piątek, 06 kwietnia 2018
Omlet z papryką i rukolą

Na śniadanie

Na kolację

I na obiad także

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 plasterki dowolnej wędliny
  • sól
  • pieprz
  • rukola
  • łyżka masła lub oleju kokosowego

 Przygotowanie:

Jajka należy rozbełtać w miseczce, na rozgrzaną patelkę dodajemy masło lub olej, następnie pokrojoną w kostkę paprykę i wędlinę. Chwilę podpiekamy, jakąś 1-2 minuty, wlewamy nasze jajka, gdy się zetną odwracamy na drugą stronę. Gotowy omlet przekładamy na talerz, w środek wkładamy listki umytej rukoli.



sobota, 31 marca 2018
Sałatka ze śledzi wiejskich z jajkiem

Jest bardzo smaczna

Znika szybko

A właśnie gdzie ona się podziała:)

Składniki:

  • słoiczek śledzi wiejskiech
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • ser mozzarella starty

 

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w kawałki, cebulę odsączamy i kroimy drobno, Jajka w kosteczkę. Na spód dajemy śledzie, następnie cebulkę, jajka. Wychodzą dwie warstwy. Następnie majonez, na wierzch posypujemy serem. Smacznego!


Orzechowy quiche z cukinią

Ciekawość wygrała

I orzechy przekonały

Cukinia też swoje zrobiła


Składniki

SPÓD

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 białko

NADZIENIE

  • 4 plasterki szynki 
  • plasterki z połowy cukini
  • 5 jajek
  • ser kozi
  • 1 żółtko (które zostało z przygotowania spodu)
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Orzechy z białkiem miksujemy na lepką, niezbyt gładką masę. Formę do quiche smarujemy olejem kokosowym i wykładamy je równomiernie masą orzechową. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 – 25 minut w 200°C.

Odkładamy do wystudzenia.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Rozkładamy je razem z plastrami szynki na upieczonym i ostudzonym spodzie.

Całość zalewamy jajkami zmiksowanymi z mlekiem kokosowym, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy kawałeczki sera koziego.  Pieczemy w trybie „góra-dół” ok. 20 minut lub aż jajka się zetną.


niedziela, 25 marca 2018
Jajka sadzone w papryce

I wbiły się

A niby takie rozlane

Zaskoczyły wszystkich

Składniki:

  • papryka
  • jajka
  • masło
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

Z papryki wykrawamy krążki. Na rozgrzane masło na patelce, układamy krążki papryki i wbijamy do środka jajka. Smażymy, gdy się zetną przyprawiamy solą i pieprzem. Można posypać natką z pietruszki.

sobota, 17 marca 2018
Smalec z mięsem mielonym

Tym razem 

Trochę inaczej

Ale pysznie niesamowicie

Składniki:

  • 1/2 kg słoniny
  • 1/2 mięsa mielonego wołowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • odrobina maggi

 

Przygotowanie:

Słoninę mielimy lub kroimy w kostkę, na patelkę dodajemy razem z mięsem, topimy aż słonina się wytopi. na końcu doprawiamy. Smacznego!


wtorek, 27 lutego 2018
Pasta z tuńczyka

Uwielbiam pasty

Goszczą u nas

Prawie codziennie :)

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • świeży koperek
  • sól morska i pieprz do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera, oprócz soli i pieprzu. Miksujemy, wykładamy do miseczki, posypujemy przyprawami.


środa, 24 stycznia 2018
Pasta rybna

Podpłynęła

Niczym syrena

Ochlapała wodą i zniknęła

Składniki:

  • puszka rybna w sosie pomidorowym
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka listków bazylii
  • łyżka oliwy
  • 1/3 cebuli
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera. Miksujemy. Pasta na chlebek gotowa!



poniedziałek, 13 listopada 2017
Domowa metka

Zasmakuj się

Turlaj

Rozsmaruj


Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego surowego dość tłustego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku zależenie od ostrości, wielkości i gatunku

 

Przygotowanie:

Od boczku odcinam skórę jeśli jest. Kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Miele również cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i wrabiam dłonią dokładnie masę (ja robię to w rękawiczce). Tworzę kuleczki. Podaję do kanapek.



środa, 23 sierpnia 2017
Sałatka z wędzonym łososiem i kaparami

Przyjechali

Goście zza oceanu

Jakże miło było ich uścisnąć

Składniki:

  • mix sałat
  • czerwona cebula
  • kapary
  • 1 op łososia wędzonego
  • czerwona papryka
  • sos koperkowo - ziołowy

Przygotowanie:

Sałatę wykładamy na talerz, rwiemy łososia/ Paprykę oraz cebulę kroimy w prążki, dodajemy kapary. Całość polewamy sosem.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!