wtorek, 29 marca 2016
Pasztet mięsny

Przyznam szczerze, że się zagapiłam i zamiast zmielić mięso najdrobniej jak się da, zmieliłam grubiej. Efekt taki, że pasztet bardziej przypomina pieczeń rzymską niż samego bohatera w tytule, ale wierzcie mi smakuje wybornie:)

Składniki:

 

0,5 kg mięsa wieprzowego

 

0,5 kg mięsa wołowego

 

0,25 kg boczku surowego bez kości

 

10 dag wątróbki

 

1 marchewka

 

1 pietruszka

 

1 łyżka soli

 

1 łyżeczka pieprzu

 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

3 jajka

 

10 szt ziele ang

 

2 szt bułki kajzerki czerstwe

 

2 szt liść laurowy

 

 

Przygotowanie:

 

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę. Dodać obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą i gotować do miękkości. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułki), ostudzić. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (razem z bułką). Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową) i jajka, następnie wyrobić. Masę przełożyć do formy keksówki. Piec ok 1,5 godziny w 180st.



środa, 23 marca 2016
Pasta z awokado

Idealna jako przekąska

Na chleb, na jajka, na krakery

Zrób szybciutko:)

Składniki:

  • miękkie awokado
  • szczypiorek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy poszatkowany szczypiorek oraz pietruszkę. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy. Gotowe:)

wtorek, 22 marca 2016
Wielkanocne jajeczka - dekoracja

Zaczerpnięte ze stron: www.home-dzine.co.za, www.pinterest.com, www.vsroses.com, www.dmc-threads.com

 

 

 

 


piątek, 04 marca 2016
Jak udekorować jajeczka na święta?

Wyszukane specjalnie dla Was:)

 

 

Z sieci

poniedziałek, 29 lutego 2016
Moje prace decoupage

Przedstawiam Wam Moi Drodzy co możecie znaleźć na moim funpage'u. Te i inne prace przedstawiłam na Gastromonii w świecie decoupage:) Zapraszam do wstąpienia i polubienia. Zakładka z prawej strony :)

 

 


sobota, 20 lutego 2016
Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem wg Krzysztofa Ibisza

Polecam ale

Tylko na ciepło

Zajadajcie szybciutko:)

Składniki:


  • jajka, rozmiar L – 10 szt.
  • mleko 2% – 150 ml
  • świeży szpinak – 250 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • suszone pomidory – 2 łyżki
  • ser kozi – 50 g
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami, wypełniamy masą. Posypujemy resztą koziego sera. Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

Kuchnia dla biegaczy - Violetta Domaradzka, Roberta Zakrzewski, Damian Parol

Dziś prezentuję Wam książkę inną niż dotychczas. Tym razem coś idealnego dla sportowców i wegan. I mimo, iż weganką nie jestem książka ta ma wiele znakomitych propozycji.

Książka posiada obszerny wstęp, w którym znajdziemy informacje od dietetyka, co warto jeść, w jakich ilościach produkty są dozwolone. Ponadto, wskazuje choroby powstałe przy stosowaniu złej diety. Przedstawione są również praktyczne porady dotyczące diety wegańskiej.

Śniadania podzielone są na kanapki zarówno na słono jak i na słodko, jest i drugie śniadanie w postaci przepisów z owoców, musów oraz tofu.

Kolejna kategoria to zupy. Szczególnie zainteresowała mnie zupa bananowa. I to z pieczarkami:)

Między kategoriami z przepisami znajdziemy przydatne informacje dla każdego. Skąd wziąć białko? Informacja o suplementach itp.

Oprócz powyższych ciekawostek znajdziecie również w każdym z przepisów informację o tym, która potrawa zawiera i jaką witaminę, w jaki minerał jest bogata.

Przepisy są czytelne i nie wydają się trudne w "obsłudze". Ja już dziś będę przygotowywać pastę z grochu. Bardzo ciekawa jestem jej smaku. Zapewne wkrótce podzielę się z Wami wrażeniami smakowymi:)

Książka to 240 stron nie tylko przepisów ale również porad istotnych dla każdego sportowca i wegana. Ja ze swojej strony polecam tę książkę. Jest ona napewno perełką wśród innych kucharskich książek.

niedziela, 14 lutego 2016
GastroMonia w świecie decoupage

Zapraszam na moją nową stronkę:)


Od czasu do czasu na GastroMonii również coś zamieszczę, ale większość prac będę zamieszczać na GastroMonii w świecie decoupage. Wszystkich zakochanych w decoupage, ale i nie tylko zachęcam do oglądania, komentowania i udzielania porad:)

 

pozdrawiam,

GastroMonia

 

Zupa krem porowo - ziemniaczany

Lubicie zupy krem?

Ja i owszem

Proszę spróbujcie

Składniki:

  • 2 szt pora
  • 7-8 ziemniaków
  • rosołek w kostce
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy
  • woda

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, wraz z porem myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dodajemy rosołek. Gotujemy do miękkości, blendujemy, dodajemy mleko oraz śmietanę. Należy zagotować i doprawić do smaku. Ja podaję z groszkiem ptysiowym.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!