niedziela, 14 lutego 2016
Jajecznica z cukinią

Zapraszam już wiosnę

Czekam na nią 

Z otwartymi drzwiami

Składniki:

  • cukinia
  • cebula
  • 3 jajka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy warzywa i dusimy aż zmiękną. Następnie wbijamy jajka. Mieszamy aż się zetną. Doprawiamy do smaku:)

Beef stew

Będąc w Irlandii

Tego mnie uczono

Dziś w Polsce serwuję sama

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 brukiew
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • rosołek wołowy
  • łyżka mąki
  • woda
  • maggi 
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut (aż zbrązowieje po obu stronach). Przekładamy mięso do większego garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotuję przez około godzinę na średnim ogniu. W czasie gdy mięso się gotuje obieram marchew i brukiew, kroję w drobną kostkę razem z cebula. Po godzinie gotowania się mięsa wrzucam do niego warzywa, liście laurowe, ziela angielskie oraz kostkę rosołową, dolewam gorącej wody. Całość gotuję pod przykryciem kolejną godzinę mieszając żeby nic się nie przypaliło ani nie przywarło. Zagęszczam mąką – mąkę rozpuszczam w szklance wody, delikatnie wlewam do gulaszu mieszając ciągle, żeby wszystko ładnie się połączyło i nie powstały grudki. 

niedziela, 07 lutego 2016
Skrzyneczka lila z motylkiem

Użyłam:

  • farby białej i mieszanki białej, różowej i szarej
  • szablonów
  • serwetki
  • patyny w płynie
  • koronki samoprzylepnej
niedziela, 24 stycznia 2016
Skrzynka po owocach - decoupage

Zwykła skrzyneczka po owocach a efekt taki:)

 

Użyłam:

  • farby akrylowej białej
  • patyny w płynie
  • papieru dekoracyjnego
  • koronki samoprzylepnej
  • szablonu z wzorami
  • kleju do decoupage
  • lakieru wykończeniowego

 

Skrzyneczkę pomalowałam na biało, patyny użyłam do cieniowania oraz do wzorów na skrzynce. Przyciemniłam też koronkę.

czwartek, 21 stycznia 2016
Nowa kategoria - Decoupage

W życiu każdego człowieka przychodzi taka chwila, że pragnie nauczyć się czegoś nowego, coś odkryć, poznać... I w moim życiu właśnie nadszedł ten moment. A, że lubię otaczać się takimi rzeczami, ruszyłam z pracą:) Tak powstała moja pierwsza skrzyneczka dla Mamy.



 Użyłam do dekoracji:

  • farby akrylowej białej i szarej
  • 2 rodzajów serwetek
  • uchwytu
  • kilka koralików do paznokci

Cieniowałam na górze gąbeczką a po bokach metodą suchego pędzla.

Konkurs!!! A nim wspaniałe nagrody:)

Kochani!!!

Poraz kolejny zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizowany jest przez firmę Iglotex dla swojej marki Proste Historie, przy współpracy z marką Russell Hobbs (sponsorem nagród).

Tym razem na stół idą zupy:)


W konkursie tym można wygrać wspaniałe nagrody, a mianowicie:

a) za zajęcie pierwszego miejsca: Russell Hobbs 21850-56 MULTICOOKER COOK&HOME o wartości 519 zł brutto, 

b) za zajęcie miejsc od drugiego do piątego: Russell Hobbs 22810-56 zestaw młynków do soli i pieprzu o wartości 119 zł brutto,

c) za zebranie największej ilośći like’ów pod wysłaną praca konkursową: Russell Hobbs 22340-56 AURA MIX AND GO PRO o wartości 209 zł brutto. 


Tym razem zadanie polega na:

1. Bazując na produktach Proste Historie przygotuj dwie odsłony jednej zupy - eksperymentuj z dodatkami i przyprawami!

2. Stwórz dwa przepisy, którymi się z nami podzielisz. 

3.Zamieść zdjęcia zup i przepisy w aplikacji.

4. Opowiedz, dla kogo przygotowałaś/eś zupy.

Proste?! Pewnie, że tak!:)

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na obiad zawsze króluje zupa. Bez niej obiad nie istnieje...

Czas trwania konkursu: od 15 stycznia do 07 lutego, czyli już nam się znowu zaczęło. Piszemy więc szybciutko:)

Klikajcie tutaj i dodawajcie swoje przepisy:)

 

Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami! A jest o co walczyć:)

wtorek, 12 stycznia 2016
Daktyle zawijane w plastrach boczku

Musiały być

I były

Ustawione równiutko

Składniki:

  • plastry boczku parzonego
  • daktyle bez pestek
  • wykałaczki

 

Przygotowanie:

Boczek obsmażamy na suchej patelni, lekko ostudzonym owijamy daktyla. Nabijamy wykałaczką.

Śledzie z jabłkami

To nie tajemnica, 

że je lubię.

Są więc częstym moim gościem:)

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi ala matias
  • duże jabłko, najlepiej kwaskowe
  • 1 większa cebula
  • duży kubek jogurtu
  • 3-4 łyżki majonezu
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, jabłka kroimy w kawałki. Wymoczone śledzie, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawiamy. Sosem przykrywamy śledzie oraz jabłka. Można wszystko razem wymieszać. Najlepiej smakują po kilku godzinach.

Metrowiec

Takie pyszne, że zniknęło 

Zanim zdążyło zapozować do zdjęć

Ulalala:)

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Składniki na ciasto kakaowe: Takie jak powyżej, tylko odejmujemy 3 łyżki mąki i zamiast tego dodajemy 3 łyżki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej.

Masa budyniowo - maślana:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, zamiast można dodać alkohol
  • pół szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła

2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, bezgrudkową masę. Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Można przykryć powierzchnię folią, tak by dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.

Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. 

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła

Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. Ciasto polać stygnącą polewą.


 

| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!