piątek, 24 października 2014
Co jeść na poprawę nastroju czyli jak nie dać się chandrze?
  1. Z samego rana wypij świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub szklankę ciepłej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Jeśli jednak potrzebujesz małą dawkę kofeiny przygotuj sobie słodki koktajl. Zmiksuj banana, szklankę jogurtu naturalnego, łyżkę kawy rozpuszczalnej, łyżkę miodu. Na koniec posyp cynamonem. Taki napój szybko postawi na nogi.
  2. Zjedz dwie kostki gorzkiej czekolady (nie kuś się na czekoladę poniżej 70% kakao) lub wypij niewielką filiżankę słodkiego kakao z mlekiem.
  3. Przegryzaj orzechy, daktyle, figi lub rodzynki.
  4. Zrób sobie sałatkę warzywną lub owocową. Kolory na talerzu powinny wywołać wspomnienie lata i tym samym uśmiech na Twojej twarzy.
  5. Na obiad skuś się na rybę pieczoną w foli z makaronem i duszonymi warzywami.
  6. Kolacja to pieczywo pełnoziarniste, do wyboru z: kiełkami, makrelą, łososiem, miodem lub jajkiem.

 

A jakie są Wasze sposoby na jesienną chandrę. Co jecie? Co lubicie? Co wam pomaga?


poniedziałek, 20 października 2014
Termometr w mięsie grilowanym

Wystarczy umieścić termometr w mięsie i obserwować wysyłane przez niego sygnały – podwójny błysk daje znać, że uzyskaliśmy optymalną temperaturę i do jego ustąpienia należy kontynuować pieczenie. Dostępna jest pełna gama termometrów, umożliwiająca przygotowanie mało, średnio bądź mocno wypieczonego steku.

Urządzenie można umyć pod bieżącą ciepłą wodą z użyciem płynu do naczyń.

 

Źródło: www.technow.pl 

Jaka śmietana do czego?
  1. Zwykła śmietana - zawiera 12% lub 18% tłuszczu, można ją dodawać do kway, polewać nią desery, doprawiać zupy i sosy zimne oraz gorące. Nie nadaje się do ubijania.
  2. Śmietana kremowa - zawiera 30% tłuszczu, nadaje się do ubijania, używana do nadziewania tortów oraz do deserów.
  3. Śmietana tortowa - zawiera 36% tłuszczu, doskonale się ubija, jest stosowana do przygotowywania deserów oraz nadziewania tortów.

 

Źródło: Anthea Turner "Perfekcyjna Pani domu"

 

Ja osobiście śmietanę 30% używam do zup, nie oważa się tak jak te z mniejsza ilością tłuszczu. 

 

Paluszki rybne po irlandzku

W zielonej krainie

W małej mieścinie

Uczył mnie On, rybki podawać 

Składniki:

  • 5 filetów z białej ryby (ja miałam pangę)
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Następnie na trzy talerze wykładamy kolejno: mąkę, roztrzepane jajka (zazwyczaj do jajek dodaje przyprawy) i bułkę tartą. Rybę oprószamy według ww. kolejności. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy ciepłe z surówką z kiszonej kapusty lub sosem tatarskim.

 

 

 

Krewetki z rukolą

 

Był już półmrok

Gwiazdy zwoływały naradę

Na przeciw odbijałam się w Twoich oczach 

Składniki:

  • małe opakowanie krewetek
  • ½ opakowania rukoli
  • ostra zupka chińska
  • masło
  • czosnek

 

Przygotowanie:

Na 2-3 łyżkach masła dusimy krewetki, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Makaron z zupki zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy. Umytą i osuszoną rukolę układamy na talerzach. Makaron mieszamy z krewetkami i wykładamy na środek talerzy.

 

czwartek, 16 października 2014
Układamy na stole serwetki

Zachwyciłam się:) 

 


 

GastroMonia - Zapożyczone

środa, 08 października 2014
Sałatka z wędzonym karmazynem

Rybka dobra jest

Rybka musi być

Może tak z sałatką? 

Składniki:

  • bukiet sałat
  • papryka czerwona
  • karmazyn wędzony 
  • kilka gałązek koperku
  • 2 ogórki kiszone

na sos:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyzeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel octu balsamicznego

 

Przygotowanie: 

Sałaty jesli nie są umyte, należy umyć i osuszyć. Wykładamy je na spód salaterki. Rybę obieramy i rwiemy na kawałki, układamy na sałatę. Paprykę wydrążamy, kroimy w kosteczkę, ogórki również kroimy w kosteczkę. Składniki sosu mieszamy. Przed podaniem polewamy i posypujemy poszatkowanym koperkiem. 

Jesienne dekoracje stołu

Wyszukałam, wyszperałam w sieci. Stoły prezentują się pięknie i kolorowo. 

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

środa, 01 października 2014
Ciasteczka owsiane

Za oknem chmury płyną

Suną niczym statek po morzu

Zatrzymuję czas, na chwilę... 

Składniki:


200 g miękkiego masła
1 szklanka ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych

 

Przygotowanie:

Masło należy utrzeć  na puch, pod koniec wsypując cukier i dalej miksując. Następnie dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki na jeden raz i miksujemy. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 17 minut do lekkiego zbrązowienia.  Studzimy na kratce. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 135
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!