wtorek, 30 czerwca 2015
Göynük - Turcja - Smacznego na wakacjach

Turcja pociągała mnie od zawsze, a jeszcze bardziej jej smaki. Hotel Greenwood Resort spełnił wszystkie moje oczekiwania. Nie dość, że przepiękna okolica, miła obsługa, to jeszcze wkoło potrawy, na których sam widok burczy w brzuchu. Od razu wybaczcie jakość zdjęć ale były robione na szybko, tłum głodnych nie pozwalał mi na profesjonalną sesję, do tłumu zaliczam się również i ja:)

Sam hotel położony jest pomiędzy górami a morzem. Coś niesamowitego. Zdjęcia z plaży owszem posiadam ale zazwyczaj z jakąś personą, toteż ich nie zamieszczam. Chciałabym zaznaczyć, że hotel jest nastawiony na rodziny z dziećmi, posiada atrakcje takie jak basen ze zjeżdżalniami, mini klub czy mini disco. Maluchy również znajdą dla siebie coś pysznego w restauracji. Nawet te najbardziej wybredne, coś o tym wiem;)

Śniadania to istna uczta, czego tam nie było... różne rodzaje wędlin, serów, sałat czy sałatek. Jajecznica, kiełbaski, 8 rodzajów pieczywa, jajka, zupa mleczna. A gdyby było Wam mało to na zewnątrz Pani serwowała omlety, jajka sadzone oraz naleśniki.

Gdybyście zgłodnieli to już od 12.00 w Snack Barze można było znaleźć smakowite przekąski.

Ale gdybyście jednak pokusili się o restauracje to dostąpicie kolejnej uczty. Dwadzieścia propozycji pod osłoną ciepłej pokrywy lub zimny bufet. Nie zapominajmy o deserach, gdzie propozycji było chyba z trzydzieści różnego rodzaju słodkich smakołyków. Nie do przejedzenia;)

Kolacja była największym wydarzeniem, nie dość, że jedzenia było tyle co na obiad, czyli ogrom, to jeszcze co wieczór kucharze serwowali dania z grilla. Pyszności. Na deser można było skosztować słodkości lub dla odmiany owoce.

Spalić te kalorie można było już wieczorem, gdzie zespół czuwający nad rozrywką, serwował różnego rodzaju zabawy typu pokazy taneczne, wokalne czy dyskotekę. Bawiliśmy się świetnie i na pewno nie zapomnę tego wyjazdu. Polecam smaki Turcji:)



Dip z ciecierzycy

Delikatny

Aksamitny

Pyszny

Składniki:

  • 10 dkg ciecierzycy z zalewy
  • 1/2 papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżka naturalnego serka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • warzywa według uznania

 

Przygotowanie:

Paprykę pieczemy i ściągamy skórkę. Ciecierzyce, paprykę, czosnek i serek miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny. Warzywka kroimy w słupki, podajemy z dipem.

wtorek, 09 czerwca 2015
Cebularze

Słonko Ty Moje

Smak Twój cudowny

Zagość na dłużej

Składniki:

Ciasto:

50 g świeżych drożdży 
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła

Cebula z makiem:

2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut). Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez 20 - 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor.

 

 

środa, 27 maja 2015
Pulpety w sosie własnym z makaronem

Na dziś

Smacznego

Czekam na słonko a Wy?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • bułka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • ewentualnie kostka rosołowa
  • woda
  • mąka
  • makaron

 

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę namoczoną wcześniej w mleku. Pokrojoną cieniutko cebulę i ząbek czosnku, oregano, majeranek, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy mięso. Wyrobione mięso formujemy na kulki ok. 4 cm. Obtaczamy je w mące po czym pieczemy na patelni, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli nie potrzebujesz dużo sosu, możesz polać tylko małą ilością wody i będą w sosie własnym, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu dla więcej osób, zalej pulpety wywarem z kostki rosołowej i podbij mąką. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 


Komunijne dekoracje stołu

Zaczerpnięte ze stron Złoty Anioł oraz 1001 Dekoracji:)

 

 

 


środa, 13 maja 2015
Smażone warzywa w cieście naleśnikowym

Kiedyś...

Gdy wiatr włosy me potargał...

Poznałam jego i ten smak...

Składniki:

  • różyczki kalafiora
  • różyczki brokuła
  • ciasto naleśnikowe
  • głęboki olej

 

Przygotowanie:

Różyczki warzyw maczamy w cieście naleśnikowym i rzucamy na dobrze rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor z każdej strony, zajadamy ciepłe.

Pierogi z kaszą jaglaną, czosnkiem i młodą kapustką

No napracowałam się ciutkę

Ale warto było

Uwielbiam ten smak:)


Składniki:
 
na farsz:
 
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • garść grzybów suszonych
  • olej
  • 1/4 małej główki młodej kapusty
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
na ciasto:
  • szklanka ciepłej wody
  • 1,5 -2 szklanek mąki
  • 1 łyżka oleju
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • plasterki boczku parzonego

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Kapustę kroimy najpierw w paski a potem w kosteczkę. Grzyby zalewamy wodą, następnie odsączamy i siekamy. Kasze gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy chwilkę, a następnie dusimy. Ugotowana kaszę przelewamy wodą i łączymy ze składnikami z patelki. Przyprawiamy. Wyrabiamy ciasto by się nie kleiło. Odrywamy kawałek i rolujemy z rulonu odkrawamy po kawałku i następnie wałkujemy. Uzyskany kawałek nadziewamy farszem i sklejamy boki. Tak czynimy do zakończenia farszu. Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, 5 min od wypłynięcia. Podajemy z tłuszczem lub masełkiem i podsmażonym boczkiem parzonym. Można posypać koperkiem.


 

czwartek, 07 maja 2015
Ciasto marchewkowe z cukrem pudrem

Proszę proszę

Marcheweczki po kolei

Nie pchamy się panienki

 


 

Składniki:

   4 jajka,
   1,5 szkl cukru
   2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki
   2 szkl mąki,

   3/4 kostki masła
   2 łyżeczki sody
   2 łyżeczki proszku do pieczenia
   2 łyżeczki cukru wanilinowego
   4 łyżeczki cynamonu

   cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść i ostudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki. Wlej masło do masy i bardzo dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm. Piecz w 200 stopniach około 50 minut - do suchego patyczka.


Bogracz z kluseczkami

Z przepisu Babci

A Ona wie co dobre

Smak o tak!

Składniki:

pół kilograma mięsa na gulasz

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

4 ząbki czosnku

cebula

marchew

korzeń pietruszki

3 ziemniaki

2 łyżeczki mąki rozpuszczone w 1/2 szklanki wody

jarzynka

pieprz

słodka czerwona papryka

kilka łyżek przecieru pomidorowego

składniki na kluseczki:

1 jajko

mąki tyle ile zabierze jajko

 

Przygotowanie:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy na małe kawałeczki, osuszamy. W rondelku rozgrzewamy olej, mięso przekładamy do rondla, dodajemy wyciśnięte lub pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, gdy mięso się podrumieni dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę jarzynki. Podlewamy wodą by przykryć mięso i dusimy do miękkości, Przyprawiamy pieprzem oraz czerwoną papryką. Próbujemy czy smak jest wystarczający, ewentualnie doprawiamy. Zalewamy mięso, wodą z mąką i mieszamy by nie powstały żadne grudki. Sos musi być gęsty. Warzywa kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, można dodać troszkę jarzynki ale nie przesadzać by nie przesolić, gdy połączymy warzywa z sosem. W między czasie robimy zacierki (kluseczki). Do miski wbijamy jajko, podsypujemy mąką pszenną, tyle ile zabierze nam jajko. Powinno powstać nie klejące ciasto. Odrywamy po kawałeczki i formujemy małe kuleczki. Sos dolewamy do ugotowanych jarzyn, zagotowujemy, na wrzący bogracz wrzucamy kluseczki, gotujemy ok 10 minut, można kluseczki spróbować już po 7 minutach. Gdy są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, według uznania, ja zazwyczaj dodaję 3 łyżki. Gdyby bogracz nie był zbyt gęsty a taki lubicie, można go zagęścić raz jeszcze proporcją wodą z mąką. Doprawiamy ostatecznie na koniec i zajadamy:)

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 141
| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!