poniedziałek, 30 września 2013
Kiszona kapusta

Jest u nas co roku.

Ubita, ugnieciona - pewnie niezadowolona, że taka stłamszona.

Ale potem pęka z dumy na talerzu. 

 

Składniki:

  • poszatkowana biała kapusta - u mnie 10 kg
  • opakowanie ziela angielskiego
  • opakowanie liści laurowych 
  • sól

Przygotowanie:

Do naczynia lub garnka wkładam na dnie kapustę posypuję solą i ugniatam, między kolejnymi warstawami tak przygotowanej kapusty, dodaje kilka ziarenek angielskich i liści laurowych.  Warstawa po warstwie, ostatnia warstwa to sama kapusta z solą. Kiszoną kapustę trzymam w ciepłym miejscu przez 3 dni, nastepnie wkładam ją do słoików i pasteryzuję 5-7 minut. Gotowe!

 

sobota, 28 września 2013
Zupa cebulowa - super prosta

Na katar.

Na zimne popołudnie.

Na co tylko chcesz. 

 

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka jarzynki
  • pieprz
  • grzanki
  • woda

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, dusimy na maśle, następnie przelewamy ją do garnka 1,5 litrowego z wodą. Gotujemy. Ja po doprawieniu, miksuję zupę. Na koniec posypję grzankami. Można też dodąc trochę żółtego sera, już gdy zupa jest na talerzu.

 

piątek, 27 września 2013
Pstrąg pieczony z natką pietruszki i kminkiem

Pstrągi.

Ulubione rybki moje.

W stawie bym je chciała mieć, a staw za domem. 

Składniki:

  • kilka pstrągów, wypatroszonych
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • masło

Przygotowanie:

Do wnętrza każdej ryby dajemy, odrobinę masła, kilka listków natki, kminek, sól oraz pieprz. Tak przygotowane ryby wkładamy do piekarnika na 35-40 minut i pieczemy w temperturze 170 stopni.

wtorek, 24 września 2013
Sałatka z fetą i kurczakiem z dodatkiem pestek dyni

Lubię sałatki.

Ich kolory, ich smak.

Zazwyczaj znikają tak szybko. 

 

Składniki:

  • 1 paczka rukoli
  • 2 upieczone piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie fety
  • 1/3 opakowania pestek z dyni
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • kilka korniszonków

Przygotowanie:

Do miski wykładamy rukolę, dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz fetę. Posypujemy pestkami. Dodajemy pokrojone korniszonki, majonez i pieprz. Wszystko razem mieszamy.

 

Kapusta kwaszona z burakami

Do mięs znakomita.

A i rybka z nią na talerzu się zaprzyjaźni. 

Kolor jesieni. 

 

Składniki:

  • 2, 5 kg poszatkowanej kapusty białej
  • 1 kg buraków
  • 50 dag marchwi
  • koper
  • 8 dag

Przygotowanie:

Buraki i marchew obrać, pokroić w paseczki, kapustę zmieszać z koprem i solą. W kamionkowym garnku lub słoju przekładać zaczynając od kapusty – kapusta, buraki, marchew – kończąc na kapuście. Każdą warstwę mocno uciskać. Obciążyć naszą sałatkę w naczyniu talerzykiem i na to słoikiem z wodą. Trzymamy w temperaturze pokojowej aż do momentu gdy powierzchnia pokryje się płynem mającym kwaśny smak. Sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut słoiki. Pozostawiamy na ręczniku do wystygnięcia.

 

poniedziałek, 16 września 2013
Kapusta duszona z wędzoną słoninką

No musi być.

Zapachem wypełnia mój dom.

Ziemniaki pieczone dołączyły też.

Zachwycała moje podniebienie.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 200 g wędzonej słoniny
  • ocet
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: jarzynka, maggi, pieprz
  • mąka

 

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni. Kapustę gotujemy w wodzie, do miękkości. Przecedzamy, zostawiamy trochę wody na dnie. Dodajemy przyprawy oraz słoninę. Kroimy koperek, dodajemy. Wlewamy 2 łyżki octu. Najlepiej sprawdzać smak, wielkość główki ma wpływ na ilość octu. Kapusta powinna mieć kwaskowy posmak. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki, najpierw jedna, mieszamy i tak dodajemy kolejne. Kapusta ma zgęstnieć. Sprawdzamy smak.



środa, 11 września 2013
Odważ jedzenie

Nie wiem czy to tylko żart na poczet portalu gnioty.pl, czy faktycznie taka waga znajduje się w sprzedaży, ale jak dla mnie fantastyczny pomysł. Sama bym taka sobie zakupiła. Kroisz i od razu wiesz ile pokarmu będziesz spożywać. Wiem, że można przecież używać zwykłej wagi, ale ta wydaje mi się bardziej przyjazna. Szkoda, że kalorii jeszcze nie pokazuje;)

Źródło: www.gnioty.pl

niedziela, 08 września 2013
Nic i nic - danie dla niejednego dziecka

Dziś zpełnie coś innego niż dotychczas. Danie nic. Znacie je? Próbowaliście je zajadać przez dłuższy czas?!

Ciekawa jestem ilu zwolenników znajdę na to danie...? 

 

Składniki:

2 szt. niczego

1 szt. nic

2 szt. pokrojonego nic

1 szklanka niczego

szczypta niczego

1/2 łyżeczki niczego

 

 

Przygotowanie:

Dwie sztuki niczego wyjmujemy z pustej miski, rozbijamy na patelni, dodajemy nic. Mieszamy razem. Nic mieszamy ze składnikiem z pustej szklanki. Przelewamy do niczego. Dodajemy szczyptę niczego.  

 

Dodajemy na patelnie gdzie jest nic. Kiedy nic jest gotowe dodajemy ½ łyżeczki niczego. Ponownie mieszamy. 

  

Gotowe. Przekładamy na talerz.

 

 

Tak wygląda przepis na danie nic, które często zastępuje prawdziwy posiłek dzieci. Czy wiesz, że ten problem codziennie dotyka ponad 160 000 polskich dzieci? Nie bądźmy na to obojętni. Głodne dzieci z burczącym brzuszkiem…

przykry widok prawda?

Czym te maluchy sobie zawiniły na taki los?!  Ich smutne twarze, patrzące łakomo na jedzenie. One same sobie nie pomogą, są zbyt małe, zbyt słabe. To my dorośli jesteśmy ich jedynym ratunkiem. Nie jesteśmy wstanie wziąć ich wszystkich do domu na talerz zupy czy wspólna kolację ale możemy podzielić się posiłkiem w inny sposób. Tak prosty, banalny, ale dla nich na wagę złota.

 

Czy wiesz jak możemy im pomóc?

 

Wystarczy kupić jogurty Danone oznaczone logiem programu – Talerzykiem, w okresie od września do końca października 2013 roku. Dzięki temu każdy z nas może nie tylko zadbać o dietę swoją i swoich bliskich, ale i pomagać – część zysków ze sprzedaży produktów zostanie przekazana na ufundowanie posiłków niedożywionym dzieciom.

 

Czy wiesz jak działa program społeczny?

Jeśli nie, koniecznie przeczytaj. Uczmy się od dobrych ludzi, dobrych cech!

 

Podziel się Posiłkiem to ogólnopolski program społeczny, którego celem jest walka z niedożywieniem wśród dzieci, zainicjowany i prowadzony przez firmę Danone.

Pomoc prowadzona na szeroką skalę możliwa jest dzięki zaangażowaniu milionów konsumentów, tysięcy wolontariuszy, mediów i organizacji społecznych.

Dzięki działaniom takim jak sprzedaż produktów oznaczonych logo programu – Talerzykiem, Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności Podziel się Posiłkiem, Koncertom i Programowi Grantowemu w ciągu 10 lat  organizatorzy wydali już niemal 13 mln posiłków niedożywionym dzieciom. Na tym jednak misja organizatora nie kończy się – jak pokazują najnowsze badania z problemem niedożywienia wciąż boryka się aż 162 tysiące dzieci ze szkół podstawowych:( Smutne prawda?:( 

 

Teraz wszystko w Twoich rękach.

Pamiętaj "wszystkie dzieci nasze są". Dbajmy o najmłodzych, nie pozwólmy by na ich twarzach gościł smutek. Zafundujmy im radość i pełen brzuszek.

 WARTO POMAGAĆ - TO TAKIE PROSTE

 

piątek, 23 sierpnia 2013
Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku.

Dziś prezentuję książkę " Kuchnia Włoska krok po kroku" Wydawnictwa Jedność. Gdybym miała opisać tę książkę jednym słowem, brzmiało by ono : GENIALNA!!!

Jestem po prostu zachwycona tą książką!

Książka podzielona jest na kilka kategorii. Nie ma możliwości, że nie odszukacie czegoś co przypadnie Wam do gustu.

Książka ta to skarbnica wiedzy, nie tylko dla smakoszy kuchni włoskiej. Masz ochotę na lazanie? Nic prostszego. Autor wprowadzi Cię w tajniki jak zrobić makaron, jak dobrze przyprawić i wyczarować pyszną potrawę. Mimo, iż gotuję kilkanaście lat wciąż uczę się czegoś nowego, dzięki tej książce moja wiedza na pewno bardzo się wzbogaciła. Wszystko to co wcześniej wydawało się trudne, teraz dzięki dokładnym opisom staje się niewyobrażalnie proste.

Piękne, duże ilustracje, które pozwolą Ci dokładnie przygotować wybraną potrawę. Autor krok po kroku pokazuje jak łatwe i przyjemne może być gotowanie. Sama zobaczysz, że będziesz wolała przygotować np. ravioli sama w domu niż kupować w sklepie.


Mimo, iż posiadam w domu książkę o kuchni włoskiej, i którą również cenię, to jednak ta książka stała się numerem jeden, jeżeli chodzi o wiedzę, propozycje kulinarne i tajniki przygotowania potraw.

Bardzo podoba mi się pomysł pokazywania jak powstaje potrawa, mnie osobiście taki sposób opisu bardzo przypadł do gustu. Lubie wiedzieć krok po kroku co należy zrobić, by efekt był doskonały.


 

 Oprócz przepisów, jak już wspomniałam książka ta oferuje nam również pomysły jak przy użyciu jednego podstawowego produktu, wyczarować kilka rzeczy:)

 Chcesz przygotować coś wykwintnego? Zajrzyj w kategorię mięs lub ryb. W kilka minut będziesz w stanie stać się szefem kuchni a goście będą zachwyceni:) Wierzcie mi, sama się o tym przekonałam:)

 


 Nie wiesz jak poradzić sobie z obraniem danego owocu? Zobacz, naucz się i już się nie martw!


 Dzięki profesjonalnym zdjęciom, nauczysz się również jak pięknie przyozdobić serwowaną potrawę.


 

Naprawdę jestem zachwycona tą książką. Dostając ja nie miałam pojęcia jaki skarb wpadnie w moje ręce, ale wystarczyło przejrzeć kilka stron bym sobie uświadomiła jaka wspaniała jest ta książka. To 152 strony porad, przepisów, zdjęć. Polecam z całego serca!!!

 

Przepisy na blogu z książki:

1. Szaszłyki z łososia z pieprzem i cytryną

2. Smażone kalmary

Wkrótce będą dodane nowe przepisy:)

| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!