poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Jajka faszerowane pieczarkami

Ale jaja!

Powiedziało żółtko do pieczarki

I się nadziali :)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek
  • 10 dag masła
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz



Przygotowanie:

Jaja ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupki, pokrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Cebulę i pieczarki pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni sklaruj masło, dodaj cebulę i pieczarki. Żółtka jajek rozgnieć widelcem, dodaj do nich wystudzone pieczarki z cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj we wcześniej przygotowanym naczyniu. Przygotowaną masą napełnij puste białka jajek.


wtorek, 18 kwietnia 2017
Pasztet drobiowy

Pyszny!

Delikatny!

Spróbuj!


Składniki:

  • wątróbka drobiowa 400 g
  • piersi z kurczaka 1 kg
  • marchewka 2 szt
  • cebula 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler
  • por 1 szt
  • natka pietruszki 4 gałązki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • kajzerka 1 szt
  • jajka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty 6 ziaren
  • pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!) tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.

Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.

Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Piersi, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)

środa, 05 kwietnia 2017
Ciasto Kinder Country

Rozpływa się w ustach

Pyszności

Nie do opisania, do zjedzenia

Składniki:

  • 350 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników
  • 2 białe czekolady
  • 2 ciemne czekolady (mleczna i gorzka)
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch

 

Przygotowanie:

Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać, aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na noc.




czwartek, 23 marca 2017
Kotlety mielone z jajkami na twardo

Za oknem szaro i buro

Poproszę o uśmiech

Jesteśmy, witamy kotleta nakładamy

 


 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
  • 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 cebula dymka
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone drobno
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso należy wymieszać z bułką. Dodajemy jajko i wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do masy mięsnej i wymieszać. Następnie dodajemy pokrojoną dymkę oraz jajka na twardo. Z masy należy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.





poniedziałek, 20 marca 2017
Napój z kiszonej kapusty i pomidorów

Zdrowy

Dietetyczny

Pijmy!

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki kiszonej kapusty
  • 2 średnie pomidory
  • 2 jabłka

 

Przygotowanie:

Jabłka i pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera, dodajemy sok i kiszoną kapustę. Mieszamy razem. Mieszanka doskonała na lepsze trawienie, jest również niskokaloryczna.



wtorek, 07 marca 2017
Pasta jajeczna z dymką i curry

Zaklinam słońce

Żółtym kolorem

Zajrzało do mnie przez okno

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżki majonezu
  • dymka zielona część
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka przepuszczamy przez sitko, tak by była kosteczka. Kroimy drobno dymkę. Dodajemy majonez, curry i pieprz. Wszystko mieszamy. Smacznego!


wtorek, 28 lutego 2017
Schab z suszonymi owocami i orzechami

Schabik się nada

Na obiad

Ale i na Święta :)

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości - około 1.2 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • pół kostki masła
  • dwie garście suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • pół szklanki półsłodkiego białego wina
  • łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżka soli
  • 200 g orzechów (ja miałam włoskie i laskowe)

 

Przygotowanie:

Owoce myję, osuszam i zalewam winem, odstawiam na kilkanaście minut. Mięso myję starannie i osuszam. Wzdłuż schabu robię głębokie, podłużne nacięcie, oprószam połową soli i pieprzu, napełniam odsączonymi owocami oraz rozdrobnionymi orzechami. Formuję tak, by zamknąć rozcięcie. Mięso obwiązuje białym bawełnianym sznurkiem. Obsmażam na bardzo gorącym oleju z wszystkich stron, aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wkładam do naczynia żaroodpornego, wlewam wino od owoców, posypuję pozostałą solą i pieprzem. Na wierzchu mięsa kładę masło w kilku kawałkach. Naczynie przykrywam (mięso można również przyrządzić w rękawie foliowym) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, by skórka się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiam na kilka minut, by odpoczęło. Podaję pokrojone w grube plastry, polane sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.

środa, 08 lutego 2017
Duszniki - Zdrój - śmacznego na wakacjach

Tym razem z kategorii Smacznego na wakacjach na tapetę wystawiam Duszniki- Zdrój. Muszę napisać z niekłamanym zachwytem, że kulinarnie ta miejscowość zachwyciła mnie nie mało:) Zacznę od kawiarenki "Dzień dobry", która mieści się na ryneczku, można tam w otoczeniu stylowego wystroju wypić smaczną latte i zakosztować się w ciastach. Szczególnie polecam ciasto Kinder, ja, która niekoniecznie jestem fascynatką słodyczy, byłam zachwycona mieszanką smaków. W kawiarence można się naprawdę odprężyć przy klimatycznej muzyce, a tym, którzy posiadają dzieci kawiarenka oferuje mały kącik zabaw. Moje "dwie torpedy" (czytaj: dzieci) wyciszyły się przy kolorowaniu :)


Następną na liście mogę umieścić knajpkę Neo Retro, znajdująca się niedaleko parku uzdrowiskowego. Jedzenie pyszne, skosztowałam trzech rodzajów pierogów, te z mięsem, te na słodko i te z ziemniakami i kiełbasą. Spróbujcie koniecznie flaczków i żeberek. A na deser gorące maliny:) Obsługa sprawna i miła. Wszystko pachnie i znakomicie smakuje. Do tego bardzo dobrze zagospodarowany kącik do zabaw dla dzieci.



Kolejną i ostatnią z moich kulinarnych eskapad była Hospoda Czeska. Spróbujcie zupy czeskiej i smażonego sera. Troszkę mniej przypadła mi do gustu skwarkowa pasta. Przesympatyczny kucharz, który wychodzi do gości. Tak w skrócie:)


piątek, 20 stycznia 2017
Przekąska z tortilli i boczku

Zawijam

Zajadam

Zjadłam


Składniki:

  • kilka placków tortilli
  • boczek pokrojony w kostkę
  • sałata lodowa
  • czosnek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Boczek obsmażamy, majonez mieszamy z jogurtem, wciskamy czosnek i doprawiamy. Naszym sosem smarujemy tortillę, sałatę szatkujemy, nakładamy ją na sos, następnie wystudzony boczek. Zwijamy i zajadamy.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!