środa, 25 czerwca 2014
Morskie dekoracje

Sezon wakacyjny to idealny czas na spotkania z przyjaciółmi. I nawet jesli nie mieszkamy nad morzem, możemy to morze sprowadzić do naszego domu. Kilka propozycji wyszukanych w sieci:)

Zdjecie nr 1

 

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3

 

GastroMonia - Zapożyczone 

 

Muszelki w sosie pomidorowym

Oceanu szum

Wiatru śpiew

I plaża... 

 

Składniki:

  • 50 dkg muli (ja miałam świeże)
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, odrobina cukru
  • butelka wina białego
  • 3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Muszelki oczyszczamy, otworzone wyrzucamy. Do wrzącego wina, użyłam pół butelki wina i tyle samo wody, wrzucamy mule. Gotujemy przez około 5 minut pod przykryciem, aż mule sie otworzą. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostke cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy, następnie doajemy pomidory i chwile wszystko razem dusimy. Przyprawiamy. Na talerz wykładamy nasze odsaczone mule i polewamy sosem. Najlepiej smakuja z bagietką z masłem czosnkowym. smacznego!

piątek, 20 czerwca 2014
Bułeczki belgijskie

Zobaczyłam

Musiałam spróbować

I proszę oto ONE:)

Składniki (na 10 sztuk):

  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1 saszetka (7g) drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać z solą do dużej miski, dodajemy cukier, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże rozpuszczone w mleku, oprószamy mąką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i pozostawić na 5 minut. Ciasto dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce w pewnych odstępach, należy je opróczyć mąką i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki nacinamy i kolejny raz pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie pieczemy bułeczki w temperaturze 230 stopni przez 15 minut.

Krewetki z mango i kolendrą

Spróbowała

Powtórzyłam

Zajadałam

Składniki:

  • 300 g krewetek królewskich (ja miałam mrożone)
  • 1 mango
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 4 szalotki
  • sos słodko - chilli
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Krewetki należy rozmrozić, osuszyć. Na roztopione masło wrzucamy szalotki, dusimy następnie dodajemy krewetki oraz pokrojone w kosteczkę mango. Dusimy aż składniki nam zmiękną, mnie to zajęło 15-17 minut. Dodajemy mała buteleczkę sosu oraz posiekana kolendrę. Mieszamy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy.

środa, 18 czerwca 2014
Dekoracja stołu ogrodowego

Kilka koncepcji na nadchodzące dni, spędzone najlepiej na świeżym powietrzu:)  wyszukane by internet.

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3

Zdjęcie nr 4

GastroMonia - Zapożyczone

Jak przygotować ryby do wędzenia?

Do wędzenia nadają się zarówno ryby tłuste, które wchłaniają z dymu więcej aromatu i smaku, jak i chude, przy których trzeba uważać, aby ich nie przesuszyć. Rybę możemy wędzić w całości (usuwając oczy i skrzela), w dzwonkach lub filetach (ze skórą). Świeżą rybę należy wypatroszyć i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Następnym etapem jest moczenie w solance. Najbardziej powszechna receptura na solankę zawiera wodę, sól i cukier w różnych proporcjach. Można dodać również zioła: liść laurowy, rozmaryn, tymianek, pieprz lub ziele angielskie. Czas moczenia uzależniony jest od wielkości i wagi ryby. Małe sztuki moczymy około 30 minut, większe nawet do paru godzin.

Po wyjęciu z solanki płuczemy rybę czystą wodą i wieszamy lub kładziemy do obsuszenia w zacienionym i przewiewnym miejscu, aż do uzyskania cienkiej, lśniącej skórki. Gdy jest nieco chłodniej, możemy przyspieszyć ten proces, wycierając rybę papierowym ręcznikiem. Najważniejsze, by ryba była sucha, w przeciwnym razie będzie się gotowała, a nie wędziła.

Ryby przeznaczone do wędzenia na zimno poddaje się zasoleniu. Przyspiesza to dojrzewanie mięsa jeszcze przed wędzeniem. Oczyszczoną i umytą rybę należy zasypać grubą warstwą soli i umieścić w naczyniu. Czas leżakowania zależy od wielkości ryby i powinien trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Po wyjęciu ryby z soli postępujemy tak jak w przypadku wędzenia na gorąco.

Źródło: www.palcelizac.gazeta.pl

wtorek, 17 czerwca 2014
Jak zrobić plecione ciasteczka?

Wyszukane w sieci...

GastroMonia - Zapożyczone

Gołabki z mięsem i ryżem

Przysiadł na parapecie,

taki jeden.

Rozłożył skrzydła i pofrunął w niebo...

Składniki:

na gołąbki:

  • główka kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 paczki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu w płynie

na sos:

  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy:sól, pieprz, maggi, oregano

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.

Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

 Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu.

W tym samym czasie przygotowujemy sos do gołąbków. Cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy czosnek, wszystko razem chwilkę dusimy na oliwie, zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku. Można dodać 1/2 - 1 szklankę wody wody, ja tego nie zrobiłam i było mało sosu. Gołąbki polewamy sosem i podajemy.

 



poniedziałek, 02 czerwca 2014
Jak zrobić zebrę w cieście?

Wyszukane dla Was:) szybki wizualny poradnik.

GastroMonia - Zapożyczone

| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!