piątek, 06 kwietnia 2018
Omlet z papryką i rukolą

Na śniadanie

Na kolację

I na obiad także

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 plasterki dowolnej wędliny
  • sól
  • pieprz
  • rukola
  • łyżka masła lub oleju kokosowego

 Przygotowanie:

Jajka należy rozbełtać w miseczce, na rozgrzaną patelkę dodajemy masło lub olej, następnie pokrojoną w kostkę paprykę i wędlinę. Chwilę podpiekamy, jakąś 1-2 minuty, wlewamy nasze jajka, gdy się zetną odwracamy na drugą stronę. Gotowy omlet przekładamy na talerz, w środek wkładamy listki umytej rukoli.



sobota, 31 marca 2018
Życzenia Wielkanocne

Wesołych i smacznych Świąt życzę Wam moi drodzy czytelniczy. Dziękuję, że kolejne Święta jesteście ze mną :)

GastroMonia

Sałatka ze śledzi wiejskich z jajkiem

Jest bardzo smaczna

Znika szybko

A właśnie gdzie ona się podziała:)

Składniki:

  • słoiczek śledzi wiejskiech
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • ser mozzarella starty

 

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w kawałki, cebulę odsączamy i kroimy drobno, Jajka w kosteczkę. Na spód dajemy śledzie, następnie cebulkę, jajka. Wychodzą dwie warstwy. Następnie majonez, na wierzch posypujemy serem. Smacznego!


Orzechowy quiche z cukinią

Ciekawość wygrała

I orzechy przekonały

Cukinia też swoje zrobiła


Składniki

SPÓD

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 białko

NADZIENIE

  • 4 plasterki szynki 
  • plasterki z połowy cukini
  • 5 jajek
  • ser kozi
  • 1 żółtko (które zostało z przygotowania spodu)
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Orzechy z białkiem miksujemy na lepką, niezbyt gładką masę. Formę do quiche smarujemy olejem kokosowym i wykładamy je równomiernie masą orzechową. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 – 25 minut w 200°C.

Odkładamy do wystudzenia.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Rozkładamy je razem z plastrami szynki na upieczonym i ostudzonym spodzie.

Całość zalewamy jajkami zmiksowanymi z mlekiem kokosowym, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy kawałeczki sera koziego.  Pieczemy w trybie „góra-dół” ok. 20 minut lub aż jajka się zetną.


niedziela, 25 marca 2018
Jajka sadzone w papryce

I wbiły się

A niby takie rozlane

Zaskoczyły wszystkich

Składniki:

  • papryka
  • jajka
  • masło
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

Z papryki wykrawamy krążki. Na rozgrzane masło na patelce, układamy krążki papryki i wbijamy do środka jajka. Smażymy, gdy się zetną przyprawiamy solą i pieprzem. Można posypać natką z pietruszki.

Tarteletki z wędzonym łososiem - 6 sztuk

Ależ się prezentowały

I jakie wyborne damy

Napatrzeć się nie szło

Składniki:

ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • zimna woda

farsz:

  • 120 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól pieprz
  • 3 jajka
  • 200 g wędzonego łososia, porwanego na kawałki
  • pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Foremki smarujemy masłem. Składniki na ciasto wyrobić, następnie podzielić na 6 części, rozwałkować i przełożyć do foremek, nadmiar usunąć. Wyciąć z pergaminu krążki i włożyć do foremek, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia i schładzać przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec tarteletki przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki.

Do miski dodać gęstą śmietanę, chrzan, kapary, sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Dodać również jajka i łososia. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć masę na ciasto i piec przez 10 minut.

 


sobota, 17 marca 2018
Smalec z mięsem mielonym

Tym razem 

Trochę inaczej

Ale pysznie niesamowicie

Składniki:

  • 1/2 kg słoniny
  • 1/2 mięsa mielonego wołowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • odrobina maggi

 

Przygotowanie:

Słoninę mielimy lub kroimy w kostkę, na patelkę dodajemy razem z mięsem, topimy aż słonina się wytopi. na końcu doprawiamy. Smacznego!


wtorek, 27 lutego 2018
Pasta z tuńczyka

Uwielbiam pasty

Goszczą u nas

Prawie codziennie :)

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • świeży koperek
  • sól morska i pieprz do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera, oprócz soli i pieprzu. Miksujemy, wykładamy do miseczki, posypujemy przyprawami.


czwartek, 15 lutego 2018
Wątróbka z koniakiem

Śliweczka

Wątróbeczka

I koniaczek

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbka
  • 1/2 szklanka koniaku
  • cebula
  • garść śliwek suszonych
  • sól i pieprz
  • olej
  • mąka

 

Przygotowanie:

Wątróbkę myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące, Olej dobrze podgrzewamy, wrzucamy wątróbkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w prążki oraz namoczone chwilę wcześniej i odsączone śliwki. Podsmażamy. Dolewamy koniaku. Dusimy przez chwilę. Kiedy alkohol odparuje, sprawdzamy czy wątróbka jest krucha. Doprawiamy do smaku.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 154
| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!