niedziela, 15 marca 2015
Buraczki zasmażane

Czerwone korale

czerwone niczym wino?

eh chyba czerwone niczym burak:)




Składniki

  • 500 gram buraków
  • 2 czubate łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki octu (np. ocet ryżowy)
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wyszoruj dokładnie buraki i ugotuj je w skórkach do miękkości. Przestudzone buraki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę należy zeszklić na patelni. Dodaj buraki, posiekany czosnek i ocet. Smaż około 5 minut na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietanę i sól do smaku, smaż jeszcze przez chwilę.


Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym i bekonem

Zapraszam dziś na obiad

Miejsca starczy

Zupy też:)



Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 100 g śmietany
  • 3 plasterki usmażonego bekonu
  • sól
  • pieprz
  • duża łyżka masła


Przygotowanie:

Obraną i oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody. W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu. Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi plasterkami boczku.


piątek, 27 lutego 2015
Galareta z nóżek i golonki

Wpadły do mnie

Na chwilę

A zostały na dłużej

 

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 większa golonka
  • jarzynka
  • 8 zieli angielskich
  • 5 liści laurowych
  • pieprz
  • 2 główki czosnku - można zmniejszyć ilość
  • 1 op. żelatyny

Przygotowanie:

Nóżki i golonkę dobrze myjemy. Wsadzamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać mięso, ja zazwyczaj gotuję w szybkowarze przez 2 godziny. Wrzucamy przyprawy. Gdy mięso odchodzi od kości oznacza, że jest już ugotowane i idealne do naszej potrawy. Obieramy kości z mięsa. Mięso wraz ze skórą kroimy drobno. Można wyrzucić niektóre tłuste elementy. Doprawiamy galaretę do smaku, ja dodaję jarzynkę. Mimo wszystko dodaję też jedno opakowanie rozpuszczonej żelatyny. Wlewamy do salaterek, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz świeżo zmielony pieprz i jak galareta wystygnie, wstawiamy do lodówki aby stężała. 


czwartek, 26 lutego 2015
Paczuszki z boczkiem i śliwką

Jej słodycz

I jego smak

Połączenie idealne

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • śliwki suszone
  • boczek parzony, pokrojony w kostkę i usmażony
  • starty ser żółty

 

Przygotowanie:

Z ciasta wykrawamy kwadraciki, na nie nakładamy boczek, następnie śliwkę, posypujemy wszystko serem. Rogi kwadratu zlepiamy po skosie. Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, zapiekamy w temperaturze 160 stopni.

 

 


Kwadraciki z ciasta francuskiego z brokułem

Zielony

czy żółty?

Jaki dziś kolor lubisz?

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • podgotowany brokuł
  • uduszona cebula, pokrojona w kostkę, przyprawiona solą i pieprzem
  • starty ser żółty

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kwadraty, a następnie w środku każdego tniemy mniejszy kwadrat, na to nakładamy najpierw duszoną cebulkę, następnie kawałki brokuła i posypujemy serem. Podpiekamy w piekarniku ok 20 min, w temperaturze 150-160 stopni.

 



poniedziałek, 16 lutego 2015
Kwiatowe kompozycje na stole

Z sieci:) ciekawe propozycje!

 


czwartek, 05 lutego 2015
Buraczki do obiadu

Po kolei proszę

Jeden nie wystaczy

Dwa już lepiej 

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki, średniej wielkości
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • cukier

 

Przygotowanie:

Ugotowane buraczki ścieram na małych oczkach, następnie dodaję podobnie jek w mizerii łyżeczkę cukru i doprawiam sokiem z cytryny, tak by smak mi odpowiadał, na koniec dodaję pieprz.  

Mizeria na słodko

Słodkość Twa

Świeżość

I smak 

Składniki:

  • 1 długi ogórek zielony
  • mały kubeczek śmietany 18 %
  • cukier
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Ogórka obieramy i kroimy w talarki, do śmietany dodajemy pieprz, ja zaczynam od 1 łyżeczki cukru i dodaję sok z cytryny, próbuję czy smak się równoważy. Wam proponuję również dobrać do siebie smak. Smacznego:) 

wtorek, 27 stycznia 2015
Czerwona kapusta z jabłkiem i miodem

Ależ fiolet proszę Pani

Kolor cudny

Talerz się ucieszy 

 

Składniki:

• 1 kapusta czerwona
• 3 cebule całkiem duże
• 3 ząbki czosnku
• 4 jabłka
• 4+6 łyżek oleju 
• 2 szklanki wody
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu 
• sól
• czarny pieprz
• 3 łyżczki mąki  pszennej


Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy wycinając głąba. Cebule obieramy, kroimy w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucamy kapustę, dodajemy cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Na suchej patelni podsmażamy mąkę, dodajemy 6 łyżek oleju i robimy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku.


 

| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!