poniedziałek, 29 lutego 2016
Moje prace decoupage

Przedstawiam Wam Moi Drodzy co możecie znaleźć na moim funpage'u. Te i inne prace przedstawiłam na Gastromonii w świecie decoupage:) Zapraszam do wstąpienia i polubienia. Zakładka z prawej strony :)

 

 


sobota, 20 lutego 2016
Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem wg Krzysztofa Ibisza

Polecam ale

Tylko na ciepło

Zajadajcie szybciutko:)

Składniki:


  • jajka, rozmiar L – 10 szt.
  • mleko 2% – 150 ml
  • świeży szpinak – 250 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • suszone pomidory – 2 łyżki
  • ser kozi – 50 g
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami, wypełniamy masą. Posypujemy resztą koziego sera. Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

Kuchnia dla biegaczy - Violetta Domaradzka, Roberta Zakrzewski, Damian Parol

Dziś prezentuję Wam książkę inną niż dotychczas. Tym razem coś idealnego dla sportowców i wegan. I mimo, iż weganką nie jestem książka ta ma wiele znakomitych propozycji.

Książka posiada obszerny wstęp, w którym znajdziemy informacje od dietetyka, co warto jeść, w jakich ilościach produkty są dozwolone. Ponadto, wskazuje choroby powstałe przy stosowaniu złej diety. Przedstawione są również praktyczne porady dotyczące diety wegańskiej.

Śniadania podzielone są na kanapki zarówno na słono jak i na słodko, jest i drugie śniadanie w postaci przepisów z owoców, musów oraz tofu.

Kolejna kategoria to zupy. Szczególnie zainteresowała mnie zupa bananowa. I to z pieczarkami:)

Między kategoriami z przepisami znajdziemy przydatne informacje dla każdego. Skąd wziąć białko? Informacja o suplementach itp.

Oprócz powyższych ciekawostek znajdziecie również w każdym z przepisów informację o tym, która potrawa zawiera i jaką witaminę, w jaki minerał jest bogata.

Przepisy są czytelne i nie wydają się trudne w "obsłudze". Ja już dziś będę przygotowywać pastę z grochu. Bardzo ciekawa jestem jej smaku. Zapewne wkrótce podzielę się z Wami wrażeniami smakowymi:)

Książka to 240 stron nie tylko przepisów ale również porad istotnych dla każdego sportowca i wegana. Ja ze swojej strony polecam tę książkę. Jest ona napewno perełką wśród innych kucharskich książek.

niedziela, 14 lutego 2016
GastroMonia w świecie decoupage

Zapraszam na moją nową stronkę:)


Od czasu do czasu na GastroMonii również coś zamieszczę, ale większość prac będę zamieszczać na GastroMonii w świecie decoupage. Wszystkich zakochanych w decoupage, ale i nie tylko zachęcam do oglądania, komentowania i udzielania porad:)

 

pozdrawiam,

GastroMonia

 

Zupa krem porowo - ziemniaczany

Lubicie zupy krem?

Ja i owszem

Proszę spróbujcie

Składniki:

  • 2 szt pora
  • 7-8 ziemniaków
  • rosołek w kostce
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy
  • woda

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, wraz z porem myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dodajemy rosołek. Gotujemy do miękkości, blendujemy, dodajemy mleko oraz śmietanę. Należy zagotować i doprawić do smaku. Ja podaję z groszkiem ptysiowym.

Keks

Nie tylko na święta

Lubię i po

A i przed jest pyszny

Składniki:

  • 500g mąki + 1 łyżka 
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
  • 200 g dowolnych bakalii

 

Przygotowanie:

Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Jajecznica z cukinią

Zapraszam już wiosnę

Czekam na nią 

Z otwartymi drzwiami

Składniki:

  • cukinia
  • cebula
  • 3 jajka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy warzywa i dusimy aż zmiękną. Następnie wbijamy jajka. Mieszamy aż się zetną. Doprawiamy do smaku:)

Beef stew

Będąc w Irlandii

Tego mnie uczono

Dziś w Polsce serwuję sama

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 brukiew
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • rosołek wołowy
  • łyżka mąki
  • woda
  • maggi 
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, następnie smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut (aż zbrązowieje po obu stronach). Przekładamy mięso do większego garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotuję przez około godzinę na średnim ogniu. W czasie gdy mięso się gotuje obieram marchew i brukiew, kroję w drobną kostkę razem z cebula. Po godzinie gotowania się mięsa wrzucam do niego warzywa, liście laurowe, ziela angielskie oraz kostkę rosołową, dolewam gorącej wody. Całość gotuję pod przykryciem kolejną godzinę mieszając żeby nic się nie przypaliło ani nie przywarło. Zagęszczam mąką – mąkę rozpuszczam w szklance wody, delikatnie wlewam do gulaszu mieszając ciągle, żeby wszystko ładnie się połączyło i nie powstały grudki. 

niedziela, 07 lutego 2016
Skrzyneczka lila z motylkiem

Użyłam:

  • farby białej i mieszanki białej, różowej i szarej
  • szablonów
  • serwetki
  • patyny w płynie
  • koronki samoprzylepnej
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!