czwartek, 16 listopada 2017
Brownie z batatów ze śliwką kalifornijską

Słodycz

Lubisz?

Na jesienny wieczór:)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.



poniedziałek, 13 listopada 2017
Domowa metka

Zasmakuj się

Turlaj

Rozsmaruj


Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego surowego dość tłustego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku zależenie od ostrości, wielkości i gatunku

 

Przygotowanie:

Od boczku odcinam skórę jeśli jest. Kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Miele również cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i wrabiam dłonią dokładnie masę (ja robię to w rękawiczce). Tworzę kuleczki. Podaję do kanapek.



sobota, 11 listopada 2017
Jesiotr - o rany pomocy :)

Dziś mam do Was pytanie:) Z uwagi na zbliżające się dużymi krokami Święta Bożego Narodzenia, wymyśliłam sobie, że tym razem na moim stole będzie królował Jesiotr. Nie miał jeszcze takiej szansy nigdy wcześniej...

Oczywiście by wypaść jak najlepiej muszę poćwiczyć, a co za tym idzie zrobić zakupy. Na koniec, czyli czynność najmilsza, pozostaje mi testować dostępne przepisy.

Znalazłam ofertę jesiotra w zaprzyjaźnionym sklepie - tu  jesiotr, cena.

Jesiotr patroszony z Polski - Frisco Fish 

I teraz właściwie zwracam się do Was co sądzicie? Cena przystępna? Czy taka wielkość ryby wystarczy na dwie potrawy?

Szperając w internecie natrafiłam na taki tekst:

"Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem.”

Źródło: www.newsweek.pl

Tym razem role odwrócimy i może to Wy polecicie mi swoje przepisy, które chętnie wykorzystam i zamieszczę na blogu:)

Czekam z niecierpliwością!:)

wtorek, 07 listopada 2017
Muffinki kakaowe

Kakaowy smak

Puszyste

Zniknęły nagle

Składniki:

250g mąki

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl mleka lub wody

½ szkl oleju roślinnego

2 jajka

 

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: wodę, olej, jajka. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładanie (długie wyrabianie ciasta spowoduje, ze po upieczeniu babeczki będą zbite i pozbawione lekkości). Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.




piątek, 20 października 2017
Pomysły na kuchenne zawieszki

Wyszukane na internecie, ze strony Ładny Dom. Ciekawe pomysły:) Co Wy na to?

GastroMonia - Zapożyczone

czwartek, 19 października 2017
Bezglutenowy chleb z mąki kokosowej

 

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki konopnej (lub łuskanych nasion konopii)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • (opcjonalnie) nasiona chia do posypania

Przygotowania:

Wszystkie mokre składniki dokładnie ale powoli mieszamy w mikserze. Następnie dosypujemy po kolei mąkę konopną i mąkę kokosową. Ilość mąki kokosowej podaję orientacyjnie, bo zauważyłam, że różni producenci dostarczają mąkę o różnej chłonności. Mąka kokosowa chłonie wilgoć jak gąbka i jak dacie jej za dużo to ciasto może być zbyt kruche. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej (trochę rzadszej niż puree ziemniaczane), lepkiej masy. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną i przyprawy. Zwiększamy prędkość i mieszamy jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Wylewamy ciasto do blaszki posmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem. Wierzch możemy posypać nasionkami chia w ilości wg uznania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 45 minut. Ja piekłam w trybie termoobiegu. Chleb jest gotowy, kiedy wbita w niego wykałaczka wychodzi czysta.




wtorek, 03 października 2017
Dekoracje prezentów nr 34

Tym razem propozycja z cyklu "zróbmy coś z dziećmi dla innych dzieci". Zaczerpnięte z internetu, bardzo mi się spodobały. Dzielę się z Wami:)

Zdjęcie nr 1

Zdjęcie nr 2

Zdjęcie nr 3


piątek, 15 września 2017
Klopsiki z ogórkiem

Trochę to trwało

Ale są wakacje

Zanurzyłam się w nich

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka startej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 całe jajo
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • kalarepa
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • opcjonalnie seler naciowy

 

 

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, jajkami, roztopioną resztą masła klarowanego i ostudzoną zeszkloną cebulą. Z powstałej masy formujemy klopsiki i gotujemy w  gorącej wodzie. Warzywa kroimy według uznania, podduszamy na oleju kokosowym. Doprawiamy. Mieszamy z ugotowanymi klopsikami.



środa, 23 sierpnia 2017
Sałatka z wędzonym łososiem i kaparami

Przyjechali

Goście zza oceanu

Jakże miło było ich uścisnąć

Składniki:

  • mix sałat
  • czerwona cebula
  • kapary
  • 1 op łososia wędzonego
  • czerwona papryka
  • sos koperkowo - ziołowy

Przygotowanie:

Sałatę wykładamy na talerz, rwiemy łososia/ Paprykę oraz cebulę kroimy w prążki, dodajemy kapary. Całość polewamy sosem.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 152
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!