czwartek, 07 maja 2015
Bogracz z kluseczkami

Z przepisu Babci

A Ona wie co dobre

Smak o tak!

Składniki:

pół kilograma mięsa na gulasz

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

4 ząbki czosnku

cebula

marchew

korzeń pietruszki

3 ziemniaki

2 łyżeczki mąki rozpuszczone w 1/2 szklanki wody

jarzynka

pieprz

słodka czerwona papryka

kilka łyżek przecieru pomidorowego

składniki na kluseczki:

1 jajko

mąki tyle ile zabierze jajko

 

Przygotowanie:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy na małe kawałeczki, osuszamy. W rondelku rozgrzewamy olej, mięso przekładamy do rondla, dodajemy wyciśnięte lub pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, gdy mięso się podrumieni dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę jarzynki. Podlewamy wodą by przykryć mięso i dusimy do miękkości, Przyprawiamy pieprzem oraz czerwoną papryką. Próbujemy czy smak jest wystarczający, ewentualnie doprawiamy. Zalewamy mięso, wodą z mąką i mieszamy by nie powstały żadne grudki. Sos musi być gęsty. Warzywa kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, można dodać troszkę jarzynki ale nie przesadzać by nie przesolić, gdy połączymy warzywa z sosem. W między czasie robimy zacierki (kluseczki). Do miski wbijamy jajko, podsypujemy mąką pszenną, tyle ile zabierze nam jajko. Powinno powstać nie klejące ciasto. Odrywamy po kawałeczki i formujemy małe kuleczki. Sos dolewamy do ugotowanych jarzyn, zagotowujemy, na wrzący bogracz wrzucamy kluseczki, gotujemy ok 10 minut, można kluseczki spróbować już po 7 minutach. Gdy są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, według uznania, ja zazwyczaj dodaję 3 łyżki. Gdyby bogracz nie był zbyt gęsty a taki lubicie, można go zagęścić raz jeszcze proporcją wodą z mąką. Doprawiamy ostatecznie na koniec i zajadamy:)

 


wtorek, 28 kwietnia 2015
Szybka przekąska z kabanosem

Szybciutko

Proszę Państwa

Ustawiamy się w parze

Składniki:

  • kabanosy
  • opakowanie ciasta francuskiego

 

Przygotowanie:

Kabanosy kroimy po skosie na pół. Ciasto dzielimy na kwadraty. Zwijamy kabanosy od jednego boku kwadratu do drugiego po skosie. Zapiekamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Surówka z białej kapusty i ogórka

Ah jak miło

Ah jak przyjemnie

Może marchewkę?

Składniki:

  • 1/4 poszatkowanej główki kapusty
  • 1 zielony ogórek, starty na grubych oczkach
  • 1 marchew, starta na grubych oczkach
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

Warzywa dajemy do większej miski, oliwę, chrzan, sok z cytryny oraz miód mieszamy razem. Dodajemy do surówki i mieszamy wszystko razem.


czwartek, 16 kwietnia 2015
Muffinkowe jajka

Nie tylko na Wielkanoc

Na każdą inną okazję również

Wyglądają pięknie

Składniki:

  • jajka ilość wg uznania
  • foremki silikonowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do foremki sylikonowej wbić po jednym jajku,delikatnie, aby żółtko nam się nie rozlało. Zapiekać ok 10 minut, nie dłużej bo wtedy się troszkę przypalą, tak jak mnie. Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy. Polewamy sosem na jajka i posypujemy rzeżuchą.


 Zdjęcie dodatkowe:

 


Wegańska pasztet z grochu

Są takie dni 

Kiedy mówię NIE

Przesyt mięsa przyszedł

Składniki :
 0,5 kg suchego grochu
 2 cebule
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 ząbki czosnku
 1 czubata łyżeczka majeranku
 0,5 łyżeczki mielonego kminku
 2 czubate łyżeczki chrzanu
 1 łyżeczka musztardy
 100 g namoczonych rodzynek
 100 g orzechów włoskich
 4 łyżki nasion słonecznika
 3/4 szklanki kaszy manny
 5 liści laurowych
 sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Groch moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, płuczemy kilka razy i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch dobrze odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebule kroimy drobno i smażymy na małym ogniu ok 8-10 minut, często mieszając. W ostatniej minucie smażenia dorzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek i majeranek. Smażymy chwilę do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie całość przesypujemy do grochu i blendujemy krótko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do masy dosypujemy resztę przypraw, namoczone i odcedzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, słonecznik, suchą kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (keksówki) wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy liście laurowe. Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut to ładnego zarumienienia skórki.

Dahl z soczewicą i pomidorami

Pyszne!

Bezmięsne!

Aromatyczne!


Składniki:

·         2 szklanki czerwonej soczewicy

·         biała cebula

·         2-3 ząbki czosnku

·         mała papryczka chili

·         250 g pomidorów pelati z puszki (użyłam zwykłych z puszki)

·         2-3 cm korzenia świeżego imbiru (ja dodałam w proszku)

·         szczypta ziaren kolendry

·         szczypta ziaren kminu rzymskiego

·         szczypta cynamonu

·         sok z limonki (miałam akurat cytrynę, dałam ½ soku z cytryny)

·         ½ pęczka kolendry (użyłam suszonej)

·         sól

·         pieprz

·         woda lub bulion, tyle by przykryć składniki

·         kilka łyżek oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją w rondlu, dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Dorzucamy kmin oraz ziarna kolendry. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając by nie przypalić czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy soczewicę i pomidory. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy sokiem z limonki lub cytryny, solą i pieprzem oraz cynamonem. Podajemy posypane kolendrą.

 

 

sobota, 04 kwietnia 2015
Galaretka z szynki z chrzanowym nadzieniem

Zwijamy się

Z chrzanem

I żurawiną

Składniki:

  • 10 plasterków szynki konserwowej
  • paczka żelatyny
  • chrzan z żurawiną

 

Przygotowanie:

Plasterki szynki smarujemy cienką warstwą chrzanu, zwijamy w rulonik i zalewamy przygotowaną, rozpuszczoną żelatyną. Zostawiamy w lodówce na 2 h.

Ciasto Rafaello bez pieczenia

 


 

  •  Składniki:

 

 

  • ·    2 budynie śmietankowe
  • ·   500 ml mleka
  • ·   1 opakowanie cukru waniliowego
  • ·   90 g cukru (drobnego)

·     250 g miękkiego masła

·   150 g wiórków kokosowych

·    1 żółtko

·    2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów

 


Przygotowanie: 

Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Gotujące mleko zdjąć z ognia, dodać rozmieszany proszek budyniowy i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) dobrze wymieszać aby nie było grudek. Postawić na chwilę na ogniu, aby budyń zgęstniał - cały czas mieszać. Odstawić w chłodne miejsce, budyń musi całkowicie wystygnąć. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkiem na jasną, puszystą masę. Stale miksując dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Zmiksować tak, aby nie było grudek, ale nie za długo aby masło się nie zważyło. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).


czwartek, 02 kwietnia 2015
Jajka i ich mama...

To będzie apel.

Kiedy przeczytałam post na FB Fundacji Viva nie mogłam do siebie dojść, inaczej jest o czymś słyszeć, gdzieś mimochodem przeczytać. A zupełnie co innego, gdy pewne rzeczy się zobaczy.

Wielkanoc to czas jajek, bez dwóch zdań. Tak jak Boże Narodzenie kojarzy mi się z choinką, tak Wielkanoc z pisankami.

Nie będę Was namawiać i pisać "zrezygnujcie z jedzenia jajek". Nie jest to moim celem. Ale proszę zwróćcie uwagę jakie jajka kupujecie, jakim oznaczone są numerem. Miejcie na uwadze jak kury, które są z chowu klatkowego, cierpią. Inaczej jest nie wiedzieć i coś kupować, a inaczej gdy świadomie decydujemy się na kupienie żywności wiedząc w jaki sposób są traktowane zwierzęta. Pozostawiam to Waszemu sumieniu...

Dziś nie kupuję ja, jutro możesz to być Ty. Pamiętajcie wszystko zaczyna się od jednostki! 

A oto część artykułu:

znalezione: https://www.facebook.com/ava.om1

“Jestem kurą z chowu klatkowego. Mieszkam w klatce tak małej, że nie mogę rozprostować skrzydeł. Jestem zmuszona stać dzień i noc na podłożu z drucianej siatki, która boleśnie przecina moje stopy. Ściany klatki odrywają pióra, tworząc pęcherze krwi, które nigdy nie są leczone. Powietrze jest tak zatrute, że moje płuca od amoniaku bolą, oczy palą, i myślę, że będę niewidoma. Gdy się urodziłam, mężczyzna chwycił mnie i ściął część mojego dzioba gorącym żelazem, a moi mali bracia wrzucani zostali do worków na śmieci, do młynka, do gazu, jako bezużyteczne. Jest nas dużo, bardzo dużo, siedzimy w ciemnym baraku, nigdy nie widziałam słońca, nieba, trawy..

Mój umysł jest czujny i moje ciało jest delikatne i powinnam mieć dużo piór. W naturze jestem towarzyska, wesoła. Lubie wędrować, grzebąc w ziemi w poszukiwaniu pożywienia, wygrzewać sie na słoneczku. Ja jestem tutaj tylko rok, ale jestem już strasznie chora, samotna, bardzo cierpię. Wiem, że zaraz mnie zamordują bo nie mam sił znosić jajek. A tak chciałabym życ ze swoją rodziną, i być choć przez chwilę szczęśliwa.

Dla ludzi: Spróbujcie mnie zrozumieć, czy tez chcielibyście tak życ jak ja i moje siostry, patrząc na śmierc swoich braci? Dlaczego pozwalacie zamknąć nas w obozach koncentracyjnych?"

 

Dziękuję za uwagę...

| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!