czwartek, 14 kwietnia 2016
Dekoracje ze świeczkami

Znalezione w internecie:)


niedziela, 10 kwietnia 2016
Zasmażana czerwona kapusta

Lubię ten kolor

Lubię i ją

Wejdź rozgość się więc...


Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Kapustę należy poszatkować i dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 min. Zalać bulionem, dodać liść laurowy, a następnie dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Oprószyć mąką i zamieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

Pasta z białej fasoli

Nie tylko dla wegan

Dla mnie również wyśmienita

Skosztujcie proszę:)

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżki ziaren kminku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc, dnia następnego gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem kminku i liści laurowych. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie. Ugotowaną fasolę miksujemy, można dodać kilka łyżek wody by konsystencja była delikatniejsza. Do masy dodajemy cebule, majeranek i sól. Wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym na kanapce.

wtorek, 29 marca 2016
Pasztet mięsny

Przyznam szczerze, że się zagapiłam i zamiast zmielić mięso najdrobniej jak się da, zmieliłam grubiej. Efekt taki, że pasztet bardziej przypomina pieczeń rzymską niż samego bohatera w tytule, ale wierzcie mi smakuje wybornie:)

Składniki:

 

0,5 kg mięsa wieprzowego

 

0,5 kg mięsa wołowego

 

0,25 kg boczku surowego bez kości

 

10 dag wątróbki

 

1 marchewka

 

1 pietruszka

 

1 łyżka soli

 

1 łyżeczka pieprzu

 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

3 jajka

 

10 szt ziele ang

 

2 szt bułki kajzerki czerstwe

 

2 szt liść laurowy

 

 

Przygotowanie:

 

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę. Dodać obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą i gotować do miękkości. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułki), ostudzić. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (razem z bułką). Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową) i jajka, następnie wyrobić. Masę przełożyć do formy keksówki. Piec ok 1,5 godziny w 180st.



środa, 23 marca 2016
Pasta z awokado

Idealna jako przekąska

Na chleb, na jajka, na krakery

Zrób szybciutko:)

Składniki:

  • miękkie awokado
  • szczypiorek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy poszatkowany szczypiorek oraz pietruszkę. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy. Gotowe:)

wtorek, 22 marca 2016
Wielkanocne jajeczka - dekoracja

Zaczerpnięte ze stron: www.home-dzine.co.za, www.pinterest.com, www.vsroses.com, www.dmc-threads.com

 

 

 

 


piątek, 04 marca 2016
Jak udekorować jajeczka na święta?

Wyszukane specjalnie dla Was:)

 

 

Z sieci

poniedziałek, 29 lutego 2016
Moje prace decoupage

Przedstawiam Wam Moi Drodzy co możecie znaleźć na moim funpage'u. Te i inne prace przedstawiłam na Gastromonii w świecie decoupage:) Zapraszam do wstąpienia i polubienia. Zakładka z prawej strony :)

 

 


sobota, 20 lutego 2016
Frittata ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem wg Krzysztofa Ibisza

Polecam ale

Tylko na ciepło

Zajadajcie szybciutko:)

Składniki:


  • jajka, rozmiar L – 10 szt.
  • mleko 2% – 150 ml
  • świeży szpinak – 250 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • suszone pomidory – 2 łyżki
  • ser kozi – 50 g
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami, wypełniamy masą. Posypujemy resztą koziego sera. Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 147
| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!