czwartek, 12 listopada 2015
Naleśniki na ostro

A kto powiedział, że chcę Was z dżemem

Dziś nie moi drodzy

Zapraszam inny wariant:)

Składniki:

  • kilka naleśników - przepis tutaj
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kuminu
  • szczypta papryki ostrej i słodkiej
  • szczypta kolendry mielonej
  • olej

 

Przygotowanie:

Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę lub piórka, czosnek drobniej. Podsmażamy na oleju, dusimy aż zmiękną. Następnie dodajemy tuńczyka oraz fasolę, wszystko doprawiamy i jeszcze chwilę dusimy. Naszym farszem nadziewamy naleśniki. Podajemy na ciepło.

poniedziałek, 02 listopada 2015
Imprezowa czekolada

Już wkrótce impreza urodzinowa Moich bąbli, zaczynamy od czekolady :)

Składniki:

  • 3 szt. ciemnej czekolady
  • op. drażetek czekoladowych
  • op. żelków
  • op. wafelków w czekoladzie np. price polo
  • kilka kuleczek śniadaniowych, czekoladowych
  • papier do pieczenia

 

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną wylewamy na papier. Nakładamy nasze dodatki według uznania smakowego i ilościowego:) Czekamy aż wystygnie i kroimy na mniejsze kawałki.

 

 



Sałatka z kurczakiem i selerem

Słoneczko Ty moje, jesienne

To dla Ciebie

Za każdą ciepłą pieszczotę

Składniki:

  • 2 gotowane piersi z kurczaka
  • puszka ananasa krojonego w kostkę
  • słoiczek selera konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 łyżki majonezu

 

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę, seler, ananasa i kukurydzę odsączamy. Składniki mieszamy z majonezem i gotowe:)


czwartek, 22 października 2015
Muffinki z białą czekoladą

Zapraszam

Do kawki

Albo kakaa

Składniki:

  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 110 g cukru (2/3 szklanki)
  • szczypta soli
  • 2 roztrzepane jajka

 

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, białą czekoladę połamaną na kostki oraz pokrojone masło. Podgrzewamy na małym ogniu powoli mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się. Odstawiamy do ostudzenia w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do wystudzonej masy czekoladowej wlewamy dwa roztrzepane widelcem jajka – dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników (nie dłużej). Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je masą do 3/4 wysokości. Muffinki z białą czekoladą wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.

Sałatka Big Mac

I do tego chrupiące frytki

Wersja obiadowa

Lub na kolację też smakoszy znalazła

Składniki:

  • 10 ogórków konserwowych
  • 5 cebul
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 400 ml majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 kg mięsa mielonego wołowego (ja miałam wieprzowe)
  • 1 sałata lodowa
  • opakowanie serka w plasterkach
  • 6 bułek do hamburgerów
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

 Mięso smażymy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy. W tym czasie szatkujemy sałatę lodową oraz przygotowujemy sos do naszej sałatki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, sześć ogórków również kroimy w kostkę, dodajemy majonez, ketchup, musztardę oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na sam spód układamy pokrojone w większą kostkę spody bułek od hamburgerów - tylko by przykryć spód, resztę spodów zostawiamy na kolejną warstwę. Następnie układamy sałatę, przykrywamy sosem. Następnie dajemy mięsko - też część, które przykrywamy plasterkami sera. Następna warstwa to reszta bułki, sałata i sos. Na to układamy pokrojoną w plasterki resztę ogórków, przykrywamy mięsem, na sam wierzch układamy góry bułek od hamburgerów, te z sezamem. I gotowe!:)

Sałatka z paluszkami surimi

Szybka

Niezwykle łatwa

I specjalnie dla Was:)

Składniki:

  • opakowanie paluszków surimi
  • 1/2 opakowania szpinaku świeżego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona

sos:

  • 4 - 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • kilka kropel tabasco
  • 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

Przygotowanie:

Składniki na sos mieszamy, kukurydzę odsączamy. Paluszki odwijamy z folii i kroimy na kawałki, szpinak płuczemy i osuszamy. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Podajemy.


poniedziałek, 05 października 2015
Boczek grillowany w miodzie

Spróbuj

A może i Ty zasmakujesz

Się w nim

Składniki:

  • plastry boczku, ilość dowolna

marynata:

  • olej
  • musztarda
  • miód
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Zazwyczaj stosuję szklankę oleju, 4 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki miodu. Lepiej sprawdzić smak i dostosować do siebie. Produkt produktowi nie równy. Zalewam i nacieram mięso. Trzymam w lodówce przez 1 godzinę. Następnie grilluję. Podaję z sałatą z pomidorami.

Duszonki ogniskowe

Zakończyć lato

Niby już jesień trwa

Ale słońce się zapomniało

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • kapusta - słodka bądź włoska
  • boczek
  • schab lub karczek
  • sól i pieprz 
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie:

Dno kociołka wykładamy kawałkiem skóry z wędzonego boczku - zapobiega ona przywieraniu kapusty do dna. Na liście kapusty wyłożyć pokrojone w grubsze plastry, ok. 2 cm, ziemniaki, ilość regulujecie same. Na ziemniaki wykładamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie pokrojone w kostkę mięso. Mięso pokrywamy warstwą cebuli pokrojonej w plasterki, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem.  I tak kolejno do góry kociołka. Kończymy nasze warstwy liśćmi kapusty.
Kociołek wstawiamy do niewielkiego ognia, czas duszenia - średnio ok. 1,5 godziny - warto sprawdzić, otwierając pokrywkę - jak mięso i ziemniaki są miękkie - danie jest gotowe:)
Czysty żurek

Uwielbiam

I moje bąble też

A na świeżym powietrzu... pyszności!

Składniki:


  • 300 g boczku
  • 1 słoik zakwasu na żurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3
  • 1 łyżka majeranku
  • pieczarki lub grzyby (suszone, namaczam wcześniej)
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • maggi

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie zalewamy wodą, zazwyczaj używam 2 litrowego garnka. Dodajemy liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie, pieczarki pokrojone w plasterki. Wszystko wkładam do wywaru, dodaję zakwas, gotuję ok 20 minut. Doprawiamy do smaku.

| < Luty 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!