piątek, 28 października 2016
Sałatka z piersi kaczki i granatu

Ach cóż to za kolory!

Smak wypełnił dom

Granat wybuchł!

 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 owoc granatu
  • opakowanie rukoli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Piersi z kaczki podsmażamy stronę ze skórką na patelni ok 5 minut, następnie patelkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie piersi wyjmujemy i pozwalamy im "odpocząć". Rukolę myjemy, układamy osuszoną na talerz. Kiedy piersi są wystudzone kroimy na plasterki. Posypujemy granatem. Tłuszcz z kaczki doprawiamy musztardą i miodem i polewamy sałatkę.

 


piątek, 21 października 2016
Ciasto z masą cappucino
Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Po upieczeniu biszkopt nasączyć odrobiną spirytusu oraz mieszanką z pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek.

Składniki na krem cappuccino:

  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
Żółtka, cukier miksujemy. Dodajemy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kawy oraz mąkę. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy do niego powyższą masę. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej do uzyskania gęstego kremu.

Składniki krem śmietankowy:
  • 2 opakowania kremu śmietankowego z torebki
  • 2,5 szklanki mleka (zimnego)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,25 szklanki gorącej wody

Mleko ubijamy z kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy szybko krem śmietankowy na masę cappuccino i wstawiamy do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną kakao.
 
  Dodatki:
  • 2 kieliszki spirytusu + pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada do dekoracji





wtorek, 18 października 2016
Ciasto czekoladowo-ananasowe

Taki przyszedł smak

Dzień senny

Nawet ptak nie śpiewa

Składniki :

 

  • 125 g mąki
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 125 g drobnego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • puszka ananasa

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kwadratową formę o boku 22 cm posmarować masłem. Ananasa odsączyć i ułożyć na dnie formy.

 

Cukier zmiksować z masłem, dodać jajka, kakao, mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz ekstrakt waniliowy - miksować, aż powstanie ciasto. Zalać nim ananasa i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.

 

Upieczone ciasto przestudzić przez 5-10 minut, a następnie pokroić na porcje.



czwartek, 13 października 2016
Sklep internetowy Frisco.pl - opinia

W pogoni za wszystkim, coraz mniej przyjemności sprawiają nam codzienne zakupy. W tym krążenie wśród półek, stanie w kolejkach i oczywiście dojazdy. A gdyby tak siedząc w domu, otworzyć komputer, laptop czy telefon i znaleźć wszystko w jednym miejscu, bez bieganiny, pośpiechu. A do tego z dostawą do domu. Nasz kręgosłup i ręce na pewno ucieszą się na myśl o takim odpoczynku.

Czy znacie internetowy sklep frisco.pl?

Strona zawiera kategorie spożywcze, podzielone w bardzo przyjazny sposób. Wszystko co nas interesuje jest w zasięgu naszego wzroku. Na głównej stronie zostały wyszczególnione wszelkie promocje. Wystarczy kliknąć by wejść na dany produkt.

Każdy przedmiot przeznaczony do zakupu jest w sposób czytelny opisany dla przykładu margaryna Kasia

Co ważne oprócz opisu produktu, możemy znaleźć informację o sposobie przechowywania czy wartościach odżywczych.

Sklep przypadł mi do gustu. Dodawanie kolejnych produktów do koszyka czy sam ich wybór nie sprawił mi najmniejszych trudności. Po wybraniu produktów przechodzę do zakładki koszyk, tam odnajduję listę zakupów, które dowolnie mogę modyfikować poprzez usunięcie czy też zwiększenie ilości pożądanej rzeczy. Wpisujemy adres dostawy, dokonujemy płatności i spokojnie czekamy na naszą paczkę.

Firma ma swoją siedzibę w Warszawie, ja mieszkanka Zagłębia Dąbrowskiego czekałam na paczkę praktycznie 1,5 dnia.

Jeśli lubicie tę formę zakupów, a nie oszukujmy się jest to coraz popularniejsza forma, to zachęcam do korzystania z tego serwisu.


piątek, 16 września 2016
Dekoracja stołu w stylu vintage

Coraz modniejszy styl i coraz bardziej popularny. Nie ukrywam dopadł i mnie:) zdjęcia zaczerpnięte ze stron www.zankyou.pl oraz www.sweetaz.com.au.

 

 

 

 

 



środa, 07 września 2016
Pasta z makreli z twarogiem i czerwoną papryką

Chodź do mnie

Usiądź

Zasmakuj się

Składniki:

  • ok. 150 g wędzonej makreli,
  • ok. 60 g chudego twarogu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makrelę obieramy dokładnie z ości, rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, przyprawiając do smaku i pasta gotowa.



środa, 24 sierpnia 2016
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Kolorowo

Kolorowane

Kolorami

Składniki:

  • świeży szpinak
  • suszone pomidory w oleju
  • słonecznik łuskany
  • ser żółty
  • szynka konserwowa

 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i suszymy. Pomidorki, ser i szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Dolewamy olej z pomidorków. Mieszamy, posypujemy słonecznikiem.

 


czwartek, 18 sierpnia 2016
Opinia o produktach Jamar

Dziś przedstawiam Wam produkty Jamar. Na pierwszy rzut idzie marmolada do ciast i wypieków. Ja użyłam jej do naleśników. Konsystencja bardzo zbita, wyczuwałam drobne grudki. Zapewne w połączeniu z wypiekiem wrażenie grudek nie jest drażniące. Dla mnie produkt średnio przydatny bo piekę mało ale dla osób, które kochają ciasta będzie pomocny.

Natomiast mieszanka warzywna jest po prostu super. W skład wchodzi marchew, kukurydza oraz groszek. Warzywa w delikatnej zalewie, wyczuwalny słodki posmak. Bardzo przydatna do wszelkich sałatek, u mnie sałatka jarzynowa. Myślę, że bardzo dobrze wpasuje się również w gulasze bądź zupy. Na pewno wrócę do tego produktu.

 

 

W mojej kuchni sprawdził się idealnie również ketchup. Konsystencja lekko płynna, smak wyśmienity, dobrze pomidorowy i pikantny. Nadaje się zarówno na kanapki jak i sos do potraw. Zaskoczył mnie pozytywnie smakiem. Poniżej prezentuję go w połączeniu z leczem. Dzięki niemu uzyskałam ciekawy smak. Polecam ten produkt.

Kolejną i ostatnią rzeczą, którą miałam przyjemność degustować jest mieszanka konserwowej kukurydzy i groszku. Co można o tym produkcie napisać? Dobre połączenie dwóch składników, które w większości dodaję do sałatek. Jak i również do galarety z kurczaka. Poręczne opakowanie. Produkt do polecenia.

I proszę bardzo, jest i przepis. Kto lubi sałatki z porem, bierze się do krojenia:)

poniedziałek, 25 lipca 2016
Rastauracja Chata z Zalipia

Tym razem zachęcona wyglądem chatki na jaką stylizowana jest restauracja, postanowiłam ją odwiedzić i spróbować tutejszych specjałów. Niestety widok zupełnie nie był adekwatny do tego co zastaliśmy na talerzu. Na początek Pani kelnerka przyniosła smalec z pajdami chleba i to był jedyny miły akcent całego posiłku.


Na nasze zamówienie czekaliśmy z dobre 40 minut. Golonka, którą przyniosła Pani zawierała znikome ilości mięsa, natomiast kości były przeogromne. Wiadomo ważyć musi... Nie smaczna, jakby prosto z wody bez żadnego smaku. Natomiast żeberka za cenę 36 zł to kolejna paskuda smaku. Dość, że twarde jak podeszwa to jeszcze ociekająca tłuszczem. Wszystko ziemniaki, żeberka i dekoracja talerza pływała w tym ohydnym tłuszczu. Nie dało się tego jeść. Bardzo żałuję, że nie omieszkałam tego wygarnąć już na samym miejscu. Oczywiście od razu mój żołądek to odczuł.


Byłam tam raz wcześniej na flaczkach i mimo, iż były bardzo "maggowe" to jednak postanowiłam nie zrażać się tym faktem. Niestety, pierwsze wrażenie było jak najbardziej słuszne. Nie polecam tego miejsca! Jestem zaskoczona jakością jak i ceną za posiłki, które okazały się totalnym bublem.

 

JEDZENIE: * ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: 40-50 MIN

JAKOŚĆ OBSŁUGI:  *** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: **** ( 1-5 )

DOJAZD:  SAMOCHÓD

STRONA INTERNETOWA: www.chatazzalipia.pl

CENA : DOŚĆ WYSOKA



Adres:

Chata z Zalipia
Podgórna 15, 42-512 Sarnów



| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!