czwartek, 15 lutego 2018
Wątróbka z koniakiem

Śliweczka

Wątróbeczka

I koniaczek

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbka
  • 1/2 szklanka koniaku
  • cebula
  • garść śliwek suszonych
  • sól i pieprz
  • olej
  • mąka

 

Przygotowanie:

Wątróbkę myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące, Olej dobrze podgrzewamy, wrzucamy wątróbkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w prążki oraz namoczone chwilę wcześniej i odsączone śliwki. Podsmażamy. Dolewamy koniaku. Dusimy przez chwilę. Kiedy alkohol odparuje, sprawdzamy czy wątróbka jest krucha. Doprawiamy do smaku.


czwartek, 21 grudnia 2017
Gołąbki wigilijne

W tym roku zaprosiłam je

Bo z grzybkiem są i ryżem

Doprawione bosko:)

Składniki:

  • kapusta biała niezbyt duża
  • 2 torebki ryżu
  • ok. 120 g suszonych lub zmrożonych grzybów (suszone namoczamy wcześniej przez całą noc)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • woda do podlania
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, maggi, czosnek granulowany
  • cebula do okraszenia

 

Przygotowanie:

 

Ryż gotujemy. Z kapusty wycinamy głąb i przez chwilkę obgotowujemy ją w gorącej wodzie (liście nie mogą być zbyt ani zbyt  miękkie, i tak gołąbki będą się jeszcze dusić). Grzyby siekamy. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę. Dodajemy posiekane grzyby. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie, mieszamy ryż i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać maggi oraz tymianek, również czosnek granulowany. Liście napełniamy farszem i mocno zawijamy. W garnku na dnie układamy liście kapusty i układamy następnie gołąbki warstwami. Całość podlewamy niewielką ilością wody, na sam spód praktycznie. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Masę wykładamy na wierzch gołąbków. 

 



piątek, 15 września 2017
Klopsiki z ogórkiem

Trochę to trwało

Ale są wakacje

Zanurzyłam się w nich

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka startej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 całe jajo
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • kalarepa
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • opcjonalnie seler naciowy

 

 

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, jajkami, roztopioną resztą masła klarowanego i ostudzoną zeszkloną cebulą. Z powstałej masy formujemy klopsiki i gotujemy w  gorącej wodzie. Warzywa kroimy według uznania, podduszamy na oleju kokosowym. Doprawiamy. Mieszamy z ugotowanymi klopsikami.



czwartek, 08 czerwca 2017
Gotowany kalafior z bułką tartą

Biała różyczka

I on o oczach w kolorze brąz

Przywitał mnie...

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej



Przygotowanie:

Kalafior czyszczę z liści, wycinam głąb i dzielę na różyczki. Wkładam do osolonej wrzącej wody, żeby zachował pełnię smaku. Gotuję od 15 minut do 25 zależenie od wielkości. Na suchej patelni rumienię bułkę tartą. Gdy jest złota dodaję masło. Kalafior wyjmuję na talerz i polewam bułką z masłem. Można też tak jak ja, wymieszać go na patelni z bułką. 

 




czwartek, 23 marca 2017
Kotlety mielone z jajkami na twardo

Za oknem szaro i buro

Poproszę o uśmiech

Jesteśmy, witamy kotleta nakładamy

 


 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
  • 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 cebula dymka
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone drobno
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso należy wymieszać z bułką. Dodajemy jajko i wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do masy mięsnej i wymieszać. Następnie dodajemy pokrojoną dymkę oraz jajka na twardo. Z masy należy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.





wtorek, 28 lutego 2017
Schab z suszonymi owocami i orzechami

Schabik się nada

Na obiad

Ale i na Święta :)

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości - około 1.2 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • pół kostki masła
  • dwie garście suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • pół szklanki półsłodkiego białego wina
  • łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżka soli
  • 200 g orzechów (ja miałam włoskie i laskowe)

 

Przygotowanie:

Owoce myję, osuszam i zalewam winem, odstawiam na kilkanaście minut. Mięso myję starannie i osuszam. Wzdłuż schabu robię głębokie, podłużne nacięcie, oprószam połową soli i pieprzu, napełniam odsączonymi owocami oraz rozdrobnionymi orzechami. Formuję tak, by zamknąć rozcięcie. Mięso obwiązuje białym bawełnianym sznurkiem. Obsmażam na bardzo gorącym oleju z wszystkich stron, aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wkładam do naczynia żaroodpornego, wlewam wino od owoców, posypuję pozostałą solą i pieprzem. Na wierzchu mięsa kładę masło w kilku kawałkach. Naczynie przykrywam (mięso można również przyrządzić w rękawie foliowym) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, by skórka się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiam na kilka minut, by odpoczęło. Podaję pokrojone w grube plastry, polane sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.

poniedziałek, 30 maja 2016
Wypchane pieczarki

Dziś zapraszam

Do stołu

Na wypchane pieczarki:)

Składniki:

  • kilka dużych pieczarek
  • szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, wyrywamy lub odcinamy trzonek. Masło należy roztopić na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Lekko rumienimy i dusimy aż będzie miękka, dodajemy przyprawy, a następnie bułkę tartą. mieszamy. Farsz powinien być mokry, jeśli taki nie jest można dodać więcej masła. Pieczarki faszerujemy naszą masą, a następnie układamy albo plaster sera albo posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 160 stopni na jakieś 25-30 minut.


niedziela, 10 kwietnia 2016
Zasmażana czerwona kapusta

Lubię ten kolor

Lubię i ją

Wejdź rozgość się więc...


Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Kapustę należy poszatkować i dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 min. Zalać bulionem, dodać liść laurowy, a następnie dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Oprószyć mąką i zamieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

niedziela, 14 lutego 2016
Zupa krem porowo - ziemniaczany

Lubicie zupy krem?

Ja i owszem

Proszę spróbujcie

Składniki:

  • 2 szt pora
  • 7-8 ziemniaków
  • rosołek w kostce
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy
  • woda

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, wraz z porem myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dodajemy rosołek. Gotujemy do miękkości, blendujemy, dodajemy mleko oraz śmietanę. Należy zagotować i doprawić do smaku. Ja podaję z groszkiem ptysiowym.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!