piątek, 13 grudnia 2013
Dekoracja wędlin na talerzu

U mnie na urodzinach syneczka:) u Was na każdą okazję jaką sobie wymyślicie:)

 

 

GastroMonia - Koncepcja własna

środa, 11 grudnia 2013
Dekoracja stołu z dodatkiem zieleni

Potrzebne kwiaty, kamienie, świeczki i serwetki - resztę pozostawiam Waszej pomysłowości:)

 

 

 

 

 

GastroMonia - Koncepcja własna

wtorek, 10 grudnia 2013
Duszona marchewka

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, maggi
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dolewamy wody tylko by naszą marchew przykryć do gotowania. Dodajemy ziela i liście, czosnek obieramy. Gotujemy marchew do miękkości, następnie odcedzamy wodę. Zostawiamy troszkę tylko na dnie. Doprawiamy, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze dwie minuty, pilnując by nic nam nie przywarło do dna.

Dekoracja prezentów nr 31

Tym razem wykorzystałam kolorowy oraz różowy papier do pakowania, kawałek kratki usztywnianej oraz kokardkę - rzeczy dodawane do dekoracji kwiatów, taśmę klejącą oraz wstążkę do owinięcia.

 

poniedziałek, 09 grudnia 2013
CasaMia Cristina Bottari - recenzja książki

Zapraszam do recenzji:)

To kolejna książka prezentująca kuchnie włoską w mojej kulinarnej kolekcji. CasaMia to ciekawa książka, choćby pod względem opowieści autorki oraz gamy zdjęć z jej podróży. Książka podzielona została na kilka kategorii. Myślę, że są one czytelne i dobrze skomponowane.

Jak już wspomniałam autorka książki oprócz swoich przepisów zamieszcza fotorelację ze swojego życia, możemy przez to bliżej poznać jej rodzinę jak i ją samą. Myślę, że to w jakiś sposób przybliża nas do autorki. Oprócz "suchych" przepisów, możemy również zobaczyć z pod czyjej ręki one wychodzą:)

Książka zawiera wiele przepisów z makaronami w tle. Można jednak od razu zauważyć co lubi autorka i jakimi przepisami nas kusi. W książce odnajdujemy wiele potraw z bakłażanem, który mniemam jest jednym z ulubionych warzyw Cristiny.

Nie zabrakło również przepisu na klasyczną pizzę oraz focaccię. Są desery, ciasta i słodkości:)

 

Oprócz przepisów na końcu książki autorka przekazuje nam kilka rad jak udekorować stół. Przydatne? Oczywiście!

Włoskie przyjęcie czas zacząć:)

Czy polecam tę książkę? Myślę, że tak z uwagi na to, że znalazłam w niej kilka przepisów, których do tej pory nie znałam. Jak widać włoska kuchnia to kulinarny temat rzeka...;)

Przepisy z książki:

babka z fetą i szpinakiem (w oryginale keks)

czwartek, 05 grudnia 2013
Gołabki wegetariańskie z kaszą gryczaną i ziemniakami

Czasem musisz spróbować.

By uwierzyć.

Że jest wyśmienite.

Składniki:

  • główka kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 3 duże cebule
  • bulion warzywny (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy. Liście kapusty wrzucamy do gotującej wody na 2-3 minuty. Po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie wraz ze startymi ziemniakami. Następnie wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na zimne liście kapusty i zawijamy. Dusimy, zalewając bulionem. Do momentu aż kapusta będzie miękka. Podałam z sosem pieczarkowym, można ze skwarkami, lub w wersji postnej, polane masłem.

poniedziałek, 02 grudnia 2013
Rożki nadziewane mięsem mielonym

Zjedz mnie!

Tak kusiły.

Nie umiałam odmówić...

Składniki

rożki waflowe

50 dkg mielonego mięsa (wybór Wasz)

1 marchewka

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, vegeta, dowolne przyprawy

do panierowania:

2 jajka, 1 łyżka mąki

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę , należy zeszklić na maśle, dodajemy do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażymy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę z marchewką, bułkę tartą, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Masą mięsną nadziewamy rożki waflowe. Panierujemy najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w  bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Rożki się smażą bardzo szybko dlatego uważajcie by ich nie przypalić. Ja najpierw smażyłam z każdej strony a następnie okrągły wierzchołek rożka. Podałam z czerwonym barszczykiem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je podawać do sałatek, do ziemniaków jak i podawać z sosami.

zdjęcie pomocnicze:

Smacznego!

Oryginalny przepis tu.

niedziela, 01 grudnia 2013
Dekoracja prezentów nr 30

Ciekawy pomysł na zapakowane czegoś dla Pani Domu:)

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

Dekoracja prezentów nr 29

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!