wtorek, 10 grudnia 2013
Dekoracja prezentów nr 31

Tym razem wykorzystałam kolorowy oraz różowy papier do pakowania, kawałek kratki usztywnianej oraz kokardkę - rzeczy dodawane do dekoracji kwiatów, taśmę klejącą oraz wstążkę do owinięcia.

 

poniedziałek, 09 grudnia 2013
CasaMia Cristina Bottari - recenzja książki

Zapraszam do recenzji:)

To kolejna książka prezentująca kuchnie włoską w mojej kulinarnej kolekcji. CasaMia to ciekawa książka, choćby pod względem opowieści autorki oraz gamy zdjęć z jej podróży. Książka podzielona została na kilka kategorii. Myślę, że są one czytelne i dobrze skomponowane.

Jak już wspomniałam autorka książki oprócz swoich przepisów zamieszcza fotorelację ze swojego życia, możemy przez to bliżej poznać jej rodzinę jak i ją samą. Myślę, że to w jakiś sposób przybliża nas do autorki. Oprócz "suchych" przepisów, możemy również zobaczyć z pod czyjej ręki one wychodzą:)

Książka zawiera wiele przepisów z makaronami w tle. Można jednak od razu zauważyć co lubi autorka i jakimi przepisami nas kusi. W książce odnajdujemy wiele potraw z bakłażanem, który mniemam jest jednym z ulubionych warzyw Cristiny.

Nie zabrakło również przepisu na klasyczną pizzę oraz focaccię. Są desery, ciasta i słodkości:)

 

Oprócz przepisów na końcu książki autorka przekazuje nam kilka rad jak udekorować stół. Przydatne? Oczywiście!

Włoskie przyjęcie czas zacząć:)

Czy polecam tę książkę? Myślę, że tak z uwagi na to, że znalazłam w niej kilka przepisów, których do tej pory nie znałam. Jak widać włoska kuchnia to kulinarny temat rzeka...;)

Przepisy z książki:

babka z fetą i szpinakiem (w oryginale keks)

czwartek, 05 grudnia 2013
Gołabki wegetariańskie z kaszą gryczaną i ziemniakami

Czasem musisz spróbować.

By uwierzyć.

Że jest wyśmienite.

Składniki:

  • główka kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 3 duże cebule
  • bulion warzywny (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy. Liście kapusty wrzucamy do gotującej wody na 2-3 minuty. Po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie wraz ze startymi ziemniakami. Następnie wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na zimne liście kapusty i zawijamy. Dusimy, zalewając bulionem. Do momentu aż kapusta będzie miękka. Podałam z sosem pieczarkowym, można ze skwarkami, lub w wersji postnej, polane masłem.

poniedziałek, 02 grudnia 2013
Rożki nadziewane mięsem mielonym

Zjedz mnie!

Tak kusiły.

Nie umiałam odmówić...

Składniki

rożki waflowe

50 dkg mielonego mięsa (wybór Wasz)

1 marchewka

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, vegeta, dowolne przyprawy

do panierowania:

2 jajka, 1 łyżka mąki

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę , należy zeszklić na maśle, dodajemy do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażymy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę z marchewką, bułkę tartą, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Masą mięsną nadziewamy rożki waflowe. Panierujemy najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w  bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Rożki się smażą bardzo szybko dlatego uważajcie by ich nie przypalić. Ja najpierw smażyłam z każdej strony a następnie okrągły wierzchołek rożka. Podałam z czerwonym barszczykiem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je podawać do sałatek, do ziemniaków jak i podawać z sosami.

zdjęcie pomocnicze:

Smacznego!

Oryginalny przepis tu.

niedziela, 01 grudnia 2013
Dekoracja prezentów nr 30

Ciekawy pomysł na zapakowane czegoś dla Pani Domu:)

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

Dekoracja prezentów nr 29

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

Dekoracja prezentów nr 28

Źródło:  http://www.makoodle.com/gift-wrapping-ideas/    

piątek, 29 listopada 2013
Ciasto z malinami i budyniem

Soczyste, czerwone jak usta.

Przykuwają wzrok.

Otulone pierzyną kruszonego ciasta.

 

Składniki:

ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 125 gram miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru+ 3 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

masa budyniowa:

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 60 gram miękkiego masła
  • 250 gram malin
       

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Większą część wkładamy do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 24 cm należy wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki należy rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10-15 minut, wyjmujemy, schładzamy do temperatury pokojowej.

2 szklanki mleka należy zagotować, w 0,5 szklanki rozpuszczamy budynie, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie, wlewamy do gotującego się mleka,  budyń gotujemy, schładzamy. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodajemy masło i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Wykładamy na podpieczony spód, na górze układamy maliny. Można z oddzielonych białek, ubić pianę i nałożyć na maliny. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta, ścieramy na maliny na tarce o grubych oczkach. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się kruszonki.


 

wtorek, 26 listopada 2013
Sernik z masą krówkową

Nie oszukam Was...

Jest obłędnie pyszny!

Nieziemski!


Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 czubate łyżki masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 g śmietany 36% (gęstej, do deserów)
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100 g orzeszków ziemnych słonych
  • 200 g ciasteczek digestive
  • pół puszki masy kajmakowej (ok. 190 g)

Przygotowanie:

Ciasteczka połamane w mniejsze kawałki wkładamy do malaksera. Dodajemy masło. Rozdrabniamy. "Mokry piasek" przekładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Ubijamy i wyrównujemy za pomocą łyżki. Odstawiamy na bok. W malakserze mieszamy ser mielony śmietanę i aromat waniliowy. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy oba rodzaje mąki, cukier puder. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a potem obniżamy temperaturę do 100 stopni C (lub 120 stopni) i pieczemy jeszcze przez 2h. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 stopni wyciągamy go z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy sernik jest już chłodny podgrzewamy w garnuszku masę kajmakową i rozsmarowujemy ją po cieście. Sernik dookoła posypujemy słonymi orzeszkami  Odstawiamy na min. 1h do lodówki. 

Orginalny przepis u Madame Edith

 



| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!