wtorek, 05 listopada 2013
Dekoracje stołu w kolorach zimy

Dziś za jesienią w mojej dekoracji podąża zima. Na chłodno i elegancko za nią kroczy.

 

 

 

GastroMonia - Własne

środa, 30 października 2013
Dekoracja na Halloween z piórkami i pajęczyną

Bawmy się bo to już wkrótce:)

 

 

 

 

GastroMonia - Własne

Pajączki na jajkach - dekoracja na Halloween

Co nam potrzeba? jajka, majonez, oliwki czarne i jest upiornie.

wtorek, 29 października 2013
Muffinki z jagodami

Jagodowy las.

Ptak w oddali swą pieśń nuci.

Rozkoszuję się zapachem jesiennego liścia.

 

Składniki:

  • 200 g jagód
  • 2-3 pomarańcze
  • 250 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • jajko
  • 6 łyżek oleju
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Pomarańcze sparzyć, ścieramy pół łyżeczki skórki z pomarańczy i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko mieszamy z olejem i skórką pomarańczową. Dodajemy też sok pomarańczowy. Łączymy obie masy, muszą być dobrze połączone, na końcu dodajemy jagody. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy przez 30 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i można posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 28 października 2013
Dyniowy gulasz

Lubię Cię.

Panie Pomarańczowy.

Dodajesz smaku mojemu życiu...

Składniki:

  • 1 dynia, 1 ½ -2 kg
  • 2 papryki czerwone
  • 500-600 g mięsa, ja miałam mięso wołowe
  • 2 cebule
  • 1-2 puszki pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • woda
  • przyprawy: 1-2 łyżki jarzynki, 4 liście laurowe, 6 ziela angielskiego, pieprz, można dodać zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Dynie wydrążamy lub obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w prążki. Do garnka wlewamy olej, dodajemy mięso i czosnek. Chwile podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, dynię, paprykę. Wszystko mieszamy razem. Po 5 minutowym duszeniu wlewamy pomidory z puszki, dolewamy wody tak aby przykryło nasze produkty. Wrzucamy przyprawy oprócz pieprzu, dodamy go na końcu do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Smacznego!



piątek, 25 października 2013
Dekoracja na Halloween

Kilka propozycji zaczerpniętych ze stron: flexiwi.com, examiner.com, newcenterpiecesideas.com. Zobaczcie, może Wam się przyda. Ja już w sobotę z uwagi na małą imprezkę, będę dekorować w takiej tonacji stół:)

 

 

 


GastroMonia - Zapożyczone

środa, 23 października 2013
Sos boczkowo - porowy

Odtworzony z pamięci smaku.

Czy idealnie?

Nawet jeśli inny, to wciąż mój.

Składniki:

  • 200 g surowego boczku
  • 1 por, biała część
  • Mały kubeczek śmietany
  • 1 – 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, estragon

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki na patelni. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy mleko, masa powinna gęstnieć, dodajemy śmietanę i mieszamy by sos nie przywarł do garnka. Dodajemy pokrojonego drobno pora i mieszając, gotujemy jakieś 3 minuty. Następnie dodajemy skwarki z boczku do sosu oraz dwie łyżki wytopionego oleju. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Idealny sos zarówno do mięs jak i makaronów.

 




wtorek, 22 października 2013
Dekoracja czarno - niebieska

Tak naprawdę to niewiele potrzeba do tej dekoracji, bo kilka koralików, bransoletki na rękę i dekoracyjna świeczka.

 

 

GastroMonia - Koncepcja własna

Sałatka z serem pleśniowym i szynką

Póki jesteś ze mną, nie boję się.

Pająk wije za oknem swoją pajęczynę.

Zaplątałeś mnie sobą w nią.

Składniki:

  • dwa rodzaje sałat, ja użyłam lollo rosso i lollo biondi
  • kawałek sera pleśniowego
  • gruszka
  • pestki dyni
  • kilka plasterków szynki konserwowej

na sos:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta soli, pieprzu i estragonu

 

Przygotowanie:

Sałaty płuczemy i osuszamy. Wykładamy na głęboki talerz lub miseczkę. Ser oraz gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy pestkami dyni. Szynkę kroimy w paski. Składniki na sos mieszamy, następnie podajemy go w sosjerce lub dzbanuszku.

 

| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!