czwartek, 16 kwietnia 2015
Dahl z soczewicą i pomidorami

Pyszne!

Bezmięsne!

Aromatyczne!


Składniki:

·         2 szklanki czerwonej soczewicy

·         biała cebula

·         2-3 ząbki czosnku

·         mała papryczka chili

·         250 g pomidorów pelati z puszki (użyłam zwykłych z puszki)

·         2-3 cm korzenia świeżego imbiru (ja dodałam w proszku)

·         szczypta ziaren kolendry

·         szczypta ziaren kminu rzymskiego

·         szczypta cynamonu

·         sok z limonki (miałam akurat cytrynę, dałam ½ soku z cytryny)

·         ½ pęczka kolendry (użyłam suszonej)

·         sól

·         pieprz

·         woda lub bulion, tyle by przykryć składniki

·         kilka łyżek oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją w rondlu, dodajemy imbir, czosnek oraz chili. Dorzucamy kmin oraz ziarna kolendry. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając by nie przypalić czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy soczewicę i pomidory. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy sokiem z limonki lub cytryny, solą i pieprzem oraz cynamonem. Podajemy posypane kolendrą.

 

 

sobota, 04 kwietnia 2015
Galaretka z szynki z chrzanowym nadzieniem

Zwijamy się

Z chrzanem

I żurawiną

Składniki:

  • 10 plasterków szynki konserwowej
  • paczka żelatyny
  • chrzan z żurawiną

 

Przygotowanie:

Plasterki szynki smarujemy cienką warstwą chrzanu, zwijamy w rulonik i zalewamy przygotowaną, rozpuszczoną żelatyną. Zostawiamy w lodówce na 2 h.

Ciasto Rafaello bez pieczenia

 


 

  •  Składniki:

 

 

  • ·    2 budynie śmietankowe
  • ·   500 ml mleka
  • ·   1 opakowanie cukru waniliowego
  • ·   90 g cukru (drobnego)

·     250 g miękkiego masła

·   150 g wiórków kokosowych

·    1 żółtko

·    2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów

 


Przygotowanie: 

Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Gotujące mleko zdjąć z ognia, dodać rozmieszany proszek budyniowy i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) dobrze wymieszać aby nie było grudek. Postawić na chwilę na ogniu, aby budyń zgęstniał - cały czas mieszać. Odstawić w chłodne miejsce, budyń musi całkowicie wystygnąć. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkiem na jasną, puszystą masę. Stale miksując dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Zmiksować tak, aby nie było grudek, ale nie za długo aby masło się nie zważyło. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).


czwartek, 02 kwietnia 2015
Jajka i ich mama...

To będzie apel.

Kiedy przeczytałam post na FB Fundacji Viva nie mogłam do siebie dojść, inaczej jest o czymś słyszeć, gdzieś mimochodem przeczytać. A zupełnie co innego, gdy pewne rzeczy się zobaczy.

Wielkanoc to czas jajek, bez dwóch zdań. Tak jak Boże Narodzenie kojarzy mi się z choinką, tak Wielkanoc z pisankami.

Nie będę Was namawiać i pisać "zrezygnujcie z jedzenia jajek". Nie jest to moim celem. Ale proszę zwróćcie uwagę jakie jajka kupujecie, jakim oznaczone są numerem. Miejcie na uwadze jak kury, które są z chowu klatkowego, cierpią. Inaczej jest nie wiedzieć i coś kupować, a inaczej gdy świadomie decydujemy się na kupienie żywności wiedząc w jaki sposób są traktowane zwierzęta. Pozostawiam to Waszemu sumieniu...

Dziś nie kupuję ja, jutro możesz to być Ty. Pamiętajcie wszystko zaczyna się od jednostki! 

A oto część artykułu:

znalezione: https://www.facebook.com/ava.om1

“Jestem kurą z chowu klatkowego. Mieszkam w klatce tak małej, że nie mogę rozprostować skrzydeł. Jestem zmuszona stać dzień i noc na podłożu z drucianej siatki, która boleśnie przecina moje stopy. Ściany klatki odrywają pióra, tworząc pęcherze krwi, które nigdy nie są leczone. Powietrze jest tak zatrute, że moje płuca od amoniaku bolą, oczy palą, i myślę, że będę niewidoma. Gdy się urodziłam, mężczyzna chwycił mnie i ściął część mojego dzioba gorącym żelazem, a moi mali bracia wrzucani zostali do worków na śmieci, do młynka, do gazu, jako bezużyteczne. Jest nas dużo, bardzo dużo, siedzimy w ciemnym baraku, nigdy nie widziałam słońca, nieba, trawy..

Mój umysł jest czujny i moje ciało jest delikatne i powinnam mieć dużo piór. W naturze jestem towarzyska, wesoła. Lubie wędrować, grzebąc w ziemi w poszukiwaniu pożywienia, wygrzewać sie na słoneczku. Ja jestem tutaj tylko rok, ale jestem już strasznie chora, samotna, bardzo cierpię. Wiem, że zaraz mnie zamordują bo nie mam sił znosić jajek. A tak chciałabym życ ze swoją rodziną, i być choć przez chwilę szczęśliwa.

Dla ludzi: Spróbujcie mnie zrozumieć, czy tez chcielibyście tak życ jak ja i moje siostry, patrząc na śmierc swoich braci? Dlaczego pozwalacie zamknąć nas w obozach koncentracyjnych?"

 

Dziękuję za uwagę...

Granola

Lekko....

Lekko...

Słodko!

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 200 g obranych mieszanki orzechów
  • kilka migdałów
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • 4 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski. Dodajemy miód. Na blaszce układamy naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, mieszamy co trochę łyżką drewnianą. Zapiekamy do 10 minut. Podajemy gdy wystygnie np. z jogurtem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Przepisy Wielkanocne

Zapraszam na ucztę Wielkanocną, wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce po prawej stronie. Zapraszam :) 

piątek, 27 marca 2015
Makowiec na kruchym cieście

Powiedział, że się nie zwinie...

Uparł się

A niech mu będzie:)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 850 g masy makowej z bakaliami
  • polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie, aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe, cienkie placki i nimi przykryć masę makową. Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut, aż się lekko zarumieni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.


Pasztet mięsny

Pasztet!

Ale jaki?

Delikatny, pyszny, świąteczny

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 500 kg łopatki
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • można dodać ulubione zioła
  • marchew
  • pietruszka korzeń
  • 2 gałązki selera naciowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysmarowania formy
  • oliwa lub olej

 

Przygotowanie:

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i podsmażamy 3-4 minuty. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oraz łopatkę gotujemy z warzywami do miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia. Mięsa i warzywa przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach dwa razy, o małych, przepuszczamy raz. Do masy dodajemy jajka, przyprawy i bułkę tartą. Masę przekładamy do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez godzinę w temp. 200 stopni.

środa, 18 marca 2015
Chipsy i czekolada

Nowość!! Nowość!!


Chipsy i czekolada? Słodycz ze słonym smakiem? Ależ tak:) Połączenie kremowej konsystencji i słodyczy najwyższej jakości czekolady mlecznej z chrupiącymi ziemniaczanymi chipsami jest jedyne w swoim rodzaju. Cukier i morska sól tworzą wyjątkową kombinację. Produkt prosto z Kalifornii, powstający na bazie naturalnych składników.

 

Źródło: www.technow.pl

| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!