poniedziałek, 12 listopada 2007
Risotto
Charakterystyczne danie na bazie ryżu, pochodzące z północnych Włoch. Ryż może być przyrządzany z mięsem, grzybami lub warzywami.
piątek, 09 listopada 2007
Anchois

Fileciki z sardeli, niewielkich, bardzo tłustych rybek. Anchois używa się do wyrobu farszów mięsnych, rybnych, past i sałatek. Można je też kupić w postaci pasty, koreczków lub filetów.

Wyciskanie cytrusów
Aby nasze owoce były bardziej soczyste należy je zrolować ( kładziemy cytrus na stole i naciskamy ręką a następnie turlamy po desce tam i spowrotem cały czas naciskając ) przed przekrojeniem.
czwartek, 08 listopada 2007
Malakser
Urządzenie kuchenne do krojenia, szatkowania, ucierania i siekania warzyw oraz owoców. Wyrabia też ciasto, ubija pianę, kręci sosy i majonezy.
Rozbieramy cebulę
Cebulę  łatwiej obierzemy z łuski, jeśli wcześniej na chwilę zanurzymy ją w letniej wodzie. A jeżeli będziemy ją kroić na mokrej desce wilgotnym nożem lub włożymy ją na 30 min do lodówki przed krojeniem wylejemy mniej łez. Smażone krążki cebuli będą chrupiące, jeśli posolimy je dopiero po zdjęciu z patelni ponieważ solone wcześniej puszczą sok i zeszklą się, nie uzyskując chrupkości. Cebula zbyt drobno posiekana może zgorzknieć.
wtorek, 06 listopada 2007
Al dente
Jest to włoskie określenie na doskonale ugotowany makaron, który jest lekko twardy, ale jednocześnie sprężysty. Makaron należy gotować od 6 do 12 minut, w zależności od grubości makaronu oraz jego składników. Aby sprawdzić czy makaron jest al dente należy go przełamać i sprawdzić czy na samym środku jest mikroskopijny biały punkcik. 
Muffin

Ta nazwa dotyczy  małych babeczek wypiekanych w piecu, które rosną pod wpływem ciepła i dodanego do nich proszku do pieczenia. Często dodaje sie do nich kawałki czekolady, bakalie lub owoce.

Precz robalom
Aby w mące, kaszy, ryżu itp. przechowywanych przez dłuższy czas w naszych półkach nie zalęgły się robaki i inne paskudztwa należy włożyć do nich kilk listków laurowych.
Jak ugotować szybciej ziemniaki
Ziemniaki ugotują się szybciej po zalaniu ich wrzątkiem i dodaniu łyżki masła lub margaryny.
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!