poniedziałek, 05 października 2015
Boczek grillowany w miodzie

Spróbuj

A może i Ty zasmakujesz

Się w nim

Składniki:

  • plastry boczku, ilość dowolna

marynata:

  • olej
  • musztarda
  • miód
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Zazwyczaj stosuję szklankę oleju, 4 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki miodu. Lepiej sprawdzić smak i dostosować do siebie. Produkt produktowi nie równy. Zalewam i nacieram mięso. Trzymam w lodówce przez 1 godzinę. Następnie grilluję. Podaję z sałatą z pomidorami.

Duszonki ogniskowe

Zakończyć lato

Niby już jesień trwa

Ale słońce się zapomniało

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • kapusta - słodka bądź włoska
  • boczek
  • schab lub karczek
  • sól i pieprz 
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie:

Dno kociołka wykładamy kawałkiem skóry z wędzonego boczku - zapobiega ona przywieraniu kapusty do dna. Na liście kapusty wyłożyć pokrojone w grubsze plastry, ok. 2 cm, ziemniaki, ilość regulujecie same. Na ziemniaki wykładamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie pokrojone w kostkę mięso. Mięso pokrywamy warstwą cebuli pokrojonej w plasterki, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem.  I tak kolejno do góry kociołka. Kończymy nasze warstwy liśćmi kapusty.
Kociołek wstawiamy do niewielkiego ognia, czas duszenia - średnio ok. 1,5 godziny - warto sprawdzić, otwierając pokrywkę - jak mięso i ziemniaki są miękkie - danie jest gotowe:)
Czysty żurek

Uwielbiam

I moje bąble też

A na świeżym powietrzu... pyszności!

Składniki:


  • 300 g boczku
  • 1 słoik zakwasu na żurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3
  • 1 łyżka majeranku
  • pieczarki lub grzyby (suszone, namaczam wcześniej)
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • maggi

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie zalewamy wodą, zazwyczaj używam 2 litrowego garnka. Dodajemy liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie, pieczarki pokrojone w plasterki. Wszystko wkładam do wywaru, dodaję zakwas, gotuję ok 20 minut. Doprawiamy do smaku.

Grochówka

Przypomniał mi się jej smak

Jeszcze z domu

Przy stole z rodzicami

Składniki:

  • 450 g łuskanego grochu
  • marchewka
  • łodyżka selera naciowego
  • 1/2 pora
  • cebula
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 45 dag kiełbasek wieprzowych

 

Przygotowanie:

Groch należy zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić groch i zalać 6 szklankami świeżej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości grochu około 1 godziny. Następnie należy wrzucić kiełbaski pokrojone w kostkę, marchewkę startą na tarce, seler, pora, cebulę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Należy gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Zupa jest gotowa kiedy nasze składniki są miękkie. 

piątek, 18 września 2015
Rowy - Smacznego na wakacjach

Będąc przejazdem w Rowach, po wędrówce brzegiem morza, głód zaczął nam doskwierać poważnie. I choć nad morzem o rybę nie trudno, to o smaczną rybę, nie nasączoną litrami oleju, trudno już bardzo. I gdybym nie wierzyła w dobry smak, na pewno nie trafiłabym do tego miejsca...

I choć nazwy dwie, knajpka jedna. 

Wystrój mnie urzekł, bo nie od dziś wiadomo, że takie klimaty są mi bliskie:)

Zamówiliśmy dorsza oraz halibuta. Jedna rybka była duszona w pomidorach i ziołach, druga w warzywach. Jakże miła była to odmiana dla naszych "przetłuszczonych" brzuchów. Wszystko delikatne, odpowiednio doprawione i co najważniejsze smaczne. A do tego hit - nie załamałam się przy płaceniu;)

Polecam to miejsce, bo warto. A takich miejsc nad naszym polskim morzem, niestety jest niewiele. Chyba, że miałam po prostu wyjątkowego pecha...

Naleśniki - ciasto

Jakie lubicie?

Cienkie czy grubsze?

A może we wzorki?:)

Składniki:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy mleka, wbijamy jajko. Całość roztrzepujemy rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewamy olej.  Mieszamy wszystko, aż składniki dokładnie się połączą. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy nalewką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. 
 
poniedziałek, 07 września 2015
Kolejny weekend śniadaniowy za mną:)

Kolejny raz miałam okazję przygotowywać śniadania w Dąbrowie Górniczej, bardzo było mi miło, tym bardziej, że śniadanie na trawie cieszyło się dużym powodzeniem:)

W pierwszy dzień serwowałam między innymi sałatkę z kalafiorem, której smak poznałam nad samą Soliną.

Były również szaszłyki owocowe, a dla smakoszy czegoś lekkiego był jogurt z musem kiwi i płatkami:)

Mimo, iż śniadania trwały tylko od godziny 10 do godziny 12, większość osób skosztowała moich potraw:)

Drugi dzień śniadań obfitował w smalec z cebulką i ogóreczkiem, pasztetem z selera - który budził wielkie zainteresowanie i niedowierzanie;)

Była też sałatka z szynką i brokułem.

Dla wszystkich tych, którzy lubią śniadania na słodko, proponowałam granole z jogurtem.

Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa, każdy był uśmiechnięty, a hostessy bardzo pomocne. Dzięki Agencji Sell More mogłam pokazać innym moje smaki i to jest moją największą radością:)

Wszystkie przepisy dostępne na blogu. Zapraszam!

sobota, 05 września 2015
Barszczyk czerwony z ziemniaczkami i cebulką

Jakiś Ty piękny

Mój

Dziś najważniejszy!

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • ocet jabłkowy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • cukier
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • ziemniaki ugotowane i utłuczone
  • podsmażona cebulka z dodatkiem soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Resztę warzyw obrać i wrzucić do gorącego bulionu, dodać cukier (zazwyczaj łyżkę), 2 listki laurowy i ziele angielskie. Szybko doprowadzić do wrzenia, dodać łyżkę octu, by barszcz nie zmieniła nam koloru. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie warzywa wyjmujemy i wyrzucamy. Barszcz przyprawiamy do smaku. Przelewamy na talerze, dodajemy puree z ziemniaków i smażoną cebulkę.

Sałatka z szynką i suszonymi pomidorkami

W sam raz na dzisiaj

Na jutro także

A na pojutrze to już musowo:)

Składniki:

  • sałata masłowa
  • szynka w plastrach
  • pomidory suszone w zalewie olejowej
  • słonecznik łuskany
  • len

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy dowolnie. Układamy na półmisku sałatę, następnie szynkę i pomidory. Posypujemy ziarenkami lnu i słonecznika wg uznania. Na koniec polewamy oliwą. Można doprawić solą i pieprzem.


1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10 ... 152
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!