poniedziałek, 02 grudnia 2013
Rożki nadziewane mięsem mielonym

Zjedz mnie!

Tak kusiły.

Nie umiałam odmówić...

Składniki

rożki waflowe

50 dkg mielonego mięsa (wybór Wasz)

1 marchewka

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, vegeta, dowolne przyprawy

do panierowania:

2 jajka, 1 łyżka mąki

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę , należy zeszklić na maśle, dodajemy do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażymy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę z marchewką, bułkę tartą, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Masą mięsną nadziewamy rożki waflowe. Panierujemy najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w  bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Rożki się smażą bardzo szybko dlatego uważajcie by ich nie przypalić. Ja najpierw smażyłam z każdej strony a następnie okrągły wierzchołek rożka. Podałam z czerwonym barszczykiem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je podawać do sałatek, do ziemniaków jak i podawać z sosami.

zdjęcie pomocnicze:

Smacznego!

Oryginalny przepis tu.

niedziela, 01 grudnia 2013
Dekoracja prezentów nr 30

Ciekawy pomysł na zapakowane czegoś dla Pani Domu:)

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

Dekoracja prezentów nr 29

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

Dekoracja prezentów nr 28

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

piątek, 29 listopada 2013
Ciasto z malinami i budyniem

Soczyste, czerwone jak usta.

Przykuwają wzrok.

Otulone pierzyną kruszonego ciasta.

 

Składniki:

ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 125 gram miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru+ 3 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

masa budyniowa:

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 60 gram miękkiego masła
  • 250 gram malin
       

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Większą część wkładamy do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 24 cm należy wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki należy rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10-15 minut, wyjmujemy, schładzamy do temperatury pokojowej.

2 szklanki mleka należy zagotować, w 0,5 szklanki rozpuszczamy budynie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie, wlewamy do gotującego się mleka,  budyń gotujemy, schładzamy. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodajemy masło i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wykładamy na podpieczony spód, na górze układamy maliny. Można z oddzielonych białek, ubić pianę i nałożyć na maliny. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta, ścieramy na maliny na tarce o grubych oczkach. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się kruszonki.


 

wtorek, 26 listopada 2013
Sernik z masą krówkową

Nie oszukam Was...

Jest obłędnie pyszny!

Nieziemski!


Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 czubate łyżki masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 g śmietany 36% (gęstej, do deserów)
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100 g orzeszków ziemnych słonych
  • 200 g ciasteczek digestive
  • pół puszki masy kajmakowej (ok. 190 g)

Przygotowanie:

Ciasteczka połamane w mniejsze kawałki wkładamy do malaksera. Dodajemy masło. Rozdrabniamy. "Mokry piasek" przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Ubijamy i wyrównujemy za pomocą łyżki. Odstawiamy na bok. W malakserze mieszamy ser mielony śmietanę i aromat waniliowy. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy oba rodzaje mąki, cukier puder. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a potem obniżamy temperaturę do 100 stopni C (lub 120 stopni) i pieczemy jeszcze przez 2h. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 stopni wyciągamy go z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy sernik jest już chłodny podgrzewamy w garnuszku masę kajmakową i rozsmarowujemy ją po cieście. Sernik dookoła posypujemy słonymi orzeszkami  Odstawiamy na min. 1h do lodówki. 

Orginalny przepis u Madame Edith

 



poniedziałek, 25 listopada 2013
Przecier pomidorowy

Ten zapach jest niesamowity.

Otula moją kuchnię.

Nawet gołąb przysiadł na parapecie.

Składniki:

  • 4 kilogramów pomidorów (1 kg limy i 3 kg malinówki)
  • 1 szklanka oleju

 

Przygotowanie:

Z pomidorów wykrawam zieloną twardą część, tam gdzie znajduje się szczypułka. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy, wraz ze skórką i pestkami. Przelewamy do garnka, dodajemy olej. Gotujemy 5 minut. Przelewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 minut. Za radą cioci tak robię, ponieważ jak mnie uświadomiła pomidory, nie pasteryzowane, lubią kisnąć. Wyjmujemy z garnka i odwracamy na ręczniku. Odwracamy ponownie dopiero, gdy wystygną.

wtorek, 19 listopada 2013
Śledzie w musztardzie z zieloną pietruszką

Nie wstanę!

Nie chcę słyszeć budzika!

No chyba, że na śledzika podniosę jednak powieki....

Składniki:

  • 4 płaty śledzi
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka angielskie

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie, najlepiej przez 2 h, jeśli będą jeszcze zbyt słone należy je wymoczyć jeszcze przez 1 godzinę. Cebulę kroimy w prążki, natkę szatkujemy. Musztardę mieszamy z oliwą. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy ziela i ziarenka oraz szczyptę pieprzu, następnie odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny aż składniki przesiąkną wzajemnie.

czwartek, 14 listopada 2013
Pomysły smakowe na sobotnie spotkanie ze znajomymi

Odkurzając wcześniejsze wpisy, pragnę je przypomnieć w formie menu na sobotnie spotkanie ze znajomymi. Zaczynając od przystawki kończąc na deserze. Dziś trzy propozycje:) Wystarczy, że klikniesz na zdjęcie a zobaczysz cały przepis.

Menu nr 1

Przystawka - Ciasto francuskie z tapendą z oliwek

Danie główne- Karczek królewski

Deser - Czekoladowy koszyczek z musem espersso

Menu nr 2

Przystawka -Koszyczek z bekonu

Danie główne - Naleśniki ze szpinakiem

Deser - Rolada z białym serem

Menu nr 3

Przystawka - Sałatka z pieczonymi pieczarkami

Danie główne -Sate z sosem archaidowym

Deser -Kokosanki

Smacznego!

08:28, 9moniam
Link Komentarze (1) »
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!