środa, 10 kwietnia 2013
"Diety Agaty" Agata Jędraszczak

Książka "Diety Agaty" Agaty Jędraszczak jest pierwszą moją książką, którą dostałam do recenzji dzięki Wydawnictwu Publicat.pl.
Przyznam szczerze, że kiedy zobaczyłam, że w tytule są diety, pierwszą myślą było "oh nie, pewnie jakieś nudy", ale gdy tylko otworzyłam książkę, zobaczyłam jak w wielkim byłam błędzie. Książka po prostu jest fantastyczna. Bez koloryzowania.
Każdy przepis to krótkie wprowadzenie autorki do podanego przepisu. Zdjęcia są kolorowe i bardzo apetyczna. Już przy oglądaniu przepisów, znalazłam kilka, które wiedziałam, że jeszcze tego samego dnia muszę wypróbować.
Nie wiem jak robi to Agata, ale idealnie wpasowała się w mój smak. Barszcz ukraiński ani trochę nie doprawiałam ponad to co było w przepisie. A wierzcie mi, że robie to bardzo często bo albo czegoś dla mnie jest za mało albo za dużo.
Przepisy są bardzo proste do wykonania, a składniki wcale nie wyszukane, co jeszcze bardziej sprawiło, że książka przypadła mi do gustu. Nie lubię szukać w kilku sklepach jednego składnika, by dodać do jedenj potrawy a potem zastanawiać się co z nim zrobić.

Książka podzielona jest na kilka kategorii, oto one:

1) śniadania - ja bez zjedzenia porządnego porannego posiłku nie wychodzę z domu, a Wy? Może owsianki nie są w moim ulubionym menu ale reszta...:)

2) przekąski i przystawki - na ciepło i na zimno, kilka nowych już upatrzyłam sobie na kolejne przyjęcie.


3) są i sałatki, kolorowe, lekkie, smaczne

4) zupy i dania główne - do wyboru, do koloru i do smaku

 

 

5) desery - "zamknięcie" każdego dnia i przyjęcia

 

Książka zawiera ogromną ilość przepisów, zapewniam, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja osobiście znalazłam naprawdę sporo, tych, których
do tej pory w innych książkach nie znajdowałam. Bardzo mnie to cieszy.

Mnie osobiście "Diety Agaty" bardzo przypadły do gustu. I jak to się mówi, nie będę już oceniać książki po tytule ;) (mała zmiana przysłowia)

Bo oprócz ciekawej oprawy, są znakomite przepisy. Do tego smaczne i zdrowe.

Przepisy Agaty na blogu:

1. Barszcz ukraiński

2. Sadzone jajko z pomidorem i szpinakiem

3. Dip z ciecierzycy - wkrótce na blogu

4. Minestrone - zupa warzywna


 


Barszcz ukraiński

Kolejna odsłona zupy, tym razem barszcz ukraiński. Kolor cudowny, a zapach jeszcze lepszy:) Przepis pochodzi z książki "Diety Agaty". Muszę nieśmiało wtrącić, że zupę te polubiłam całkiem niedawno. I teraz już gości u mnie od czasu do czasu.

Składniki:

  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por (ja dałam ½)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna angielskie
  • 1 l wody
  • 2 ziemniaki
  • ½ puszki czerwonej fasoli (dałam całą)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2  łyżki koperku

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka (ja użyłam szybkowara) wraz z przyprawami i gotujemy do miękkości. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku.

 Smacznego!




poniedziałek, 08 kwietnia 2013
Zupa ogórkowa

Kto nie lubi zupy ogórkowej, ten wiele traci. Dlaczego? a dlatego, że po prostu jest pyszna:)

Zielono, zapraszam! kolor wiosny się rozgości!

Składniki:
2 litry bulionu warzywnego,
marchewka, pietruszka i seler  pokrojone w kostkę,
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
4-5 łyżek śmietany, można więcej
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
koperek
Przygotowanie:

Gotujemy bulion z włoszczyzną dodając do niego  ziela angielskiego oraz liście laurowe. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier ogórkowy. Na koniec dodajemy do zupy kwaśną śmietanę (najlepiej 18 %) . Na koniec dodajemy koperek.



 



Olej rzepakowy - test

Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych.

Jest bardzo dobrym olejem do smażenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.
Olej ułatwia przyswajanie witamin . Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm.

Tak po krótkim wstępie prezentuję swoje poczynania z użyciem oleju rzepakowego w różnych potrawach:

1. przy pieczeniu babki - przepis wkrótce na blogu

2. przy duszeniu pieczarek z cebulą

3. przy przygotowaniu omleta z ziemniakami i szpinakiem - przepis na blogu

4. jako zalewa dla śledzi - przepis na blogu




5. przy sosie do sałatki

Oprócz oleju miałam możliwość przetestowania pojemnika do sosów do sałatek.

Bardzo poręczny gadżet. Nic się nie wylewa, wszystko dokładnie się miesza. Nie potrzebuję już użycia łyżki by cokolwiek wymieszać. Dlatego tym bardziej chętnie robię sałatki:)

Pamiętajcie!

Olej rzepakowy doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie nasilając wydalanie złego cholesterolu (LDL). Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów. 

 


13:14, 9moniam
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 kwietnia 2013
Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Jeśli lubisz ciecierzycę, to danie na pewno Ci zasmakuje. Podałam je z chlebkiem pita. Mniam!

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1- 1 ½ szklanki wody
  • Przyprawy: oregano, pieprz kolorowy w ziarnach, sól,  świeża bazylia wg uznania, do smaku

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę oraz cebulę. Czosnek obieramy i dodajemy. Wszystko dusimy do miękkości warzyw. Przyprawiamy.

 




sobota, 30 marca 2013
Galaretka z kurczaka w skorupkach jajek

Pierwszy raz robiłam takie cuda. Trochę pracochłonne to danie, z uwagi na to, że te maleństwa trzeba nadziać ale efekt wspaniały:)

Składniki:

  • kilka skorupek jajek, wyparzonych w gorącej wodzie
  • 2 żelatyny
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka jarzynki można więcej według uznania
  • pieprz
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oraz marchew drobno kroimy. Pierś gotujemy w 2-2,5 litra wody, zbieramy powstałe burzyny. Gdy woda jest już czysta, dodajemy warzywa, te z puszki też. Wsypujemy przyprawy (jarzynkę, ziela i liście) i gotujemy do miękkości warzyw i piersi. Gdy wszystko jest gotowe, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy pieprzem i ewentualnie maggi, rozpuszczamy żelatynę w szklance wywaru i wlewamy do garnka. Tak przygotowaną galaretę wlewamy małą łyżeczką do skorypek jajek. Skorupki należy włożyć do jajcarek by się nie przewróciły.

Skrupki jajek przygotowujemy następująco: Końcówkę jajka odcinamy nożem, a wnętrze wylewamy i zużywamy np. do ciasta czy pasztetu. 

 

 

Zdjęcie pomocnicze:


 

 Smacznego!!

  

Żurek

Żurek to moja ulubiona zupa. Tym bardziej się cieszę, że w Wielkanoc mogę się nią cieszyć do woli:)

Składniki:

2 łyżki smalcu ze swarkami
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
przyprawy: jarzynka, pieprz, 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe, 2 łyżki majeranku  
4 ziemniaki
3 pętka białej kiełbasy (parzonej)
zakwas (ilość wg uznania)
1-1,5 łyżki tartego chrzanu
gęsta, kwaśna śmietana (ilość wg uznania)



Przygotowanie:


Ugotuj wywar z warzyw i białej kiełbasy. Na tę ilość wlałam około 2,5 litra wody (dałam 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe i 2 łyżeczki jarzynki z lekkim czubkiem). Kiedy już wywar będzie gotowy, wyławiamy warzywa. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do ich miękkości. Do tak przygotowanej „bazy” wlewaj stopniowo zakwas – musisz od czasu do czasu próbować, czy żurek już osiągnął Twój ulubiony smak.  Gotujemy całość przez około 5 minut.
 Doprawiamy żurek majerankiem, chrzanem i śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo. 

 

Pieczeń pieczona z czosnkiem

Boczek musi być, musi być i pieczeń. Oto mój "wypiek".

 

 Składniki:

  • 1 i 1/2 kg pręgi lub ligawy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: jarzynka, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego

Przygotowanie:

Mięso nacieramy przyprawami i wycisniętym czosnkiem, polewamy olejem. Najlepiej jest je zostawić na kilka godzin, niestety gdy nie mamy czasu, zaraz po przygotowaniu, zostawiamy mięso na jakieś 20 minut w lodówce a następnie pieczemy przez 2 - 2,5 h w piekarniku w 170 - 180 stopniach, grzałka góra - dół. 

Marchewki z ciasta francuskiego nadziewane pastą jajeczną

 

Bardzo lubię pastę jajeczną i nie tylko w Święta. Gdy jeszcze jest ona w połączeniu z ciastem francuskim, to oprzeć się już nie mogę.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 - 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • kilka listków sałaty zielonej

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na paseczki 2-2,5 cm, owijamy je na stożkach do pieczenia rurek. Tak zawinięte pieczemy w piekarniku ok 17 minut w temp. 170 stopni. Zaraz po wyjęciu, uważając by się nie poparzyć, należy wyjąć stożki z ciasta.

Jajka i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy majonez i curry. Mieszamy. Tak przygotowaną pastą nadziewamy wystudzone nasze stożki. Dekorujemy sałatą.

 

 

 

Zdjęcia dodatkowe: 

 

 

 

| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!