czwartek, 16 października 2014
Układamy na stole serwetki

Zachwyciłam się:) 

 


 

GastroMonia - Zapożyczone

środa, 08 października 2014
Sałatka z wędzonym karmazynem

Rybka dobra jest

Rybka musi być

Może tak z sałatką? 

Składniki:

  • bukiet sałat
  • papryka czerwona
  • karmazyn wędzony 
  • kilka gałązek koperku
  • 2 ogórki kiszone

na sos:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyzeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel octu balsamicznego

 

Przygotowanie: 

Sałaty jesli nie są umyte, należy umyć i osuszyć. Wykładamy je na spód salaterki. Rybę obieramy i rwiemy na kawałki, układamy na sałatę. Paprykę wydrążamy, kroimy w kosteczkę, ogórki również kroimy w kosteczkę. Składniki sosu mieszamy. Przed podaniem polewamy i posypujemy poszatkowanym koperkiem. 

Jesienne dekoracje stołu

Wyszukałam, wyszperałam w sieci. Stoły prezentują się pięknie i kolorowo. 

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

środa, 01 października 2014
Ciasteczka owsiane

Za oknem chmury płyną

Suną niczym statek po morzu

Zatrzymuję czas, na chwilę... 

Składniki:


200 g miękkiego masła
1 szklanka ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych

 

Przygotowanie:

Masło należy utrzeć  na puch, pod koniec wsypując cukier i dalej miksując. Następnie dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki na jeden raz i miksujemy. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 17 minut do lekkiego zbrązowienia.  Studzimy na kratce. 

 

Mięso z kapustą, porem i ryżem

A czemu by nie?

Ja poproszę

A Wy? 

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1/4 głowka kapusty białej
  • duża marchew
  • 1 por (część biała)
  • 1/2 słoika pieczarek marynowanych w zalewie solnej 
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • jarzynka 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej
  • woda
  • ryż

 

Przygotowanie: 

Szynkę płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i kroimy w talarki, por w krążki. Pieczarki odsączamy i kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy mięso i podpiekamy. Gdy nam się zrumieni, dodajemy dwie szklanki wody. Dusimy 20 minut. Następnie dolewamy kolejną szklankę wody. Dodajemy nasze warzywa oraz przyprawy, przyznam szczerze, że przyprawiam "na oko". Lepiej przyprawcie mniej by potem coś doprawić niż przesadzić. Wiadomo każdy ma swoją ulubioną ostrość czy słoność:) Dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy ryż, zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowe danie wykładamy na talerze.

czwartek, 25 września 2014
Sałatka z białym serem

Do Kanapki

Na kanapkę

Z kanapką 

Składniki:

  • mały twaróg
  • 1-2 pomidorki obrane z skórki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 mała cebula 
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie: 

Ser rozdrabiamy widelcem, pietruszkę szatkujemy, może być grubiej. Pomidory kroimy jak chcemy, cebulę w kosteczkę. Dodajemy majonez i przyprawy do smaku.  

 

Warstwowa sałatka gyros wg teściowej

Znika szybko

Czary mary

Do umycia mamy gary 

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • olej
  • przyprawa do gyrosa
  • czerwona cebula
  • ketchup
  • kukurydza konserwowa
  • 2-3 ogórki kiszone
  • majonez
  • sałata lodowa

Przygotowanie:

Mięso kroimy w paseczki, obsmażamy je, dodajemy przyprawę do gyrosa. Miękkie przekładamy na spód miski. Najlepiej by miska była od dołu do góry tej samej szerokości, ja niestety takiej nie posiadam. Następnie kroimy w kosteczkę cebulę i wykładamy ja na mięso. Przykrywamy ketchupem. Kukurydzę odsączamy i posypujemy na ketchup, ogórki kroimy w kostkę, wykładamy na kukurydzę. Następna warstwa to majonez. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy na sam wierzch. Smacznego! 

 

niedziela, 21 września 2014
Jesienne dekoracje - kasztany i żołędzie

Jesień zbliża się dużymi krokami, a jej owoce możemy znaleźć już w każdym parku. Oto trzy propozycje jak je wykorzystać i udekorować nimi stół. Inspiracje zaczerpnięte ze strony www.shelterness.com. Zapraszam do oglądania:)

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

Strogonow

Jednego dnia zagościł

Ostry jegomość

Ale bardzo dobry:) 

Składniki:

70 dag wołowiny na gulasz
30 dag pieczarek
papryka czerwona
3 średnie cebule
mały koncentrat pomidorowy
mąka
masło
mielona papryka ostra
sól
pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso należy oczyścić i pokroić w paski, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w krążki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano. Dodajemy cebule, pieczarki i paprykę, również  sól, pieprz i nastepnie podsmażamy.  Gdy puszczą sok oprószyć mąką. Dusimy ok. 5 min, dodajemy koncentrat, doprawiamy papryką. Dolewamy wrzątek (ok. 2 szklanki) i dusić ok.40 min. do momentu gdy gulasz zrobi się gęsty. 

| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!