wtorek, 16 września 2014
Kartacze z grzybami i mięsem

Zabrakło mi mąki ziemniaczanej

A wszystko już naszykowane

Co robić? Co robić? 

Składniki:


3 kg ziemniaków,
1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej (zależy jakie są ziemniaki) jeżeli macie mąkę ziemniaczaną, to nadaje sie lepiej - ja gapa nie miałam
1 kg mięsa mielonego
cebula, grzyby
sól, pieprz, majeranek, czosnek

Do okraszenia:
olej
cebula



Przygotowanie:

1 kg ziemniaków gotujemy. Następnie ubijamy je dobrze. Pozostałe ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę i wyrobiamy gładką masę. Ciasto może być klejące, wtedy należy dłonie posmarować mąką bo kartacze przy nadziewaniu będą się rozwalać. Mięso przyprawiamy, cebulę należy poddusić z grzybami i również dodać do mięsa. Rękami nabieramy porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczamy na dłoni. Na środek nakładamy porcję masy. Brzegi ciasta starannie należy zlepić. Formować duże kule. Kartacze wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się. Po ugotowaniu wykładamy na talerz i polewamy podsmażoną cebulą. 

 

Bułeczki jogurtowe

Świeżutkie

Pachnące

Domowe:) 

 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (ja dałam chlebową)
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  •  1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 1 łyżka maku do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Przykrywamy pozostawiamy na 2 h, następnie dzielimy na kilka części (w oryginale podane jest 16 części mnie wyszło 11 bułeczek), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem lub opruszonej mąką i odstawiamy do wyrośniecia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

 

wtorek, 09 września 2014
Kotlety mięsne z ryżem

Ich nie odmówię

Bo czemuż bym miała

Poszły dwa odrazu 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ugotowanego ryżu (100g)
  • 2 łyżki cebulki prażonej
  • przyprawa do mięsa mielonego wg uznania
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

 

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z  ryżem, cebulką oraz pokrojonym czosnkiem. Dodajemy przyprawy, jajko oraz posiekaną pietruszkę. Na koniec dosypujemy bułki tartej na tyle by nasza masa  pozwoliła na ulepienie kotleta. Na patelni rozgrzewamy olej, uformowane kotlety smażymy na rumiano z każej strony.

 

  •  
Lekka sałatka z mozzarellą

Delikatna niczym puch

Biała niczym pierwszy śnieg

Niczym obłok nieba 

Składniki: (na 5 porcji)

  • 1/2 główki sałaty lodowej 
  • 2 opakowania mozzarelli
  • 1 opakowanie małych pomidorków 
  • 1 większy ogórek
  • kilka listków bazyli

na sos:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • kilka kropel sos worcestershire

 

Przygotowanie:

Sałatę siekamy w paski, mozzarelle w prążki, pomidorki na ćwiartki a ogórki w krążki. Najpierw  na talerzu układamy sałatę, potem pomidorki i ogórki, następnie mozzarelle, polewamy sosem i układamy listki bazyli.

 

niedziela, 31 sierpnia 2014
Papryka konserwowa

Lubię ją

Jest taka moja

Nie sklepowa! 

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 kg papryki białej
  • 2 kg papryki zielonej

zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 5 szt. liści laurowych
  • opakowanie gorczycy

 

Przygotowanie: 

Papryki należy wydrążyć, następnie pokroić w większe kawałki. Zalewę gotujemy 5 minut.  Papryki przekładamy do słoików. Następnie zalewamy paprykę w słoikach (pamietaj by były wyparzone i czyste) i pasteryzujemy 15 minut.  

Sałatka z papryki i selera na zimę

Do słoika

Wepchnęli się obydwoje

Coś tam jeszcze ze sobą zabrali 

Składniki:


2 duże papryki czerwone
2 duże papryki zielone
2 duże papryki białe
1 bulwa selera
2 duże cebule


Na zalewę:


1 szklanka cukru
3/4 szklanki octu
5 szklank wody 
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka soli 

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, należy zagotować. Papryki obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę po obraniu kroimy w prążki. Wszystkie warzywa mieszamy i układamy w słoikach. Następnie zalewamy zalewą i zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
 

wtorek, 26 sierpnia 2014
Wielowarzywna sałatka do słoiczka

Zimą, gdy jeden kolor przeważa

Ona będzie

Jakże kolorowa i słoneczna 

Składniki:

2 kg białej kapusty

1 kg marchwi

½ kg cebuli

½ kg ogórków

25 dag zielonej papryki 

25 dag żółtej papryki

6 ząbków czosnku

pęczek zielonej pietruszki

Zalewa:

1 szklanka oleju

¾ szklanki octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

 

Przygotowanie: 

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew i ogórki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.  Zieloną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, zieloną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodką paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Sos paprykowy do słoika

Przywróć mi słońce

Nie tylko zapachem

Roztaczaj go po mojej kuchni 

Składniki:

1,5kg papryki
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1 łyżka oliwy
1-1,5 szklanki wody

 

Przygotowanie: 

Paprykę należy wydrążyć i pokroić. Cebule i czosnek również pokroimy. Wrzucamy wszystko na oliwę i smażymy chwilkę. Podlewamy wodą - ok. pół szklanki i dusimy. Następnie należy dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodajemy ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Mieszamy i blendujemy całość. Jeszcze gorący sos należy przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.  

środa, 20 sierpnia 2014
Dekoracje stołu na urodziny dziecka

Znalezione na różnych stronach, mnie się spodobały te dekoracje :)

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 133
| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!