poniedziałek, 20 października 2014
Termometr w mięsie grilowanym

Wystarczy umieścić termometr w mięsie i obserwować wysyłane przez niego sygnały – podwójny błysk daje znać, że uzyskaliśmy optymalną temperaturę i do jego ustąpienia należy kontynuować pieczenie. Dostępna jest pełna gama termometrów, umożliwiająca przygotowanie mało, średnio bądź mocno wypieczonego steku.

Urządzenie można umyć pod bieżącą ciepłą wodą z użyciem płynu do naczyń.

 

Źródło: www.technow.pl 

Jaka śmietana do czego?
  1. Zwykła śmietana - zawiera 12% lub 18% tłuszczu, można ją dodawać do kway, polewać nią desery, doprawiać zupy i sosy zimne oraz gorące. Nie nadaje się do ubijania.
  2. Śmietana kremowa - zawiera 30% tłuszczu, nadaje się do ubijania, używana do nadziewania tortów oraz do deserów.
  3. Śmietana tortowa - zawiera 36% tłuszczu, doskonale się ubija, jest stosowana do przygotowywania deserów oraz nadziewania tortów.

 

Źródło: Anthea Turner "Perfekcyjna Pani domu"

 

Ja osobiście śmietanę 30% używam do zup, nie oważa się tak jak te z mniejsza ilością tłuszczu. 

 

Paluszki rybne po irlandzku

W zielonej krainie

W małej mieścinie

Uczył mnie On, rybki podawać 

Składniki:

  • 5 filetów z białej ryby (ja miałam pangę)
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Następnie na trzy talerze wykładamy kolejno: mąkę, roztrzepane jajka (zazwyczaj do jajek dodaje przyprawy) i bułkę tartą. Rybę oprószamy według ww. kolejności. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy ciepłe z surówką z kiszonej kapusty lub sosem tatarskim.

 

 

 

Krewetki z rukolą

 

Był już półmrok

Gwiazdy zwoływały naradę

Na przeciw odbijałam się w Twoich oczach 

Składniki:

  • małe opakowanie krewetek
  • ½ opakowania rukoli
  • ostra zupka chińska
  • masło
  • czosnek

 

Przygotowanie:

Na 2-3 łyżkach masła dusimy krewetki, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Makaron z zupki zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy. Umytą i osuszoną rukolę układamy na talerzach. Makaron mieszamy z krewetkami i wykładamy na środek talerzy.

 

czwartek, 16 października 2014
Układamy na stole serwetki

Zachwyciłam się:) 

 


 

GastroMonia - Zapożyczone

środa, 08 października 2014
Sałatka z wędzonym karmazynem

Rybka dobra jest

Rybka musi być

Może tak z sałatką? 

Składniki:

  • bukiet sałat
  • papryka czerwona
  • karmazyn wędzony 
  • kilka gałązek koperku
  • 2 ogórki kiszone

na sos:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyzeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel octu balsamicznego

 

Przygotowanie: 

Sałaty jesli nie są umyte, należy umyć i osuszyć. Wykładamy je na spód salaterki. Rybę obieramy i rwiemy na kawałki, układamy na sałatę. Paprykę wydrążamy, kroimy w kosteczkę, ogórki również kroimy w kosteczkę. Składniki sosu mieszamy. Przed podaniem polewamy i posypujemy poszatkowanym koperkiem. 

Jesienne dekoracje stołu

Wyszukałam, wyszperałam w sieci. Stoły prezentują się pięknie i kolorowo. 

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

środa, 01 października 2014
Ciasteczka owsiane

Za oknem chmury płyną

Suną niczym statek po morzu

Zatrzymuję czas, na chwilę... 

Składniki:


200 g miękkiego masła
1 szklanka ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych

 

Przygotowanie:

Masło należy utrzeć  na puch, pod koniec wsypując cukier i dalej miksując. Następnie dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki na jeden raz i miksujemy. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 17 minut do lekkiego zbrązowienia.  Studzimy na kratce. 

 

Mięso z kapustą, porem i ryżem

A czemu by nie?

Ja poproszę

A Wy? 

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1/4 głowka kapusty białej
  • duża marchew
  • 1 por (część biała)
  • 1/2 słoika pieczarek marynowanych w zalewie solnej 
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • jarzynka 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej
  • woda
  • ryż

 

Przygotowanie: 

Szynkę płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i kroimy w talarki, por w krążki. Pieczarki odsączamy i kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy mięso i podpiekamy. Gdy nam się zrumieni, dodajemy dwie szklanki wody. Dusimy 20 minut. Następnie dolewamy kolejną szklankę wody. Dodajemy nasze warzywa oraz przyprawy, przyznam szczerze, że przyprawiam "na oko". Lepiej przyprawcie mniej by potem coś doprawić niż przesadzić. Wiadomo każdy ma swoją ulubioną ostrość czy słoność:) Dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy ryż, zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowe danie wykładamy na talerze.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 135
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!