niedziela, 14 lutego 2016
Zupa krem porowo - ziemniaczany

Lubicie zupy krem?

Ja i owszem

Proszę spróbujcie

Składniki:

  • 2 szt pora
  • 7-8 ziemniaków
  • rosołek w kostce
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy
  • woda

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, wraz z porem myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dodajemy rosołek. Gotujemy do miękkości, blendujemy, dodajemy mleko oraz śmietanę. Należy zagotować i doprawić do smaku. Ja podaję z groszkiem ptysiowym.

Keks

Nie tylko na święta

Lubię i po

A i przed jest pyszny

Składniki:

  • 500g mąki + 1 łyżka 
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
  • 200 g dowolnych bakalii

 

Przygotowanie:

Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Jajecznica z cukinią

Zapraszam już wiosnę

Czekam na nią 

Z otwartymi drzwiami

Składniki:

  • cukinia
  • cebula
  • 3 jajka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy warzywa i dusimy aż zmiękną. Następnie wbijamy jajka. Mieszamy aż się zetną. Doprawiamy do smaku:)

Beef stew

Będąc w Irlandii

Tego mnie uczono

Dziś w Polsce serwuję sama

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 brukiew
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • rosołek wołowy
  • łyżka mąki
  • woda
  • maggi 
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut (aż zbrązowieje po obu stronach). Przekładamy mięso do większego garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotuję przez około godzinę na średnim ogniu. W czasie gdy mięso się gotuje obieram marchew i brukiew, kroję w drobną kostkę razem z cebula. Po godzinie gotowania się mięsa wrzucam do niego warzywa, liście laurowe, ziela angielskie oraz kostkę rosołową, dolewam gorącej wody. Całość gotuję pod przykryciem kolejną godzinę mieszając żeby nic się nie przypaliło ani nie przywarło. Zagęszczam mąką – mąkę rozpuszczam w szklance wody, delikatnie wlewam do gulaszu mieszając ciągle, żeby wszystko ładnie się połączyło i nie powstały grudki. 

niedziela, 07 lutego 2016
Skrzyneczka lila z motylkiem

Użyłam:

  • farby białej i mieszanki białej, różowej i szarej
  • szablonów
  • serwetki
  • patyny w płynie
  • koronki samoprzylepnej
niedziela, 24 stycznia 2016
Skrzynka po owocach - decoupage

Zwykła skrzyneczka po owocach a efekt taki:)

 

Użyłam:

  • farby akrylowej białej
  • patyny w płynie
  • papieru dekoracyjnego
  • koronki samoprzylepnej
  • szablonu z wzorami
  • kleju do decoupage
  • lakieru wykończeniowego

 

Skrzyneczkę pomalowałam na biało, patyny użyłam do cieniowania oraz do wzorów na skrzynce. Przyciemniłam też koronkę.

czwartek, 21 stycznia 2016
Nowa kategoria - Decoupage

W życiu każdego człowieka przychodzi taka chwila, że pragnie nauczyć się czegoś nowego, coś odkryć, poznać... I w moim życiu właśnie nadszedł ten moment. A, że lubię otaczać się takimi rzeczami, ruszyłam z pracą:) Tak powstała moja pierwsza skrzyneczka dla Mamy.



 Użyłam do dekoracji:

  • farby akrylowej białej i szarej
  • 2 rodzajów serwetek
  • uchwytu
  • kilka koralików do paznokci

Cieniowałam na górze gąbeczką a po bokach metodą suchego pędzla.

Konkurs!!! A nim wspaniałe nagrody:)

Kochani!!!

Poraz kolejny zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizowany jest przez firmę Iglotex dla swojej marki Proste Historie, przy współpracy z marką Russell Hobbs (sponsorem nagród).

Tym razem na stół idą zupy:)


W konkursie tym można wygrać wspaniałe nagrody, a mianowicie:

a) za zajęcie pierwszego miejsca: Russell Hobbs 21850-56 MULTICOOKER COOK&HOME o wartości 519 zł brutto, 

b) za zajęcie miejsc od drugiego do piątego: Russell Hobbs 22810-56 zestaw młynków do soli i pieprzu o wartości 119 zł brutto,

c) za zebranie największej ilośći like’ów pod wysłaną praca konkursową: Russell Hobbs 22340-56 AURA MIX AND GO PRO o wartości 209 zł brutto. 


Tym razem zadanie polega na:

1. Bazując na produktach Proste Historie przygotuj dwie odsłony jednej zupy - eksperymentuj z dodatkami i przyprawami!

2. Stwórz dwa przepisy, którymi się z nami podzielisz. 

3.Zamieść zdjęcia zup i przepisy w aplikacji.

4. Opowiedz, dla kogo przygotowałaś/eś zupy.

Proste?! Pewnie, że tak!:)

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na obiad zawsze króluje zupa. Bez niej obiad nie istnieje...

Czas trwania konkursu: od 15 stycznia do 07 lutego, czyli już nam się znowu zaczęło. Piszemy więc szybciutko:)

Klikajcie tutaj i dodawajcie swoje przepisy:)

 

Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami! A jest o co walczyć:)

wtorek, 12 stycznia 2016
Daktyle zawijane w plastrach boczku

Musiały być

I były

Ustawione równiutko

Składniki:

  • plastry boczku parzonego
  • daktyle bez pestek
  • wykałaczki

 

Przygotowanie:

Boczek obsmażamy na suchej patelni, lekko ostudzonym owijamy daktyla. Nabijamy wykałaczką.

| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!