wtorek, 07 listopada 2017
Muffinki kakaowe

Kakaowy smak

Puszyste

Zniknęły nagle

Składniki:

250g mąki

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl mleka lub wody

½ szkl oleju roślinnego

2 jajka

 

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: wodę, olej, jajka. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładanie (długie wyrabianie ciasta spowoduje, ze po upieczeniu babeczki będą zbite i pozbawione lekkości). Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.




piątek, 20 października 2017
Pomysły na kuchenne zawieszki

Wyszukane na internecie, ze strony Ładny Dom. Ciekawe pomysły:) Co Wy na to?

GastroMonia - Zapożyczone

czwartek, 19 października 2017
Bezglutenowy chleb z mąki kokosowej

 

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki konopnej (lub łuskanych nasion konopii)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • (opcjonalnie) nasiona chia do posypania

Przygotowania:

Wszystkie mokre składniki dokładnie ale powoli mieszamy w mikserze. Następnie dosypujemy po kolei mąkę konopną i mąkę kokosową. Ilość mąki kokosowej podaję orientacyjnie, bo zauważyłam, że różni producenci dostarczają mąkę o różnej chłonności. Mąka kokosowa chłonie wilgoć jak gąbka i jak dacie jej za dużo to ciasto może być zbyt kruche. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej (trochę rzadszej niż puree ziemniaczane), lepkiej masy. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną i przyprawy. Zwiększamy prędkość i mieszamy jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Wylewamy ciasto do blaszki posmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem. Wierzch możemy posypać nasionkami chia w ilości wg uznania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 45 minut. Ja piekłam w trybie termoobiegu. Chleb jest gotowy, kiedy wbita w niego wykałaczka wychodzi czysta.




wtorek, 03 października 2017
Dekoracje prezentów nr 34

Tym razem propozycja z cyklu "zróbmy coś z dziećmi dla innych dzieci". Zaczerpnięte z internetu, bardzo mi się spodobały. Dzielę się z Wami:)

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3


piątek, 15 września 2017
Klopsiki z ogórkiem

Trochę to trwało

Ale są wakacje

Zanurzyłam się w nich

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka startej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 całe jajo
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • kalarepa
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • opcjonalnie seler naciowy

 

 

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, jajkami, roztopioną resztą masła klarowanego i ostudzoną zeszkloną cebulą. Z powstałej masy formujemy klopsiki i gotujemy w  gorącej wodzie. Warzywa kroimy według uznania, podduszamy na oleju kokosowym. Doprawiamy. Mieszamy z ugotowanymi klopsikami.



środa, 23 sierpnia 2017
Sałatka z wędzonym łososiem i kaparami

Przyjechali

Goście zza oceanu

Jakże miło było ich uścisnąć

Składniki:

  • mix sałat
  • czerwona cebula
  • kapary
  • 1 op łososia wędzonego
  • czerwona papryka
  • sos koperkowo - ziołowy

Przygotowanie:

Sałatę wykładamy na talerz, rwiemy łososia/ Paprykę oraz cebulę kroimy w prążki, dodajemy kapary. Całość polewamy sosem.


czwartek, 10 sierpnia 2017
Wakacyjne grilowanie - przepisy

Jak wiadomo wakacje to okres największego natężenia spędzania czasu na świeżym powietrzu , a co za tym idzie na grillowaniu, bo wiadomo ruch wspomaga apetyt. Najlepszym miejscem na tego typu ucztowanie jest własna działka czy miejsce przy domu. Zdarzają się jednak, że grillowicze mają pomysły innego rodzaju, jak pobliskie jezioro, własny balkon czy nawet miejsce przed blokiem. To już zostawiam bez słowa. Chyba, że Wy pragniecie coś dodać?:)

W dzisiejszym wpisie pragnę Wam przedstawić nie tyle same potrawy na grilla, co dodatki do niego. Zaczynamy :) Wystarczy kliknąć w nazwę sałatki.

Sałatka z awokado i orzechami


Lekka sałatka z mozzarellą


 

Sałatka z kalafiorem


Kolorowa sałatka z fetą i brokułem

 

Sałatka na lato

 

Sałatka z arbuzem


środa, 05 lipca 2017
Śledzik z suszonymi pomidorami i kaparami

Zaskoczył mnie smakiem

Taki wyśmienity

Taki gość :)

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
  • cebula
  • maggi
  • olej
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki (kilka sztuk) kroimy w paseczki lub w mniejsze kawałki, dodajemy do śledzi, wrzucamy też kapary. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dodajemy oliwę ze słoika i dolewamy olej tak by przykryć całkowicie śledzie w naszym naczyniu. Dodajemy przyprawy i zostawiamy. Najlepsze do spożycia na dzień następny.

czwartek, 08 czerwca 2017
Gotowany kalafior z bułką tartą

Biała różyczka

I on o oczach w kolorze brąz

Przywitał mnie...

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej



Przygotowanie:

Kalafior czyszczę z liści, wycinam głąb i dzielę na różyczki. Wkładam do osolonej wrzącej wody, żeby zachował pełnię smaku. Gotuję od 15 minut do 25 zależenie od wielkości. Na suchej patelni rumienię bułkę tartą. Gdy jest złota dodaję masło. Kalafior wyjmuję na talerz i polewam bułką z masłem. Można też tak jak ja, wymieszać go na patelni z bułką. 

 




| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!