wtorek, 27 stycznia 2015
Czerwona kapusta z jabłkiem i miodem

Ależ fiolet proszę Pani

Kolor cudny

Talerz się ucieszy 

 

Składniki:

• 1 kapusta czerwona
• 3 cebule całkiem duże
• 3 ząbki czosnku
• 4 jabłka
• 4+6 łyżek oleju 
• 2 szklanki wody
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu 
• sól
• czarny pieprz
• 3 łyżczki mąki  pszennej


Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy wycinając głąba. Cebule obieramy, kroimy w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucamy kapustę, dodajemy cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Na suchej patelni podsmażamy mąkę, dodajemy 6 łyżek oleju i robimy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku.


 

Kuchnia domowa, czyli synowa kontra teściowa

Dziś przedstawię Wam kolejną książkę Wydawnictwa Publicat, która podbiła moje serce :)

 

Ludzie piszą blogi, czasem latami by uwierzyć w siebie, a kiedy już to nastąpi wydają książki. I oto jest ona książka autorki bloga widelceminożem.pl. Nie jestem zwolenniczką pisania o cudzym gotowaniu, a już tym bardziej o jego blogu. Ale moi drodzy ta książka naprawdę jest warta uwagi. Jednym słowem przypadła mi do gustu jej zawartość:) W książce znajdziemy podział na przepisy od Teściowej i Synowej, czyli tradycja kontra nowoczesność. Pomysł trafiony. Jak narazie korzystałam w większości z przepisów teściowej i muszę przyznać, że smak, ten który lubię:) 

 

Książka jest podzielona na kilka kategorii, każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie. Przepisy są czytelne i łatwe w wykonaniu. 

Bardzo ładne zdjęcia, cieszą oko i powodują burczenie w brzuszku:) 

 

 

Szczerze polecam tę książkę. Ciekawe przepisy, nowe smaki, ładna oprawa wizualna. Ja osobiście często do niej zaglądam:)

Przepisy z książki:

1. Gulasz wołowy

2.  Sałatka z selera naciowego i ogórka kiszonego

3. Szaszłyki z łososia (bez kiwi)

4. Surówka z czerwonej kapusty

poniedziałek, 19 stycznia 2015
Gulasz wołowy

O zesz Ty jaki pyszny!

Zaręczam Wam

Nie pożałujecie:)

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • ocet winny
  • płaska łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • duża cebula
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta sproszkowanego chili
  • 2 zmiażdżone zabki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • puszka pokrojonych pomidorów (40g)
  • 2 łyzki przecieru pomidorowego
  • 30% śmietana

 

Przygotowanie:

Wołowine skrapiamy octem winnym, posypujemy suszoną papryką i trzymamy w takiej marynacie przez noc w lodówce. Następnie kroimy mięso w kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do rondla wlewamy 2-3 łyżki oleju, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Mięso dodajemy do cebuli. Dolewamy wody (tak by przykryło mięso, trzeba obserwować podczas duszenia czy wody jest wystarczajaco, by nam sie nie przypaliło mięso) i dusimy ok. 1 h. Kroimy oczyszczoną paprykę w paski, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy. Dusimy z mięsem przez kolejne 30 minut. Wołowina jest miękka gdy mozna widelcem przepołowić ją na pół. Podajemy z plackami, ryżem lub ziemniakami.


 

wtorek, 13 stycznia 2015
Sałatka z selera naciowego i ogórka kiszonego

Słonko nas odwiedziło

Czułam jego dotyk na twarzy

Czyżby Wiosna z nim przybywała?

 

Składniki: 

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyzki miodu
  • 4 cieniutkie plasterki cebuli, pokrojone w drobniutką kostkę
  • pieprz

 

Przygotowanie: 

Seler myjemy i kroimy w plastry, a ogórki w kostkę. Z oliwy i miodu przygotowujemy dressing. Dodajemy pieprz oraz cebulę i mieszamy wszystko razem. 

Deska serów

Na spotkanie z przyjaciółmi:)

 

 

GastroMonia - Własne 

 

Święta w Bieszczadach, po solińsku

W poprzednie Święta Bożego Narodzenia zostaliśmy zaproszeni przez Naszych długoletnich przyjaciół nad Solinę, a ściśle pisząc do urokliwiej miejscowości Solina. Oprócz cudownych wrażeń, mieliśmy okazję zobaczyć ich zwyczaje oraz zasmakować potraw, które u nas w Zagłebiu Dąbrowskim są nieco inne. Dziś dzielę się z Wami tymi wrażeniami.

Na początku Pan Domu poprosił abyśmy się pomodlili, po modlitwie, złożyliśmy sobie życzenia.

Pierwszą potrawą, był czosnek, który obrany zamacza się w soli i przegryza kawałkiem chałki, która również została położona na stół. Ma to symbolizować zdrowie i szczęście przez kolejny rok.

 

Następnie na stół trafił barszcz z uszkami (u nas, u większości rodziny jest zupa grzybowa), a oto przepis Pani Domu na tę potrawę:

 

Składniki:

Barszcz:

2 kg buraków

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki octu

2 marchewki

2 pietruszki

mały seler

kostka rosołowa

2 liście laurowe

5 ziel angielskich

 

Przygotowanie:

Buraki pokroić na ćwiartki, wsypać cukier, sól i ocet i odstawić na 2 godziny. Osobno ugotować warzywa i wrzucić przyprawy. Przecedzić i zalać buraki, gotować ok 1 godziny. Doprawić do smaku.

 

Były również pierogi z kapustą kiszoną i i ziemniakami, oto przepis na farsz:

 

 

Składniki:

2 kg ziemniaków

0,5 kg kapusty kiszonej

3 cebulę

1 kostka margaryny

pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę ugotować odcisnąć od wody i pokroić drobniej. Cebulę podsmażyć na margarynie, a następnie dodać do farszu. Doprawić do smaku.

 

Na stół trafiły również pierogi z kapustą. Te są jak najbardziej znane i bliskie mojemu sercu. Kolejną pyszną potrawą były gołabki z ryżem, kaszą i grzybami.

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 torebki ryżu

2 torebki kaszy

duża garść suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych) 

kostka margaryny

2-3 cebulę

sól, pieprz i 1 łyżeczka wegety

 

Przygotowanie:

Cebulę usmażyć na margarynie. Ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Dodać trochę podsmażonej cebuli, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz zawinąć w liście ugotowanej kapusty, ułożyć szczelnie w brytfance, zalać gorącą wodą z wegetą i zagotować. Na talerzu polać tłuszczem z cebulą. 

 

I na koniec prezentuję przepis na gołąbki tarte:

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 kg ziemniaków

4 cebule

1 torebka ryżu ugotowana

1 kostka margaryny

pieprz , sól ,1 łyżeczka wegety 

 

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć, ziemniaki zetrzeć, dodać ugotowany ryż oraz dodać jedną pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty. Ułożyć w rondelku zalać przygotowaną wodą z wegetą. Trzy cebule pokroić i podsmażyć na margarynie. Polewać na talerzu.

 

Na stole oczywiście królował karp, przywieźlismy też nasze tradycyjne potrawy tj. sałatka jarzynowa, kapusta z grochem jak i śledzie z cebulką oraz śledzie w śmietanie. To był naprawdę magiczny i wspaniały czas. Dziękujemy:)! 

piątek, 09 stycznia 2015
Zimowe dekoracje

Wyszukane, znalezione, podobają się Wam?

 

 

poniedziałek, 05 stycznia 2015
Pasta ze szprotek

Idealna do chleba

Ale bułka też się nada

To jak? 

 

 

Składniki:

  • 500 g szprotek
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera, w razie potrzeby bardziej doprawić. 

poniedziałek, 15 grudnia 2014
Taca jedzenia na urodziny

Dla mojego synusia

Jedna z tac

Gościom się podobało:) 

 

 

 

 

GastroMonia - Własne 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 137
| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!