poniedziałek, 05 listopada 2007
Afrodyzjaki
Na dworze coraz chłodniej, jesień nas nie oszczędza, wszędzie wieje i pada. Dlatego zrozumiałe jest, że nie mamy najmniejszej ochoty wystawiać nawet koniuszka nosa na zewnątrz. Najchętniej wskoczylibyśmy pod kocyk i zostali w ciepłym domku. Dlatego by podgrzać ciut temperaturę proponuję zaprosić osobę bliską naszemu sercu i wypróbować poniższe afrodyzjaki...:)
Słowo afrodyzjak kojarzy nam się z intymnym klimatem, z wyśmienitą potrawą, tu gdzież masażem oraz winem spożywanym w blasku świec.
Afrodyzjak to coś co pobudza nasz umysł i zmysły. Nazwa afrodyzjak wywodzi się od bogini miłości Afrodyty. Ludzie od dawien dawna wierzyli w zbawienną moc eliksirów miłości, różnych czarodziejskich mikstur, w skład których wchodził właśnie afrodyzjak. Cel zawsze był ten sam -  uzyskanie dozgonnej miłości ukochanej osoby, zwiększenie własnej atrakcyjności czy też pobudzenie zmysłów w celu przeżycia niezapomnianej seksualnej przygody. I tak jest do dziś mimo iż upłynęło wiele lat moc afrodyzjaków wciąż jest niezaprzeczalna i ponadczasowa.
Przyprawy korzenne bez których nie można się obejść na gorące wieczory :)
Imbir pobudza krążenie krwi, kardamon, ma zastosowanie w hinduskiej sztuce kochania czyli „kamasutrze”, chili niezwykle pobudza - zwłaszcza mężczyzn, a cynamon wzmaga pożądanie obu płci.
niedziela, 04 listopada 2007
Blanszowanie
Polega na obgotowywaniu produktów, głównie owoców i warzyw, czyli włożeniu ich na kilka chwil do wrzącej wody. Czasem zabieg ten stosuje się zamiast gotowania, np. w przypadku bardzo delikatnych warzyw, m.in. młodych brokułów, cukinii, szpinaku. Owoce lub warzywa blanszuje się też po to, aby łatwiej było je oczyścić, obrać, pozbawić niepożądanego smaku (kwasu, goryczy) lub by nie straciły ładnej barwy w czasie dalszego przyrządzania. Na przykład pomidory parzymy po to, by bez trudu zdjąć z nich skórkę, cebulę - by utraciła ostry, gorzkawy smak, a kapustę w główkach, by łatwo oddzielić liście i nieco je zmiękczyć przed nałożeniem farszu. Produkty poddane blanszowaniu, zwłaszcza mięso i podroby, zmniejszają swoją objętość.
sobota, 03 listopada 2007
Calzone
Pieróg przyrządzony z ciasta na pizze przeważnie z nadzieniem serowym, ale również z farszem przeznaczonym do pizzy. Placek z ciasta zlepia się bokami i formuje duży pieróg. Najczęściej serwowany jest on z sosem pomidorowym lub bolońskim.
piątek, 02 listopada 2007
Zamrażanie ziół
Wiadomo ogólnie, że zioła najlepsze są świeże, piękny zapach czy niesamowity aromat charakteryzuje je przede wszystkim. Ale nie zawsze możemy sobie zapewnić swieże zioła w naszej kuchni dlatego proponuję inny sposób by były one wciąż obecne w naszym menu. Zamrażanie ziół nie jest rzeczą trudną. Można to zrobić na dwa sposoby, pierwszy z nich polega na układaniu luźno łodyżek czy listków, które ułożone w ten sposób moga być spakowane do worków hermetycznych, ten sposób pozwala nam na wyjmowanie pojedyńczych lodyżek. Drugi sposób to posiekanie ziół i zamrożenie ich w porcjach. Zioła nadające się do zmrożenia to bazylia, pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk, cząber, trybula. Nalezy też pamiętać, że rozmrożone zioła pozostawione zbyt długo w temperaturze pokojowej mogą stać się wodniste. Nie należy również ziół zamrażać ponownie. Okres czasu jaki mogą one pozostać w naszych zamrażalkach to 6-8 miesięcy.
poniedziałek, 29 października 2007
Gdy warzywa więdną
 Rada ta jest kierowana odnośnie takich warzyw jak sałata lub marchew. Warzywo należy włożyć na 30 minut do letniej wody z odrobiną cukru a następnie wyjąć.
niedziela, 28 października 2007
"W człowieku tylko żołądek bywa, i to czasem, w pełni zadowolony" 
 John Stuart Mill
Jedzmy rybki
Oto kilka sprawdzonych sztuczek by nasze rybki nabrały aromatu i smaku. Często ryby są pomijane na rzecz mięs co jest dużym błedem ponieważ w naszym tygodniowym jadłospisie powinny pojawić się dwu- lub nawet trzykrotnie. Ryby poza tym posiadają kilka składników pokarmowych, które rzadziej i w mniejszej ilości są spotykane w innych produktach żywnościowych, a mianowicie selen, fosfor, wit.D3.
Łosoś jako jedna z najszlachetniejszych ryb doskonale smakuje skropiona sokiem z cytryny oraz z dodatkiem koperku. Rybę taką jak pstrąg czy makrelę polecam z farszem, w którego skład wchodzi zielona,świeża natka pietruszki, kminek oraz jarzynka( ziarenka smaku czy kucharek). Karpia można natrzeć romarynem oraz czosnkiem i zapiekać w piekarniku. Pangę można obtoczyć w jajku i mące a nastepnie usmażyć. Mintaja polecam z duszonymi warzywami (takimi jak seler, marchew i korzeń pietruszki) jaki i z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dorsz jest wyśmienity z duszonymi pomidorami, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki.
Smacznego!
sobota, 27 października 2007
Gdy przesolimy zupę
Polecam dodać ziemniaka do gotującej zupy, warzywo to wchłonie nadmiar soli.
piątek, 26 października 2007
Obieramy jajeczka
Aby jajka lepiej się obierały ze swoich skórek po ugotowaniu, do wody kiedy się gotują dodajemy szczyptę soli. Efekt murowany:)
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!