poniedziałek, 28 października 2013
Dyniowy gulasz

Lubię Cię.

Panie Pomarańczowy.

Dodajesz smaku mojemu życiu...

Składniki:

  • 1 dynia, 1 ½ -2 kg
  • 2 papryki czerwone
  • 500-600 g mięsa, ja miałam mięso wołowe
  • 2 cebule
  • 1-2 puszki pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • woda
  • przyprawy: 1-2 łyżki jarzynki, 4 liście laurowe, 6 ziela angielskiego, pieprz, można dodać zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

Dynie wydrążamy lub obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w prążki. Do garnka wlewamy olej, dodajemy mięso i czosnek. Chwile podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, dynię, paprykę. Wszystko mieszamy razem. Po 5 minutowym duszeniu wlewamy pomidory z puszki, dolewamy wody tak aby przykryło nasze produkty. Wrzucamy przyprawy oprócz pieprzu, dodamy go na końcu do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Smacznego!



piątek, 25 października 2013
Dekoracja na Halloween

Kilka propozycji zaczerpniętych ze stron: flexiwi.com, examiner.com, newcenterpiecesideas.com. Zobaczcie, może Wam się przyda. Ja już w sobotę z uwagi na małą imprezkę, będę dekorować w takiej tonacji stół:)

 

 

 


GastroMonia - Zapożyczone

środa, 23 października 2013
Sos boczkowo - porowy

Odtworzony z pamięci smaku.

Czy idealnie?

Nawet jeśli inny, to wciąż mój.

Składniki:

  • 200 g surowego boczku
  • 1 por, biała część
  • Mały kubeczek śmietany
  • 1 – 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, estragon

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki na patelni. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy mleko, masa powinna gęstnieć, dodajemy śmietanę i mieszamy by sos nie przywarł do garnka. Dodajemy pokrojonego drobno pora i mieszając, gotujemy jakieś 3 minuty. Następnie dodajemy skwarki z boczku do sosu oraz dwie łyżki wytopionego oleju. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Idealny sos zarówno do mięs jak i makaronów.

 




wtorek, 22 października 2013
Dekoracja czarno - niebieska

Tak naprawdę to niewiele potrzeba do tej dekoracji, bo kilka koralików, bransoletki na rękę i dekoracyjna świeczka.

 

 

GastroMonia - Koncepcja własna

Sałatka z serem pleśniowym i szynką

Póki jesteś ze mną, nie boję się.

Pająk wije za oknem swoją pajęczynę.

Zaplątałeś mnie sobą w nią.

Składniki:

  • dwa rodzaje sałat, ja użyłam lollo rosso i lollo biondi
  • kawałek sera pleśniowego
  • gruszka
  • pestki dyni
  • kilka plasterków szynki konserwowej

na sos:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta soli, pieprzu i estragonu

 

Przygotowanie:

Sałaty płuczemy i osuszamy. Wykładamy na głęboki talerz lub miseczkę. Ser oraz gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy pestkami dyni. Szynkę kroimy w paski. Składniki na sos mieszamy, następnie podajemy go w sosjerce lub dzbanuszku.

 

poniedziałek, 21 października 2013
Szybka przekąska z krewetek

Są małe, takie na jeden kęs.

Ale ten kęs jest wielki smakiem.

Lubię tak!

Składniki:

  • 2-3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • op. krewetek, zazwyczaj pakowane są w torebkach 500g
  • przyprawy: sól i pieprz
  • sałata zielona
  • kilka plasterków pomidorów

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek, wrzucamy krewetki na patelnie i dusimy aż będą miękkie. Na talerzu układamy kawałki sałaty i plasterki pomidorów. Na wierzch układamy ciepłe krewetki i polewamy powstałym z masła sosem.

czwartek, 17 października 2013
Sałatka z selerem naciowym i fasolką czerwoną

Przyszła. Ochota.

Nie wyprosiłam, nie wypada.

Zaprosiłam do stołu.

Składniki:

  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łodygi selera naciowego
  • żółta papryka
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w talarki, paprykę w kostkę, seler w kawałki. Fasolkę odsączamy. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Doprawiamy.

poniedziałek, 14 października 2013
Jesienna dekoracja stołu

Kilka ostatnich dni było cudnych, otaczające nas kolory i ciepło otulające twarz. Uwielbiam taką jesień:)

 

 

 

GastroMonia - Własne

piątek, 11 października 2013
Czechowice Dziedzice - Pałac Kotulińskich - Smacznego na weekend

 

Właśnie wróciłam z fantastycznego weekendu i od razu swoją radością pragnę podzielić się z Wami:)

Razem z mężem wybraliśmy się do Pałacu Kotulińskich w Czechowicach – Dziedzicach.

Jestem wprost oczarowana wnętrzem pałacu, pokojami oraz stroną kulinarną. Obsługa bardzo miła i pomocna.

Od zawsze czułam, że powinnam urodzić się dawno temu i być szlachcianką:)

Po przyjeździe wybraliśmy się na kolację, ciekawa byłam czym kucharz uraczy moje podniebienie.

Restauracja sama w sobie bardzo przytulna i w dobrym guście urządzona.

Zamówiłam sobie polędwiczkę faszerowaną marchewką owiniętą w cukinię, z sosem porowo – boczkowym i kasztanami. Smak był cudowny, szczególnie sos.

Mąż zamówił trzy rodzaje grillowanych mięs z warzywami. Zainteresowałam się jego potrawą i uraczyłam się jej smakiem:) Wszystko było pyszne i doskonale doprawione.

Niestety z tej kolacji nie posiadam zdjęć, trochę było mi niezręcznie wyjąć aparat i pstrykać fotki przy innych gościach. Odważyłam się dopiero dnia następnego, gdy byliśmy sami w restauracji.

Wszystko prezentuję poniżej.

 


 

 


 

Pałac posiada też ogród, niewielki ale i tak wart zobaczenia.

 

 

Polecam, dla wszystkich miłośników takiego klimatu, zobaczenie tego miejsca.

Ceny nie są niskie to fakt i pewnie nie będę mogła sobie pozwolić na taki wypad na kolejny weekend (bardzo żałuję), ale będąc tam poczułam się jakbym przeniosła się w czasie. Było warto:)!

Nie mogłam się oprzeć i zamieszczam kilka fotek z pokoju:)

 

 

I na koniec zapraszam na śniadanie... ;)


| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!