czwartek, 25 września 2014
Warstwowa sałatka gyros wg teściowej

Znika szybko

Czary mary

Do umycia mamy gary 

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • olej
  • przyprawa do gyrosa
  • czerwona cebula
  • ketchup
  • kukurydza konserwowa
  • 2-3 ogórki kiszone
  • majonez
  • sałata lodowa

Przygotowanie:

Mięso kroimy w paseczki, obsmażamy je, dodajemy przyprawę do gyrosa. Miękkie przekładamy na spód miski. Najlepiej by miska była od dołu do góry tej samej szerokości, ja niestety takiej nie posiadam. Następnie kroimy w kosteczkę cebulę i wykładamy ja na mięso. Przykrywamy ketchupem. Kukurydzę odsączamy i posypujemy na ketchup, ogórki kroimy w kostkę, wykładamy na kukurydzę. Następna warstwa to majonez. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy na sam wierzch. Smacznego! 

 

niedziela, 21 września 2014
Jesienne dekoracje - kasztany i żołędzie

Jesień zbliża się dużymi krokami, a jej owoce możemy znaleźć już w każdym parku. Oto trzy propozycje jak je wykorzystać i udekorować nimi stół. Inspiracje zaczerpnięte ze strony www.shelterness.com. Zapraszam do oglądania:)

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

Strogonow

Jednego dnia zagościł

Ostry jegomość

Ale bardzo dobry:) 

Składniki:

70 dag wołowiny na gulasz
30 dag pieczarek
papryka czerwona
3 średnie cebule
mały koncentrat pomidorowy
mąka
masło
mielona papryka ostra
sól
pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso należy oczyścić i pokroić w paski, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w krążki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano. Dodajemy cebule, pieczarki i paprykę, również  sól, pieprz i nastepnie podsmażamy.  Gdy puszczą sok oprószyć mąką. Dusimy ok. 5 min, dodajemy koncentrat, doprawiamy papryką. Dolewamy wrzątek (ok. 2 szklanki) i dusić ok.40 min. do momentu gdy gulasz zrobi się gęsty. 

wtorek, 16 września 2014
Kartacze z grzybami i mięsem

Zabrakło mi mąki ziemniaczanej

A wszystko już naszykowane

Co robić? Co robić? 

Składniki:


3 kg ziemniaków,
1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej (zależy jakie są ziemniaki) jeżeli macie mąkę ziemniaczaną, to nadaje sie lepiej - ja gapa nie miałam
1 kg mięsa mielonego
cebula, grzyby
sól, pieprz, majeranek, czosnek

Do okraszenia:
olej
cebula



Przygotowanie:

1 kg ziemniaków gotujemy. Następnie ubijamy je dobrze. Pozostałe ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę i wyrobiamy gładką masę. Ciasto może być klejące, wtedy należy dłonie posmarować mąką bo kartacze przy nadziewaniu będą się rozwalać. Mięso przyprawiamy, cebulę należy poddusić z grzybami i również dodać do mięsa. Rękami nabieramy porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczamy na dłoni. Na środek nakładamy porcję masy. Brzegi ciasta starannie należy zlepić. Formować duże kule. Kartacze wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się. Po ugotowaniu wykładamy na talerz i polewamy podsmażoną cebulą. 

 

Bułeczki jogurtowe

Świeżutkie

Pachnące

Domowe:) 

 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (ja dałam chlebową)
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  •  1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 1 łyżka maku do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Przykrywamy pozostawiamy na 2 h, następnie dzielimy na kilka części (w oryginale podane jest 16 części mnie wyszło 11 bułeczek), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem lub opruszonej mąką i odstawiamy do wyrośniecia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

 

wtorek, 09 września 2014
Kotlety mięsne z ryżem

Ich nie odmówię

Bo czemuż bym miała

Poszły dwa odrazu 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ugotowanego ryżu (100g)
  • 2 łyżki cebulki prażonej
  • przyprawa do mięsa mielonego wg uznania
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z  ryżem, cebulką oraz pokrojonym czosnkiem. Dodajemy przyprawy, jajko oraz posiekaną pietruszkę. Na koniec dosypujemy bułki tartej na tyle by nasza masa  pozwoliła na ulepienie kotleta. Na patelni rozgrzewamy olej, uformowane kotlety smażymy na rumiano z każej strony.

 

  •  
Lekka sałatka z mozzarellą

Delikatna niczym puch

Biała niczym pierwszy śnieg

Niczym obłok nieba 

Składniki: (na 5 porcji)

  • 1/2 główki sałaty lodowej 
  • 2 opakowania mozzarelli
  • 1 opakowanie małych pomidorków 
  • 1 większy ogórek
  • kilka listków bazyli

na sos:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • kilka kropel sos worcestershire

 

Przygotowanie:

Sałatę siekamy w paski, mozzarelle w prążki, pomidorki na ćwiartki a ogórki w krążki. Najpierw  na talerzu układamy sałatę, potem pomidorki i ogórki, następnie mozzarelle, polewamy sosem i układamy listki bazyli.

 

niedziela, 31 sierpnia 2014
Papryka konserwowa

Lubię ją

Jest taka moja

Nie sklepowa! 

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 kg papryki białej
  • 2 kg papryki zielonej

zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. liści laurowych
  • opakowanie gorczycy

 

Przygotowanie: 

Papryki należy wydrążyć, następnie pokroić w większe kawałki. Zalewę gotujemy 5 minut.  Papryki przekładamy do słoików. Następnie zalewamy paprykę w słoikach (pamietaj by były wyparzone i czyste) i pasteryzujemy 15 minut.  

Sałatka z papryki i selera na zimę

Do słoika

Wepchnęli się obydwoje

Coś tam jeszcze ze sobą zabrali 

Składniki:


2 duże papryki czerwone
2 duże papryki zielone
2 duże papryki białe
1 bulwa selera
2 duże cebule


Na zalewę:


1 szklanka cukru
3/4 szklanki octu
5 szklank wody 
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka soli 

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, należy zagotować. Papryki obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę po obraniu kroimy w prążki. Wszystkie warzywa mieszamy i układamy w słoikach. Następnie zalewamy zalewą i zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
 

| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!