niedziela, 20 listopada 2016
Koktajl z gruszki i mango

Osobiście mnie zachwycił

Jak to mówią

Pękło całe szkło :)


Składniki:

  • 1/2 mango
  • 1 miękka gruszka
  • 1 jogurt - mniejszy kubeczek
  • 2 łyżki z soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1szklanka zimnej wody
 
Przygotowanie:
Owoce myjemy, obieramy i kroimy, gruszkę najlepiej skropić sokiem z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pychota!
poniedziałek, 31 października 2016
Placuszki ziemniaczane z łososiem

Ugryź mnie

Raz, potem dwa

Trzeci raz już weźmiesz następnego


 

Składniki:

  • placuszki ziemniaczane zrobione z jednej łyżki masy
  • łosoś wędzony
  • koperek świeży

 

Przygotowanie:

Na gotowe placuszki ziemniaczane układamy po kawałeczku łososia, dekorujemy koperkiem. Ewentualnie można skropić odrobiną cytryny i posypać pieprzem.

 


piątek, 28 października 2016
Szybka tarta z jabłkami i cynamonem

Panie Cynamonie

Ależ Pan narozrabiał

Zapomnieć nie mogę....

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • cukier z cynamonem

 

Przygotowanie:

Ciasto rozłożyć i naciąć boki ale nie przeciąć. Jabłka obieramy i kroimy na cieńsze półksiężyce, układamy na cieście, skrapiamy sokiem z cytryną by owoce nie ściemniały. Masło należy roztopić w rondelku i polać nim jabłka. Posypujemy cukrem z cynamonem i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Sałatka z piersi kaczki i granatu

Ach cóż to za kolory!

Smak wypełnił dom

Granat wybuchł!

 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 owoc granatu
  • opakowanie rukoli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

 

Przygotowanie:

Piersi z kaczki podsmażamy stronę ze skórką na patelni ok 5 minut, następnie patelkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie piersi wyjmujemy i pozwalamy im "odpocząć". Rukolę myjemy, układamy osuszoną na talerz. Kiedy piersi są wystudzone kroimy na plasterki. Posypujemy granatem. Tłuszcz z kaczki doprawiamy musztardą i miodem i polewamy sałatkę.

 


piątek, 21 października 2016
Ciasto z masą cappucino
Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Po upieczeniu biszkopt nasączyć odrobiną spirytusu oraz mieszanką z pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek.

Składniki na krem cappuccino:

  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
Żółtka, cukier miksujemy. Dodajemy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kawy oraz mąkę. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy do niego powyższą masę. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej do uzyskania gęstego kremu.

Składniki krem śmietankowy:
  • 2 opakowania kremu śmietankowego z torebki
  • 2,5 szklanki mleka (zimnego)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,25 szklanki gorącej wody

Mleko ubijamy z kremem śmietankowym. Kiedy będzie gotowe, wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy szybko krem śmietankowy na masę cappuccino i wstawiamy do lodówki, aby zastygło. Można później posypać wierzch odrobiną kakao.
 
  Dodatki:
  • 2 kieliszki spirytusu + pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada do dekoracji





wtorek, 18 października 2016
Ciasto czekoladowo-ananasowe

Taki przyszedł smak

Dzień senny

Nawet ptak nie śpiewa

Składniki :

 

  • 125 g mąki
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 125 g drobnego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • puszka ananasa

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kwadratową formę o boku 22 cm posmarować masłem. Ananasa odsączyć i ułożyć na dnie formy.

 

Cukier zmiksować z masłem, dodać jajka, kakao, mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz ekstrakt waniliowy - miksować, aż powstanie ciasto. Zalać nim ananasa i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.

 

Upieczone ciasto przestudzić przez 5-10 minut, a następnie pokroić na porcje.



czwartek, 13 października 2016
Sklep internetowy Frisco.pl - opinia

W pogoni za wszystkim, coraz mniej przyjemności sprawiają nam codzienne zakupy. W tym krążenie wśród półek, stanie w kolejkach i oczywiście dojazdy. A gdyby tak siedząc w domu, otworzyć komputer, laptop czy telefon i znaleźć wszystko w jednym miejscu, bez bieganiny, pośpiechu. A do tego z dostawą do domu. Nasz kręgosłup i ręce na pewno ucieszą się na myśl o takim odpoczynku.

Czy znacie internetowy sklep frisco.pl?

Strona zawiera kategorie spożywcze, podzielone w bardzo przyjazny sposób. Wszystko co nas interesuje jest w zasięgu naszego wzroku. Na głównej stronie zostały wyszczególnione wszelkie promocje. Wystarczy kliknąć by wejść na dany produkt.

Każdy przedmiot przeznaczony do zakupu jest w sposób czytelny opisany dla przykładu margaryna Kasia

Co ważne oprócz opisu produktu, możemy znaleźć informację o sposobie przechowywania czy wartościach odżywczych.

Sklep przypadł mi do gustu. Dodawanie kolejnych produktów do koszyka czy sam ich wybór nie sprawił mi najmniejszych trudności. Po wybraniu produktów przechodzę do zakładki koszyk, tam odnajduję listę zakupów, które dowolnie mogę modyfikować poprzez usunięcie czy też zwiększenie ilości pożądanej rzeczy. Wpisujemy adres dostawy, dokonujemy płatności i spokojnie czekamy na naszą paczkę.

Firma ma swoją siedzibę w Warszawie, ja mieszkanka Zagłębia Dąbrowskiego czekałam na paczkę praktycznie 1,5 dnia.

Jeśli lubicie tę formę zakupów, a nie oszukujmy się jest to coraz popularniejsza forma, to zachęcam do korzystania z tego serwisu.


piątek, 16 września 2016
Dekoracja stołu w stylu vintage

Coraz modniejszy styl i coraz bardziej popularny. Nie ukrywam dopadł i mnie:) zdjęcia zaczerpnięte ze stron www.zankyou.pl oraz www.sweetaz.com.au.

 

 

 

 

 



środa, 07 września 2016
Pasta z makreli z twarogiem i czerwoną papryką

Chodź do mnie

Usiądź

Zasmakuj się

Składniki:

  • ok. 150 g wędzonej makreli,
  • ok. 60 g chudego twarogu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makrelę obieramy dokładnie z ości, rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, przyprawiając do smaku i pasta gotowa.



| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!