wtorek, 22 lipca 2014
Mięsne leczo

Trochę inne niż oryginał

Ale ja takie lubię najbardziej

A wy? Jakie lubicie? 

Składniki: 

  • 1 duży kabaczek zielony
  • 1 kg papryki, ja miałam białą
  • 1 kg mięsa w kawałku, szynka się nada idealnie
  • 4 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, jarzynka, maggi 
  • 2 rosołki warzywne
  • 1/2 szklanki mąki + woda
  • 6 szt ziela angielskiego
  • 4 liscie laurowe
  • 6 łyżek oleju

 

Przygotowanie:

Kabaczek myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz paprykę po oczyszczeniu kroimy w prążki. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy i również kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Do garnka wlewamy olej, dodajemy warzywa oraz ziela angielskie i liście laurowe. Dusimy, gdy wytworzy nam się woda dodajemy rosołki. Kiedy składniki naszego lecza są już miękkie, doprawiawy oraz dodajemy koncentrat. Mąkę w szklance zalewamy wodą, by było jej nieco powyżej niej samej. Dokładnie mieszamy by nie było żadnych grudek. Wlewamy do naszego lecza by go zagęścić. Chwilkę razem gotujemy i gotowe! 

Chleb mleczny

Oszalałam

Zwariowałam

Piekę chleb za chlebem :) 

Składniki:

  • 70 dkg mąki pszennej razowej
  • 1 szaszetka suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 425 ml letniego mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę z solą należy wsypać do dużego naczynia, dodajemy masło, cukier i drożdże. Wlewamy mleko i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie, krótko wyrobić i włożyć do keksówki. Przykrywamy, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. 

Szpinakowa jajecznica

Sprawa wygląda tak,

były jajka i był szpinak

a został pusty talerz :) 

Składniki: (na 2 osoby)

  • 5 jajek 
  • paczka świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy wymyty i osuszony szpinak (ja go nie kroiłam). Gdy zmiękknie, dodajemy jajka, mieszamy. Jajka powinny się zbić. Doprawiamy do smaku.

 

poniedziałek, 14 lipca 2014
Chleb kminkowo - cebulowy

Najadłam się już jedną kromką

A gdzie tam koniec bochenka

Ha nawet dwóch:)

 

Składniki: (2 bochenki wyszły z takiej ilości)

  • 1250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 g smażonej cebuli
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki mieszamy w misce, wlewamy drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki ciełej wody. Dodajemy pozostałe składniki oraz 600 ml ciepłej wody, dobrze wyrabiamy. Oprószamy mąką i zostawiamy na 4 h w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy. Formujemy bochenki, wykładamy na wysmarowaną olejem blachę i pozostawiamy na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, w originale podany czas to ok 1 h, myślę jednak, że po 45 minutach można już sprawdzić chleb. Pieczemy grzałka dolna i górna. 

 

środa, 09 lipca 2014
Bułeczki czosnkowe

Ah jak mnie naszło 

Na własne wypieki

Na zdrówko dla maleństwa:)  

Składniki:  

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g suszonych drożdży
  • 10 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania

nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki

 

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze, wymieszać na gładkie ciasto. Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objetości. Wyrośniete ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki, nastepnie każda spłaszcz, aby powstały podłużne bułeczki. Przykryj i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośniecia. Wszystkie składniki nadzienia należy zmiksować. Wyrosniete bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Ostrym nożem należy przeciąć bułki do połowy a nastepnie nadziać je farszem. Piec przy urzyciu grzałka góra-dół, przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

 

Sałatka z kalafiorem

Kiełbasa wprosiła się na grilla

Eh też ma tupet

Przyćmił ją jednak kalafior swoją obecnością 

 

Składniki:

  • główka surowego kalafiora
  • puszka kukurydzy
  • cebulka dymka
  • kilka gałązek koperku
  • 4 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • kubeczek gęstej śmietany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Dodajemy odsączoną z puszki kukurydzę, pokrojoną dymkę oraz koperek. Dodajemy czosnek i zalewamy śmietaną. Doprawiamy do smaku.

środa, 25 czerwca 2014
Morskie dekoracje

Sezon wakacyjny to idealny czas na spotkania z przyjaciółmi. I nawet jesli nie mieszkamy nad morzem, możemy to morze sprowadzić do naszego domu. Kilka propozycji wyszukanych w sieci:)

Zdjecie nr 1

 

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3

 

GastroMonia - Zapożyczone 

 

Muszelki w sosie pomidorowym

Oceanu szum

Wiatru śpiew

I plaża... 

 

Składniki:

  • 50 dkg muli (ja miałam świeże)
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, odrobina cukru
  • butelka wina białego
  • 3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Muszelki oczyszczamy, otworzone wyrzucamy. Do wrzącego wina, użyłam pół butelki wina i tyle samo wody, wrzucamy mule. Gotujemy przez około 5 minut pod przykryciem, aż mule sie otworzą. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostke cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy, następnie doajemy pomidory i chwile wszystko razem dusimy. Przyprawiamy. Na talerz wykładamy nasze odsaczone mule i polewamy sosem. Najlepiej smakuja z bagietką z masłem czosnkowym. smacznego!

piątek, 20 czerwca 2014
Bułeczki belgijskie

Zobaczyłam

Musiałam spróbować

I proszę oto ONE:)

Składniki (na 10 sztuk):

  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1 saszetka (7g) drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać z solą do dużej miski, dodajemy cukier, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże rozpuszczone w mleku, oprószamy mąką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i pozostawić na 5 minut. Ciasto dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce w pewnych odstępach, należy je opróczyć mąką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki nacinamy i kolejny raz pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy bułeczki w temperaturze 230 stopni przez 15 minut.

| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!