kelner odpowiadał mi wyczerpująco, a gdy czegoś nie wiedział "w mgnieniu oka" uzupełniał swoją wiedzę. 

I na koniec wspólna fotka:)

 

 

 

 

wtorek, 10 kwietnia 2012
Restauracja Novotel w Katowicach

Źródło: http://przewodnikpopolsce.globallink.pl/novotel-katowice-centrum,2,podglad.html

Jakiś czas temu miałam okazję być na szkoleniu w Katowicach, które odbywało się w hotelu Nowotel. Poranek zaczął się od serwowania kawy, herbaty i ciastek. O ile nie jestem wielką fanką słodyczy o tyle croissanty, które zaserwował hotel rozpływały się w ustach, mogłabym je jeść i jeść. Na kolejnej przerwie zostaliśmy zaprowadzeni do restauracji na obiad. Sala duża, przestronna. Typowa dla hotelu, jednakże bardzo przyjemna. Na obiad została podana zupa pomidorowa oraz placki ziemniaczane z sosem a’la strogonow. O ile zupa była smaczna to z drugim daniem kucharz się nie popisał. Placki były strasznie tłuste i przypalone, praktycznie nie jadalne. Sos syty ale na delikatny żołądek nie najlepszy. Ciasta natomiast bardzo smaczne, możliwość ich degustacji mogła być bez końca. Kolejny dzień przyniósł mi rozczarowanie, ponieważ rano nie było croissantów za to można było kosztować różnorakie ciasteczka. Takie hurtowe, bez specjalnego smaku.  Kolejny obiad nie spowodował okrzyku wow. Owszem zupa pieczarkowa była dobra ale gdy do drugiego dania podano sos grzybowy, to nie poczułam żadnej różnicy smakowej. Grzyby na grzyby, nie bardzo! Ciekawy natomiast miał smak szpinak z groszkiem zielonym, troszkę brakowało mi w nim jednak czosnku. Mięso albo twarde albo tępy nóż. Pozostawiam tę zagadkę obsłudze…?

Średnio smakowały mi potrawy tam serwowane, wiadomo rzecz gustu. Jak dla mnie za tłusto, za twardo i bez fantazji…

 

 

JEDZENIE: ** ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: 10 MIN

JAKOŚĆ OBSŁUGI: ***** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: *** ( 1-5 )

DOJAZD: SAMOCHÓD, AUTOBUS

STRONA INTERNETOWA:  ---------

CENA : ----------

 

Hotel Novotel

al. Roździeńskiego 16

40 - 202 KATOWICE

czwartek, 29 marca 2012
Restauracja Jubilat w Będzinie

Źródło: www.wesela-imprezy.bedzin.pl

 

W restauracji „Jubilat” gościłam na chrzcinach. Wiadomo inaczej jest gdy idziemy na obiad do restauracji, a inaczej gdy jest to przyjęcie. „Jubilat” to dwie duże sale, jedna bordowa a druga złota oraz mała sala, w której byliśmy my. Wszystkie sale są eleganckie, może z lekkim akcentem kiczu ale jak się da zauważyć mało jest sal w dobrym tonie od A do Z. Przyjęcie było na 12 osób. Muszę przyznać, że potrawy były smaczne. Tradycyjne obiad – rosół na pierwsze danie, ziemniaki smażone, sztuka mięsa i surówki na drugie. Zimna płyta składała się z kilku potraw tj. min. z sałatki, tymbalików, śledzi, talerza wędlin, galarety. Ciasto czy tort jest płatne osobno. Alkohol własny. Oczywiście jest kilka rodzajów menu, z którego możemy wybrać to co nas interesuje. Myślę, że jedzenia było wystarczająco na taką ilość osób, może za wyjątkiem śledzi, raczej śladowe ilości, ale gdy została zgłoszona ta uwaga, śledzie doniesiono. Napoje i herbata są również w cenie. Obsługa miła. Tak naprawdę nie mam większych zastrzeżeń do tego miejsca. Przyjęcie się udało, goście byli zadowoleni. Dodatkowo w cieplejsze dni można skorzystać z tarasu. Dlatego mogę polecić tę restaurację.

 

JEDZENIE: **** ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: -

JAKOŚĆ OBSŁUGI:  ***** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: *** ( 1-5 )

DOJAZD: AUTOBUS, SAMOCHÓD, TRAMWAJ, AUTOBUS

STRONA INTERNETOWA: www.wesela-imprezy.bedzin.pl

CENA : UMIARKOWANA/DOŚĆ DROGA ( w zależności od menu)



piątek, 02 marca 2012
Vicolo - Centrum Rozrywki w Będzinie

źródło: vicolo.pl

Pogoda za oknem jest jaka jest…. Każdy z nas widzi, że raczej na zabawy, na świeżym powietrzu nie mamy większych szans. Spróbowałam, teraz leczę przeziębienie. Wobec tego co tu robić?! W zeszła niedzielę zebraliśmy się rodziną do Vicolo w Będzinie. Jest to jak na razie jedyne miejsce przeze mnie odkryte, gdzie można miło i aktywnie spędzić czas z maluszkiem. Niestety nasz dzieciaczek jest za mały by mógł się bawić na dużej bawialni, ale dla dzieci od 3 do 11 lat jest to raj szaleństw. Jednakże jest i rozwiązanie również dla dzieci 1-3 lata. W lokalu znajduje się mała bawialnia, gdzie mieści się kącik z zabawkami i basen wypełniony piłeczkami. Dla wszystkich energicznych dzieci jest to fajne miejsce na spalenie energii. Przyznam jednak szczerze, że oprócz tego baseniku nie porwało mnie nic więcej, moje dziecko również. Koszt tej przyjemności 9 zł za godzinę, w tygodniu 6 zł. Przy czym mój synuś znudził się już po 15 minutach. Może gdyby było więcej atrakcji przystosowanych do jego wieku, spędził by tam więcej czasu? Ciekawą sprawą jest możliwość zorganizowania party dla dzieci. Menu znajduje się na stronie Vicolo ale z tego co się orientowałam w skład wchodzi: tort, drobne przekąski typu chipsy, żelki i napoje. Z uwagi, że jeszcze mnie to nie dotyczy mam tylko pobieżne informacje. Dla dorosłych jest również kilka atrakcji, choćby bowling, bilard czy lotki. Czyli wszystko to, co na „smętne” wieczory jest przydatne. Jak na razie nie ma tam opracowanego menu, z degustacją potraw więc musimy się jeszcze wstrzymać. Na razie możemy zadowolić się różnymi napojami. Obsług lokalu… i powiem, że mam tu dylemat, bo raz jest miła i uczynna a raz jakby z przymusu, tylko coś burknie. Wobec czego trudno mi określić. Właściciela nie miałam okazji poznać, ale telefonicznie to bardzo miły rozmówca, który wyczerpująco udziela informacji. Mimo kilku niedogodnień polecam to miejsce, bo jest jednym z fajniejszych w Będzinie.

 

 JEDZENIE: -

CZAS OBSŁUGI: -

JAKOŚĆ OBSŁUGI: ** - ***( 1-5 )

WYSTRÓJ: *** ( 1-5 )

DOJAZD: SAMOCHÓD, AUTOBUS

STRONA INTERNETOWA: www.vicolo.pl

CENA : UMIARKOWANA

 

Vicolo - Centrum Rozrywki

ul. Wolności 22

42-500 Będzin

tel.: 32 761 70 00





wtorek, 21 lutego 2012
Restauracja Afreekana Club w Sosnowcu

Źródło: www.afreekana.pl

W restauracji „Afreekana” miałam okazję być w niedzielę. Koleżanka zachęcała mnie do odwiedzenia tego miejsca. Muszę przyznać, że wnętrze lokalu urzekło mnie. Fantastyczny nastrój, spokojna muzyka, dekoracje idealnie ze sobą współgrające. To miejsce zarówno na obiad z rodziną, pogaduszki z koleżankami czy romantyczną randkę. Spodobała mi się kolorystyka ścian oraz lampy z aplikacjami. Kolejnym plusem, jako, że jestem mamą małego dziecko, to toaleta z przewijakiem. Obsługa miła i sprawna. Zamówiliśmy rosół oraz danie główne – ziemniaki zapiekane z filetem z kurczaka i z serem, podane z sałatką z sosem winegret. Rosół bardzo mi smakował. Co do dania głównego to mam mieszane uczucia. Porcje niewielkie, zapewne z uwagi na cenę. A, że miałam „wilczy apetyt” to dopiero zupą zapchałam swoje łaknienie:) Bardzo smakował mi sos winegret, był jak dla mnie idealny, mięsko kruche ale ziemniaki trochę za suche. Zastanawiałam się czy ilość dań głównych w karcie zaliczyć do plusów czy minusów. Bo wybór jest niewielki ale kiedy się zastanowić to często z nadmiarze dań w karcie możemy się pogubić, więc może faktycznie lepiej gdy jest ich mniej. Nie miałam okazji spróbować drinków bezalkoholowych, które zachwalała koleżanka, podobno zostały wycofane. Informacja zasłyszana. Aczkolwiek propozycja tych drinków była świetna i żal, że już ich nie ma.

Podsumowując, miejsce rewelacja, obiady na mniejszy apetyt ale wybierając się z rodziną nie musimy się obawiać, że rachunek nas zrujnuje.

 

JEDZENIE: *** ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: 15 MIN

JAKOŚĆ OBSŁUGI: ***** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: ***** ( 1-5 )

DOJAZD: SAMOCHÓD

STRONA INTERNETOWA: www.afreekana.pl

CENA : NISKA

AFREEKANA CLUB

Sosnowiec

ul. Legionów 10

tel. 032 292 66 55

niedziela, 12 czerwca 2011
Restauracja La Comida Buena w Zawierciu

Źródło: www.hotelzawiercie.pl

Miałam ostatnio przyjemność uczestniczenia na przyjęciu weselnym w Zawierciu, w Hotelu Zawiercie. Jeżeli chodzi o wystrój nie mam najmniejszych zastrzeżeń, ładne, ciepłe kolory. Wszędzie delikatne dekoracje, a do tego przyjemna obsługa. Ale wiadomo ze względu na swoje kulinarne hobby, czekałam na posiłek. Obiad był obfity w postaci rosołu na danie pierwsze oraz kilku rodzajów mięs, w tym rolady, schabu z pieczarkami, de volaille, klusków śląskich z sosem i cząstek ziemniaków na danie drugie. Do tego zestaw smacznych sałatek. Podawano również wino białe i czerwone do wyboru. I na tym obfitość czterogwiazdkowego hotelu się skończyła... Zimna płyta składała się z sałatek w miniaturowych salaterkach - średnio smacznych, śledzi - jak obliczyłam 5 kawałków na 8 osób...(?!), doszukałam się warzyw zalanych w galarecie i tacy z wędliną. I kilku połówek jajek w majonezie. Niewiarygodne było to, że jeśli nawet zostawiłam sobie coś "na potem", talerz znikał wraz z jego zawartością! Co dla mnie jest nie do przyjęcia z uwagi na nie ułożenie sztućców przeze mnie oznaczających skończony posiłek. Na pierwszą ciepłą kolację dostaliśmy kawałki golonki z kapustą zasmażaną. Dość smaczne i gdybym wiedziała, że będę potem głodna z uwagi na miniaturową zimną płytę, poprosiłabym o kolejny kawałek. Miłym zaskoczeniem były desery a mianowicie lody o danym smaku owocu zamrożone wraz z owocem. Piękny carving. Kolacja numer dwa rozwiała moje złudzenia, że po szaleństwach w tańcu napełnię żołądek. Miniaturowy barszczyk z jeszcze mniejszym pasztecikiem z ciasta francuskiego z mięsem. Szkoda gadać. Jeśli tak traktują gości 4-gwiazdkowe hotele to co tu mówić o niższych standardach. Przykre jest to tym bardziej, że młodzi słono zapłacili za to przyjęcie. Nie polecam! Oprócz obiadu i deseru reszta do bani.


JEDZENIE: ** ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: ------

JAKOŚĆ OBSŁUGI:  **** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: **** ( 1-5 )

DOJAZD: SAMOCHÓD

STRONA INTERNETOWA: www.hotelzawiercie.pl

CENA : BARDZO WYSOKA

Restauracja La Comida Buena

ul. Wierzbowa 6

42-400 Zawiercie

Tel. (0-32) 670-20-20



niedziela, 27 lutego 2011
Restauracja Impresja w Dąbrowie Górniczej


Źródło: www.e-wesele.pl

Restauracja Impresja przyciągnęła mnie kolorystyką wnętrza. Lubię takie ciepłe kolory. W restauracji tej miałam przyjemność być na własnym weselu co jest jednoznaczne z tym, że spożywałam dużą ilość różnych produktów. Myślę, że w większości przypadków na weselach jest serwowany rosół, następnie roladki z kluskami śląskimi, kotlety de volaille z ziemniakami i zestaw surówek plus minus jakieś mięso. Tak było w Naszym przypadku. Nie mogę naprawdę nic złego powiedzieć o tych potrawach, wszystko smaczne i dobrze przyprawione. Jeżeli chodzi o zimną płytę to można było uraczyć od wędlin, mięs pieczonych poprzez sałatki, galarety różnego rodzaju kończąc na np. babeczkach z kurczakiem czy śledziach na różne sposoby. Ja osobiście zachwycałam się jedzeniem i mam szczerą nadzieję, że od mojego restaurowania się w tym lokalu niewiele się zmieniło. Obsługa miła i kompetentna.



JEDZENIE: ***** ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: ------

JAKOŚĆ OBSŁUGI:  ***** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: **** ( 1-5 )

DOJAZD: AUTOBUS, SAMOCHÓD

STRONA INTERNETOWA: www.impresja.slask.pl

CENA : DOŚĆ WYSOKA

Restauracja Impresja

Ul. Jaworowa 13

41-300 Dąbrowa Górnicza

tel. 32 261 30 11

poniedziałek, 14 lutego 2011
Restauracja Sphinx w Czeladzi
Myślę, że każdy z Nas chociaż raz miał okazję być w tej restauracji. I choć dla mnie to "sieciówka", to każda z restauracji jest inna. Miałam okazję być w Krakowie, Sosnowcu jak i w Czeladzi. Tym razem swoimi wrażeniami o czeladzkim Spinxie pragnę się z Wami podzielić. Cóż o ile restauracja w Sosnowcu jest przestrzenią zamkniętą to o tyle to jest wielką zaletą tego miejsca. W M1 jak to w skupisku sklepów panuje okropny chaos i niestety Sphinx mimo iż próbuje stworzyć namiastkę prywatności, to jednak nie specjalnie się to udaje. Gapie zaglądają do talerza co niestety nie należy do przyjemności. Sugerowałam bym postawienie jakiś parawanów czy coś na ich wzór na całej długości by oddzielić przyjemność spożycia posiłku od zakupowych wariacji. Zaglądając do menu każdy może znaleźć coś dobrego dla siebie. Dość dawno bo jak się okazuje w przystawkach już nie widnieje ta propozycja, miałam okazje jeść paluszki krabowe w pieczarkowym sosie. Bardzo smaczne i wciąż zachodzę w głowę dlaczego wycofane...? Kolejną smaczną przystawką jest pieczywo czosnkowe, myślę, że wszędzie smakuje tak samo. Z sałatek miałam przyjemność spożyć grecką ucztę. Normalna sałatka grecka tylko w rozmiarze XL. Wypróbowałam praktycznie wszystkie Shoarmy. Jeżeli ktoś lubi grillowane mięsa to napewno zaspokoi swoje zachcianki. Dla mnie Sphinx to raczej bar szybkiej obsługi niż restauracja, gdzie szybko i w miarę tanio można zjeść. Ani się nie zachwycam ani nie neguję. Poprostu idę gdy najdzie mnie ochota:) Obsługa sprawna i miła. Jak dobrze się trafi to można popatrzeć na ładne buzie:)))

JEDZENIE: **** ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: 10 MIN

JAKOŚĆ OBSŁUGI:  ***** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: **** ( 1-5 )

DOJAZD: AUTOBUS, SAMOCHÓD, TRAMWAJ

STRONA INTERNETOWA: www.sphinx.pl

CENA : UMIARKOWANA



Restauracja Sphinx

ul. Będzińska 80

Czeladź

tel. 32 360 79 37
 
1 , 2
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!