czwartek, 21 lipca 2016
Placuszki cukiniowo - jajeczne

Na obiadek

A proszę bardzo

Na talerz ułóż się

Składniki:

  • cukinia
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szt cebuli
  • olej lub masło klarowane

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, a następnie osuszoną ścieramy na tarce z dużymi otworami, dodajemy jajka oraz przyprawy. Kroimy w kosteczkę cebulę. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Muszą się przypiec bo będą się rozwalać.

11:42, 9moniam
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 czerwca 2016
Sałatka z plastrami boczku i żurawiną

Zniknęła

Raz, dwa, trzy

Taka prędka

Składniki:

  • paczka mix sałat
  • kilka plastrów parzonego boczku, upieczonego na suchej patelni
  • sos czosnkowy: kubeczek jogurtu naturalnego, kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, łyżka majonezu, sól, pieprz
  • suszona żurawina
  • starty na dużych oczkach ogórek świeży
  • 200 g startego oscypka

 

Przygotowanie:

Sałaty układamy na spodzie, następnie ogórka i na to ser, na koniec plastry boczku. Polewamy sosem i posypujemy żurawiną.

środa, 01 czerwca 2016
Żółta sałatka

Słońce...

Słoneczko...

Żółte promienie...

Składniki:

  • kawałek sera żółtego
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 słoiczka cebulek marynowanych

 

Przygotowanie:

Ser kroimy w kostkę, prążki ananasa na kawałki, na koniec dokładamy cebulki. Wszystko razem mieszamy. Pyszna sałatka na upalne dni:)

poniedziałek, 30 maja 2016
Wypchane pieczarki

Dziś zapraszam

Do stołu

Na wypchane pieczarki:)

Składniki:

  • kilka dużych pieczarek
  • szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, wyrywamy lub odcinamy trzonek. Masło należy roztopić na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Lekko rumienimy i dusimy aż będzie miękka, dodajemy przyprawy, a następnie bułkę tartą. mieszamy. Farsz powinien być mokry, jeśli taki nie jest można dodać więcej masła. Pieczarki faszerujemy naszą masą, a następnie układamy albo plaster sera albo posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 160 stopni na jakieś 25-30 minut.


wtorek, 10 maja 2016
Sałatka z awokado i orzechami

Sałatka o tak

Kolorowa o tak

Smaczna o tak

Składniki:

  • paczka pomidorków cherry
  • garść orzechów nerkowca, przyprażonych na patelni
  • awokado
  • sałatka
  • szczypiorek
  • ew. małe korniszonki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy do miski lub układamy na talerz. Dodajemy orzechy. Pomidorki można obrać i pokroić drobno. Kroimy awokado. Szczypiorek szatkujemy. Jeśli mamy ochotę dorzucamy korniszonki. Dolewamy oliwy, doprawiamy.

Pasta z kuskusa, sera feta i pieczarek

Chyba mam przesyt potraw mięsnych

Wiosna przecież w pełni

Zapraszam do stołu

Składniki:

  • pół szklanki kaszki kuskus
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 paczki fety
  • pieprz
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą w proporcji 1:1, czekamy aż napęcznieje. Pieczarki czyścimy, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy drobno. Podsmażamy. Gotowy kuskus, ser oraz warzywa dajemy do malasera. Przyprawiamy. Gładką masę przekładamy do pojemniczka. Trzymamy w lodówce.


czwartek, 14 kwietnia 2016
Dekoracje ze świeczkami

Znalezione w internecie:)


niedziela, 10 kwietnia 2016
Zasmażana czerwona kapusta

Lubię ten kolor

Lubię i ją

Wejdź rozgość się więc...


Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Kapustę należy poszatkować i dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 min. Zalać bulionem, dodać liść laurowy, a następnie dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Oprószyć mąką i zamieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

Pasta z białej fasoli

Nie tylko dla wegan

Dla mnie również wyśmienita

Skosztujcie proszę:)

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżki ziaren kminku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc, dnia następnego gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem kminku i liści laurowych. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie. Ugotowaną fasolę miksujemy, można dodać kilka łyżek wody by konsystencja była delikatniejsza. Do masy dodajemy cebule, majeranek i sól. Wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym na kanapce.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!