niedziela, 04 listopada 2018
Moje kulinarne przekąski na prezentacji publikacji w Bibliotece Miejskiej w Będzinie

Chciałam się po prostu pochwalić:) To była niesamowita kulinarna przygoda, która zachęciła mnie do tego typu wyzwań:) Nie od dziś wiadomo, że gotować uwielbiam, ale odkryłam w sobie ogromne zamiłowanie do przekąsek koktajlowych. I pokochałam je całym sercem :)

Jeśli więc potrzebowalibyście pomocy w przygotowaniu bankietu czy imprezy rodzinnej, służę pomocą:)

Poniżej krótka fotorelacja, bo na zdjęcia czasu miałam najmniej;)

Dodatkowo kilka zdjęć z propozycją dla Was na każde przyjęcie:)

 

 



wtorek, 16 października 2018
Mini deserki koktajlowe

Są nieziemsko pyszne

I takie urocze

Z Malinką na wierzchu

Składniki:

Przygotowanie:

Ciastka drobimy, dajemy na spód pojemniczka, nakładamy nutelle i przykrywamy jogurtem, dekorujemy maliną i miętą.


piątek, 21 września 2018
Fingerfoodowe przekąski na spotkanie ze znajomymi

Uwielbiam te małe cudeńka

Krzyczą

Zjedz mnie

Na desce:

  • pomidorki cherry
  • kabanosy z winogronem
  • papryczki nadziewane serkiem
  • salami z suszonym pomidorkiem
  • pasta z makreli
  • pasztet ze śliwką


Na desce:

  • ser żółty zawijany z gruszką i truskawką
  • sałatka z papryki, ogórka i sera żółtego w majonezie

 

Na desce:

  • mus jabłkowy z nutellą ze śliwek
środa, 19 września 2018
Nutella ze śliwek

Pychota

Moja

Najlepsza

Składniki:

* 3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)

* 1 kg cukru

* 150 g gorzkiego, ciemnego kakao

* 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 70-90%

Przygotowanie:

Śliwki zasypujemy cukrem w wysokim garnku z grubym dnem i odstawiamy na ok. 15-30 minut (do czasu aż śliwki puszczą odrobinę soku). Następnie śliwki wstawiamy na palnik i gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus (podobnie jak i śliwki w całości) należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ mogą przywierać do dna.

Mniej więcej 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę.

Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.

Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, należy pasteryzować je w garnku z gotującą się wodą przez około 20 minut.


czwartek, 30 sierpnia 2018
Koreczki z mozzarelą w połączeniu z kabanosem lub mango

Lubisz koreczki?

Bo ja uwielbiam!

I tworzę:)

 


Przygotowanie:

  • mozzarella w serduszka
  • mango z puszki
  • oliwki z migdałami

lub

  • mozzarella w serduszka
  • kabanosy
  • oliwi czarne

 

Przygotowanie:

Nadziewanie według uznania:)

piątek, 10 sierpnia 2018
Kapusta kiszona z burakami i kminkiem

Z przepisy Smacznej Pyzy

I faktycznie wyszło smacznie

Nawet pysznie bym rzekła


 

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 350 g buraków ćwikłowych
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
  • 20 g soli niejodowanej - 1 łyżka 

 

Przygotowanie:

Główkę kapusty oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Poszatkowałam cienko. Rozdrobnioną kapustę przesypałam do miski i posypałam solą. Mieszałam przez kilka chwil gniotąc kawałki warzywa w rękach. Odstawiłam na godzinę żeby kapusta zmiękła i puściła sok. Buraki i chrzan umyłam, cienko obrałam, starłam. Czosnek obrałam, posiekałam, dodałam do buraków. Wymieszałam. Zieleninę posiekałam.

Do wyparzonego słoja nakładałam warstwami kapustę, buraki i przesypywałam je zieleniną. Ugniatam. Na wierzch wlałam resztę soku z kapusty jaki został mi w misce. Nie nakładajcie warzyw wyżej niż do 3/4 wysokości słoika bo nawet jeśli je dobrze ubijecie to w procesie kiszenia powstające gazy podniosą je mocno. Wierzch warzyw musi być przykryty płynem - jeśli kapusta puści zbyt mało soku dodaj zwykłej, przegotowanej i ostudzonej wody.  Nie za dużo i nie do pełna, wystarczy 1-2 cm nad powierzchnię kapusty.


Słoik należy zakręcić i odstawić na kilka dni. Jeśli jest bardzo ciepło to po 3-4 dniach kapusta będzie już ukiszona i można ją jeść. Po napoczęciu kiszonki ugniećcie resztę tak żeby wierzch był nadal przykryty sokiem. Po kilka dniach słoiki można wynieść w chłodne miejsce żeby spowolnić proces kiszenia albo nawet schować je do lodówki. Przed wyniesieniem dokręcam mocno zakrętki.

środa, 01 sierpnia 2018
Mizeria do słoików

Ogórkowy szał

I przyniósł 10 kg ogórków

Mówi: masz, proszę

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

Ogórki obrać i pokroić w 0,5 cm plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć wszystkie składniki, posolić, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie powkładać do wyparzonych słoików, zalać powstałym sokiem. Pasteryzować 15 minut.

Ogórki kiszone

Nie mogę im się oprzeć

Są fantastyczne

Delektuję się każdym kęsem

Składniki:

 

  • ogórki (gruntowe, niezbyt duże)
  • czosnek
  • koper
  • świeży chrzan
  • sól

 

Przygotowanie:

Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą. Przygotować zalewę 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Ja używam zwykłej kranówki. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika, jak i zakrętka były suche. Zostawiam słoiki na ściereczce bo często buzują i wylewa się z nich woda, po jednym dniu dokręcam na maxa. Później należy odstawić słoiki do piwnicy (lub ciemnego, chłodnego miejsca).

Pamiętajmy o czystych, w miarę nowych słoikach i wieczkach (nie mogę być przerdzewiałe ani powyginane np. od otwierania nożem).






czwartek, 26 lipca 2018
Pasta marchewkowo-paprykowa do chleba

Pasty są niesamowite

Takie pyszne

Takie smaczne

Składniki:

  • marchew gotowana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 pomidorki suszone
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Składniki wrzucamy do blendera, ja zaczynam od łyżki oliwy i sprawdzam gęstość pasty, kiedy jest wystarczająco gładka, doprawiam.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 155
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!