czwartek, 18 sierpnia 2016
Opinia o produktach Jamar

Dziś przedstawiam Wam produkty Jamar. Na pierwszy rzut idzie marmolada do ciast i wypieków. Ja użyłam jej do naleśników. Konsystencja bardzo zbita, wyczuwałam drobne grudki. Zapewne w połączeniu z wypiekiem wrażenie grudek nie jest drażniące. Dla mnie produkt średnio przydatny bo piekę mało ale dla osób, które kochają ciasta będzie pomocny.

Natomiast mieszanka warzywna jest po prostu super. W skład wchodzi marchew, kukurydza oraz groszek. Warzywa w delikatnej zalewie, wyczuwalny słodki posmak. Bardzo przydatna do wszelkich sałatek, u mnie sałatka jarzynowa. Myślę, że bardzo dobrze wpasuje się również w gulasze bądź zupy. Na pewno wrócę do tego produktu.

 

 

W mojej kuchni sprawdził się idealnie również ketchup. Konsystencja lekko płynna, smak wyśmienity, dobrze pomidorowy i pikantny. Nadaje się zarówno na kanapki jak i sos do potraw. Zaskoczył mnie pozytywnie smakiem. Poniżej prezentuję go w połączeniu z leczem. Dzięki niemu uzyskałam ciekawy smak. Polecam ten produkt.

Kolejną i ostatnią rzeczą, którą miałam przyjemność degustować jest mieszanka konserwowej kukurydzy i groszku. Co można o tym produkcie napisać? Dobre połączenie dwóch składników, które w większości dodaję do sałatek. Jak i również do galarety z kurczaka. Poręczne opakowanie. Produkt do polecenia.

I proszę bardzo, jest i przepis. Kto lubi sałatki z porem, bierze się do krojenia:)

poniedziałek, 25 lipca 2016
Rastauracja Chata z Zalipia

Tym razem zachęcona wyglądem chatki na jaką stylizowana jest restauracja, postanowiłam ją odwiedzić i spróbować tutejszych specjałów. Niestety widok zupełnie nie był adekwatny do tego co zastaliśmy na talerzu. Na początek Pani kelnerka przyniosła smalec z pajdami chleba i to był jedyny miły akcent całego posiłku.


Na nasze zamówienie czekaliśmy z dobre 40 minut. Golonka, którą przyniosła Pani zawierała znikome ilości mięsa, natomiast kości były przeogromne. Wiadomo ważyć musi... Nie smaczna, jakby prosto z wody bez żadnego smaku. Natomiast żeberka za cenę 36 zł to kolejna paskuda smaku. Dość, że twarde jak podeszwa to jeszcze ociekająca tłuszczem. Wszystko ziemniaki, żeberka i dekoracja talerza pływała w tym ohydnym tłuszczu. Nie dało się tego jeść. Bardzo żałuję, że nie omieszkałam tego wygarnąć już na samym miejscu. Oczywiście od razu mój żołądek to odczuł.


Byłam tam raz wcześniej na flaczkach i mimo, iż były bardzo "maggowe" to jednak postanowiłam nie zrażać się tym faktem. Niestety, pierwsze wrażenie było jak najbardziej słuszne. Nie polecam tego miejsca! Jestem zaskoczona jakością jak i ceną za posiłki, które okazały się totalnym bublem.

 

JEDZENIE: * ( 1-5 )

CZAS OBSŁUGI: 40-50 MIN

JAKOŚĆ OBSŁUGI:  *** ( 1-5 )

WYSTRÓJ: **** ( 1-5 )

DOJAZD:  SAMOCHÓD

STRONA INTERNETOWA: www.chatazzalipia.pl

CENA : DOŚĆ WYSOKA



Adres:

Chata z Zalipia
Podgórna 15, 42-512 Sarnów



czwartek, 21 lipca 2016
Placuszki cukiniowo - jajeczne

Na obiadek

A proszę bardzo

Na talerz ułóż się

Składniki:

  • cukinia
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szt cebuli
  • olej lub masło klarowane

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, a następnie osuszoną ścieramy na tarce z dużymi otworami, dodajemy jajka oraz przyprawy. Kroimy w kosteczkę cebulę. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Muszą się przypiec bo będą się rozwalać.

11:42, 9moniam
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 czerwca 2016
Sałatka z plastrami boczku i żurawiną

Zniknęła

Raz, dwa, trzy

Taka prędka

Składniki:

  • paczka mix sałat
  • kilka plastrów parzonego boczku, upieczonego na suchej patelni
  • sos czosnkowy: kubeczek jogurtu naturalnego, kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, łyżka majonezu, sól, pieprz
  • suszona żurawina
  • starty na dużych oczkach ogórek świeży
  • 200 g startego oscypka

 

Przygotowanie:

Sałaty układamy na spodzie, następnie ogórka i na to ser, na koniec plastry boczku. Polewamy sosem i posypujemy żurawiną.

środa, 01 czerwca 2016
Żółta sałatka

Słońce...

Słoneczko...

Żółte promienie...

Składniki:

  • kawałek sera żółtego
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 słoiczka cebulek marynowanych

 

Przygotowanie:

Ser kroimy w kostkę, prążki ananasa na kawałki, na koniec dokładamy cebulki. Wszystko razem mieszamy. Pyszna sałatka na upalne dni:)

poniedziałek, 30 maja 2016
Wypchane pieczarki

Dziś zapraszam

Do stołu

Na wypchane pieczarki:)

Składniki:

  • kilka dużych pieczarek
  • szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, wyrywamy lub odcinamy trzonek. Masło należy roztopić na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Lekko rumienimy i dusimy aż będzie miękka, dodajemy przyprawy, a następnie bułkę tartą. mieszamy. Farsz powinien być mokry, jeśli taki nie jest można dodać więcej masła. Pieczarki faszerujemy naszą masą, a następnie układamy albo plaster sera albo posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 160 stopni na jakieś 25-30 minut.


wtorek, 10 maja 2016
Sałatka z awokado i orzechami

Sałatka o tak

Kolorowa o tak

Smaczna o tak

Składniki:

  • paczka pomidorków cherry
  • garść orzechów nerkowca, przyprażonych na patelni
  • awokado
  • sałatka
  • szczypiorek
  • ew. małe korniszonki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy do miski lub układamy na talerz. Dodajemy orzechy. Pomidorki można obrać i pokroić drobno. Kroimy awokado. Szczypiorek szatkujemy. Jeśli mamy ochotę dorzucamy korniszonki. Dolewamy oliwy, doprawiamy.

Pasta z kuskusa, sera feta i pieczarek

Chyba mam przesyt potraw mięsnych

Wiosna przecież w pełni

Zapraszam do stołu

Składniki:

  • pół szklanki kaszki kuskus
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 paczki fety
  • pieprz
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą w proporcji 1:1, czekamy aż napęcznieje. Pieczarki czyścimy, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy drobno. Podsmażamy. Gotowy kuskus, ser oraz warzywa dajemy do malasera. Przyprawiamy. Gładką masę przekładamy do pojemniczka. Trzymamy w lodówce.


czwartek, 14 kwietnia 2016
Dekoracje ze świeczkami

Znalezione w internecie:)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 148
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!