niedziela, 07 grudnia 2014
Surówka z czerwonej kapusty z jogurtem naturalnym

Takie coś

Na dziś

Proszę bardzo:) 

 

Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty

marchewka

1/2 posiekanego pęczku koperku

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

1/2 łyżeczki cukru (ja zrezygnowałam)

 

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, łaczymy razem Dodajemy jogurt, koperek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. 

poniedziałek, 01 grudnia 2014
Spanakopita z ciasta francuskiego

Pyszna!

Sycąca!

Popis mojego męża:) 

Składniki:

1 paczka mrożonego ciasta francuskiego  
świeży szpinak 500 g
jajko 
oliwa z oliwek 
feta 250 g
pieprz, sól do smaku 
kilka ząbków czosnku

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć i pokroić. Włożyć do rondla i dusić pod przykryciem kilka minut na małym ogniu, dodać wyciśniety czosnek. Ugotowany szpinak odcedzić i odstawić.  Dodajemy fetę, 3 łyżki oliwy, roztrzepane jajko, doprawić solą i pieprzem. Blaszkę posmarować oliwą i położyć na niej płat ciasta. Posmarować go oliwą, wyłożyć na cieście farsz, przykryć drugim płatem, zlepić brzegi,posmarować oliwą. Piec około 45 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać na ciepło lub na zimno pokrojone na kwadraty. 

niedziela, 23 listopada 2014
Torcik bezowy z kremem kawowym

Unoszę się ku niebu

tak lekko trzepoczę skrzydłami

I frunę...

 Składniki:


Bezy:

5 białek
250g cukru
szczypta soli

Masa kawowa:

200g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:
trochę kakao do posypania



Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia, tworząc na każdej okrąg. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Czas na masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka i cukier ubijamy mikserem na parze, ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągamy z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzamy. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodajemy małymi porcjami kawę.
Masę przełożyć na bezę. Drugą bezę należy porwać na mniejsze kawałki, wierzch opruszamy kakao.

 

Klops z marchewką

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • łyzeczka oleju
  • łyżeczka ketchupu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Chleb moczymy w mleku ok. 5 minut. Cebulę obieramy i drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso mieszamy z lekko odciśnietym chlebem, jajkiem, marchewka, cebulą oraz przyprawami. Podłużną foremkę smarujemy olejem i układamy mięsną masę, wierzch smarujemy ketchupem, Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. 

sobota, 08 listopada 2014
Wątróbka z cebulką, jabłkiem i miodem

Na tę pogodę

Na dziś

Spróbujecie?

 

Składniki:

  • 300 g wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:  

Wątróbkę obsmażamy na oleju. Dopiero upieczoną przyprawiamy. Jednoczesnie obieramy  cebulę i kroimy w piórka, jabłko w większą kostkę, razem dusimy. Dodajemy, gdy nasze produkty trochę zmiękkną, miód i musztardę. Doprawiamy. Dusimy do miękkości, można podlać troszkę wodą. Gdy wątróbka, cebula z jabłkiem będą gotowe, układamy na talerzu.

Sałatka z rzepy i marchewki

 Dawno nie robiła

I dziś nas zaszczyciła

Duet znakomity

 

Składniki:

  • 1 większa czarna rzepa
  • 1 marchew
  • 1/2 kubeczka śmietany
  • sól
  • pieprz 

 

Przygotowanie: 

Rzepę oraz marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy śmietanę, doprawiamy. Wszystko razem mieszamy

i zajadamy do obiadu:) 

niedziela, 02 listopada 2014
Kotlety w płatkach owsianych

O jakież one dobre

I kto by pomyślał

Chyba staną się moimi ulubionymi:) 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wg upodobań
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • jarzynka
  • 2 jajka
  • mąka
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski. Cebulę oraz czosnek należy posiekać. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy chwilę. Do miski z mięsem przekładamy warzywa z patelni, doprawiamy jarzynką i pieprzem, dodajemy jajko. Wszystko razem mieszamy W dłoniach formujemy kotleciki i obtoczamy kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i płatkach owsianych. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.   

czwartek, 30 października 2014
Jak przystroić dynię?

Fajne pomysły, znalezione na stronie www.homedit.com. My napewno też coś upiornego wymyślimy:)

 

 

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

Krokiety z kapustą i grzybami

Naszła mnie ochota

I nie mogłam się oprzeć

Finał był taki... 

Składniki:

farsz do krokietów:
0,5 kg kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
5 dag suszonych grzybów,
3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu do gotowania kapusty, sól, pieprz, jarzynka do smaku


ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
2 szklanki mleka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli do smaku,
olej  do smażenia naleśników
(jeśli ciasto jest za rzadkie i naleśniki się rwą, to dodajemy mąki, a jak za gęste i naleśniki są sztywne, to mleka)


panierka:
2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia krokietów

 

Przygotowanie: 

Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju. Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają. Wykonanie farszu - suszone grzyby namoczyć i przykryć aż zmiękkną, a następnie gotować. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju, dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. 
 Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju. 

 

| < Luty 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!