wtorek, 31 grudnia 2013
Koreczki z serkiem pleśniowym i winogronem

Zawsze są mile widziane.

Uwielbiam gdy są blisko.

Dziś nie może ich zabraknąć:)

Składniki:

  • zielony winogron
  • ser pleśniowy
  • czarne oliwki
  • kolorowe wykałaczki
  • 1/2 pomarańcza

Przygotowanie:

Połówka pomarańcza będzie naszą podstawą, nabijamy na wykałaczki w kolejności - winogron, kostka sera pleśniowego, oliwka. Wbijamy w pomarańcze.

Canederli ze szpinakiem

Przetańczę z Tobą całą noc.

Ostatni taniec podaruję wschodzącemu słońcu.

A potem zasnę...

Składniki:

  • 800 g szpinaku
  • 300 g czerstwego chleba
  • 40 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • 3 - 4 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku. Szpinak płuczemy i kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osolonej lekko. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulkę kroimy w kosteczkę, dusimy, dodajemy czosnek i szpinak, pozostawiamy na 5 minut. Przekładamy produkty do miski, dodajemy przyprawy, mąkę oraz bułkę tartą. Następnie jajka oraz odciśnięty chleb. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki, które następnie smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron.



wtorek, 24 grudnia 2013
Wesołych Świąt

Wesołych, spokojnych, bez pośpiechu Świąt.

W rodzinnej atmosferze, z ukochanymi osobami przy stole.

Smacznych, bez przejedzenia a z radością konsumowania.

I aby spełniły Wam się wszystkie marzenia, te malutkie i te olbrzymie.

 

życzy,

GastroMonia

poniedziałek, 23 grudnia 2013
Babka z fetą i szpinakiem

Szybka i prosta.

Zielona i biała.

Jak nasza zima:)

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 100 ml mleka
  • 180 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oliwy
  • 200 g fety
  • garść szpinaku (ja dałam połowę z tego co zakupiłam na targu, myślę, że to było na oko 200 g)
  • masło do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

Jajka należy roztrzepać w misce, razem z solą i pieprzem, dodajemy mleko oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy oliwę, pokrojony w kostkę ser feta i posiekany szpinak. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Podajemy i zajadamy.


Burgery rybne

Może wpadną też na Wigilijną kolację.

Kto wie...

Jak zbłąkany wędrowiec ...

Składniki:

  • 1 kg filetów
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka przyprawy do ryby
  • oliwa lub olej
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Filety oraz lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą, zieleninę, przyprawy. Masa rybna powinna być pikantna. Formujemy sznycelki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

środa, 18 grudnia 2013
Paszteciki z nadzieniem oliwkowym

Zaskakujące!

Ale wcale czarno to nie widzę.

Mimo, iż one takie ciemne bestie.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • oliwki czarne
  • 3 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Słoiczek oliwek miksujemy w malakserze z czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie, nakładamy na nie nasz farsz i zwijamy w rulonik. Zaklejamy boki, masa musi znajdować się w cieście. Rulonik pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i kroimy na paszteciki.

 

zdjęcie dodatkowe:


wtorek, 17 grudnia 2013
Koreczki ze śledziem

Zawsze jest mile widziany.

On to wie.

Rozpycha się wśród innych niemiłosiernie.

Składniki:

  • 2 płaty śledzi a'la matias
  • czerwona papryka
  • zielone oliwki
  • ser żółty
  • połówka jabłka
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Paprykę oraz ser kroimy w kostkę. Śledzie należy wymoczyć a następnie też pokroić w kostkę. Nabijamy składniki - ser, śledź, papryka i oliwki. Takiego koreczka wbijamy w połówkę jabłka, tworząc jeża.

Pasta z kurczaka i groszku do chleba

Zielona.

Nie może być inna.

Kanapki ją lubią.

Składniki:

  • gotowana pierś z kurczaka
  • 1/3 puszki groszku
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, gdy powstanie nam jednolita masa, doprawiamy do smaku.

piątek, 13 grudnia 2013
Dekoracja wędlin na talerzu

U mnie na urodzinach syneczka:) u Was na każdą okazję jaką sobie wymyślicie:)

 

 

GastroMonia - Koncepcja własna

| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!