sobota, 05 września 2015
Barszczyk czerwony z ziemniaczkami i cebulką

Jakiś Ty piękny

Mój

Dziś najważniejszy!

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • ocet jabłkowy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • cukier
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • ziemniaki ugotowane i utłuczone
  • podsmażona cebulka z dodatkiem soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Resztę warzyw obrać i wrzucić do gorącego bulionu, dodać cukier (zazwyczaj łyżkę), 2 listki laurowy i ziele angielskie. Szybko doprowadzić do wrzenia, dodać łyżkę octu, by barszcz nie zmieniła nam koloru. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie warzywa wyjmujemy i wyrzucamy. Barszcz przyprawiamy do smaku. Przelewamy na talerze, dodajemy puree z ziemniaków i smażoną cebulkę.

Sałatka z szynką i suszonymi pomidorkami

W sam raz na dzisiaj

Na jutro także

A na pojutrze to już musowo:)

Składniki:

  • sałata masłowa
  • szynka w plastrach
  • pomidory suszone w zalewie olejowej
  • słonecznik łuskany
  • len

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy dowolnie. Układamy na półmisku sałatę, następnie szynkę i pomidory. Posypujemy ziarenkami lnu i słonecznika wg uznania. Na koniec polewamy oliwą. Można doprawić solą i pieprzem.


sobota, 29 sierpnia 2015
Bagietka z masłem czosnkowym i pesto

Kolorowa a jakże

Lato się kończy

Smak nigdy!


Składniki:

  • bagietka
  • pesto bazyliowe
  • pomidorki suszone w zalewie

masło czosnkowe:

  • 1 kostka masła
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy, smarujemy masłem czosnkowym - przygotowanie: miękkie masło przekładamy do miseczki, czosnek obieramy i rozdrabniamy, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, wszystko mieszamy i doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Następnie smarujemy pesto, a na koniec układamy po jednym kawałeczku pomidorka.


czwartek, 13 sierpnia 2015
Ruloniki z tortilli i łososia

Zapatrzona w zachodzace słońce

Uśmiecham się

Tego widoku się nie zapomina

Składniki:

  • opakowanie tortilli
  • serek ziołowy
  • kilka liści sałaty
  • łosoś wędzony

 

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy po brzegi serkiem, nakładamy dwa - trzy listki sałaty, następnie łososia i rolujemy. Tniemy na małe kawałeczki. 

 

Najlepsze przepisy dla całej rodziny - Grzegorz Łapanowski i Maja Sobczak

 

Gdy tylko otrzymałam owa książkę, wiedziałam, że absolutnie się nie zawiodę:) Grześ i Maja napisali naprawdę dobrą i smaczną książkę. Zacznę od tego, że pomimo iż w propozycjach tego duetu znalazłam przepisy mi znane to jest to tylko namiastka tego co mi było nie znane do tej pory. Przede wszystkim jest bardzo dużo przepisów wege, wegetariańskich, bezmlecznych czy bezglutenowych. Ale oprócz tego, że są one bardzo zdrowe to jeszcze smaczne.

 

Wiem o tym, a wy sami możecie się przekonać szukając przepisów na moim blogu. W książce tej znajdziesz napewno coś dla siebie, bo oprócz przepisów wege, o których już wspomniałam, znajdziecie również przepisy mięsne. Teraz, gdy temperatury nie dają nam żyć, możemy również zasmakować się w domowych lodach:)

Dodać należy, że książka ta pisana jest również z myślą o najmłodszych, co wskazuje na kolejny jej plus:)

Ilustracje są duże, a opisy czytelne.

 

W książce naszego duetu odnajdziemy bardzo dużo porad, choćby co i jak kupować czy ile i gdzie przechowywać.

 

Zobaczcie sami i oceńcie. Ja polecam i często korzystam.

Przepisy z książki na blogu:

1. Granola 

2. Dahl z soczewicą i pomidorami

 

Wkrótce nowe przepisy z książki! 

niedziela, 09 sierpnia 2015
Sałatka z makaronem, szynką i brokułem

Słonko co Ty robisz?

Wyluzuj troszkę

Wygrało walkę z cieniem

 

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu muszelki
  • mniejszy brokuł zblanszowany
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • papryka czerwona
  • 200 g szynki
  • majonez
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy, wystudzony mieszamy z różyczkami brokuła, pokrojoną czerwoną papryką. Kukurydzę odsączamy a wędline kroimy drobniej. Wszystko razem mieszamy z 2-4 łyzkami majonezu. Według uznania smakowego. Doprawiamy. 

 

Ogórki małosolne

Uwielbiane

Rozkochane

Wielbione 

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • koper
  • 1 mniejsz świeży chrzan
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody zimnej

Przygotowanie:

Ogórki oczyszczamy i moczymy 30 minut w wodzie, przygotowujemy słój lub naczynie gliniane. Dodajemy koper, obrany chrzan i ząbki czosnku. Wrzucamy ogórki i zalewamy wodą by je przykryć. Czekamy 3-4 dni i zajadamy:) 

  •  
sobota, 08 sierpnia 2015
Masełko pietruszkowe

To co, że po śniadaniu

Jutro mamy nowy dzień

I pojutrze też:) 

Składniki:

  • kostka masła
  • świeża natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

Masło musi być miękkie. Natkę szakujemy, dodajemy do masełka razem z solą. Pozostawiamy lub formujemy kuleczki. 

Kolorowe kanapeczki z kiełbasą

Wszystkie kolory

Widzę za oknem

Uśmiechają się do mnie:) 

Składniki:

  • ciemny chleb
  • ogórek zielony
  • pomdor
  • oliwki czarne
  • dymka
  • kiełbasa np. myśliwska lub jałowcowa
  • jogurt naturalny (nie gęsty)
  • majonez
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Z chleba kroimy kilka pajd, kiełbase kroimy na grubsze plastry, ogórka kroimy w słupki. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę w prążki, a oliwki w małe cząstki. Dwie łyżki jogurtu mieszamy z łyżką majonezu. Doprawiamy. Składniki ukladamy na kanapce i polewamy sosem.

 

| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!