wtorek, 27 lutego 2018
Pasta z tuńczyka

Uwielbiam pasty

Goszczą u nas

Prawie codziennie :)

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • świeży koperek
  • sól morska i pieprz do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera, oprócz soli i pieprzu. Miksujemy, wykładamy do miseczki, posypujemy przyprawami.


czwartek, 15 lutego 2018
Wątróbka z koniakiem

Śliweczka

Wątróbeczka

I koniaczek

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbka
  • 1/2 szklanka koniaku
  • cebula
  • garść śliwek suszonych
  • sól i pieprz
  • olej
  • mąka

 

Przygotowanie:

Wątróbkę myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące, Olej dobrze podgrzewamy, wrzucamy wątróbkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w prążki oraz namoczone chwilę wcześniej i odsączone śliwki. Podsmażamy. Dolewamy koniaku. Dusimy przez chwilę. Kiedy alkohol odparuje, sprawdzamy czy wątróbka jest krucha. Doprawiamy do smaku.


środa, 31 stycznia 2018
Chleb pszenny z pestkami dyni

Ależ w domu zapachniało

Zapach domu

Zapach rodziny


Składniki:

0.5 kg mąki pszennej 650

drożdże świeże ok 20 g

łyżka soli

słód: ja daje miód 1 łyżka dla drożdży

woda 300 ml

opcjonalnie według własnego uznania można dać kminek, oregano czy słonecznik, u mnie tym razem pestki dyni


Przygotowanie:

Rozpuszczamy drożdże w cieplejszej wodzie. Suche składniki mieszamy i łączymy z zaczynem. Mieszamy łyżką lub ręką ale polecam w rękawicy gumowej bo ciasto ciężko zmyć. Mieszamy tak kilka minut żeby napowietrzyć ciasto i potem do foremki wysmarowanej ( keksowa) lub silikonowa na ok 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem mieszam żeby opadło i znowu do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku 200 st dół i góra przez 20 min, porem w 180 - 170 st ok 40 min.






środa, 24 stycznia 2018
Pasta rybna

Podpłynęła

Niczym syrena

Ochlapała wodą i zniknęła

Składniki:

  • puszka rybna w sosie pomidorowym
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka listków bazylii
  • łyżka oliwy
  • 1/3 cebuli
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera. Miksujemy. Pasta na chlebek gotowa!



wtorek, 16 stycznia 2018
Paczuszki z ciasta frnacuskiego z łososiem

Ugryź mnie!

Smakuj!

Dziś są tylko Twoje!

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie łososia wędzonego

sos:

  • jajko ugotowane
  • łyżka chrzanu startego
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kwadraciki, na każdy nakładamy kawałek łososia, sklejamy w trójkąt a rogi sklejamy, coś ala uszka. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka kroimy drobniutko lub mielimy w malakserze. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Podajemy z naszymi paczuszkami.

 


czwartek, 04 stycznia 2018
Ruloniki z szynki parmeńskiej, ananasa i rukoli

Zwijamy się

Powiedziałam stanowczo

Posłuchali wszyscy

Składniki:

  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1/2 puszki krojonego ananasa
  • rukola

 

Przygotowanie:

Na każdy plasterek szynki nakładamy kawałeczek ananasa i kilka listków rukoli. Całość zawijamy. Pyszna przekąska na jeden raz, polecam:)


Śledzie z żurawiną

Cudowne

Delikatne

Nie pozostały na długo

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matias
  • 2 cebule
  • garść żurawiny
  • pieprz
  • olej
  • parę goździków
  • 6-8 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Cebulę kroimy, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik. Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie. 

 


czwartek, 21 grudnia 2017
Gołąbki wigilijne

W tym roku zaprosiłam je

Bo z grzybkiem są i ryżem

Doprawione bosko:)

Składniki:

  • kapusta biała niezbyt duża
  • 2 torebki ryżu
  • ok. 120 g suszonych lub zmrożonych grzybów (suszone namoczamy wcześniej przez całą noc)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • woda do podlania
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, maggi, czosnek granulowany
  • cebula do okraszenia

 

Przygotowanie:

 

Ryż gotujemy. Z kapusty wycinamy głąb i przez chwilkę obgotowujemy ją w gorącej wodzie (liście nie mogą być zbyt ani zbyt  miękkie, i tak gołąbki będą się jeszcze dusić). Grzyby siekamy. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę. Dodajemy posiekane grzyby. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie, mieszamy ryż i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać maggi oraz tymianek, również czosnek granulowany. Liście napełniamy farszem i mocno zawijamy. W garnku na dnie układamy liście kapusty i układamy następnie gołąbki warstwami. Całość podlewamy niewielką ilością wody, na sam spód praktycznie. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Masę wykładamy na wierzch gołąbków. 

 



środa, 13 grudnia 2017
Śledzie opiekane w zalewie octowej

Już czas

Przekąsić coś

Zaczynamy?!

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych (świeże płaty śledziowy ze skórą, jednak bez głowy i kręgosłupa)
  • kilka łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól oraz pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki wody
  • 60-80 ml octu winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy
  • 80-100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Śledzie trzeba opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać sola oraz pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto, z obu stron na rozgrzanym oleju. Średnio zajmuje to po 90 sekund z każdej strony. Śledzie układam na talerzu. Cebulę kroję w plasterki. Do garnka wlewam wodę ocet, olej, dodaję cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotuję około 8 minut. Do zalewy dodaję ziele, pieprz i listek laurowy. Gotuje jeszcze 2 minuty. Studzę. Na dno słoika lub innego pojemnika wkładam porcje cebuli, układam ciasno ryby, na wierzchu cebulę i zalewam dokładnie marynatą – zalewą. Zamykam szczelnie, wstawiam do lodówki. Podaję za 2 dni, kiedy śledzie się przegryzą.




| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!