czwartek, 19 października 2017
Bezglutenowy chleb z mąki kokosowej

 

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki konopnej (lub łuskanych nasion konopii)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • (opcjonalnie) nasiona chia do posypania

Przygotowania:

Wszystkie mokre składniki dokładnie ale powoli mieszamy w mikserze. Następnie dosypujemy po kolei mąkę konopną i mąkę kokosową. Ilość mąki kokosowej podaję orientacyjnie, bo zauważyłam, że różni producenci dostarczają mąkę o różnej chłonności. Mąka kokosowa chłonie wilgoć jak gąbka i jak dacie jej za dużo to ciasto może być zbyt kruche. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej (trochę rzadszej niż puree ziemniaczane), lepkiej masy. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną i przyprawy. Zwiększamy prędkość i mieszamy jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Wylewamy ciasto do blaszki posmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem. Wierzch możemy posypać nasionkami chia w ilości wg uznania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 45 minut. Ja piekłam w trybie termoobiegu. Chleb jest gotowy, kiedy wbita w niego wykałaczka wychodzi czysta.




wtorek, 16 września 2014
Bułeczki jogurtowe

Świeżutkie

Pachnące

Domowe:) 

 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (ja dałam chlebową)
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  •  1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 1 łyżka maku do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Przykrywamy pozostawiamy na 2 h, następnie dzielimy na kilka części (w oryginale podane jest 16 części mnie wyszło 11 bułeczek), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem lub opruszonej mąką i odstawiamy do wyrośniecia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

 

środa, 13 sierpnia 2014
Chleb pszenny z makiem

Chrupiaca skórka

Zapach wypełniajacy dom

Delikatność w smaku 

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szaszetka (7g) drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g masła (temperatura pokojowa lub roztopione)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 375 ml mleka
  • 40 g maku
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, mak, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych robimy zaczyn). Robimy dołek, wlewamy mleko, dodajemy masło i roztrzepane jajko. Wyrabiamy, ciasto będzie klejące ale nie nalezy sie tym przejmować, jednynym problemem może być łatwe przełożenie do keksówek. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pozostawiamy do wyrosnięcia. Pieczemy chleb przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, a nastepnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

wtorek, 29 lipca 2014
Pszenny chleb z otrębami

Chyba najłatwiejszy na świecie

Puszysty, świeży, wilgotny

Zniknął bardzo szybko

Składniki: (na 2 chleby)

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 l ciepłej wody
  • 1 kg maki pszennej najlepiej chlebowej
  • olej do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Drożdże, cukier, sól oraz płatki owsiane mieszamy z wodą i przykrywamy ściereczką na 20 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto jest leiste, nie zbite. Wykładamy do foremek wysmarowanych olejem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzałka góra - dół przez 1 godzinę i 20 minut.

 

wtorek, 22 lipca 2014
Chleb mleczny

Oszalałam

Zwariowałam

Piekę chleb za chlebem :) 

Składniki:

  • 70 dkg mąki pszennej razowej
  • 1 szaszetka suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 425 ml letniego mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę z solą należy wsypać do dużego naczynia, dodajemy masło, cukier i drożdże. Wlewamy mleko i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie, krótko wyrobić i włożyć do keksówki. Przykrywamy, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. 

poniedziałek, 14 lipca 2014
Chleb kminkowo - cebulowy

Najadłam się już jedną kromką

A gdzie tam koniec bochenka

Ha nawet dwóch:)

 

Składniki: (2 bochenki wyszły z takiej ilości)

  • 1250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 g smażonej cebuli
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki mieszamy w misce, wlewamy drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki ciełej wody. Dodajemy pozostałe składniki oraz 600 ml ciepłej wody, dobrze wyrabiamy. Oprószamy mąką i zostawiamy na 4 h w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy. Formujemy bochenki, wykładamy na wysmarowaną olejem blachę i pozostawiamy na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, w originale podany czas to ok 1 h, myślę jednak, że po 45 minutach można już sprawdzić chleb. Pieczemy grzałka dolna i górna. 

 

środa, 09 lipca 2014
Bułeczki czosnkowe

Ah jak mnie naszło 

Na własne wypieki

Na zdrówko dla maleństwa:)  

Składniki:  

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g suszonych drożdży
  • 10 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania

nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki

 

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze, wymieszać na gładkie ciasto. Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objetości. Wyrośniete ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki, nastepnie każda spłaszcz, aby powstały podłużne bułeczki. Przykryj i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośniecia. Wszystkie składniki nadzienia należy zmiksować. Wyrosniete bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Ostrym nożem należy przeciąć bułki do połowy a nastepnie nadziać je farszem. Piec przy urzyciu grzałka góra-dół, przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

 

piątek, 20 czerwca 2014
Bułeczki belgijskie

Zobaczyłam

Musiałam spróbować

I proszę oto ONE:)

Składniki (na 10 sztuk):

  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1 saszetka (7g) drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać z solą do dużej miski, dodajemy cukier, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże rozpuszczone w mleku, oprószamy mąką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i pozostawić na 5 minut. Ciasto dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce w pewnych odstępach, należy je opróczyć mąką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki nacinamy i kolejny raz pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy bułeczki w temperaturze 230 stopni przez 15 minut.

środa, 02 października 2013
Bułeczki z dynią

Zapach mnie zniewolił.

Smak powalił na kolana.

Jestem ich niewolnicą. 

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (w oryginale 2 szkl. mąki pszennej i 2 szkl. mąki pszennej razowej)
  • 4 łyżki nasion dyni
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki chudego mleka
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki drożdży
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Do miski wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy miód i drożsże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę i drożdże. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki. Na koniec wsypujemy pestki dyni. Miskę z ciastę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut. Nastepnie, gdy ciasto podwoi swoją obiętość, formujemy bułeczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej w pewnej odległości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek smarujemy mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!