piątek, 15 września 2017
Klopsiki z ogórkiem

Trochę to trwało

Ale są wakacje

Zanurzyłam się w nich

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka startej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 całe jajo
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • kalarepa
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • opcjonalnie seler naciowy

 

 

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, jajkami, roztopioną resztą masła klarowanego i ostudzoną zeszkloną cebulą. Z powstałej masy formujemy klopsiki i gotujemy w  gorącej wodzie. Warzywa kroimy według uznania, podduszamy na oleju kokosowym. Doprawiamy. Mieszamy z ugotowanymi klopsikami.



czwartek, 08 czerwca 2017
Gotowany kalafior z bułką tartą

Biała różyczka

I on o oczach w kolorze brąz

Przywitał mnie...

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej



Przygotowanie:

Kalafior czyszczę z liści, wycinam głąb i dzielę na różyczki. Wkładam do osolonej wrzącej wody, żeby zachował pełnię smaku. Gotuję od 15 minut do 25 zależenie od wielkości. Na suchej patelni rumienię bułkę tartą. Gdy jest złota dodaję masło. Kalafior wyjmuję na talerz i polewam bułką z masłem. Można też tak jak ja, wymieszać go na patelni z bułką. 

 




czwartek, 23 marca 2017
Kotlety mielone z jajkami na twardo

Za oknem szaro i buro

Poproszę o uśmiech

Jesteśmy, witamy kotleta nakładamy

 


 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
  • 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 cebula dymka
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone drobno
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso należy wymieszać z bułką. Dodajemy jajko i wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do masy mięsnej i wymieszać. Następnie dodajemy pokrojoną dymkę oraz jajka na twardo. Z masy należy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.





wtorek, 28 lutego 2017
Schab z suszonymi owocami i orzechami

Schabik się nada

Na obiad

Ale i na Święta :)

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości - około 1.2 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • pół kostki masła
  • dwie garście suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • pół szklanki półsłodkiego białego wina
  • łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżka soli
  • 200 g orzechów (ja miałam włoskie i laskowe)

 

Przygotowanie:

Owoce myję, osuszam i zalewam winem, odstawiam na kilkanaście minut. Mięso myję starannie i osuszam. Wzdłuż schabu robię głębokie, podłużne nacięcie, oprószam połową soli i pieprzu, napełniam odsączonymi owocami oraz rozdrobnionymi orzechami. Formuję tak, by zamknąć rozcięcie. Mięso obwiązuje białym bawełnianym sznurkiem. Obsmażam na bardzo gorącym oleju z wszystkich stron, aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wkładam do naczynia żaroodpornego, wlewam wino od owoców, posypuję pozostałą solą i pieprzem. Na wierzchu mięsa kładę masło w kilku kawałkach. Naczynie przykrywam (mięso można również przyrządzić w rękawie foliowym) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, by skórka się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiam na kilka minut, by odpoczęło. Podaję pokrojone w grube plastry, polane sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.

poniedziałek, 30 maja 2016
Wypchane pieczarki

Dziś zapraszam

Do stołu

Na wypchane pieczarki:)

Składniki:

  • kilka dużych pieczarek
  • szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, wyrywamy lub odcinamy trzonek. Masło należy roztopić na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Lekko rumienimy i dusimy aż będzie miękka, dodajemy przyprawy, a następnie bułkę tartą. mieszamy. Farsz powinien być mokry, jeśli taki nie jest można dodać więcej masła. Pieczarki faszerujemy naszą masą, a następnie układamy albo plaster sera albo posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 160 stopni na jakieś 25-30 minut.


niedziela, 10 kwietnia 2016
Zasmażana czerwona kapusta

Lubię ten kolor

Lubię i ją

Wejdź rozgość się więc...


Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Kapustę należy poszatkować i dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 min. Zalać bulionem, dodać liść laurowy, a następnie dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Oprószyć mąką i zamieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

niedziela, 14 lutego 2016
Zupa krem porowo - ziemniaczany

Lubicie zupy krem?

Ja i owszem

Proszę spróbujcie

Składniki:

  • 2 szt pora
  • 7-8 ziemniaków
  • rosołek w kostce
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy
  • woda

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, wraz z porem myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dodajemy rosołek. Gotujemy do miękkości, blendujemy, dodajemy mleko oraz śmietanę. Należy zagotować i doprawić do smaku. Ja podaję z groszkiem ptysiowym.

Beef stew

Będąc w Irlandii

Tego mnie uczono

Dziś w Polsce serwuję sama

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 brukiew
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • rosołek wołowy
  • łyżka mąki
  • woda
  • maggi 
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut (aż zbrązowieje po obu stronach). Przekładamy mięso do większego garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotuję przez około godzinę na średnim ogniu. W czasie gdy mięso się gotuje obieram marchew i brukiew, kroję w drobną kostkę razem z cebula. Po godzinie gotowania się mięsa wrzucam do niego warzywa, liście laurowe, ziela angielskie oraz kostkę rosołową, dolewam gorącej wody. Całość gotuję pod przykryciem kolejną godzinę mieszając żeby nic się nie przypaliło ani nie przywarło. Zagęszczam mąką – mąkę rozpuszczam w szklance wody, delikatnie wlewam do gulaszu mieszając ciągle, żeby wszystko ładnie się połączyło i nie powstały grudki. 

niedziela, 13 grudnia 2015
Pierogi ze szpinakiem i czosnkiem

Mogą być tradycyjne

Z kapustą i grzybami

Ale te również są wyśmienite!

Składniki:

Ciasto:

• 450 g mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 50 g masła lub oleju

Farsz:

  • kostka mrożonego szpinaku
  • 1/2 kubeczka śmietany 30%
  • 4- 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Farsz:

Szpinak rozmrozić, najlepiej na suchej patelni, by woda odparowała. Do szpinaku dodajemy, wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dusimy. Przyprawimy do smaku. Dusimy do momentu aż nasz farsz będzie zbity a nie wodnisty. Nakładamy na ciasto dopiero jak wystygnie.


Ciasto:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody należy włożyć masło (lub wlać olej) i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatamy przez około 1 - 2 minuty, następnie dzielimy na 3 - 4 części i kolejno rolujemy, ja zazwyczaj kroję na kawałki takie jak na kopytka i następnie każdy kawałek należy rozwałkować. Na każdy taki placek nakładam nadzienie i sklejam. Gotowe pierogi należy przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 10 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!