poniedziałek, 20 marca 2017
Napój z kiszonej kapusty i pomidorów

Zdrowy

Dietetyczny

Pijmy!

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki kiszonej kapusty
  • 2 średnie pomidory
  • 2 jabłka

 

Przygotowanie:

Jabłka i pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera, dodajemy sok i kiszoną kapustę. Mieszamy razem. Mieszanka doskonała na lepsze trawienie, jest również niskokaloryczna.



wtorek, 07 marca 2017
Pasta jajeczna z dymką i curry

Zaklinam słońce

Żółtym kolorem

Zajrzało do mnie przez okno

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżki majonezu
  • dymka zielona część
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka przepuszczamy przez sitko, tak by była kosteczka. Kroimy drobno dymkę. Dodajemy majonez, curry i pieprz. Wszystko mieszamy. Smacznego!


wtorek, 28 lutego 2017
Schab z suszonymi owocami i orzechami

Schabik się nada

Na obiad

Ale i na Święta :)

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości - około 1.2 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • pół kostki masła
  • dwie garście suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • pół szklanki półsłodkiego białego wina
  • łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżka soli
  • 200 g orzechów (ja miałam włoskie i laskowe)

 

Przygotowanie:

Owoce myję, osuszam i zalewam winem, odstawiam na kilkanaście minut. Mięso myję starannie i osuszam. Wzdłuż schabu robię głębokie, podłużne nacięcie, oprószam połową soli i pieprzu, napełniam odsączonymi owocami oraz rozdrobnionymi orzechami. Formuję tak, by zamknąć rozcięcie. Mięso obwiązuje białym bawełnianym sznurkiem. Obsmażam na bardzo gorącym oleju z wszystkich stron, aż zmieni kolor na lekko brązowy. Wkładam do naczynia żaroodpornego, wlewam wino od owoców, posypuję pozostałą solą i pieprzem. Na wierzchu mięsa kładę masło w kilku kawałkach. Naczynie przykrywam (mięso można również przyrządzić w rękawie foliowym) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, by skórka się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiam na kilka minut, by odpoczęło. Podaję pokrojone w grube plastry, polane sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.

środa, 08 lutego 2017
Duszniki - Zdrój - śmacznego na wakacjach

Tym razem z kategorii Smacznego na wakacjach na tapetę wystawiam Duszniki- Zdrój. Muszę napisać z niekłamanym zachwytem, że kulinarnie ta miejscowość zachwyciła mnie nie mało:) Zacznę od kawiarenki "Dzień dobry", która mieści się na ryneczku, można tam w otoczeniu stylowego wystroju wypić smaczną latte i zakosztować się w ciastach. Szczególnie polecam ciasto Kinder, ja, która niekoniecznie jestem fascynatką słodyczy, byłam zachwycona mieszanką smaków. W kawiarence można się naprawdę odprężyć przy klimatycznej muzyce, a tym, którzy posiadają dzieci kawiarenka oferuje mały kącik zabaw. Moje "dwie torpedy" (czytaj: dzieci) wyciszyły się przy kolorowaniu :)


Następną na liście mogę umieścić knajpkę Neo Retro, znajdująca się niedaleko parku uzdrowiskowego. Jedzenie pyszne, skosztowałam trzech rodzajów pierogów, te z mięsem, te na słodko i te z ziemniakami i kiełbasą. Spróbujcie koniecznie flaczków i żeberek. A na deser gorące maliny:) Obsługa sprawna i miła. Wszystko pachnie i znakomicie smakuje. Do tego bardzo dobrze zagospodarowany kącik do zabaw dla dzieci.



Kolejną i ostatnią z moich kulinarnych eskapad była Hospoda Czeska. Spróbujcie zupy czeskiej i smażonego sera. Troszkę mniej przypadła mi do gustu skwarkowa pasta. Przesympatyczny kucharz, który wychodzi do gości. Tak w skrócie:)


piątek, 20 stycznia 2017
Przekąska z tortilli i boczku

Zawijam

Zajadam

Zjadłam


Składniki:

  • kilka placków tortilli
  • boczek pokrojony w kostkę
  • sałata lodowa
  • czosnek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Boczek obsmażamy, majonez mieszamy z jogurtem, wciskamy czosnek i doprawiamy. Naszym sosem smarujemy tortillę, sałatę szatkujemy, nakładamy ją na sos, następnie wystudzony boczek. Zwijamy i zajadamy.

czwartek, 12 stycznia 2017
Sałatka do pracy z selerem naciowym

Szybko szybko

Bo zaśpimy

A śniadanie czas zacząć...

Składniki:

  • seler naciowy
  • 150 g wędliny
  • 2 większe pomidory
  • żurawina suszona
  • słonecznik
  • papryka żółta
  • oliwa
  • trochę maggi i octu balsamicznego do smaku
  • sól oraz pieprz

 

Przygotowanie:

Seler, paprykę, wędlinę oraz pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy żurawinę oraz słonecznik. Doprawiamy i mieszamy. Najlepsza jest zaraz po zrobieniu :)


wtorek, 10 stycznia 2017

 

 Składniki:

  • liście szpinaku
  • 2 łyżki płaskie czarnego kawioru
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 opakowanie łososia wędzonego
  • oliwa
  • łyżeczkę octu jabłkowego
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, osuszamy. Dodajemy porwanego łososia, pokrojoną paprykę, oliwę oraz kawior. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Gotowe !

 


piątek, 23 grudnia 2016
Keks

Nie tylko na święta

Lubię i po

A i przed jest pyszny

Składniki:

  • 500g mąki + 1 łyżka 
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
  • 200 g dowolnych bakalii

 

Przygotowanie:

Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.



Śledzie w sosie koperkowo - kawiorowym

Święta bez śledzi?

hmm...

Niemożliwe!!!


 

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matiasy

 

zalewa:

  • 1/2 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżka cukru

  • 6 listków laurowych

  • kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • kilka cebul

  • sól

  • 2 łyżki musztardy

sos koperkowo - kawiorowy:

  • 2 - 3 łyżki majonezu

  • grecki jogurt

  • ząbek czosnku

  • świeży posiekany koper

  • łyżeczka czarnego kawioru


Przygotowanie:

Składniki zalewy pogotować ok. 10 minut. Wystudzić. Cebule pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, obgotować niezbyt długo, aby cebula pozostała chrupka. Ostudzić. W słoju układamy śledzie, musztardę, cebulę. Zalewamy zimną zalewą. Śledzie są gotowe po 3 dniach, najsmaczniejsze po dniach pięciu.

Majonez należy wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Wymieszać. Tuż przed podaniem dodać łyżeczkę czarnego kawioru i bardzo delikatnie wymieszać.




 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 150
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!