piątek, 27 marca 2015
Makowiec na kruchym cieście

Powiedział, że się nie zwinie...

Uparł się

A niech mu będzie:)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 850 g masy makowej z bakaliami
  • polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie, aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe, cienkie placki i nimi przykryć masę makową. Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut, aż się lekko zarumieni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.


Pasztet mięsny

Pasztet!

Ale jaki?

Delikatny, pyszny, świąteczny

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 500 kg łopatki
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • można dodać ulubione zioła
  • marchew
  • pietruszka korzeń
  • 2 gałązki selera naciowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysmarowania formy
  • oliwa lub olej

 

Przygotowanie:

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i podsmażamy 3-4 minuty. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oraz łopatkę gotujemy z warzywami do miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia. Mięsa i warzywa przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach dwa razy, o małych, przepuszczamy raz. Do masy dodajemy jajka, przyprawy i bułkę tartą. Masę przekładamy do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez godzinę w temp. 200 stopni.

środa, 18 marca 2015
Chipsy i czekolada

Nowość!! Nowość!!


Chipsy i czekolada? Słodycz ze słonym smakiem? Ależ tak:) Połączenie kremowej konsystencji i słodyczy najwyższej jakości czekolady mlecznej z chrupiącymi ziemniaczanymi chipsami jest jedyne w swoim rodzaju. Cukier i morska sól tworzą wyjątkową kombinację. Produkt prosto z Kalifornii, powstający na bazie naturalnych składników.

 

Źródło: www.technow.pl

niedziela, 15 marca 2015
Buraczki zasmażane

Czerwone korale

czerwone niczym wino?

eh chyba czerwone niczym burak:)




Składniki

  • 500 gram buraków
  • 2 czubate łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki octu (np. ocet ryżowy)
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wyszoruj dokładnie buraki i ugotuj je w skórkach do miękkości. Przestudzone buraki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę należy zeszklić na patelni. Dodaj buraki, posiekany czosnek i ocet. Smaż około 5 minut na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietanę i sól do smaku, smaż jeszcze przez chwilę.


Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym i bekonem

Zapraszam dziś na obiad

Miejsca starczy

Zupy też:)



Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 100 g śmietany
  • 3 plasterki usmażonego bekonu
  • sól
  • pieprz
  • duża łyżka masła


Przygotowanie:

Obraną i oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody. W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu. Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi plasterkami boczku.


piątek, 27 lutego 2015
Galareta z nóżek i golonki

Wpadły do mnie

Na chwilę

A zostały na dłużej

 

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 większa golonka
  • jarzynka
  • 8 zieli angielskich
  • 5 liści laurowych
  • pieprz
  • 2 główki czosnku - można zmniejszyć ilość
  • 1 op. żelatyny

Przygotowanie:

Nóżki i golonkę dobrze myjemy. Wsadzamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać mięso, ja zazwyczaj gotuję w szybkowarze przez 2 godziny. Wrzucamy przyprawy. Gdy mięso odchodzi od kości oznacza, że jest już ugotowane i idealne do naszej potrawy. Obieramy kości z mięsa. Mięso wraz ze skórą kroimy drobno. Można wyrzucić niektóre tłuste elementy. Doprawiamy galaretę do smaku, ja dodaję jarzynkę. Mimo wszystko dodaję też jedno opakowanie rozpuszczonej żelatyny. Wlewamy do salaterek, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz świeżo zmielony pieprz i jak galareta wystygnie, wstawiamy do lodówki aby stężała. 


czwartek, 26 lutego 2015
Paczuszki z boczkiem i śliwką

Jej słodycz

I jego smak

Połączenie idealne

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • śliwki suszone
  • boczek parzony, pokrojony w kostkę i usmażony
  • starty ser żółty

 

Przygotowanie:

Z ciasta wykrawamy kwadraciki, na nie nakładamy boczek, następnie śliwkę, posypujemy wszystko serem. Rogi kwadratu zlepiamy po skosie. Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, zapiekamy w temperaturze 160 stopni.

 

 


Kwadraciki z ciasta francuskiego z brokułem

Zielony

czy żółty?

Jaki dziś kolor lubisz?

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • podgotowany brokuł
  • uduszona cebula, pokrojona w kostkę, przyprawiona solą i pieprzem
  • starty ser żółty

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kwadraty, a następnie w środku każdego tniemy mniejszy kwadrat, na to nakładamy najpierw duszoną cebulkę, następnie kawałki brokuła i posypujemy serem. Podpiekamy w piekarniku ok 20 min, w temperaturze 150-160 stopni.

 



poniedziałek, 16 lutego 2015
Kwiatowe kompozycje na stole

Z sieci:) ciekawe propozycje!

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 138
| < Kwiecień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!