sobota, 20 lutego 2016
Kuchnia dla biegaczy - Violetta Domaradzka, Roberta Zakrzewski, Damian Parol

Dziś prezentuję Wam książkę inną niż dotychczas. Tym razem coś idealnego dla sportowców i wegan. I mimo, iż weganką nie jestem książka ta ma wiele znakomitych propozycji.

Książka posiada obszerny wstęp, w którym znajdziemy informacje od dietetyka, co warto jeść, w jakich ilościach produkty są dozwolone. Ponadto, wskazuje choroby powstałe przy stosowaniu złej diety. Przedstawione są również praktyczne porady dotyczące diety wegańskiej.

Śniadania podzielone są na kanapki zarówno na słono jak i na słodko, jest i drugie śniadanie w postaci przepisów z owoców, musów oraz tofu.

Kolejna kategoria to zupy. Szczególnie zainteresowała mnie zupa bananowa. I to z pieczarkami:)

Między kategoriami z przepisami znajdziemy przydatne informacje dla każdego. Skąd wziąć białko? Informacja o suplementach itp.

Oprócz powyższych ciekawostek znajdziecie również w każdym z przepisów informację o tym, która potrawa zawiera i jaką witaminę, w jaki minerał jest bogata.

Przepisy są czytelne i nie wydają się trudne w "obsłudze". Ja już dziś będę przygotowywać pastę z grochu. Bardzo ciekawa jestem jej smaku. Zapewne wkrótce podzielę się z Wami wrażeniami smakowymi:)

Książka to 240 stron nie tylko przepisów ale również porad istotnych dla każdego sportowca i wegana. Ja ze swojej strony polecam tę książkę. Jest ona napewno perełką wśród innych kucharskich książek.

czwartek, 13 sierpnia 2015
Najlepsze przepisy dla całej rodziny - Grzegorz Łapanowski i Maja Sobczak

 

Gdy tylko otrzymałam owa książkę, wiedziałam, że absolutnie się nie zawiodę:) Grześ i Maja napisali naprawdę dobrą i smaczną książkę. Zacznę od tego, że pomimo iż w propozycjach tego duetu znalazłam przepisy mi znane to jest to tylko namiastka tego co mi było nie znane do tej pory. Przede wszystkim jest bardzo dużo przepisów wege, wegetariańskich, bezmlecznych czy bezglutenowych. Ale oprócz tego, że są one bardzo zdrowe to jeszcze smaczne.

 

Wiem o tym, a wy sami możecie się przekonać szukając przepisów na moim blogu. W książce tej znajdziesz napewno coś dla siebie, bo oprócz przepisów wege, o których już wspomniałam, znajdziecie również przepisy mięsne. Teraz, gdy temperatury nie dają nam żyć, możemy również zasmakować się w domowych lodach:)

Dodać należy, że książka ta pisana jest również z myślą o najmłodszych, co wskazuje na kolejny jej plus:)

Ilustracje są duże, a opisy czytelne.

 

W książce naszego duetu odnajdziemy bardzo dużo porad, choćby co i jak kupować czy ile i gdzie przechowywać.

 

Zobaczcie sami i oceńcie. Ja polecam i często korzystam.

Przepisy z książki na blogu:

1. Granola 

2. Dahl z soczewicą i pomidorami

 

Wkrótce nowe przepisy z książki! 

wtorek, 27 stycznia 2015
Kuchnia domowa, czyli synowa kontra teściowa

Dziś przedstawię Wam kolejną książkę Wydawnictwa Publicat, która podbiła moje serce :)

 

Ludzie piszą blogi, czasem latami by uwierzyć w siebie, a kiedy już to nastąpi wydają książki. I oto jest ona książka autorki bloga widelceminożem.pl. Nie jestem zwolenniczką pisania o cudzym gotowaniu, a już tym bardziej o jego blogu. Ale moi drodzy ta książka naprawdę jest warta uwagi. Jednym słowem przypadła mi do gustu jej zawartość:) W książce znajdziemy podział na przepisy od Teściowej i Synowej, czyli tradycja kontra nowoczesność. Pomysł trafiony. Jak narazie korzystałam w większości z przepisów teściowej i muszę przyznać, że smak, ten który lubię:) 

 

Książka jest podzielona na kilka kategorii, każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie. Przepisy są czytelne i łatwe w wykonaniu. 

Bardzo ładne zdjęcia, cieszą oko i powodują burczenie w brzuszku:) 

 

 

Szczerze polecam tę książkę. Ciekawe przepisy, nowe smaki, ładna oprawa wizualna. Ja osobiście często do niej zaglądam:)

Przepisy z książki:

1. Gulasz wołowy

2.  Sałatka z selera naciowego i ogórka kiszonego

3. Szaszłyki z łososia (bez kiwi)

4. Surówka z czerwonej kapusty

sobota, 12 kwietnia 2014
Potrawy i zwyczaje wielkanocne

Tym razem w Czytelni ze Smakiem coś wprost idealnie pasujacego do przeczytania na Wielkanoc. A przepisów tu bez liku:)

Począwszy od pomysłów na przystrojenie stołu aż po pachnace na stole potrawy.

 

W książce znajdziemy przepisy na przekąski, które świetnie nadają się na zimny bufet podczas ucztowania w wielkanocne dni. Sałatki, jajka faszerowane czy też przekąski z dodatkiem wędliny. Zobaczcie sami!

Oczywiście w te świąteczne dni nie może zabraknąć spotkań w gronie rodzinnym, toteż obiad przy wspólnym stole jest niemal obowiązkiem:) A co podamy na obiad? Wystarczy zerknąć do książki, a strona po stronie odnajdziemy ciekawe pomysły. 

 

I oczywiście coś na deser, a tutaj nie może zabraknąć babki, mazurka czy sernika. W książce nie znajdziesz dwóch czy trzech przepisów ale ogrom propozycji, na róznego rodzaju świąteczne wypieki.

 

 

Do kogo kierowana jest ta książka? Napewno dla osób wybrednych, szukających inspiracji czy też początkującej Pani Domu.

Ja osobiści napewno skorzystam z propozycji z tej książki. Jeśli lubicie eksperymentować to książka ta jest również, powiedzmy "bazą" pod daną potrawę. Przepisy są proste wobec czego można je w dowolny sposób urozmaicać, jeśli tylko mamy na to czas i ochotę:) 

 

niedziela, 06 kwietnia 2014
Nie ma jak u mamy - Kuchnia polska - Ewa Aszkiewicz

Bardzo ciekawa byłam tej książki, kuchnia mamy kojarzy mi się przede wszystkim z ciepłem domowego ogniska, dobrą kuchnią

i mamą, która zawsze podsuwa mi najlepsze kąski.

I taka jest ta książka - smaczna, domowa oraz w wypróbowanymi przepisami, o czym swiadczą zaczerpniete przepisy od starszego pokolenia.

 

Książka podzielona jest na kilka kategorii, tak jak lubię, tematycznie i w jasny sposób.

Jak widać sposób przygotowania oraz inne przydatne informacje są wyszczególnione w bardzo precyzyjny sposób. Przy każdym przepisie znajdziemy informacje na ile osób podane są składniki do przygotowania dania, co nie ukrywam jest bardzo istotne, gdy zapraszamy okreslona ilość osób do naszego domu, czas przygotowania, wiadomo im danie bardziej pracochłonne tym mamy możliwość ustalenia sobie planu dnia, stopień trudności - nie każdy odrazu jest wybitnym kucharzem, zaczynamy od dań prostych po te trudniejsze, wspaniały pomysł dla poczatkujacych kucharzy. Myslę, że kaloryczność też jest istotną informacją z uwagi na osoby, które są np. na diecie. I koszt oczywiście, w dzisiejszych czasach, informacja na wagę złota;)

Jak już wcześniej wspomniałam przepisy są zaczerpnięte z pokolenia na pokolenie, tym bardziej warte wypróbowania:)

Muszę również wspomnieć o oprawie książki. Bardzo podoba mi się czcionka, jako nagłówek nazwy dania oraz podział strony na składniki i przygotowanie, bardzo czytelny jasny przekaz. Warto też wspomniec o sposobie przygotowania książki, w książce bowiem znajdziemy przeróżne, fantastyczne zdjęcia z życia autorki oraz piękne i duże zdjęcia samych potraw. Książka jest bardzo kolorowa, radosna jeśli mogę użyć takiego określenia i czuje się włozone w nią serce. Mogę śmiało napisać, że jest to perełka w moim księgozbiorze. I bardzo lubię zaglądać to tej książki.

 

Przepisy z tej książki na blogu:

1. Zupa z młodej kapusty 

2.  Pierogi ruskie (w cieście bez jajka)

3. Kotlety mielone z ketchupem

4. Burgery (sznycelki) rybne 

 

niedziela, 12 stycznia 2014
Przepisy z klastornej kuchni - O. Kazimierz Józef Kmak OCist.

Kiedy dostałam tę książkę, byłam naprawdę ciekawa co może ona zawierać. Kuchnia klasztorna głównie (może mylnie) ale kojarzyła mi się z jałowym jedzeniem, ziołami i nalewkami. Książka jednak ta zaskoczyła mnie różnorodnością i (co ważne) nowymi, nie znanymi mi do tej pory przepisami. Muszę jednak przyznać, że dopiero przy drugim zagłebieniu się w treść książki znalazłam kilka ciekawych przepisów dla siebie. 

Przepisy kuchni klasztornej podzielone są na 4 kategorie: wiosna, lato, jesień i zima. Dla osób, które przyzwyczajone są do kategorii typu: zupy, przekąski czy dania główne, może być to utrudnieniem, by odszukać szybko w tej książce przepisy z interesującej go kategorii. Z drugiej zaś strony mamy możliwość wykorzystania w danym sezonie przepisy odpowiednie do pory roku.

 

Wadą dla mnie jest fakt, że książka niekoniecznie posiada na danej stronie zdjęcie potrawy, o której mowa w przepisie. Nie ukrywam, że wizualna część potrawy jest dla mnie bardzo ważna. Wyłapałam też błąd w przepisie, gdzie w składnikach był podany produkt a w przygotowaniu nie było o nim wzmianki.

 

 

 

Myślę, że sama bym sobie takiej książki nie kupiła. Z uwagi na dystans słowa "klasztorna", które jak napisałam wyżej kojarzyło mi się z czymś jałowym i postnym. Jednakże podkreslam, że jestem bardzo zadowolona, że moja opinia była mylna. 

 

Przepisy są czytelne a sposób przygotowania potraw prosty. To dobra książka dla osób ceniących sobie łatwość i szybkość w przygotowywaniu potraw. Oczywiście, nie piszę, że każdą potrawę zrobimy w 10 minut:) 

Wciąż zaglądam do tej książki i myślę, że wkrótce na blogu pojawi się kilka nowych propozycji zaczerpniętej z kuchnii klasztornej:) Zapraszam więc!:) 

Przepisy na blogu:

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i ziemniakami 

 

poniedziałek, 09 grudnia 2013
CasaMia Cristina Bottari - recenzja książki

Zapraszam do recenzji:)

To kolejna książka prezentująca kuchnie włoską w mojej kulinarnej kolekcji. CasaMia to ciekawa książka, choćby pod względem opowieści autorki oraz gamy zdjęć z jej podróży. Książka podzielona została na kilka kategorii. Myślę, że są one czytelne i dobrze skomponowane.

Jak już wspomniałam autorka książki oprócz swoich przepisów zamieszcza fotorelację ze swojego życia, możemy przez to bliżej poznać jej rodzinę jak i ją samą. Myślę, że to w jakiś sposób przybliża nas do autorki. Oprócz "suchych" przepisów, możemy również zobaczyć z pod czyjej ręki one wychodzą:)

Książka zawiera wiele przepisów z makaronami w tle. Można jednak od razu zauważyć co lubi autorka i jakimi przepisami nas kusi. W książce odnajdujemy wiele potraw z bakłażanem, który mniemam jest jednym z ulubionych warzyw Cristiny.

Nie zabrakło również przepisu na klasyczną pizzę oraz focaccię. Są desery, ciasta i słodkości:)

 

Oprócz przepisów na końcu książki autorka przekazuje nam kilka rad jak udekorować stół. Przydatne? Oczywiście!

Włoskie przyjęcie czas zacząć:)

Czy polecam tę książkę? Myślę, że tak z uwagi na to, że znalazłam w niej kilka przepisów, których do tej pory nie znałam. Jak widać włoska kuchnia to kulinarny temat rzeka...;)

Przepisy z książki:

babka z fetą i szpinakiem (w oryginale keks)

piątek, 23 sierpnia 2013
Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku.

Dziś prezentuję książkę " Kuchnia Włoska krok po kroku" Wydawnictwa Jedność. Gdybym miała opisać tę książkę jednym słowem, brzmiało by ono : GENIALNA!!!

Jestem po prostu zachwycona tą książką!

Książka podzielona jest na kilka kategorii. Nie ma możliwości, że nie odszukacie czegoś co przypadnie Wam do gustu.

Książka ta to skarbnica wiedzy, nie tylko dla smakoszy kuchni włoskiej. Masz ochotę na lazanie? Nic prostszego. Autor wprowadzi Cię w tajniki jak zrobić makaron, jak dobrze przyprawić i wyczarować pyszną potrawę. Mimo, iż gotuję kilkanaście lat wciąż uczę się czegoś nowego, dzięki tej książce moja wiedza na pewno bardzo się wzbogaciła. Wszystko to co wcześniej wydawało się trudne, teraz dzięki dokładnym opisom staje się niewyobrażalnie proste.

Piękne, duże ilustracje, które pozwolą Ci dokładnie przygotować wybraną potrawę. Autor krok po kroku pokazuje jak łatwe i przyjemne może być gotowanie. Sama zobaczysz, że będziesz wolała przygotować np. ravioli sama w domu niż kupować w sklepie.


Mimo, iż posiadam w domu książkę o kuchni włoskiej, i którą również cenię, to jednak ta książka stała się numerem jeden, jeżeli chodzi o wiedzę, propozycje kulinarne i tajniki przygotowania potraw.

Bardzo podoba mi się pomysł pokazywania jak powstaje potrawa, mnie osobiście taki sposób opisu bardzo przypadł do gustu. Lubie wiedzieć krok po kroku co należy zrobić, by efekt był doskonały.


 

 Oprócz przepisów, jak już wspomniałam książka ta oferuje nam również pomysły jak przy użyciu jednego podstawowego produktu, wyczarować kilka rzeczy:)

 Chcesz przygotować coś wykwintnego? Zajrzyj w kategorię mięs lub ryb. W kilka minut będziesz w stanie stać się szefem kuchni a goście będą zachwyceni:) Wierzcie mi, sama się o tym przekonałam:)

 


 Nie wiesz jak poradzić sobie z obraniem danego owocu? Zobacz, naucz się i już się nie martw!


 Dzięki profesjonalnym zdjęciom, nauczysz się również jak pięknie przyozdobić serwowaną potrawę.


 

Naprawdę jestem zachwycona tą książką. Dostając ja nie miałam pojęcia jaki skarb wpadnie w moje ręce, ale wystarczyło przejrzeć kilka stron bym sobie uświadomiła jaka wspaniała jest ta książka. To 152 strony porad, przepisów, zdjęć. Polecam z całego serca!!!

 

Przepisy na blogu z książki:

1. Szaszłyki z łososia z pieprzem i cytryną

2. Smażone kalmary

Wkrótce będą dodane nowe przepisy:)

czwartek, 16 maja 2013
Przekąski i przystawki Wydawnictwo Mak

 

Był czas, że bardzo często organizowałam przyjęcia. Uwielbiałam więc kupować a potem przeglądać godzinami wszystkie książki, gdzie tylko były przekąski czy przystawki.

Dalej, gdy tylko mam okazję przygotowuję różnego rodzaju fingergood’y.

Tę książkę zakupiłam już dawno, spodobały mi się przepisy a wraz z nimi duże obrazki i czytelny przekaz.

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, to tę książkę naprawdę polecam. Jest w niej zbiór wielu ciekawych przepisów. Niektóre mimo, iż pracochłonne warte efektu końcowego.

W książce tej znajdziesz też przepisy "szybkie", które jak widać na zdjęciu też prezentują się doskonale:)

Masz ochotę na ciepłe danie? Albo na wykwintne śniadanie? Nic prostszego.


Przepisy z książki na blogu:

1. Tatar z wędzonego pstrąga (u mnie ze śledzia),

2. Robiłam również szneki z mięsa mielonego, przepis będzie dodany,

3. Pierogi ziemniaczane (u mnie w wersji rozszerzonej),

4. Sate z sosem archaidowym,

5. Robiłam jeszcze szaszłyki z indyka ale niestety nie posiadam zdjęcia, przepis jednak bardzo smaczny.

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!