piątek, 23 grudnia 2016
Keks

Nie tylko na święta

Lubię i po

A i przed jest pyszny

Składniki:

  • 500g mąki + 1 łyżka 
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
  • 200 g dowolnych bakalii

 

Przygotowanie:

Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.



Śledzie w sosie koperkowo - kawiorowym

Święta bez śledzi?

hmm...

Niemożliwe!!!


 

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matiasy

 

zalewa:

  • 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżka cukru

  • 6 listków laurowych

  • kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • kilka cebul

  • sól

  • 2 łyżki musztardy

sos koperkowo - kawiorowy:

  • 2 - 3 łyżki majonezu

  • grecki jogurt

  • ząbek czosnku

  • świeży posiekany koper

  • łyżeczka czarnego kawioru


Przygotowanie:

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.




czwartek, 08 grudnia 2016
Pomysły na świąteczne dekoracje stołu i choinki

Zrobiłam...

Wielka przyjemność

Zapraszam www.decoumonia.blox.pl

Tam więcej dekoracji :)


czwartek, 24 listopada 2016
Muffinki mega jagodowe

Pachniało lasem

Ta cisza...

Szelest liści nie przeszkadzał

Składniki:

  • 200 g jagód (w moim przypadku jagody + cukier i pół szklanki soku własnego, które zawekowałam)
  • 1/2 szklanki soku z jagód lub innego według uznania
  • 250 g mąki
  • 100 g brązowego cukru ( użyłam również białego w ilości 60 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • jajko
  • 6 łyżek oleju
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajko mieszamy z olejem, jagodami i sokiem. Wszystko mieszamy. Następnie łączymy ze suchymi składnikami. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 30 minut. Następnie posypujemy cukrem pudrem.


niedziela, 20 listopada 2016
Koktajl z gruszki i mango

Osobiście mnie zachwycił

Jak to mówią

Pękło całe szkło :)


Składniki:

  • 1/2 mango
  • 1 miękka gruszka
  • 1 jogurt - mniejszy kubeczek
  • 2 łyżki z soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1szklanka zimnej wody
 
Przygotowanie:
Owoce myjemy, obieramy i kroimy, gruszkę najlepiej skropić sokiem z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pychota!
poniedziałek, 31 października 2016
Placuszki ziemniaczane z łososiem

Ugryź mnie

Raz, potem dwa

Trzeci raz już weźmiesz następnego


 

Składniki:

  • placuszki ziemniaczane zrobione z jednej łyżki masy
  • łosoś wędzony
  • koperek świeży

 

Przygotowanie:

Na gotowe placuszki ziemniaczane układamy po kawałeczku łososia, dekorujemy koperkiem. Ewentualnie można skropić odrobiną cytryny i posypać pieprzem.

 


piątek, 28 października 2016
Szybka tarta z jabłkami i cynamonem

Panie Cynamonie

Ależ Pan narozrabiał

Zapomnieć nie mogę....

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • cukier z cynamonem

 

Przygotowanie:

Ciasto rozłożyć i naciąć boki ale nie przeciąć. Jabłka obieramy i kroimy na cieńsze półksiężyce, układamy na cieście, skrapiamy sokiem z cytryną by owoce nie ściemniały. Masło należy roztopić w rondelku i polać nim jabłka. Posypujemy cukrem z cynamonem i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Sałatka z piersi kaczki i granatu

Ach cóż to za kolory!

Smak wypełnił dom

Granat wybuchł!

 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 owoc granatu
  • opakowanie rukoli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Piersi z kaczki podsmażamy stronę ze skórką na patelni ok 5 minut, następnie patelkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie piersi wyjmujemy i pozwalamy im "odpocząć". Rukolę myjemy, układamy osuszoną na talerz. Kiedy piersi są wystudzone kroimy na plasterki. Posypujemy granatem. Tłuszcz z kaczki doprawiamy musztardą i miodem i polewamy sałatkę.

 


piątek, 21 października 2016
Ciasto z masą cappucino
Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Po upieczeniu biszkopt nasączyć odrobiną spirytusu oraz mieszanką z pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek.

Składniki na krem cappuccino:

  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
Żółtka, cukier miksujemy. Dodajemy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kawy oraz mąkę. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy do niego powyższą masę. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej do uzyskania gęstego kremu.

Składniki krem śmietankowy:
  • 2 opakowania kremu śmietankowego z torebki
  • 2,5 szklanki mleka (zimnego)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,25 szklanki gorącej wody

Mleko ubijamy z kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy szybko krem śmietankowy na masę cappuccino i wstawiamy do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną kakao.
 
  Dodatki:
  • 2 kieliszki spirytusu + pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada do dekoracji





| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!