środa, 23 sierpnia 2017
Sałatka z wędzonym łososiem i kaparami

Przyjechali

Goście zza oceanu

Jakże miło było ich uścisnąć

Składniki:

  • mix sałat
  • czerwona cebula
  • kapary
  • 1 op łososia wędzonego
  • czerwona papryka
  • sos koperkowo - ziołowy

Przygotowanie:

Sałatę wykładamy na talerz, rwiemy łososia/ Paprykę oraz cebulę kroimy w prążki, dodajemy kapary. Całość polewamy sosem.


środa, 31 maja 2017
Sałatka z boczkiem i żurawiną

Zobacz

Mam korale

I zieleń w oczach

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
  • kilka plasterków boczku
  • ogórek zielony
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy, ogórka obieramy i kroimy w kostkę, ser żółty również. Mix sałat wsypujemy do miski na to wsypujemy ogórka, ser, boczek. Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy razem, doprawiamy. Sosem polewamy sałatkę. Na wierzch posypujemy żurawiną.

wtorek, 16 maja 2017
Schab nadziewany boczkiem i oscypkiem

Ależ smakowity

Góralski akcent

U mnie w domu :)

 

Składniki:

 

  • 1 kg schabu
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 5 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • Pieprz
  • 400 g oscypka lub rolady ustrzyckiej

 

Przygotowanie:

 

Długim i ostrym nożem wycinamy w schabie kieszeń przez całą jego długość. Nacieramy mięso przyprawami i odkładamy. Na patelni podsmażamy najpierw boczek, a następnie cebulę. Dodajemy pieprz. Zawartość z patelni przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Oscypek lub roladę mieszamy z naszym farszem. Tak przygotowany nadziewamy schab, dokładnie upychając go w mięsie.. Układamy na blaszce w rękawie, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 75 minut. Po tym czasie rękaw przecinamy i dopiekamy 5-10 minut.

 




poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Jajka faszerowane pieczarkami

Ale jaja!

Powiedziało żółtko do pieczarki

I się nadziali :)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek
  • 10 dag masła
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz



Przygotowanie:

Jaja ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupki, pokrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Cebulę i pieczarki pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni sklaruj masło, dodaj cebulę i pieczarki. Żółtka jajek rozgnieć widelcem, dodaj do nich wystudzone pieczarki z cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj we wcześniej przygotowanym naczyniu. Przygotowaną masą napełnij puste białka jajek.


wtorek, 18 kwietnia 2017
Pasztet drobiowy

Pyszny!

Delikatny!

Spróbuj!


Składniki:

  • wątróbka drobiowa 400 g
  • piersi z kurczaka 1 kg
  • marchewka 2 szt
  • cebula 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler
  • por 1 szt
  • natka pietruszki 4 gałązki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • kajzerka 1 szt
  • jajka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty 6 ziaren
  • pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!) tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.

Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.

Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Piersi, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)

poniedziałek, 20 marca 2017
Napój z kiszonej kapusty i pomidorów

Zdrowy

Dietetyczny

Pijmy!

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki kiszonej kapusty
  • 2 średnie pomidory
  • 2 jabłka

 

Przygotowanie:

Jabłka i pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera, dodajemy sok i kiszoną kapustę. Mieszamy razem. Mieszanka doskonała na lepsze trawienie, jest również niskokaloryczna.



wtorek, 07 marca 2017
Pasta jajeczna z dymką i curry

Zaklinam słońce

Żółtym kolorem

Zajrzało do mnie przez okno

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżki majonezu
  • dymka zielona część
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka przepuszczamy przez sitko, tak by była kosteczka. Kroimy drobno dymkę. Dodajemy majonez, curry i pieprz. Wszystko mieszamy. Smacznego!


czwartek, 12 stycznia 2017
Sałatka do pracy z selerem naciowym

Szybko szybko

Bo zaśpimy

A śniadanie czas zacząć...

Składniki:

  • seler naciowy
  • 150 g wędliny
  • 2 większe pomidory
  • żurawina suszona
  • słonecznik
  • papryka żółta
  • oliwa
  • trochę maggi i octu balsamicznego do smaku
  • sól oraz pieprz

 

Przygotowanie:

Seler, paprykę, wędlinę oraz pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy żurawinę oraz słonecznik. Doprawiamy i mieszamy. Najlepsza jest zaraz po zrobieniu :)


niedziela, 20 listopada 2016
Koktajl z gruszki i mango

Osobiście mnie zachwycił

Jak to mówią

Pękło całe szkło :)


Składniki:

  • 1/2 mango
  • 1 miękka gruszka
  • 1 jogurt - mniejszy kubeczek
  • 2 łyżki z soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1szklanka zimnej wody
 
Przygotowanie:
Owoce myjemy, obieramy i kroimy, gruszkę najlepiej skropić sokiem z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pychota!
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!