wtorek, 26 sierpnia 2014
Wielowarzywna sałatka do słoiczka

Zimą, gdy jeden kolor przeważa

Ona będzie

Jakże kolorowa i słoneczna 

Składniki:

2 kg białej kapusty

1 kg marchwi

½ kg cebuli

½ kg ogórków

25 dag zielonej papryki 

25 dag żółtej papryki

6 ząbków czosnku

pęczek zielonej pietruszki

Zalewa:

1 szklanka oleju

¾ szklanki octu 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

 

Przygotowanie: 

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew i ogórki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.  Zieloną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, zieloną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodką paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Sos paprykowy do słoika

Przywróć mi słońce

Nie tylko zapachem

Roztaczaj go po mojej kuchni 

Składniki:

1,5kg papryki
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1 łyżka oliwy
1-1,5 szklanki wody

 

Przygotowanie: 

Paprykę należy wydrążyć i pokroić. Cebule i czosnek również pokroimy. Wrzucamy wszystko na oliwę i smażymy chwilkę. Podlewamy wodą - ok. pół szklanki i dusimy. Następnie należy dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodajemy ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Mieszamy i blendujemy całość. Jeszcze gorący sos należy przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.  

środa, 20 sierpnia 2014
Dekoracje stołu na urodziny dziecka

Znalezione na różnych stronach, mnie się spodobały te dekoracje :)

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Nie jest złe

Rzekłam po jednym kęsie

Po ostatnim się oblizałam 

 

 

Składniki:


  500g mąki
  2 jajka
  3 żółtka
  200g masła 
  1 szklanka cukru
  2 łyżeczki proszku do pieczenie
  2 szczypty soli
  2 łyżki kaszy manny
  700g śliwek węgierek
  cynamon do smaku


masa budyniowa


2 budynie śmietankowe 

4 łyżki cukru

3 szklanki mleka

 

Przygotowanie:


Składniki na ciasto (poza manną i śliwkami) zagnieść. Podzielić na dwie części (60% i 40%). Schłodzić w lodówce przez 30 minut większą część, natomiast mniejszą można włożyć do zamrażalki. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na połówki. Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać manną, następnie gęsto poukładać śliwki, które posypujemy cynamonem. Ugotować budyń.
Gorącym budyniem zalać śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piec w 180C ok. 50 minut. Wystudzić. Włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła. 

 

środa, 13 sierpnia 2014
Chleb pszenny z makiem

Chrupiaca skórka

Zapach wypełniajacy dom

Delikatność w smaku 

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szaszetka (7g) drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g masła (temperatura pokojowa lub roztopione)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 375 ml mleka
  • 40 g maku
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, mak, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych robimy zaczyn). Robimy dołek, wlewamy mleko, dodajemy masło i roztrzepane jajko. Wyrabiamy, ciasto będzie klejące ale nie nalezy sie tym przejmować, jednynym problemem może być łatwe przełożenie do keksówek. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pozostawiamy do wyrosnięcia. Pieczemy chleb przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, a nastepnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Racuchy z działkowymi jabłkami i borówkami

Na szybki obiad

Nie tylko dla małych

Duzi też mogą:) 

Składniki:


    1/2 litra mleka
    1 jajko
    2 szklanki mąki 
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 duże jabłka oraz 1/2 opakowania borówek amerykańskich
    olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mleko, mąkę, jajko, łyżkę cukru, szczyptę soli i sodę oczyszczona dokładnie ze sobą mieszamy, tak, aby nie było grudek ( ja robię to przy pomocy trzepaczki rózgowej). Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół. Na koniec cząstki jabłek kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta wszystko wraz z borówkami, mieszamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Musi być dobrze rozgrzany, wówczas racuchy nie rozleją się na patelni, lecz szybko zetną i będą miały zgrabny kształt. Na jednego racuszka nakładamy ok 2 łyżki ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po początkowym mocniejszym ogniu nieco skręcamy gaz, aby racuchy od razu się nie przypaliły, a upiekły w środku.
Po upieczeniu odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane z cukrem pudrem lub z keksem gęstej śmietany.

czwartek, 07 sierpnia 2014
Sałatka z boczkiem, serem pleśniowym pod czosnkową pierzynką

Ależ jestem apetyczna

Taka smaczna

Taka pyszna 

Składniki:

  • sałata masłowa
  • 200 g sera plesniowego
  • 200 g chudego boczku, może być w plasterkach
  • opakowanie pomidorków cherry
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 małego opakowania słonecznika łuskanego

 

Przygotowanie: 

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kwałki, boczek kroimy na mniejsze kwałeczki i podsmażamy, następnie układamy na sałacie. Ser drobimy na mniejsze kawałki, pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki lub połówki. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem i wycisniętym czosnkiem. doprawiamy. Sosem polewamy naszą sałatkę. Na końcu posypujemy słonecznikiem. 

 

Cytrynowa pychota

Lemon curd

Ciasteczka

Beza

 

Składniki:

na spód

  • 400 g kruchych ciastek
  • 100 g masła

na krem

  • 2 cytryny
  • 200 g cukru (możnaby o 50 g dać mniej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniacznej
  • szczypta soli
  • 350 ml wody
  • 30 g masła
  • 4 żółtka

beza

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru (dałabym znacznie mniej nastepnym razem)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

 

Przygotowanie:

Ciastka należy pokruszyć i zmieszać z miękkim masłem. Następnie wykładamy masę na spód foremki. Cytryny należy sparzyć. Do rondelka wsypujemy cukier, mąki, sól, skórkę i sok z cytryn, dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie gorące ale nie wrzące. Na końcu dodajemy masło. W miseczce należy roztrzepać żółtka, do których dodajemy ok 0,5 szklanki gorącej mieszaniny. Następnie masę jajeczną przelewamy do naszego rondelka i mieszamy aż zrobi nam sie budyń. Schłodzony krem wylewamy na nasz spód. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mąkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż beza się przyrumieni.

 

sobota, 02 sierpnia 2014
Solińskie gołabki z kaszą i ryżem

 

Dobre!

Naprawdę!

Smakowite! 

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 2 torebki kaszy
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szklanki wody
  • głowka kapusty
  • sól
  • pieprz

Okrasa:

  • 4 czubate łyżki margaryny
  • 1 duza cebula
  • ewentualnie kperek

 

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście.

Ryż oraz kaszę gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy kaszę i ryż do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

 Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 -50 min. na małym ogniu.

Okrasa na gołabki to cebulka duszona na margarynie, ewentuanie wraz z koperkiem. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 133
| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!