poniedziałek, 15 grudnia 2014
Taca jedzenia na urodziny

Dla mojego synusia

Jedna z tac

Gościom się podobało:) 

 

 

 

 

GastroMonia - Własne 

Moja Wigilijna dekoracja stołu

Lubię te kolory

Uwielbiam tę atmosferę

I przywołuje snieg:) 

 

 

 

 

GastroMonia - Własne 

niedziela, 07 grudnia 2014
Dekoracje prezentów nr 32

Zrób to sam czyli minimalisti.com :)

 

Zdjęcie nr 1 

 

Zdjęcie nr 2 

Zdjęcie nr 3

 

Zdjęcie nr 4 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

Szaszłyki z łososia

Podpłynęła rybka

Nie złota niestety

Ale spełniła jedno życzenie... 


Składniki:

średniej wielkości filet z łososia

cebula

3 łyżki masła

oliwa z oliwek

marynata: 

3 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

1/4 łyżeczki pieprzu

sok z cytryny

2 łyżki sosu sojowego

 

Przygotowanie:

Składniki na marynatę łaczymy. Filet z łososia kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Patyczki na szaszłyki namaczamy chwilkę. Nabijamy na przemian łososia i cebulę, układamy w naczyniu i  polewamy marynatą. Pieczemy w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy skropione oliwą i sokiem z cytryny. 

Surówka z czerwonej kapusty z jogurtem naturalnym

Takie coś

Na dziś

Proszę bardzo:) 

 

Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty

marchewka

1/2 posiekanego pęczku koperku

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

1/2 łyżeczki cukru (ja zrezygnowałam)

 

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, łaczymy razem Dodajemy jogurt, koperek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. 

poniedziałek, 01 grudnia 2014
Spanakopita z ciasta francuskiego

Pyszna!

Sycąca!

Popis mojego męża:) 

Składniki:

1 paczka mrożonego ciasta francuskiego  
świeży szpinak 500 g
jajko 
oliwa z oliwek 
feta 250 g
pieprz, sól do smaku 
kilka ząbków czosnku

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć i pokroić. Włożyć do rondla i dusić pod przykryciem kilka minut na małym ogniu, dodać wyciśniety czosnek. Ugotowany szpinak odcedzić i odstawić.  Dodajemy fetę, 3 łyżki oliwy, roztrzepane jajko, doprawić solą i pieprzem. Blaszkę posmarować oliwą i położyć na niej płat ciasta. Posmarować go oliwą, wyłożyć na cieście farsz, przykryć drugim płatem, zlepić brzegi,posmarować oliwą. Piec około 45 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać na ciepło lub na zimno pokrojone na kwadraty. 

niedziela, 23 listopada 2014
Torcik bezowy z kremem kawowym

Unoszę się ku niebu

tak lekko trzepoczę skrzydłami

I frunę...

 Składniki:


Bezy:

5 białek
250g cukru
szczypta soli

Masa kawowa:

200g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:
trochę kakao do posypania



Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia, tworząc na każdej okrąg. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Czas na masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka i cukier ubijamy mikserem na parze, ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągamy z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzamy. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodajemy małymi porcjami kawę.
Masę przełożyć na bezę. Drugą bezę należy porwać na mniejsze kawałki, wierzch opruszamy kakao.

 

Klops z marchewką

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • łyzeczka oleju
  • łyżeczka ketchupu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Chleb moczymy w mleku ok. 5 minut. Cebulę obieramy i drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso mieszamy z lekko odciśnietym chlebem, jajkiem, marchewka, cebulą oraz przyprawami. Podłużną foremkę smarujemy olejem i układamy mięsną masę, wierzch smarujemy ketchupem, Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. 

sobota, 08 listopada 2014
Wątróbka z cebulką, jabłkiem i miodem

Na tę pogodę

Na dziś

Spróbujecie?

 

Składniki:

  • 300 g wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:  

Wątróbkę obsmażamy na oleju. Dopiero upieczoną przyprawiamy. Jednoczesnie obieramy  cebulę i kroimy w piórka, jabłko w większą kostkę, razem dusimy. Dodajemy, gdy nasze produkty trochę zmiękkną, miód i musztardę. Doprawiamy. Dusimy do miękkości, można podlać troszkę wodą. Gdy wątróbka, cebula z jabłkiem będą gotowe, układamy na talerzu.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 136
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!