czwartek, 21 grudnia 2017
Gołąbki wigilijne

W tym roku zaprosiłam je

Bo z grzybkiem są i ryżem

Doprawione bosko:)

Składniki:

  • kapusta biała niezbyt duża
  • 2 torebki ryżu
  • ok. 120 g suszonych lub zmrożonych grzybów (suszone namoczamy wcześniej przez całą noc)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • woda do podlania
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, maggi, czosnek granulowany
  • cebula do okraszenia

 

Przygotowanie:

 

Ryż gotujemy. Z kapusty wycinamy głąb i przez chwilkę obgotowujemy ją w gorącej wodzie (liście nie mogą być zbyt ani zbyt  miękkie, i tak gołąbki będą się jeszcze dusić). Grzyby siekamy. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę. Dodajemy posiekane grzyby. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie, mieszamy ryż i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać maggi oraz tymianek, również czosnek granulowany. Liście napełniamy farszem i mocno zawijamy. W garnku na dnie układamy liście kapusty i układamy następnie gołąbki warstwami. Całość podlewamy niewielką ilością wody, na sam spód praktycznie. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Masę wykładamy na wierzch gołąbków. 

 



środa, 13 grudnia 2017
Śledzie opiekane w zalewie octowej

Już czas

Przekąsić coś

Zaczynamy?!

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych (świeże płaty śledziowy ze skórą, jednak bez głowy i kręgosłupa)
  • kilka łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól oraz pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki wody
  • 60-80 ml octu winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy
  • 80-100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Śledzie trzeba opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać sola oraz pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto, z obu stron na rozgrzanym oleju. Średnio zajmuje to po 90 sekund z każdej strony. Śledzie układam na talerzu. Cebulę kroję w plasterki. Do garnka wlewam wodę ocet, olej, dodaję cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotuję około 8 minut. Do zalewy dodaję ziele, pieprz i listek laurowy. Gotuje jeszcze 2 minuty. Studzę. Na dno słoika lub innego pojemnika wkładam porcje cebuli, układam ciasno ryby, na wierzchu cebulę i zalewam dokładnie marynatą – zalewą. Zamykam szczelnie, wstawiam do lodówki. Podaję za 2 dni, kiedy śledzie się przegryzą.




wtorek, 05 grudnia 2017
Krewetki w mleczku kokosowym i curry

Pyszności!

A jakże!

Koniecznie spróbuj!


Składniki:

  • 300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 papryka
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżki drobno startej cebuli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej żółtej pasty curry

 

Przygotowanie:

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć obrany czosnek, imbir i cebulę na małych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć starty imbir, czosnek i cebulę (oraz gotową pastę curry jeśli jej używamy) i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią, włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę, zeskrobując drewnianą łopatką lekkie zrumienienia z dna patelni. Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia.



 



| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!