środa, 22 stycznia 2014
Ciekawa propozycja pieca w kuchni

Wyszperane, wyszukane w internecie. Można zaczerpnąć inspiracji:)

 

 

 

Źródło: internet

piątek, 17 stycznia 2014
Dekoracje okna i parapetu w kuchni

Znalezione w sieci. Z góry przepraszam, za brak źródła. Mam tylko dwa: www.info.e-ogrody.pl oraz www.mojdomjestmojatwierdza.blogspot.pl. Jeżeli odnajdziecie swoje zdjęcia, napiszcie:)

Jak udekorować parapet w kuchni? Oto kilka propozycji.

 

 

 

 


środa, 15 stycznia 2014
Dekoracja stołu z granatowym akcentem

Spodobało mi się, tak po prostu:)

Źródło: www.fajnewesele.com

niedziela, 12 stycznia 2014
Przepisy z klastornej kuchni - O. Kazimierz Józef Kmak OCist.

Kiedy dostałam tę książkę, byłam naprawdę ciekawa co może ona zawierać. Kuchnia klasztorna głównie (może mylnie) ale kojarzyła mi się z jałowym jedzeniem, ziołami i nalewkami. Książka jednak ta zaskoczyła mnie różnorodnością i (co ważne) nowymi, nie znanymi mi do tej pory przepisami. Muszę jednak przyznać, że dopiero przy drugim zagłebieniu się w treść książki znalazłam kilka ciekawych przepisów dla siebie. 

Przepisy kuchni klasztornej podzielone są na 4 kategorie: wiosna, lato, jesień i zima. Dla osób, które przyzwyczajone są do kategorii typu: zupy, przekąski czy dania główne, może być to utrudnieniem, by odszukać szybko w tej książce przepisy z interesującej go kategorii. Z drugiej zaś strony mamy możliwość wykorzystania w danym sezonie przepisy odpowiednie do pory roku.

 

Wadą dla mnie jest fakt, że książka niekoniecznie posiada na danej stronie zdjęcie potrawy, o której mowa w przepisie. Nie ukrywam, że wizualna część potrawy jest dla mnie bardzo ważna. Wyłapałam też błąd w przepisie, gdzie w składnikach był podany produkt a w przygotowaniu nie było o nim wzmianki.

 

 

 

Myślę, że sama bym sobie takiej książki nie kupiła. Z uwagi na dystans słowa "klasztorna", które jak napisałam wyżej kojarzyło mi się z czymś jałowym i postnym. Jednakże podkreslam, że jestem bardzo zadowolona, że moja opinia była mylna. 

 

Przepisy są czytelne a sposób przygotowania potraw prosty. To dobra książka dla osób ceniących sobie łatwość i szybkość w przygotowywaniu potraw. Oczywiście, nie piszę, że każdą potrawę zrobimy w 10 minut:) 

Wciąż zaglądam do tej książki i myślę, że wkrótce na blogu pojawi się kilka nowych propozycji zaczerpniętej z kuchnii klasztornej:) Zapraszam więc!:) 

Przepisy na blogu:

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i ziemniakami 

 

piątek, 10 stycznia 2014
Lubicie kuchnie w stylu prowansalskim?

Ostatnio zakochałam się. Uwielbiam ten styl. I te dodatki:)

Zdjęcie nr 1

Źródło: www.myfloor.pl

Zdjęcie nr 2

Źródło: www.dekoromaniaczka.blogspot.com

Zdjęcie nr 3

Źródło: www.archiproducts.com

Zdjęcie nr 4

Źródło: www.archiexpo.com

wtorek, 07 stycznia 2014
Minestrone - zupa warzywna

Wyśmienita.

Na każdy dzień tygodnia.

Kolory nadała dniu.

 

Składniki:

  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • gałązka tymianku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki (u mnie ugotowana)
  • 1/2 brokułu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry, następnie kroimy je w kostkę. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w kostkę. Seler naciowy można pokroić również w kostkę lub plasterki. Warzywa podsmażamy z tymiankiem i czosnkiem na oliwie przez 3 minuty. Do dużego garnka przekładamy warzywa, ciecierzycę i pomidory, zalewamy bulionem. Gotujemy przez 30 minut, aby warzywa zmiękły i oddały swój smak, ale nie były rozgotowane. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. 

wtorek, 31 grudnia 2013
Koreczki z serkiem pleśniowym i winogronem

Zawsze są mile widziane.

Uwielbiam gdy są blisko.

Dziś nie może ich zabraknąć:)

Składniki:

  • zielony winogron
  • ser pleśniowy
  • czarne oliwki
  • kolorowe wykałaczki
  • 1/2 pomarańcza

Przygotowanie:

Połówka pomarańcza będzie naszą podstawą, nabijamy na wykałaczki w kolejności - winogron, kostka sera pleśniowego, oliwka. Wbijamy w pomarańcze.

Canederli ze szpinakiem

Przetańczę z Tobą całą noc.

Ostatni taniec podaruję wschodzącemu słońcu.

A potem zasnę...

Składniki:

  • 800 g szpinaku
  • 300 g czerstwego chleba
  • 40 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • 3 - 4 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku. Szpinak płuczemy i kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osolonej lekko. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulkę kroimy w kosteczkę, dusimy, dodajemy czosnek i szpinak, pozostawiamy na 5 minut. Przekładamy produkty do miski, dodajemy przyprawy, mąkę oraz bułkę tartą. Następnie jajka oraz odciśnięty chleb. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki, które następnie smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron.



wtorek, 24 grudnia 2013
Wesołych Świąt

Wesołych, spokojnych, bez pośpiechu Świąt.

W rodzinnej atmosferze, z ukochanymi osobami przy stole.

Smacznych, bez przejedzenia a z radością konsumowania.

I aby spełniły Wam się wszystkie marzenia, te malutkie i te olbrzymie.

 

życzy,

GastroMonia

| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!