wtorek, 22 października 2013
Sałatka z serem pleśniowym i szynką

Póki jesteś ze mną, nie boję się.

Pająk wije za oknem swoją pajęczynę.

Zaplątałeś mnie sobą w nią.

Składniki:

  • dwa rodzaje sałat, ja użyłam lollo rosso i lollo biondi
  • kawałek sera pleśniowego
  • gruszka
  • pestki dyni
  • kilka plasterków szynki konserwowej

na sos:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta soli, pieprzu i estragonu

 

Przygotowanie:

Sałaty płuczemy i osuszamy. Wykładamy na głęboki talerz lub miseczkę. Ser oraz gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy pestkami dyni. Szynkę kroimy w paski. Składniki na sos mieszamy, następnie podajemy go w sosjerce lub dzbanuszku.

 

poniedziałek, 21 października 2013
Szybka przekąska z krewetek

Są małe, takie na jeden kęs.

Ale ten kęs jest wielki smakiem.

Lubię tak!

Składniki:

  • 2-3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • op. krewetek, zazwyczaj pakowane są w torebkach 500g
  • przyprawy: sól i pieprz
  • sałata zielona
  • kilka plasterków pomidorów

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek, wrzucamy krewetki na patelnie i dusimy aż będą miękkie. Na talerzu układamy kawałki sałaty i plasterki pomidorów. Na wierzch układamy ciepłe krewetki i polewamy powstałym z masła sosem.

czwartek, 17 października 2013
Sałatka z selerem naciowym i fasolką czerwoną

Przyszła. Ochota.

Nie wyprosiłam, nie wypada.

Zaprosiłam do stołu.

Składniki:

  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łodygi selera naciowego
  • żółta papryka
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w talarki, paprykę w kostkę, seler w kawałki. Fasolkę odsączamy. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Doprawiamy.

poniedziałek, 14 października 2013
Jesienna dekoracja stołu

Kilka ostatnich dni było cudnych, otaczające nas kolory i ciepło otulające twarz. Uwielbiam taką jesień:)

 

 

 

GastroMonia - Własne

piątek, 11 października 2013
Czechowice Dziedzice - Pałac Kotulińskich - Smacznego na weekend

 

Właśnie wróciłam z fantastycznego weekendu i od razu swoją radością pragnę podzielić się z Wami:)

Razem z mężem wybraliśmy się do Pałacu Kotulińskich w Czechowicach – Dziedzicach.

Jestem wprost oczarowana wnętrzem pałacu, pokojami oraz stroną kulinarną. Obsługa bardzo miła i pomocna.

Od zawsze czułam, że powinnam urodzić się dawno temu i być szlachcianką:)

Po przyjeździe wybraliśmy się na kolację, ciekawa byłam czym kucharz uraczy moje podniebienie.

Restauracja sama w sobie bardzo przytulna i w dobrym guście urządzona.

Zamówiłam sobie polędwiczkę faszerowaną marchewką owiniętą w cukinię, z sosem porowo – boczkowym i kasztanami. Smak był cudowny, szczególnie sos.

Mąż zamówił trzy rodzaje grillowanych mięs z warzywami. Zainteresowałam się jego potrawą i uraczyłam się jej smakiem:) Wszystko było pyszne i doskonale doprawione.

Niestety z tej kolacji nie posiadam zdjęć, trochę było mi niezręcznie wyjąć aparat i pstrykać fotki przy innych gościach. Odważyłam się dopiero dnia następnego, gdy byliśmy sami w restauracji.

Wszystko prezentuję poniżej.

 


 

 


 

Pałac posiada też ogród, niewielki ale i tak wart zobaczenia.

 

 

Polecam, dla wszystkich miłośników takiego klimatu, zobaczenie tego miejsca.

Ceny nie są niskie to fakt i pewnie nie będę mogła sobie pozwolić na taki wypad na kolejny weekend (bardzo żałuję), ale będąc tam poczułam się jakbym przeniosła się w czasie. Było warto:)!

Nie mogłam się oprzeć i zamieszczam kilka fotek z pokoju:)

 

 

I na koniec zapraszam na śniadanie... ;)


środa, 02 października 2013
Bułeczki z dynią

Zapach mnie zniewolił.

Smak powalił na kolana.

Jestem ich niewolnicą. 

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (w oryginale 2 szkl. mąki pszennej i 2 szkl. mąki pszennej razowej)
  • 4 łyżki nasion dyni
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki chudego mleka
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki drożdży
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Do miski wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy miód i drożsże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę i drożdże. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki. Na koniec wsypujemy pestki dyni. Miskę z ciastę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut. Nastepnie, gdy ciasto podwoi swoją obiętość, formujemy bułeczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej w pewnej odległości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek smarujemy mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut.

 

wtorek, 01 października 2013
Testowanie naczynia żaroodpornego Termisil + przepis na Szynkę z pieczonymi pomidorami

Tym razem firma Termisil jest gościem w moim domu a dokładnie rzecz ujmując jej produkt. Naczynia żaroodporne nie są mi obce, samo bowiem używam ich od lat. 

 

Firma tak reklamuje swój produkt:

System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil, której produkty znane są z szeregu pożądanych właściwości: nie matowieją w zmywarce, są odporne na zarysowania i nagłe zmiany temperatur. Szkło Termisil z którego są wykonane, jest niezwykle wytrzymałe na zakres temperatur od -50st.C do +500st.C. Co ważne, naczynia są także komfortowe w użyciu – to wielka zaleta, można bowiem bez obaw o zdrowie i wartości odżywcze potraw, przechowywać je w lodówce czy też podgrzewać w mikrofalówce. Zwracamy szczególną uwagą na bezpieczeństwo, dlatego nasze produkty nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie absorbują zapachów i są w 100% bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów. 

 

W pokrywie zastosowaliśmy specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskujemy efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowane jest z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. 

 

 

 

Po pierwszym teście mogę napisać, iż potrawa naprawdę jest soczysta i nie przywiera mocno do dna. Po przygotowaniu brudne naczynie znalazło się w zmywarce. Nie widać śladów użytkowania. Bardzo przydatne naczynie, szczególnie, że jest z pokrywą. 

 

Naczynie jest o pojemności 2,4 l. Myślę, więc że idealnie się nadaje do zapiekanek, mniejszych porcji mięs i do duszenia warzyw.

Oto mój przepis.

Szynka z pieczonymi pomidorami: 

 

Składniki:

  • kilka kawałków szynki
  • 2 duże czerwone pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • dodałam od siebie do orginalnego przepisu ostra papryczę i trochę jarzynki

Marynata:

  • 1/2 pokrojonej cebuli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • gałązka tymianku 

 

Przygotowanie: 

Mięso pokroić na mniejsze kwałki, opruszyć solą i pieprzem, składniki marynaty wymieszać razem, dodać do mięsa. Odstawić min na 30 minut a najlepiej na całą noc. Nastepnie przekładamy do naczynia, dodajemy jarzyni szczyptę i papryki ostrej. Układamy na przemian z pomidorami. Zapiekamy przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 30 września 2013
Kiszona kapusta

Jest u nas co roku.

Ubita, ugnieciona - pewnie niezadowolona, że taka stłamszona.

Ale potem pęka z dumy na talerzu. 

 

Składniki:

  • poszatkowana biała kapusta - u mnie 10 kg
  • opakowanie ziela angielskiego
  • opakowanie liści laurowych 
  • sól

Przygotowanie:

Do naczynia lub garnka wkładam na dnie kapustę posypuję solą i ugniatam, między kolejnymi warstawami tak przygotowanej kapusty, dodaje kilka ziarenek angielskich i liści laurowych.  Warstawa po warstwie, ostatnia warstwa to sama kapusta z solą. Kiszoną kapustę trzymam w ciepłym miejscu przez 3 dni, nastepnie wkładam ją do słoików i pasteryzuję 5-7 minut. Gotowe!

 

sobota, 28 września 2013
Zupa cebulowa - super prosta

Na katar.

Na zimne popołudnie.

Na co tylko chcesz. 

 

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka jarzynki
  • pieprz
  • grzanki
  • woda

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, dusimy na maśle, następnie przelewamy ją do garnka 1,5 litrowego z wodą. Gotujemy. Ja po doprawieniu, miksuję zupę. Na koniec posypję grzankami. Można też dodąc trochę żółtego sera, już gdy zupa jest na talerzu.

 

| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!