czwartek, 21 stycznia 2016
Konkurs!!! A nim wspaniałe nagrody:)

Kochani!!!

Poraz kolejny zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizowany jest przez firmę Iglotex dla swojej marki Proste Historie, przy współpracy z marką Russell Hobbs (sponsorem nagród).

Tym razem na stół idą zupy:)


W konkursie tym można wygrać wspaniałe nagrody, a mianowicie:

a) za zajęcie pierwszego miejsca: Russell Hobbs 21850-56 MULTICOOKER COOK&HOME o wartości 519 zł brutto, 

b) za zajęcie miejsc od drugiego do piątego: Russell Hobbs 22810-56 zestaw młynków do soli i pieprzu o wartości 119 zł brutto,

c) za zebranie największej ilośći like’ów pod wysłaną praca konkursową: Russell Hobbs 22340-56 AURA MIX AND GO PRO o wartości 209 zł brutto. 


Tym razem zadanie polega na:

1. Bazując na produktach Proste Historie przygotuj dwie odsłony jednej zupy - eksperymentuj z dodatkami i przyprawami!

2. Stwórz dwa przepisy, którymi się z nami podzielisz. 

3.Zamieść zdjęcia zup i przepisy w aplikacji.

4. Opowiedz, dla kogo przygotowałaś/eś zupy.

Proste?! Pewnie, że tak!:)

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na obiad zawsze króluje zupa. Bez niej obiad nie istnieje...

Czas trwania konkursu: od 15 stycznia do 07 lutego, czyli już nam się znowu zaczęło. Piszemy więc szybciutko:)

Klikajcie tutaj i dodawajcie swoje przepisy:)

 

Autorzy najbardziej kreatywnych historii zostaną nagrodzeni wyjątkowymi nagrodami! A jest o co walczyć:)

wtorek, 12 stycznia 2016
Daktyle zawijane w plastrach boczku

Musiały być

I były

Ustawione równiutko

Składniki:

  • plastry boczku parzonego
  • daktyle bez pestek
  • wykałaczki

 

Przygotowanie:

Boczek obsmażamy na suchej patelni, lekko ostudzonym owijamy daktyla. Nabijamy wykałaczką.

Śledzie z jabłkami

To nie tajemnica, 

że je lubię.

Są więc częstym moim gościem:)

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi ala matias
  • duże jabłko, najlepiej kwaskowe
  • 1 większa cebula
  • duży kubek jogurtu
  • 3-4 łyżki majonezu
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, jabłka kroimy w kawałki. Wymoczone śledzie, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawiamy. Sosem przykrywamy śledzie oraz jabłka. Można wszystko razem wymieszać. Najlepiej smakują po kilku godzinach.

Metrowiec

Takie pyszne, że zniknęło 

Zanim zdążyło zapozować do zdjęć

Ulalala:)

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Składniki na ciasto kakaowe: Takie jak powyżej, tylko odejmujemy 3 łyżki mąki i zamiast tego dodajemy 3 łyżki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej.

Masa budyniowo - maślana:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, zamiast można dodać alkohol
  • pół szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła

2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, bezgrudkową masę. Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Można przykryć powierzchnię folią, tak by dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.

Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. 

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła

Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. Ciasto polać stygnącą polewą.


 

piątek, 25 grudnia 2015
Wesołych Świąt!

Tradycyjnie jak co roku sypią się życzenia wokół,

większość życzy świąt obfitych i prezentów znakomitych,

A ja życzę moi mili, byście święta te spędzili tak jak każdy sobie marzy.

Może cicho bez hałasu, idąc sobie gdzieś do lasu,

może w gronie swoich bliskich, jedząc karpia z jednej miski,

może gdzieś tam w ciepłym kraju, czują się jak Adam w raju.

Smacznych świąt życzy GastroMonia

Śledzie z rodzynkami

Są genialne

Kto jeszcze nie próbował 

Niech się za nie zabiera:)


Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów z zalewy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 - 6 łyżeczek miodu
  • 2 duże cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 garście rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
 
  
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie myję i pozostawiam w zimnej wodzie (lub w mleku) na ok. 3 - 4 godziny aż się dobrze wymoczą. Cebulę obieram i kroję w półksiężyce. Wrzucam ją na rozgrzany olej i smażę do zeszklenia. Dodaję ziele angielskie, listki laurowe, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Wymoczone śledzie kroję w szerokie paski i przekładam do pojemnika lub słoika. Zalewam ostudzonym sosem. Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin do lodówki.

poniedziałek, 21 grudnia 2015
Jak nie oszaleć przed Świętami ...

Jak przygotowujecie Wigilię, jakie potrawy serwujecie? Czy zostawiacie sobie wszystko na ostatnią chwilę czy macie rozplanowane potrawy na kilka terminów?

Moje menu Wigilijne zazwyczaj wygląda tak (wybieram kilka potraw):

1. Barszczy czerwony z uszkami lub zupa grzybowa

2. Karp lub inna ryba smażona, czasami ryba po grecku

3. Kapusta z grochem

4. Pierogi (ruskie, z kaszą jaglaną bez okrasy boczkowej)

5. Śledzie ( z fasolką, w musztardzie z pietruszką, w sosie miodowo - sojowym, w sosie pomidorowym, z cebulką i ogórkiem, w sosie śliwkowym, z czosnkiem, z cebulką )

6. Sałatka jarzynowa

7. Ciasto (makowiec na kruchym spodzie, rafaello, pierniczki, czekoladowy wieniec z pomarańczami)

8. Pierniczki

 

Natomiast menu Bożonarodzeniowe jest takie (również potrawy wybieram):

1. Bigos (na szybko, z ananasem, z podrobami)

2. Galareta (z kurczaka, z nóżek, z golonki)

3. Sałatka (z kurczakiem i śliwką, z wędzonym łososiem, z uszkami)

4. Mięsa pieczone (pieczeń, roladki z piersi kurczaka)


Na 2 tygodnie przed świętami - 10 grudnia

Zazwyczaj biorę się za pieczenie pierników. Zabieram się za robienie uszek i pierogów. Również gotuję bigos i kapustę z grochem, który podobnie jak uszka czy pierogi zamrażam. Przed ugotowaniem, układam pierogi na talerzu lub desce i wkładam do zamrażarki, jak się zmrożą, to przesypuję do woreczka, wtedy się nie skleją. Bigos, podobnie jak kapustę z grochem, wkładam do pojemniczka, lub kilku mniejszych by odmierzyć sobie odmrażane porcje. Ubieram już choinkę.

Na tydzień przed Wigilią - 17 grudnia

Przygotuj prezenty dla najbliższych, zapakuj według własnej koncepcji lub skorzystaj z mojej zakładki Dekoracje prezentów, polecam również zajrzeć na dekoracje Bożonarodzeniowe. Polecam również wykonać własnoręcznie zrobione aniołki z masy solnej:). W tym roku po raz pierwszy zaplanowałam takie prezenty dla mojej rodzinki.

Na 3 dni przed Wigilią - 21 grudnia

Można odmrozić bigos i konsekwentnie go odgrzewać przez kolejne dni, by składniki się przegryzły i wydobył się z niego najlepszy smak.

Na 2 dni przed Wigilią - 22 grudnia

Można upiec ciasta. Upieczone ciasto należy zawinąć szczelnie w folię i trzymać w chłodnym miejscu. W tym roku moją kolekcję powiększę o upieczenie keksa, a wiadomo, że keks jak sobie poleży 2-3 dni, tym jest lepszy. Zaczynamy też robić śledzie, najlepsze są właśnie wtedy, gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą wzajemnie. Gotuję oraz kroję wszystkie produkty potrzebne na sałatki, zostawiam w jednej lub kilku miseczkach. Ścieram warzywa potrzebne do ryby po grecku.

Na dzień przed Wigilią -23 grudnia

Jeśli w święta jecie barszcz czerwony, tak jak ja zazwyczaj, to zaczynamy go gotować. Zupa grzybowa też może zostać już nastawiona. Dzisiaj zabierzcie się też za galaretę. Jeśli marynujecie mięsa, to jest już dobry czas by zostawić je w marynacie na całą noc. Sałatki łączę ze sobą i wstawiam do lodówki. Odmrażam kapustę z grochem i raz gotuję. Można przygotować stół - dekoracja, zastawa. Robię również rybę po grecku. Lubię ją jeść dopiero dnia następnego.

W Wigilię - 24 grudnia

Trzeba pamiętać o wyjęciu pierogów i uszek z zamrażalki. Najlepiej dziś usmażyć karpia lub inne ryby. Dziś również piekę wszelkie mięsa na kolejne dni świąt.

 

A jak Wy sobie radzicie?

 

PS. Kliknij na nazwę potrawy a znajdziesz przepis :) Jeśli jednak znudziły Ci się tradycyjne potrawy, zajrzyj do zakładki z prawego boku, menu na Wigilię i Boże Narodzenie, może znajdziesz tam coś dla siebie i dla swojej rodziny:)

niedziela, 13 grudnia 2015
Pierogi ze szpinakiem i czosnkiem

Mogą być tradycyjne

Z kapustą i grzybami

Ale te również są wyśmienite!

Składniki:

Ciasto:

• 450 g mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 50 g masła lub oleju

Farsz:

  • kostka mrożonego szpinaku
  • 1/2 kubeczka śmietany 30%
  • 4- 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Farsz:

Szpinak rozmrozić, najlepiej na suchej patelni, by woda odparowała. Do szpinaku dodajemy, wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dusimy. Przyprawimy do smaku. Dusimy do momentu aż nasz farsz będzie zbity a nie wodnisty. Nakładamy na ciasto dopiero jak wystygnie.


Ciasto:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody należy włożyć masło (lub wlać olej) i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatamy przez około 1 - 2 minuty, następnie dzielimy na 3 - 4 części i kolejno rolujemy, ja zazwyczaj kroję na kawałki takie jak na kopytka i następnie każdy kawałek należy rozwałkować. Na każdy taki placek nakładam nadzienie i sklejam. Gotowe pierogi należy przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 10 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.

Bigos z podrobami według Okrasy lekko zmodyfikowany według GastroMonia

Nie, oj nie będę 

Stała przy garach przed Świętami

On już jest z nami:)

Składniki:

•    100 g wytopionych skwarek ze słoniny ze smalcem (dałam więcej ok 300 g z uwagi, że dodałam również do samego bigosu)
•    2 cebule
•    400 g liści białej kapusty
•    200 g żołądków drobiowych
•    400 g serc drobiowych (użyłam 2 sztuki serc wołowych)
•    1 ozór wołowy
•    250 g obgotowanych flaków wołowych
•    4 liście laurowe
•    8 ziaren ziela angielskiego
•    4 łyżki brązowego cukru (zastąpiłam miodem)
•    3 ząbki czosnku
•    400 g pomidorów z puszki
•    ½ łyżeczki goździków
•    1 łyżeczka mielonego imbiru
•    1 gałka muszkatołowa
•    4 łyżki sosu Worcester
•    ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
•    50 g masła
•    6 suszonych śliwek
•    1 cytryna (zrezygnowałam) dodałam 3 łyżki koncentratu pomidorowego
•    150 g ugotowanej ciecierzycy (zrezygnowałam) dodałam kminek oraz majeranku
•    sól, pieprz


Przygotowanie:
Oczyszczone podroby – ozór wołowy, serca i żołądki drobiowe zalewamy osoloną wodą, dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości na wolnym ogniu (gotowałam w szybkowarze 1,5 h), podroby odcedzamy, wywar zachowujemy. W naczyniu rozpuszczamy skwarki ze smalcem, przesmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule, dorzucamy liście kapusty pokrojone w kwadraty 3 x 3 cm (u mnie poszatkowana), wszystko przesmażamy do zeszklenia, a następnie dusimy podlewając ½ szklanki wywaru z gotowania podrobów. Kapustę przekładamy na bok. Czas na sos: w naczyniu rozpuszczamy miód, na nim przesmażamy posiekany czosnek, dokładamy pomidory z puszki, potem dorzucamy utarte w moździerzu goździki, mielony imbir i startą gałkę muszkatołową. Chwile podsmażamy, dodajemy sos Worcester. Kiedy sos lekko się zredukuje czyli zmniejszy swoją objętość, dodajemy podduszoną kapustę, masło, ½ szklanki wywaru z gotowania podrobów, wszystko dusimy razem kilka minut. Na smalcu po kolei przesmażamy ugotowane podroby: żołądki, serca, pokrojony ozór wołowy, a podgotowane flaki przesmażamy z odrobiną wywaru. Przesmażone podroby przekładamy do kapusty z sosem, dorzucamy kminek oraz majeranek, doprawiamy jeszcze suszonymi śliwkami oraz koncentratem pomidorowym. Chwilę wszystko dusimy. Gotowy bigos przekładamy na talerze, dekorując świeżymi ziołami. Bigos najlepszy jest po 2-3 razie odgrzania.

| < Kwiecień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!