wtorek, 13 stycznia 2015
Deska serów

Na spotkanie z przyjaciółmi:)

 

 

GastroMonia - Własne 

 

Święta w Bieszczadach, po solińsku

W poprzednie Święta Bożego Narodzenia zostaliśmy zaproszeni przez Naszych długoletnich przyjaciół nad Solinę, a ściśle pisząc do urokliwiej miejscowości Solina. Oprócz cudownych wrażeń, mieliśmy okazję zobaczyć ich zwyczaje oraz zasmakować potraw, które u nas w Zagłebiu Dąbrowskim są nieco inne. Dziś dzielę się z Wami tymi wrażeniami.

Na początku Pan Domu poprosił abyśmy się pomodlili, po modlitwie, złożyliśmy sobie życzenia.

Pierwszą potrawą, był czosnek, który obrany zamacza się w soli i przegryza kawałkiem chałki, która również została położona na stół. Ma to symbolizować zdrowie i szczęście przez kolejny rok.

 

Następnie na stół trafił barszcz z uszkami (u nas, u większości rodziny jest zupa grzybowa), a oto przepis Pani Domu na tę potrawę:

 

Składniki:

Barszcz:

2 kg buraków

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki octu

2 marchewki

2 pietruszki

mały seler

kostka rosołowa

2 liście laurowe

5 ziel angielskich

 

Przygotowanie:

Buraki pokroić na ćwiartki, wsypać cukier, sól i ocet i odstawić na 2 godziny. Osobno ugotować warzywa i wrzucić przyprawy. Przecedzić i zalać buraki, gotować ok 1 godziny. Doprawić do smaku.

 

Były również pierogi z kapustą kiszoną i i ziemniakami, oto przepis na farsz:

 

 

Składniki:

2 kg ziemniaków

0,5 kg kapusty kiszonej

3 cebulę

1 kostka margaryny

pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę ugotować odcisnąć od wody i pokroić drobniej. Cebulę podsmażyć na margarynie, a następnie dodać do farszu. Doprawić do smaku.

 

Na stół trafiły również pierogi z kapustą. Te są jak najbardziej znane i bliskie mojemu sercu. Kolejną pyszną potrawą były gołabki z ryżem, kaszą i grzybami.

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 torebki ryżu

2 torebki kaszy

duża garść suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych) 

kostka margaryny

2-3 cebulę

sól, pieprz i 1 łyżeczka wegety

 

Przygotowanie:

Cebulę usmażyć na margarynie. Ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Dodać trochę podsmażonej cebuli, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz zawinąć w liście ugotowanej kapusty, ułożyć szczelnie w brytfance, zalać gorącą wodą z wegetą i zagotować. Na talerzu polać tłuszczem z cebulą. 

 

I na koniec prezentuję przepis na gołąbki tarte:

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 kg ziemniaków

4 cebule

1 torebka ryżu ugotowana

1 kostka margaryny

pieprz , sól ,1 łyżeczka wegety 

 

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć, ziemniaki zetrzeć, dodać ugotowany ryż oraz dodać jedną pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty. Ułożyć w rondelku zalać przygotowaną wodą z wegetą. Trzy cebule pokroić i podsmażyć na margarynie. Polewać na talerzu.

 

Na stole oczywiście królował karp, przywieźlismy też nasze tradycyjne potrawy tj. sałatka jarzynowa, kapusta z grochem jak i śledzie z cebulką oraz śledzie w śmietanie. To był naprawdę magiczny i wspaniały czas. Dziękujemy:)! 

piątek, 09 stycznia 2015
Zimowe dekoracje

Wyszukane, znalezione, podobają się Wam?

 

 

poniedziałek, 05 stycznia 2015
Pasta ze szprotek

Idealna do chleba

Ale bułka też się nada

To jak? 

 

 

Składniki:

  • 500 g szprotek
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera, w razie potrzeby bardziej doprawić. 

poniedziałek, 15 grudnia 2014
Taca jedzenia na urodziny

Dla mojego synusia

Jedna z tac

Gościom się podobało:) 

 

 

 

 

GastroMonia - Własne 

Moja Wigilijna dekoracja stołu

Lubię te kolory

Uwielbiam tę atmosferę

I przywołuje snieg:) 

 

 

 

 

GastroMonia - Własne 

niedziela, 07 grudnia 2014
Dekoracje prezentów nr 32

Zrób to sam czyli minimalisti.com :)

 

Zdjęcie nr 1 

 

Zdjęcie nr 2 

Zdjęcie nr 3

 

Zdjęcie nr 4 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

Szaszłyki z łososia

Podpłynęła rybka

Nie złota niestety

Ale spełniła jedno życzenie... 


Składniki:

średniej wielkości filet z łososia

cebula

3 łyżki masła

oliwa z oliwek

marynata: 

3 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

1/4 łyżeczki pieprzu

sok z cytryny

2 łyżki sosu sojowego

 

Przygotowanie:

Składniki na marynatę łaczymy. Filet z łososia kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Patyczki na szaszłyki namaczamy chwilkę. Nabijamy na przemian łososia i cebulę, układamy w naczyniu i  polewamy marynatą. Pieczemy w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy skropione oliwą i sokiem z cytryny. 

Surówka z czerwonej kapusty z jogurtem naturalnym

Takie coś

Na dziś

Proszę bardzo:) 

 

Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty

marchewka

1/2 posiekanego pęczku koperku

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

1/2 łyżeczki cukru (ja zrezygnowałam)

 

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, łaczymy razem Dodajemy jogurt, koperek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. 

| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!