środa, 05 lipca 2017
Śledzik z suszonymi pomidorami i kaparami

Zaskoczył mnie smakiem

Taki wyśmienity

Taki gość :)

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • słoiczek suszonych pomidorów z kaparami
  • cebula
  • maggi
  • olej
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok 2 h, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki (kilka sztuk) kroimy w paseczki lub w mniejsze kawałki, dodajemy do śledzi, wrzucamy też kapary. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dodajemy oliwę ze słoika i dolewamy olej tak by przykryć całkowicie śledzie w naszym naczyniu. Dodajemy przyprawy i zostawiamy. Najlepsze do spożycia na dzień następny.

czwartek, 08 czerwca 2017
Gotowany kalafior z bułką tartą

Biała różyczka

I on o oczach w kolorze brąz

Przywitał mnie...

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej



Przygotowanie:

Kalafior czyszczę z liści, wycinam głąb i dzielę na różyczki. Wkładam do osolonej wrzącej wody, żeby zachował pełnię smaku. Gotuję od 15 minut do 25 zależenie od wielkości. Na suchej patelni rumienię bułkę tartą. Gdy jest złota dodaję masło. Kalafior wyjmuję na talerz i polewam bułką z masłem. Można też tak jak ja, wymieszać go na patelni z bułką. 

 




środa, 31 maja 2017
Sałatka z boczkiem i żurawiną

Zobacz

Mam korale

I zieleń w oczach

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
  • kilka plasterków boczku
  • ogórek zielony
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy, ogórka obieramy i kroimy w kostkę, ser żółty również. Mix sałat wsypujemy do miski na to wsypujemy ogórka, ser, boczek. Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy razem, doprawiamy. Sosem polewamy sałatkę. Na wierzch posypujemy żurawiną.

wtorek, 16 maja 2017
Schab nadziewany boczkiem i oscypkiem

Ależ smakowity

Góralski akcent

U mnie w domu :)

 

Składniki:

 

  • 1 kg schabu
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 5 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • Pieprz
  • 400 g oscypka lub rolady ustrzyckiej

 

Przygotowanie:

 

Długim i ostrym nożem wycinamy w schabie kieszeń przez całą jego długość. Nacieramy mięso przyprawami i odkładamy. Na patelni podsmażamy najpierw boczek, a następnie cebulę. Dodajemy pieprz. Zawartość z patelni przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Oscypek lub roladę mieszamy z naszym farszem. Tak przygotowany nadziewamy schab, dokładnie upychając go w mięsie.. Układamy na blaszce w rękawie, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 75 minut. Po tym czasie rękaw przecinamy i dopiekamy 5-10 minut.

 




wtorek, 02 maja 2017
Tatar ze śledzia

Zielono

Biało

Szaro

Składniki:

  • paczka śledzi a'la matias
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • paczkę krakersów

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie ok. 2 godzin. Następnie kroimy w paski, cebulę obieramy kroimy w piórka, a ogórki w kostkę. Dodajemy majonez i pieprz. Podajemy z krakersami.



czwartek, 27 kwietnia 2017
Sernik oreo

Delikatny...

Wspaniały...

Pieści moje zmysły...


Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek typu oreo
  • 40g masła

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej 20%)
  • 120g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 10 ciasteczek typu oreo

Dekoracja:

  • 6 ciasteczek typu oreo



Przygotowanie:

Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować masę serową. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny zmiksować przez chwilę lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do niej 2- 3 łyżki utartego sera i dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać do reszty sera, energicznie mieszając trzepaczką. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać szpatułką do masy serowej. 10 ciasteczek pokroić na ćwiartki (lub mniejsze kawałki). Wmieszać szpatułką do masy. Masę wyłożyć na spód. Wyrównać. Dekorujemy ciasteczkami oreo, można też posypać kakao. Ciasto wstawić na noc do lodówki, aby masa stężała, a ciasteczka zmiękły.




poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Jajka faszerowane pieczarkami

Ale jaja!

Powiedziało żółtko do pieczarki

I się nadziali :)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek
  • 10 dag masła
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz



Przygotowanie:

Jaja ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupki, pokrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Cebulę i pieczarki pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni sklaruj masło, dodaj cebulę i pieczarki. Żółtka jajek rozgnieć widelcem, dodaj do nich wystudzone pieczarki z cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj we wcześniej przygotowanym naczyniu. Przygotowaną masą napełnij puste białka jajek.


wtorek, 18 kwietnia 2017
Pasztet drobiowy

Pyszny!

Delikatny!

Spróbuj!


Składniki:

  • wątróbka drobiowa 400 g
  • piersi z kurczaka 1 kg
  • marchewka 2 szt
  • cebula 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler
  • por 1 szt
  • natka pietruszki 4 gałązki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • kajzerka 1 szt
  • jajka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty 6 ziaren
  • pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!) tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.

Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.

Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Piersi, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)

środa, 05 kwietnia 2017
Ciasto Kinder Country

Rozpływa się w ustach

Pyszności

Nie do opisania, do zjedzenia

Składniki:

  • 350 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników
  • 2 białe czekolady
  • 2 ciemne czekolady (mleczna i gorzka)
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch

 

Przygotowanie:

Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać, aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na noc.




 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 151
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!