wtorek, 16 października 2007
Zupa dobra dla figury
Jest lekkostrawna i nie tłuczy. Zawarte w niej warzywa dostarczają witaminy oraz minerały, rogrzewa i odręża. Często też regeneruje wątrobę, poprawia wygląd cery, włosów, jak i również wspomaga odchudzanie. Zupę najlepiej zjeść przed godziną 19-stą jako ostatni posiłek. Zawarta w zupie woda wspomaga przemianę materii. Dlatego zachęcam by znaleźć chwilkę by ugotować tę pożywną potrawę.
poniedziałek, 15 października 2007
Czas przechowywania potraw w zamrażalce
Warzywa i owoce należy złużyć do 12 miesięcy, sery i mięsa do 8 miesięcy, natomiast produkty takie jak ryby, wędliny czy ciasta  powinny być opróżnione z naszych zamrażalek do 6 miesięcy.
Pryskający olej
Nie należy rozgrzewać oleju w mokrym naczyniu, również by zapobiec rozpryskiwaniu się oleju posypujemy go szczyptą soli.
Dekoracja z warzyw część 2
Jeżeli wykonamy dekoracje z warzyw, która ma być prezentowana przez kilka godzin, należało by spryskiwać ją co 20 minut wodą z rozpylacza. W przypadku buraka stosuję się rozpuszczoną żelatynę aby warzywo nie straciło barwy. Stosuję się również preparaty zapewniające warzywom i owocom świeżość przez długi czas, głównie się to sprawdza w przypadku banana i jabłka, które szybko brązowieją.
Przyprawy swieże...
Powinno się kroić na plastikowej deseczce, jeśli używamy drewnianej, powinna ona być wcześniej zmoczona ponieważ w suchą, drewnianą deseczkę wsiąka cenny sok.
Jak usunąć zapach z mikrofalówki...
Zapach potraw zniknie w mikrofalówce, jeśli włożysz do środka kilka plasterków cytryny i włączysz kuchenkę na 5 minut przy maksymalnej mocy.
piątek, 12 października 2007
Jak szybciej ugotować wodę na makaron?
Gotując wodę w garku nie solimy, w ten sposób woda zagotuje sie szybciej, co pozwoli nam zaoszczędzić czas. Dopiero gdy woda zacznie wrzeć możemy ją posolić.
Sztuczka z pietruszką
By zachować świeżość natki pietruszki polecam pewną sztuczkę, otóż można użyć fiolki stosowane w kwiaciarstwie, w których zanurzamy końce łodyg natki. W ten sposób dekoracja utrzyma się dłużej na naszych stołach.
Dekoracje z warzyw
Wykonując dekoracje z warzyw czy owoców należy pamiętać, że MUSZĄ być one świeże, wówczas okres przydatności będzie dłuższy. Najczęściej używanymi warzywami do ozdób jest marchew, pomidory, pietruszka, cebula, por, papryka, ogórek czy też seler naciowy. Oczywiście można używać innych warzyw ale ja przedstawiam te najbardziej popularne do użytku dekoracji. Natomiast z owoców piękne dekoracje powstają z arbuza czy też jabłka. 
                    
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!