środa, 13 listopada 2013
Tagi

Witam wszystkich,

chciałam Was poinformować, że z uwagi na zbliżające się Andrzejki, w zakładce TAGI dodałam trzy pozycje:

1. śledzik,

2. pasty i pasztety,

3. koreczki.

Zapraszam również do zakładki z przepisami fingerfood:)

Udanej zabawy!

Śledzie w sosie miodowo - sojowym

Zadziwiły mnie.

Skosztowałam więcej niż raz.

Jakże było moje zdziwienie, gdy zniknęły bez śladu...

Składniki:

  • 4 śledzie a'la matias
  • 50 g rodzynek
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • pieprz


Przygotowanie:

Śledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy około 2 godzin, w międzyczasie zmieniając wodę 2 razy. Wyjmujemy, odsączamy i kroimy na kawałki. Miód mieszamy z musztardą, sosem sojowym i oliwą, doprawiamy pieprzem. Sosem zalewamy śledzie, dodajemy rodzynki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Im dłużej stoją, tym bardziej przechodzą smakiem sojowo-miodowym i lepiej smakują.

poniedziałek, 11 listopada 2013
Restauracja Angelo w Katowicach - Smacznego na Śląsku

Dzięki portalowi Uroda i zdrowie mogłam gościć w restauracji Angelo w Katowicach mieszczącej się przy ul. Sokolskiej 24. Dziś napiszę Wam o swoich wrażeniach. Do restauracji dotarłam po godzinie 17, w recepcji poinstruowali nas gdzie mamy się udać i zasiadłam ze swoją mamą przy małym stoliczku, chwilkę później pojawił się kelner. Podał kartę i zaproponował coś co picia.

Restauracja jest utrzymana w ciepłej kolorystyce, bardzo przytulna a jednocześnie elegancka.

 

 

 

 

 

Na nasz stolik dotarł starter od kucharza, który poczęstował nas tatarem z łososia w chipsie krewetkowym. Smaczny i efektowny kęs.

 

Następnie zamówiłyśmy przekąski. Trochę się naczekałyśmy, bo 30 minut ale smak potraw zrekompensował nam to oczekiwanie. 

Pierwszą przekąską była wątróbka drobiowa flambirowana w brandy z koprem włoskim i orzeszkami pinii - cena 22 zł, po pierwszym kęsie wiedziałam, że jest to smak jaki lubię. Potrawa bardzo smaczna, ciekawe połączenie smaków, wyczuwalna brandy, wątróbka delikatna. Porcja, która zaspokoi pierwszy głód.

 

Kolejna przystawka to sałatka z grillowanych boczniaków z rukolą, warzywami julienne i sosem balsamicznym - cena 28 zł, pierwsze co spróbowałam i od razu się zakochałam to był sos do sałatki, po prostu cudowny, boczniaki połączone z suszonymi pomidorami z zalewy, co dodawało potrawie lekkiej pikanterii i kwaskowego smaku, udekorowane świeżymi ziołami tj. szałwią i rukolą. 

 

Muszę przyznać, że obydwa dania były pyszne i sycące a dla nas był to dopiero początek...:)

Przyszedł czas na danie główne, na które czekałyśmy zaledwie 25 minut. Tym razem na stół trafił halibut pieczony w migdałach z musem selerowym z jabłkami i imbirem oraz marchewką - cena 55 zł, tym razem oczarował mnie mus selerowy, delikatny, lekko słodkawy w smaku. Ciekawa kompozycja smakowa - ryba, jabłko, mus selerowy. Jedyne moje zastrzeżenie to ryba, która mogłaby być bardziej chrupiąca, bo niestety rozlatywała się. Cena jak dla mnie nie adekwatna do porcji.

 

 

Kolejnym głównym daniem było tagliatelle w sosie duszonych porów i kurczakiem o truflowym aromacie - cena 29 zł, o tym daniu można napisać wiele ale na pewno trzy wyrazy go określają - idealne połączenie składników. Ja od siebie musiałam ciut doprawić tę potrawę by stała się ona bardziej wyrazista. Wyczuwalny smak oliwy z truflii. Na pewno wykonam tę potrawę w domu bo była pyszna.

 

Przyszedł czas na deser, wierzcie mi, czułam, że zaraz pęknę ale mając tak niepowtarzalną okazję by kosztować tyle przyjemności nie mogłam sobie odmówić kolejnego smakołyku;)

Na deser czekałyśmy tylko 10 minut. Tym razem kelner zaproponował nam specjalność restauracji czyli racuszki z zielonych jabłek z sosem waniliowym w duecie z konfiturą jagodową - cena 19 zł, na pewno kelner nas nie okłamał :) racuszki takie jak u babci, chrupiące, delikatne, smaki ze sobą współgrały. Słodycz placuszków z kwaskowością konfitury jagodowej - obłędne połączenie!

 

Drugi deser to creme brulee - cena 17 zł, może to zaskakujące ale deser ten jadłam po raz pierwszy, nie miałam więc porównania czy jest lepszy czy może gorszy od tych co jadłam wczesniej, ale wiem jedno smakował mi. Słodki, idealny zapewne nie tylko na chandrę (zazwyczaj wtedy sięgam po słodycze), do tego delikatny, wyczuwalny smak wanilii.

 

A czy smakowało naprawdę? Zobaczcie sami...

Dziękuję za miłą obsługę, bo stwierdzam, że dość, że obsługa była sympatyczna do do tego profesjonalna, znająca menu i smaki potraw. Na wszystkie pytania kelner odpowiadał mi wyczerpująco, a gdy czegoś nie wiedział "w mgnieniu oka" uzupełniał swoją wiedzę. 

I na koniec wspólna fotka:)

 

 

 

 

piątek, 08 listopada 2013
Śledzie w sosie pomidorowym

Stały się moimi ulubionymi!

I te kolory...

Oczy nasycają :)

 

Składniki:

5-6 filetów śledziowych solonych
2 cebule
4 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżek wody 
sól
pieprz
majeranek

Przygotowanie:

 Filety śledziowe należy wymoczyć (w mleku lub wodzie - przynajmniej 1 godzinę). Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Mieszając dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy wodę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Śledzie kroimy na kawałki. Wykładamy do miseczki, naszą masę pomidorową studzimy a następnie wykładamy na śledzie, można wymieszać. Zostawiamy w lodówce na 2 godziny.

wtorek, 05 listopada 2013
Dekoracje stołu w kolorach zimy

Dziś za jesienią w mojej dekoracji podąża zima. Na chłodno i elegancko za nią kroczy.

 

 

 

GastroMonia - Własne

środa, 30 października 2013
Dekoracja na Halloween z piórkami i pajęczyną

Bawmy się bo to już wkrótce:)

 

 

 

 

GastroMonia - Własne

Pajączki na jajkach - dekoracja na Halloween

Co nam potrzeba? jajka, majonez, oliwki czarne i jest upiornie.

wtorek, 29 października 2013
Muffinki z jagodami

Jagodowy las.

Ptak w oddali swą pieśń nuci.

Rozkoszuję się zapachem jesiennego liścia.

 

Składniki:

  • 200 g jagód
  • 2-3 pomarańcze
  • 250 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • jajko
  • 6 łyżek oleju
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Pomarańcze sparzyć, ścieramy pół łyżeczki skórki z pomarańczy i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko mieszamy z olejem i skórką pomarańczową. Dodajemy też sok pomarańczowy. Łączymy obie masy, muszą być dobrze połączone, na końcu dodajemy jagody. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy przez 30 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i można posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 28 października 2013
Dyniowy gulasz

Lubię Cię.

Panie Pomarańczowy.

Dodajesz smaku mojemu życiu...

Składniki:

  • 1 dynia, 1 ½ -2 kg
  • 2 papryki czerwone
  • 500-600 g mięsa, ja miałam mięso wołowe
  • 2 cebule
  • 1-2 puszki pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • woda
  • przyprawy: 1-2 łyżki jarzynki, 4 liście laurowe, 6 ziela angielskiego, pieprz, można dodać zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Dynie wydrążamy lub obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w prążki. Do garnka wlewamy olej, dodajemy mięso i czosnek. Chwile podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, dynię, paprykę. Wszystko mieszamy razem. Po 5 minutowym duszeniu wlewamy pomidory z puszki, dolewamy wody tak aby przykryło nasze produkty. Wrzucamy przyprawy oprócz pieprzu, dodamy go na końcu do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Smacznego!



| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!