piątek, 24 października 2014
Co jeść na poprawę nastroju czyli jak nie dać się chandrze?
  1. Z samego rana wypij świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub szklankę ciepłej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Jeśli jednak potrzebujesz małą dawkę kofeiny przygotuj sobie słodki koktajl. Zmiksuj banana, szklankę jogurtu naturalnego, łyżkę kawy rozpuszczalnej, łyżkę miodu. Na koniec posyp cynamonem. Taki napój szybko postawi na nogi.
  2. Zjedz dwie kostki gorzkiej czekolady (nie kuś się na czekoladę poniżej 70% kakao) lub wypij niewielką filiżankę słodkiego kakao z mlekiem.
  3. Przegryzaj orzechy, daktyle, figi lub rodzynki.
  4. Zrób sobie sałatkę warzywną lub owocową. Kolory na talerzu powinny wywołać wspomnienie lata i tym samym uśmiech na Twojej twarzy.
  5. Na obiad skuś się na rybę pieczoną w foli z makaronem i duszonymi warzywami.
  6. Kolacja to pieczywo pełnoziarniste, do wyboru z: kiełkami, makrelą, łososiem, miodem lub jajkiem.

 

A jakie są Wasze sposoby na jesienną chandrę. Co jecie? Co lubicie? Co wam pomaga?


poniedziałek, 20 października 2014
Jaka śmietana do czego?
  1. Zwykła śmietana - zawiera 12% lub 18% tłuszczu, można ją dodawać do kway, polewać nią desery, doprawiać zupy i sosy zimne oraz gorące. Nie nadaje się do ubijania.
  2. Śmietana kremowa - zawiera 30% tłuszczu, nadaje się do ubijania, używana do nadziewania tortów oraz do deserów.
  3. Śmietana tortowa - zawiera 36% tłuszczu, doskonale się ubija, jest stosowana do przygotowywania deserów oraz nadziewania tortów.

 

Źródło: Anthea Turner "Perfekcyjna Pani domu"

 

Ja osobiście śmietanę 30% używam do zup, nie oważa się tak jak te z mniejsza ilością tłuszczu. 

 

środa, 18 czerwca 2014
Jak przygotować ryby do wędzenia?

Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste, które wchłaniają z dymu więcej aromatu i smaku, jak i chude, przy których trzeba uważać, aby ich nie przesuszyć. Rybę możemy wędzić w całości (usuwając oczy i skrzela), w dzwonkach lub filetach (ze skórą). Świeżą rybę należy wypatroszyć i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Następnym etapem jest moczenie w solance. Najbardziej powszechna receptura na solankę zawiera wodę, sól i cukier w różnych proporcjach. Można dodać również zioła: liść laurowy, rozmaryn, tymianek, pieprz lub ziele angielskie. Czas moczenia uzależniony jest od wielkości i wagi ryby. Małe sztuki moczymy około 30 minut, większe nawet do paru godzin.

Po wyjęciu z solanki płuczemy rybę czystą wodą i wieszamy lub kładziemy do obsuszenia w zacienionym i przewiewnym miejscu, aż do uzyskania cienkiej, lśniącej skórki. Gdy jest nieco chłodniej, możemy przyspieszyć ten proces, wycierając rybę papierowym ręcznikiem. Najważniejsze, by ryba była sucha, w przeciwnym razie będzie się gotowała, a nie wędziła.

Ryby przeznaczone do wędzenia na zimno poddaje się zasoleniu. Przyspiesza to dojrzewanie mięsa jeszcze przed wędzeniem. Oczyszczoną i umytą rybę należy zasypać grubą warstwą soli i umieścić w naczyniu. Czas leżakowania zależy od wielkości ryby i powinien trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Po wyjęciu ryby z soli postępujemy tak jak w przypadku wędzenia na gorąco.

Źródło: www.palcelizac.gazeta.pl

wtorek, 13 maja 2014
Domowe sposoby na mdłości w ciąży

Zazdroszczę osobom, które ciąże znosiły dobrze, bowiem nudności i wymioty w ciąży to jedne z wielu dolegliwości, które potrafią nieźle dopiec i odebrać radość z bycia w ciąży, niestety. Moje zmagania z tym urokiem ciąży, trwały kilka tygodni, przeczytałam setki porad, które starałam się wdrożyć w życie. Nie zawsze pomagało, a do tego męczyły mnie o każdej porze dnia. Moim najczęstszym miejscem w domu stała się toaleta.

Dziś jednak, kiedy ich częstotliwość nie jest już tak uciążliwa, a sporadyczna, pragnę się z Wami podzielić moimi doświadczeniami, i tak:

1. zanim wstaniesz z łóżka zjedz banana - pomogło jednorazowo,

2. poleż w łóżku pół godziny zanim wstaniesz- sprawdza się w przypadku, gdy nie spieszysz się do pracy, mnie nie pomagało z głodu robiło mi się niedobrze,

3.herbatka ze świeżym imbirem - pomagała co któryś raz, nie polecam samego imbiru, bardzo pali w przełyku,

4. szklanka wody z łyżeczką sody - pomagało, ale mimo babcinych rad wyczytałam, że kobiety w ciąży nie powinny tego stosować,

5. migdały - pomogły tylko dwukrotnie, później problem wrócił,

6. szklanka mleka - zawiodła, było jeszcze gorzej,

7. unikanie ostrych przypraw - nie pomogło,

8. unikanie cebuli, pora i czosnku - nie pomogło,

9. poranne zajadanie sucharków - czasami rano pomagało, w ciągu dnia już nie,

10. nie objadanie się - kto tu mówi o objadaniu, gdy normalny prawie każdy posiłek lądował w muszli...,

11. picie dużo wody niegazowanej - bez zauważalnych zmian,

12. picie soków owocowych i warzywnych - toaleta była moja przez kolejne 30 minut,

13. dużo snu - pomaga, mniej w przypadku, gdy sie ma w domu inne małe dziecko, które nie rozumie stanu mamusi,

14. spacery - awykonalne, w przypadku, gdy nie znasz ani miejsca ani godziny, gdy zaczną się rewolucje żołądkowe.

Reasumując, domowe sposoby w większości zawiodły. Moje nudności trwały od 5 tygodnia do końca 14 tygodnia, w stopniu najbardziej zaawansowanym. Schudłam, nie mogłam nic jeść, prawdę powiedziawszy nie miałam na nic siły ani ochoty. Tak naprawdę przez 3 tygodnie pomagał mi Diphergan, poźniej nudności wróciły. Radykalnym posunięciem były kroplówki.

Post ten powstał po to by zachęcić Was do dzielenia się wypróbowanymi sposobami na nudności i wymioty w ciąży. Prawdą bowiem jest, że są osoby, które być może cierpią jak ja i możemy im pomóc. Piszcie kochani:)

Mam nadzieję, że teraz będzie tylko lepiej...:)

poniedziałek, 05 maja 2014
Zioła na działce - kiedy siać a kiedy zbierać?

Szczypiorek

Siejemy go w ogródku na początku maja. Zbieramy od czerwca do października. Uprawiamy go w miejscach gdzie gleba jest szczególnie wilgotna. Szczypiorek dobrze znosi towarzystwo innych ziół w ogródku, ale urośnie też na parapecie w doniczce. 

Bazylia

Roślina ta świetnie nadaje się do uprawy w ogródku oraz w doniczce w mieszkaniu. Jadalne są jej kwiaty i liście. Bazylię zbieramy latem, zazwyczaj raz w tygodniu a wysiewamy do skrzynek na przełomie marca i kwietnia. Nasiona lekko przykrywamy ziemią a gdy siewki będą miały kilka liści przesadzamy do pojemników. Do gruntu posadzić ją możemy dopiero gdy nastaną ciepłe noce. 

Czosnek

Czosnek sadzimy jesienią lub wiosną w słonecznym miejscu naszego ogródka, które wcześniej nie było zajmowane przez to warzywo. Najlepiej czosnek sadzić w miejscu, gdzie rosły pomidory. Ziemię warto nawieźć kompostem. Dojrzały czosnek wykopujemy gdy zaczynają żółknąć mu liście. Wtedy warto pozostawić go w słonecznym i przewiewnym miejscu aż do przeschnięcia. 

 

Źródło: http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny/polskie-ziola-lecznicze-kiedy-nalezy-siac-i-jak-je-zbierac

poniedziałek, 05 sierpnia 2013
Jak "dogodzić" ziołom w doniczce?

Szczypiorek, lawenda, rozmaryn, tymianek i szałwia kochają słońce, natomiast bazylia i pietruszka dobrze rosną w cieniu, w wilgotnej ziemi.

wtorek, 02 lipca 2013
Jak wyczyścić zlew?

W piątek dostałam bardzo interesującą książkę od Wydawnictwa Jedność „Skarbiec Babcinych Mądrości. Sprawdzone przez wieki sposoby na wszystko” Lee Faber.

Od razu dzielę się z Wami kilkoma sposobami na ułatwienie sobie życia w kuchni. Bo o ile lepiej pracuje się w miejscu, które pozwala nam cieszyć się przyjemnościami a nie „harówką” sprzątania:)

Rada pierwsza: Jak wyczyścić zlew?

„… aby zapewnić czystość i swobodę odpływu, rozpuść tyle soli w dzbanku z ciepłą wodą, aby powstała mętna zawiesina. Wlej ją do rury ściekowej. Po piętnastu minutach przepłucz wodą.

Zlew można czyścić, posypując jego powierzchnię sodą i skrapiając octem. Inną metodą jest soda i skórka z cytryny, spełniająca rolę zmywaka, która pozostawi ładny zapach.

W przypadku ceramicznych zlewów poplamionych herbatą i kawą polej przebarwienie płynem do mycia naczyń, zostaw na 30 minut, potem wyczyść miękką ściereczką z mikrofibry.

Woda gazowana jest z kolei skutecznym środkiem czyszczącym zlewy ze stali nierdzewnej i sztućce.”



piątek, 22 lutego 2013
Jak długo przechowywać produkty?

Wyczytałam w mojej ulubionej książce kilka praktycznych rad na temat sposobu przechowywania przetworów zbożowych oraz produktów konserwowych (w puszkach, słojach), od razu dzielę się tym z Wami:)

Bułka tarta (sucha) – 3 miesiące,

Ryż, kasze pełnoziarniste – kilka lat,

Kasze błyskawiczne (preparowane) – 8 miesięcy,

Płatki owsiane, kasza manna – 6-10 miesięcy,

Makaron – kilka miesięcy,

Mąka – 2 lata,

 

Mleko zagęszczone – 9-12 miesięcy,

Inne produkty – rok.



piątek, 16 listopada 2012
Domowe sposoby na kaszel

Jesień oraz zima to okres kiedy dopada nas przeziębienie. Znasz jakieś sposoby by się go pozbyć? Podziel się z nami:)

Oto moje domowe sposoby na męczące nas dolegliwości.

Syrop z cebuli

Cebulę kroimy w talarki i zasypujemy ją cukrem. Odstawiamy w ciemne miejsce i czekamy aż cebula puści sok. Mnie to zabiera 2-3 dni. Łyżeczkę syropu pijemy trzy razy dziennie. 

Mleko z czosnkiem i masłem

Do gorącego mleka dodajemy łyżkę masła i miodu. Mieszamy a następnie wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku. Pijemy ciepły napój, najlepiej przed pójściem spać.

Mleko z miodem

Do gorącego mleka dodajemy łyżkę miodu. Pijemy ciepły napój, najlepiej przed pójściem spać. 

Jedzenie czosnku

Zmiażdżony czosnek wydziela substancję, która ma działanie podobne do antybiotyków. Można zjeść sam czosnek lub w wersji - masło z chlebem a na to pokrojony czosnek.

Grzane wino

Ogólnie działa rozgrzewająco. Najlepsze z goździkami. Wypijamy ciepły napój przed snem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!