środa, 13 grudnia 2017
Śledzie opiekane w zalewie octowej

Już czas

Przekąsić coś

Zaczynamy?!

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych (świeże płaty śledziowy ze skórą, jednak bez głowy i kręgosłupa)
  • kilka łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól oraz pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki wody
  • 60-80 ml octu winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy
  • 80-100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Śledzie trzeba opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać sola oraz pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto, z obu stron na rozgrzanym oleju. Średnio zajmuje to po 90 sekund z każdej strony. Śledzie układam na talerzu. Cebulę kroję w plasterki. Do garnka wlewam wodę ocet, olej, dodaję cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotuję około 8 minut. Do zalewy dodaję ziele, pieprz i listek laurowy. Gotuje jeszcze 2 minuty. Studzę. Na dno słoika lub innego pojemnika wkładam porcje cebuli, układam ciasno ryby, na wierzchu cebulę i zalewam dokładnie marynatą – zalewą. Zamykam szczelnie, wstawiam do lodówki. Podaję za 2 dni, kiedy śledzie się przegryzą.




wtorek, 05 grudnia 2017
Krewetki w mleczku kokosowym i curry

Pyszności!

A jakże!

Koniecznie spróbuj!


Składniki:

  • 300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 papryka
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżki drobno startej cebuli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej żółtej pasty curry

 

Przygotowanie:

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć obrany czosnek, imbir i cebulę na małych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć starty imbir, czosnek i cebulę (oraz gotową pastę curry jeśli jej używamy) i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią, włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę, zeskrobując drewnianą łopatką lekkie zrumienienia z dna patelni. Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia.



 



czwartek, 16 listopada 2017
Brownie z batatów ze śliwką kalifornijską

Słodycz

Lubisz?

Na jesienny wieczór:)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.



poniedziałek, 13 listopada 2017
Domowa metka

Zasmakuj się

Turlaj

Rozsmaruj


Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego surowego dość tłustego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku zależenie od ostrości, wielkości i gatunku

 

Przygotowanie:

Od boczku odcinam skórę jeśli jest. Kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Miele również cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i wrabiam dłonią dokładnie masę (ja robię to w rękawiczce). Tworzę kuleczki. Podaję do kanapek.



sobota, 11 listopada 2017
Jesiotr - o rany pomocy :)

Dziś mam do Was pytanie:) Z uwagi na zbliżające się dużymi krokami Święta Bożego Narodzenia, wymyśliłam sobie, że tym razem na moim stole będzie królował Jesiotr. Nie miał jeszcze takiej szansy nigdy wcześniej...

Oczywiście by wypaść jak najlepiej muszę poćwiczyć, a co za tym idzie zrobić zakupy. Na koniec, czyli czynność najmilsza, pozostaje mi testować dostępne przepisy.

Znalazłam ofertę jesiotra w zaprzyjaźnionym sklepie - tu  jesiotr, cena.

Jesiotr patroszony z Polski - Frisco Fish 

I teraz właściwie zwracam się do Was co sądzicie? Cena przystępna? Czy taka wielkość ryby wystarczy na dwie potrawy?

Szperając w internecie natrafiłam na taki tekst:

"Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem.”

Źródło: www.newsweek.pl

Tym razem role odwrócimy i może to Wy polecicie mi swoje przepisy, które chętnie wykorzystam i zamieszczę na blogu:)

Czekam z niecierpliwością!:)

wtorek, 07 listopada 2017
Muffinki kakaowe

Kakaowy smak

Puszyste

Zniknęły nagle

Składniki:

250g mąki

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl mleka lub wody

½ szkl oleju roślinnego

2 jajka

 

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: wodę, olej, jajka. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładanie (długie wyrabianie ciasta spowoduje, ze po upieczeniu babeczki będą zbite i pozbawione lekkości). Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.




piątek, 20 października 2017
Pomysły na kuchenne zawieszki

Wyszukane na internecie, ze strony Ładny Dom. Ciekawe pomysły:) Co Wy na to?

GastroMonia - Zapożyczone

czwartek, 19 października 2017
Bezglutenowy chleb z mąki kokosowej

 

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki konopnej (lub łuskanych nasion konopii)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • (opcjonalnie) nasiona chia do posypania

Przygotowania:

Wszystkie mokre składniki dokładnie ale powoli mieszamy w mikserze. Następnie dosypujemy po kolei mąkę konopną i mąkę kokosową. Ilość mąki kokosowej podaję orientacyjnie, bo zauważyłam, że różni producenci dostarczają mąkę o różnej chłonności. Mąka kokosowa chłonie wilgoć jak gąbka i jak dacie jej za dużo to ciasto może być zbyt kruche. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej (trochę rzadszej niż puree ziemniaczane), lepkiej masy. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną i przyprawy. Zwiększamy prędkość i mieszamy jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Wylewamy ciasto do blaszki posmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem. Wierzch możemy posypać nasionkami chia w ilości wg uznania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 45 minut. Ja piekłam w trybie termoobiegu. Chleb jest gotowy, kiedy wbita w niego wykałaczka wychodzi czysta.




wtorek, 03 października 2017
Dekoracje prezentów nr 34

Tym razem propozycja z cyklu "zróbmy coś z dziećmi dla innych dzieci". Zaczerpnięte z internetu, bardzo mi się spodobały. Dzielę się z Wami:)

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 152
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!