piątek, 20 czerwca 2014
Bułeczki belgijskie

Zobaczyłam

Musiałam spróbować

I proszę oto ONE:)

Składniki (na 10 sztuk):

  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1 saszetka (7g) drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać z solą do dużej miski, dodajemy cukier, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże rozpuszczone w mleku, oprószamy mąką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i pozostawić na 5 minut. Ciasto dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce w pewnych odstępach, należy je opróczyć mąką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki nacinamy i kolejny raz pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy bułeczki w temperaturze 230 stopni przez 15 minut.

Krewetki z mango i kolendrą

Spróbowała

Powtórzyłam

Zajadałam

Składniki:

  • 300 g krewetek królewskich (ja miałam mrożone)
  • 1 mango
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 4 szalotki
  • sos słodko - chilli
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Krewetki należy rozmrozić, osuszyć. Na roztopione masło wrzucamy szalotki, dusimy następnie dodajemy krewetki oraz pokrojone w kosteczkę mango. Dusimy aż składniki nam zmiękną, mnie to zajęło 15-17 minut. Dodajemy mała buteleczkę sosu oraz posiekana kolendrę. Mieszamy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy.

środa, 18 czerwca 2014
Dekoracja stołu ogrodowego

Kilka koncepcji na nadchodzące dni, spędzone najlepiej na świeżym powietrzu:)  wyszukane by internet.

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3

Zdjęcie nr 4

GastroMonia - Zapożyczone

Jak przygotować ryby do wędzenia?

Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste, które wchłaniają z dymu więcej aromatu i smaku, jak i chude, przy których trzeba uważać, aby ich nie przesuszyć. Rybę możemy wędzić w całości (usuwając oczy i skrzela), w dzwonkach lub filetach (ze skórą). Świeżą rybę należy wypatroszyć i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Następnym etapem jest moczenie w solance. Najbardziej powszechna receptura na solankę zawiera wodę, sól i cukier w różnych proporcjach. Można dodać również zioła: liść laurowy, rozmaryn, tymianek, pieprz lub ziele angielskie. Czas moczenia uzależniony jest od wielkości i wagi ryby. Małe sztuki moczymy około 30 minut, większe nawet do paru godzin.

Po wyjęciu z solanki płuczemy rybę czystą wodą i wieszamy lub kładziemy do obsuszenia w zacienionym i przewiewnym miejscu, aż do uzyskania cienkiej, lśniącej skórki. Gdy jest nieco chłodniej, możemy przyspieszyć ten proces, wycierając rybę papierowym ręcznikiem. Najważniejsze, by ryba była sucha, w przeciwnym razie będzie się gotowała, a nie wędziła.

Ryby przeznaczone do wędzenia na zimno poddaje się zasoleniu. Przyspiesza to dojrzewanie mięsa jeszcze przed wędzeniem. Oczyszczoną i umytą rybę należy zasypać grubą warstwą soli i umieścić w naczyniu. Czas leżakowania zależy od wielkości ryby i powinien trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Po wyjęciu ryby z soli postępujemy tak jak w przypadku wędzenia na gorąco.

Źródło: www.palcelizac.gazeta.pl

wtorek, 17 czerwca 2014
Jak zrobić plecione ciasteczka?

Wyszukane w sieci...

GastroMonia - Zapożyczone

Gołabki z mięsem i ryżem

Przysiadł na parapecie,

taki jeden.

Rozłożył skrzydła i pofrunął w niebo...

Składniki:

na gołąbki:

  • główka kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 paczki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu w płynie

na sos:

  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy:sól, pieprz, maggi, oregano

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.

Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

 Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu.

W tym samym czasie przygotowujemy sos do gołąbków. Cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy czosnek, wszystko razem chwilkę dusimy na oliwie, zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku. Można dodać 1/2 - 1 szklankę wody wody, ja tego nie zrobiłam i było mało sosu. Gołąbki polewamy sosem i podajemy.

 



poniedziałek, 02 czerwca 2014
Jak zrobić zebrę w cieście?

Wyszukane dla Was:) szybki wizualny poradnik.

GastroMonia - Zapożyczone

Chili con carne

Składniki:

• 1 łyżka oliwy
• 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
• sól oraz pieprz do smaku
• 1 łyżeczka cukru
• 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
• 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
• 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
• około 100 ml wrzącego bulionu



Przygotowanie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę . Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Na koniec (jeżeli chcemy) gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.

piątek, 30 maja 2014
Surówka z włoskiej kapusty

Pysznaaaa

Kolorowaa

Letniaaaaa

Składniki:

  • 1/4 kapusty włoskiej
  • marchew
  • cebula
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • maggi
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 soku z cytryny

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy drobno, marchew obieramy i ścieramy na duży oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Natkę szatkujemy, kilka gałązek. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i resztę przypraw. Mieszamy.

| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!