sobota, 19 kwietnia 2014
Wesołych Świąt

Wszystkim moim czytelnikom życzę cudownych świąt, smacznych, w gronie rodzinnym a przede wszystkim radosnych.

GM

wtorek, 15 kwietnia 2014
Schab faszerowany śliwką i morelą

Cudowny smak

Świetnie danie na rodzinny obiad

Skusicie się?

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • kilka suszonych moreli
  • kilka suszonych śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 1/2 szklanki wody

 

Przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy, w mięsie (w środku) robimy nożemem dziurę na wylot. Wkładamy w nią na przemian morele i śliwki, upychając ciasno. Czosnek obieramy i siekamy. Obtaczamy mięso w tym czosnku. Posypujemy przyprawami. Cebule kroimy na cząstki i chwilke podsmażamy na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, które posiada pokrywkę, dodajemy cebulę oraz mięso podlewamy oliwą. Marchew obieramy i kroimy w paski. Dolewamy wody. Mięso dusimy przez 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy mięso przez 15 minut jeszcze. Smacznego!

Babka piaskowa w czekoladzie

Dla łasuchów:)

Ja wykorzystuję dzień

Ten jeden, jedyny ostatnio, gdy czuję się troszkę lepiej... 

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • szklanka cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • kopiasta łyzeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany

 

Przygotowanie:

Do utartego masła z cukrem dodajemy pojedyńczo po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, całość wyrabiamy 4 minuty. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Całość przekładamy do przygotowanej blachy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyzki smietany i razem nad woda mieszamy. Polewamy ciasto. 

 

 

Babka piaskowa rodzinna

Miałam małego pomocnika

Bez niego ani rusz

Tylko sprzątać nie chciał 

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 2 opakowania kiślu cytrynowego
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietanki 12%
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Przygotowanie:

Do utartego (robotem) na puch masła z cukrem, dodajemy oliwę i stopniowo, cały czas ucierając, na przemian po 1 jajku i po łyżce śmietany. Gdy masa będzie jednolita, gładka i pulchna, dodajemy przesiana przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kisiele.  Składniki cały czas ucieramy, dolewając, bardzo powoli mleko. Przygotowane ciasto wykładamy do blachy, wczesniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 min, piecząc w 180 stopniach. Schłodzoną posypujemy cukrem pudrem. 

 

sobota, 12 kwietnia 2014
Potrawy i zwyczaje wielkanocne

Tym razem w Czytelni ze Smakiem coś wprost idealnie pasujacego do przeczytania na Wielkanoc. A przepisów tu bez liku:)

Począwszy od pomysłów na przystrojenie stołu aż po pachnace na stole potrawy.

 

W książce znajdziemy przepisy na przekąski, które świetnie nadają się na zimny bufet podczas ucztowania w wielkanocne dni. Sałatki, jajka faszerowane czy też przekąski z dodatkiem wędliny. Zobaczcie sami!

Oczywiście w te świąteczne dni nie może zabraknąć spotkań w gronie rodzinnym, toteż obiad przy wspólnym stole jest niemal obowiązkiem:) A co podamy na obiad? Wystarczy zerknąć do książki, a strona po stronie odnajdziemy ciekawe pomysły. 

 

I oczywiście coś na deser, a tutaj nie może zabraknąć babki, mazurka czy sernika. W książce nie znajdziesz dwóch czy trzech przepisów ale ogrom propozycji, na róznego rodzaju świąteczne wypieki.

 

 

Do kogo kierowana jest ta książka? Napewno dla osób wybrednych, szukających inspiracji czy też początkującej Pani Domu.

Ja osobiści napewno skorzystam z propozycji z tej książki. Jeśli lubicie eksperymentować to książka ta jest również, powiedzmy "bazą" pod daną potrawę. Przepisy są proste wobec czego można je w dowolny sposób urozmaicać, jeśli tylko mamy na to czas i ochotę:) 

 

Babka bez jajek

Zabrakło mi jajek

Toż to szok!

Pomogła mi Red and Pale

 

Składniki: 

- 250g mąki
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250ml mleka
- 50ml oleju
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych (ja miałam akurat różowe)
- 2 łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy mleko, olej i ocet, następnie mieszamy wszystko łyżką. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki i przelewamy do foremki do babki. Drugą połowę należy wymieszać z kakao i wlać na górę ciasta. Pieczemy 35 minut w 175°C. Ja zrobiłam z połowy składników i wyszła mi mała babeczka:)

 

niedziela, 06 kwietnia 2014
Nie ma jak u mamy - Kuchnia polska - Ewa Aszkiewicz

Bardzo ciekawa byłam tej książki, kuchnia mamy kojarzy mi się przede wszystkim z ciepłem domowego ogniska, dobrą kuchnią

i mamą, która zawsze podsuwa mi najlepsze kąski.

I taka jest ta książka - smaczna, domowa oraz w wypróbowanymi przepisami, o czym swiadczą zaczerpniete przepisy od starszego pokolenia.

 

Książka podzielona jest na kilka kategorii, tak jak lubię, tematycznie i w jasny sposób.

Jak widać sposób przygotowania oraz inne przydatne informacje są wyszczególnione w bardzo precyzyjny sposób. Przy każdym przepisie znajdziemy informacje na ile osób podane są składniki do przygotowania dania, co nie ukrywam jest bardzo istotne, gdy zapraszamy okreslona ilość osób do naszego domu, czas przygotowania, wiadomo im danie bardziej pracochłonne tym mamy możliwość ustalenia sobie planu dnia, stopień trudności - nie każdy odrazu jest wybitnym kucharzem, zaczynamy od dań prostych po te trudniejsze, wspaniały pomysł dla poczatkujacych kucharzy. Myslę, że kaloryczność też jest istotną informacją z uwagi na osoby, które są np. na diecie. I koszt oczywiście, w dzisiejszych czasach, informacja na wagę złota;)

Jak już wcześniej wspomniałam przepisy są zaczerpnięte z pokolenia na pokolenie, tym bardziej warte wypróbowania:)

Muszę również wspomnieć o oprawie książki. Bardzo podoba mi się czcionka, jako nagłówek nazwy dania oraz podział strony na składniki i przygotowanie, bardzo czytelny jasny przekaz. Warto też wspomniec o sposobie przygotowania książki, w książce bowiem znajdziemy przeróżne, fantastyczne zdjęcia z życia autorki oraz piękne i duże zdjęcia samych potraw. Książka jest bardzo kolorowa, radosna jeśli mogę użyć takiego określenia i czuje się włozone w nią serce. Mogę śmiało napisać, że jest to perełka w moim księgozbiorze. I bardzo lubię zaglądać to tej książki.

 

Przepisy z tej książki na blogu:

1. Zupa z młodej kapusty 

2.  Pierogi ruskie (w cieście bez jajka)

3. Kotlety mielone pikantne (wkrótce na blogu)

4. Burgery (sznycelki) rybne 

 

sobota, 05 kwietnia 2014
Zupa z młodej kapusty

Pożywna

Na dziś

Na chłodniejszy dzień 

 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • połowa kapusty białej, drobno posiekanej
  • gałązki koperku zielonego
  • 1 starta marchewka 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 cebuli
  • 1 starta pietruszka
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu, w moim przypadku był ze skwarkami

Przygotowanie:

Warzywa wrzucamy do wody, dodajemy kostkę rosołową, czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy smalec. Wszystko gotujemy aż do miękkości warzyw, na sam koniec dodajemy posiekany koperek. Przyprawiamy

poniedziałek, 31 marca 2014
Wielkanocne dekoracje

Z sieci....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 128
| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!