piątek, 14 marca 2014
Pierogi ruskie

Dwie okrasy,

Do wyboru,

Smacznego!

Składniki:

Ciasto:

• 450 g mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 50 g masła lub oleju

Farsz:

• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 500 g ziemniaków

• 2 łyżki masła lub słoniny

• 1 mała cebula
• sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki należy obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie należy ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste. Ser należy bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodajemy do sera i ziemniaków. Całość należy wymieszać, doprawić solą i pieprzem.


Ciasto:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody należy włożyć masło (lub wlać olej) i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatamy przez około 1 - 2 minuty, następnie dzielimy na 3 - 4 części i kolejno rolujemy, ja zazwyczaj kroję na kawałki takie jak na kopytka i następnie każdy kawałek należy rozwałkować. Na każdy taki placek nakładam nadzienie i sklejam. Gotowe pierogi należy przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach

 



piątek, 07 marca 2014
Jajkowe ozdabianie

Wiem, wiem, że to jeszcze daleko ale znalazłam takie piękne dekoracje, że nie mogłam się oprzeć by ich nie zamieścić. Wszystkie wyszukane w sieci.

GastroMonia - Zapożyczone

czwartek, 27 lutego 2014
Dekoracje Wielkanocne

Zdjęcia wyszukane w sieci, niby do Wielkanocy jest jeszcze dużo czasu ale znaleźć pomysł na stół Wielkanocny można już teraz:) Zapraszam!

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3

Zdjęcie nr 4

GastroMonia - Zapożyczone

środa, 19 lutego 2014
Kotlety mielone z piersi kurczaka

Delikatne!

Soczyste!

Pyszne!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

 Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kajzerkę moczymy w mleku. Kiedy zmięknie, należy odcisnąć. Mięso i kajzerkę mielimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażmy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.


poniedziałek, 10 lutego 2014
Różowy deserek

Zasmakuj we mnie.

Dojrzyj smak.

Mniam!

Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu czereśniowego
  • 1 większa pomarańcza
  • puszka ananasa
  • kilka truskawek
  • kuleczki czekoladowe

Przygotowanie:

Owoce kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z jogurtem czereśniowym i przekładamy do pucharków. Posypujemy kuleczkami czekoladowymi.

piątek, 07 lutego 2014
Paszteciki z kurczakiem i oliwkami

Tym razem troszkę inna mieszanka.

Smakowa a jakże.

Skusicie się?

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1 mniejszy słoiczek czarnych oliwek
  • 1 duża ugotowana (podwójna) pierś z kurczaka
  • kilka suszonych owoców goi (ja dałam garść)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, oliwki, obrany czosnek oraz owoce goi wrzucamy do malaksera, dodajemy 2 łyżki wody. Miksujemy wszystko. Rozkładamy ciasto francuskie, na nie nakładamy w jednym pasku naszą masę, zawijamy w rulonik. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Kiedy wystygnie, kroimy na większe kawałki.

wtorek, 04 lutego 2014
Dekoracja stołu z nutką lawendy

Spotkanie ze znajomymi? Czemu nie:)

 

GastroMonia - Własne

wtorek, 28 stycznia 2014
Śledzie z fasolką i papryką

Nudno...?

ponuro...?

może śledzia....?

Składniki:

  • śledzie a'la matias (opakowanie 4-5 sztuk)
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 4-5 papryk konserwowych
  • olej (by zalać śledzie)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • maggi do smaku
  • pieprz
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez 1-2 h w wodzie, by pozbyć się ich zbyt słonego smaku. Odsączamy je, a następnie kroimy w kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi wraz z odsączoną fasolką. Mieszamy. Zalewamy, dodajemy przyprawy. Pozostawiamy przynajmniej na 4 h.

środa, 22 stycznia 2014
Ciekawa propozycja pieca w kuchni

Wyszperane, wyszukane w internecie. Można zaczerpnąć inspiracji:)

 

 

 

Źródło: internet

| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!