niedziela, 06 kwietnia 2014
Nie ma jak u mamy - Kuchnia polska - Ewa Aszkiewicz

Bardzo ciekawa byłam tej książki, kuchnia mamy kojarzy mi się przede wszystkim z ciepłem domowego ogniska, dobrą kuchnią

i mamą, która zawsze podsuwa mi najlepsze kąski.

I taka jest ta książka - smaczna, domowa oraz w wypróbowanymi przepisami, o czym swiadczą zaczerpniete przepisy od starszego pokolenia.

 

Książka podzielona jest na kilka kategorii, tak jak lubię, tematycznie i w jasny sposób.

Jak widać sposób przygotowania oraz inne przydatne informacje są wyszczególnione w bardzo precyzyjny sposób. Przy każdym przepisie znajdziemy informacje na ile osób podane są składniki do przygotowania dania, co nie ukrywam jest bardzo istotne, gdy zapraszamy okreslona ilość osób do naszego domu, czas przygotowania, wiadomo im danie bardziej pracochłonne tym mamy możliwość ustalenia sobie planu dnia, stopień trudności - nie każdy odrazu jest wybitnym kucharzem, zaczynamy od dań prostych po te trudniejsze, wspaniały pomysł dla poczatkujacych kucharzy. Myslę, że kaloryczność też jest istotną informacją z uwagi na osoby, które są np. na diecie. I koszt oczywiście, w dzisiejszych czasach, informacja na wagę złota;)

Jak już wcześniej wspomniałam przepisy są zaczerpnięte z pokolenia na pokolenie, tym bardziej warte wypróbowania:)

Muszę również wspomnieć o oprawie książki. Bardzo podoba mi się czcionka, jako nagłówek nazwy dania oraz podział strony na składniki i przygotowanie, bardzo czytelny jasny przekaz. Warto też wspomniec o sposobie przygotowania książki, w książce bowiem znajdziemy przeróżne, fantastyczne zdjęcia z życia autorki oraz piękne i duże zdjęcia samych potraw. Książka jest bardzo kolorowa, radosna jeśli mogę użyć takiego określenia i czuje się włozone w nią serce. Mogę śmiało napisać, że jest to perełka w moim księgozbiorze. I bardzo lubię zaglądać to tej książki.

 

Przepisy z tej książki na blogu:

1. Zupa z młodej kapusty 

2.  Pierogi ruskie (w cieście bez jajka)

3. Kotlety mielone z ketchupem

4. Burgery (sznycelki) rybne 

 

sobota, 05 kwietnia 2014
Zupa z młodej kapusty

Pożywna

Na dziś

Na chłodniejszy dzień 

 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • połowa kapusty białej, drobno posiekanej
  • gałązki koperku zielonego
  • 1 starta marchewka 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 cebuli
  • 1 starta pietruszka
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu, w moim przypadku był ze skwarkami

Przygotowanie:

Warzywa wrzucamy do wody, dodajemy kostkę rosołową, czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy smalec. Wszystko gotujemy aż do miękkości warzyw, na sam koniec dodajemy posiekany koperek. Przyprawiamy

poniedziałek, 31 marca 2014
Wielkanocne dekoracje

Z sieci....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

 

Śledzie pod pierzynką

Pod pierzynkę się schowały

Zuchwałe jedne

Dokopałam się do nich mimo to:) 

Składniki:

  • dwie paczki śledzi a'la matias (wymoczone)
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżku musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małego kubeczka jogurtu
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz
  • 4-5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, następnie cebulę kroimy w kostkę.  Musztardę mieszamy z oliwą i dodajemy do cebuli. Mieszamy. Na spód miski układamu śledzie, następnie cebulę. Jajka ścieramy na tarce o małych oczkach, układamy na cebulę. Na sam koniec przygotowujemy "pierzynkę". Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem oraz pokrojonym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze śledzie. Pozostawiamy w lodówce na minimum 2 h.

 

 

piątek, 28 marca 2014
Dwuwarstwowy deser czekoladowy

Na zdrowie!

Bo tylko ono jest najważniejsze

I smak...

Składniki: 

  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • 500 g budyniu czekoladowego (temperatura pokojowa)
  • 90 g biszkoptów podłużnych - ja dałam okrągłe 
  • 3 łyżki likieru czekoladowego
  • 225 g ciastek brownie (w tym przypadku były ciasta owsiane) 

 

Przygotowanie:

Dodam na samym początku, że gdy ułożymy ciasno biszkopty deser ten może służyć jako tort bo taki był zamysł w książce, ja jednk dałam mniej na spód biszkoptów i powstał deser .

Masło, cukier waniliowy oraz kakao ubijamy w misce na jasną masę, stopniowo dodajemy busyń. Okrągłą blachę o średnicy 20 cm (w moim przypadku kwadratowa, lepiej wydziela se porcje do pucharków) umieszczamy na paterze, spód wykładamy biszkoptami nasączonymi likierem. Połowę kremy wykładamy na biszkopty i równo rozsmarowujemy. Cista wkładamy do worka śniadaniowego lub folii i kruszymy, uderzając, wałkiem. Okruchy rozsypujemy na krem, resztę  zostawiamy na sam wierzch. Na warstwe pokruszonych ciastek nakładamy kolejną porcję kremu, posypujemy coastkami a następnie kakao. Wkładamy do lodówki na 1-2 h przed podaniem.

 

 

 

 

piątek, 14 marca 2014
Pierogi ruskie

Dwie okrasy,

Do wyboru,

Smacznego!

Składniki:

Ciasto:

• 450 g mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 50 g masła lub oleju

Farsz:

• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 500 g ziemniaków

• 2 łyżki masła lub słoniny

• 1 mała cebula
• sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki należy obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie należy ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste. Ser należy bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodajemy do sera i ziemniaków. Całość należy wymieszać, doprawić solą i pieprzem.


Ciasto:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody należy włożyć masło (lub wlać olej) i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatamy przez około 1 - 2 minuty, następnie dzielimy na 3 - 4 części i kolejno rolujemy, ja zazwyczaj kroję na kawałki takie jak na kopytka i następnie każdy kawałek należy rozwałkować. Na każdy taki placek nakładam nadzienie i sklejam. Gotowe pierogi należy przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach

 



piątek, 07 marca 2014
Jajkowe ozdabianie

Wiem, wiem, że to jeszcze daleko ale znalazłam takie piękne dekoracje, że nie mogłam się oprzeć by ich nie zamieścić. Wszystkie wyszukane w sieci.

GastroMonia - Zapożyczone

czwartek, 27 lutego 2014
Dekoracje Wielkanocne

Zdjęcia wyszukane w sieci, niby do Wielkanocy jest jeszcze dużo czasu ale znaleźć pomysł na stół Wielkanocny można już teraz:) Zapraszam!

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3

Zdjęcie nr 4

GastroMonia - Zapożyczone

środa, 19 lutego 2014
Kotlety mielone z piersi kurczaka

Delikatne!

Soczyste!

Pyszne!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

 Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kajzerkę moczymy w mleku. Kiedy zmięknie, należy odcisnąć. Mięso i kajzerkę mielimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażmy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.


| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!