sobota, 20 lutego 2016
Kuchnia dla biegaczy - Violetta Domaradzka, Roberta Zakrzewski, Damian Parol

Dziś prezentuję Wam książkę inną niż dotychczas. Tym razem coś idealnego dla sportowców i wegan. I mimo, iż weganką nie jestem książka ta ma wiele znakomitych propozycji.

Książka posiada obszerny wstęp, w którym znajdziemy informacje od dietetyka, co warto jeść, w jakich ilościach produkty są dozwolone. Ponadto, wskazuje choroby powstałe przy stosowaniu złej diety. Przedstawione są również praktyczne porady dotyczące diety wegańskiej.

Śniadania podzielone są na kanapki zarówno na słono jak i na słodko, jest i drugie śniadanie w postaci przepisów z owoców, musów oraz tofu.

Kolejna kategoria to zupy. Szczególnie zainteresowała mnie zupa bananowa. I to z pieczarkami:)

Między kategoriami z przepisami znajdziemy przydatne informacje dla każdego. Skąd wziąć białko? Informacja o suplementach itp.

Oprócz powyższych ciekawostek znajdziecie również w każdym z przepisów informację o tym, która potrawa zawiera i jaką witaminę, w jaki minerał jest bogata.

Przepisy są czytelne i nie wydają się trudne w "obsłudze". Ja już dziś będę przygotowywać pastę z grochu. Bardzo ciekawa jestem jej smaku. Zapewne wkrótce podzielę się z Wami wrażeniami smakowymi:)

Książka to 240 stron nie tylko przepisów ale również porad istotnych dla każdego sportowca i wegana. Ja ze swojej strony polecam tę książkę. Jest ona napewno perełką wśród innych kucharskich książek.

niedziela, 14 lutego 2016
GastroMonia w świecie decoupage

Zapraszam na moją nową stronkę:)


Od czasu do czasu na GastroMonii również coś zamieszczę, ale większość prac będę zamieszczać na GastroMonii w świecie decoupage. Wszystkich zakochanych w decoupage, ale i nie tylko zachęcam do oglądania, komentowania i udzielania porad:)

 

pozdrawiam,

GastroMonia

 

Zupa krem porowo - ziemniaczany

Lubicie zupy krem?

Ja i owszem

Proszę spróbujcie

Składniki:

  • 2 szt pora
  • 7-8 ziemniaków
  • rosołek w kostce
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy
  • woda

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, wraz z porem myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dodajemy rosołek. Gotujemy do miękkości, blendujemy, dodajemy mleko oraz śmietanę. Należy zagotować i doprawić do smaku. Ja podaję z groszkiem ptysiowym.

Jajecznica z cukinią

Zapraszam już wiosnę

Czekam na nią 

Z otwartymi drzwiami

Składniki:

  • cukinia
  • cebula
  • 3 jajka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy warzywa i dusimy aż zmiękną. Następnie wbijamy jajka. Mieszamy aż się zetną. Doprawiamy do smaku:)

Beef stew

Będąc w Irlandii

Tego mnie uczono

Dziś w Polsce serwuję sama

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 brukiew
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • rosołek wołowy
  • łyżka mąki
  • woda
  • maggi 
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut (aż zbrązowieje po obu stronach). Przekładamy mięso do większego garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotuję przez około godzinę na średnim ogniu. W czasie gdy mięso się gotuje obieram marchew i brukiew, kroję w drobną kostkę razem z cebula. Po godzinie gotowania się mięsa wrzucam do niego warzywa, liście laurowe, ziela angielskie oraz kostkę rosołową, dolewam gorącej wody. Całość gotuję pod przykryciem kolejną godzinę mieszając żeby nic się nie przypaliło ani nie przywarło. Zagęszczam mąką – mąkę rozpuszczam w szklance wody, delikatnie wlewam do gulaszu mieszając ciągle, żeby wszystko ładnie się połączyło i nie powstały grudki. 

niedziela, 07 lutego 2016
Skrzyneczka lila z motylkiem

Użyłam:

  • farby białej i mieszanki białej, różowej i szarej
  • szablonów
  • serwetki
  • patyny w płynie
  • koronki samoprzylepnej
niedziela, 24 stycznia 2016
Skrzynka po owocach - decoupage

Zwykła skrzyneczka po owocach a efekt taki:)

 

Użyłam:

  • farby akrylowej białej
  • patyny w płynie
  • papieru dekoracyjnego
  • koronki samoprzylepnej
  • szablonu z wzorami
  • kleju do decoupage
  • lakieru wykończeniowego

 

Skrzyneczkę pomalowałam na biało, patyny użyłam do cieniowania oraz do wzorów na skrzynce. Przyciemniłam też koronkę.

czwartek, 21 stycznia 2016
Nowa kategoria - Decoupage

W życiu każdego człowieka przychodzi taka chwila, że pragnie nauczyć się czegoś nowego, coś odkryć, poznać... I w moim życiu właśnie nadszedł ten moment. A, że lubię otaczać się takimi rzeczami, ruszyłam z pracą:) Tak powstała moja pierwsza skrzyneczka dla Mamy.



 Użyłam do dekoracji:

  • farby akrylowej białej i szarej
  • 2 rodzajów serwetek
  • uchwytu
  • kilka koralików do paznokci

Cieniowałam na górze gąbeczką a po bokach metodą suchego pędzla.

Konkurs!!! A nim wspaniałe nagrody:)

Kochani!!!

Poraz kolejny zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizowany jest przez firmę Iglotex dla swojej marki Proste Historie, przy współpracy z marką Russell Hobbs (sponsorem nagród).

Tym razem na stół idą zupy:)


W konkursie tym można wygrać wspaniałe nagrody, a mianowicie:

a) za zajęcie pierwszego miejsca: Russell Hobbs 21850-56 MULTICOOKER COOK&HOME o wartości 519 zł brutto, 

b) za zajęcie miejsc od drugiego do piątego: Russell Hobbs 22810-56 zestaw młynków do soli i pieprzu o wartości 119 zł brutto,

c) za zebranie największej ilośći like’ów pod wysłaną praca konkursową: Russell Hobbs 22340-56 AURA MIX AND GO PRO o wartości 209 zł brutto. 


Tym razem zadanie polega na:

1. Bazując na produktach Proste Historie przygotuj dwie odsłony jednej zupy - eksperymentuj z dodatkami i przyprawami!

2. Stwórz dwa przepisy, którymi się z nami podzielisz. 

3.Zamieść zdjęcia zup i przepisy w aplikacji.

4. Opowiedz, dla kogo przygotowałaś/eś zupy.

Proste?! Pewnie, że tak!:)

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na obiad zawsze króluje zupa. Bez niej obiad nie istnieje...

Czas trwania konkursu: od 15 stycznia do 07 lutego, czyli już nam się znowu zaczęło. Piszemy więc szybciutko:)

Klikajcie tutaj i dodawajcie swoje przepisy:)

 

Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami! A jest o co walczyć:)

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!