wtorek, 16 stycznia 2018
Paczuszki z ciasta frnacuskiego z łososiem

Ugryź mnie!

Smakuj!

Dziś są tylko Twoje!

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie łososia wędzonego

sos:

  • jajko ugotowane
  • łyżka chrzanu startego
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kwadraciki, na każdy nakładamy kawałek łososia, sklejamy w trójkąt a rogi sklejamy, coś ala uszka. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka kroimy drobniutko lub mielimy w malakserze. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Podajemy z naszymi paczuszkami.

 


czwartek, 04 stycznia 2018
Ruloniki z szynki parmeńskiej, ananasa i rukoli

Zwijamy się

Powiedziałam stanowczo

Posłuchali wszyscy

Składniki:

  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1/2 puszki krojonego ananasa
  • rukola

 

Przygotowanie:

Na każdy plasterek szynki nakładamy kawałeczek ananasa i kilka listków rukoli. Całość zawijamy. Pyszna przekąska na jeden raz, polecam:)


Śledzie z żurawiną

Cudowne

Delikatne

Nie pozostały na długo

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a'la matias
  • 2 cebule
  • garść żurawiny
  • pieprz
  • olej
  • parę goździków
  • 6-8 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Cebulę kroimy, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik. Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie. 

 


czwartek, 21 grudnia 2017
Gołąbki wigilijne

W tym roku zaprosiłam je

Bo z grzybkiem są i ryżem

Doprawione bosko:)

Składniki:

  • kapusta biała niezbyt duża
  • 2 torebki ryżu
  • ok. 120 g suszonych lub zmrożonych grzybów (suszone namoczamy wcześniej przez całą noc)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • woda do podlania
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, maggi, czosnek granulowany
  • cebula do okraszenia

 

Przygotowanie:

 

Ryż gotujemy. Z kapusty wycinamy głąb i przez chwilkę obgotowujemy ją w gorącej wodzie (liście nie mogą być zbyt ani zbyt  miękkie, i tak gołąbki będą się jeszcze dusić). Grzyby siekamy. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę. Dodajemy posiekane grzyby. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie, mieszamy ryż i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać maggi oraz tymianek, również czosnek granulowany. Liście napełniamy farszem i mocno zawijamy. W garnku na dnie układamy liście kapusty i układamy następnie gołąbki warstwami. Całość podlewamy niewielką ilością wody, na sam spód praktycznie. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Masę wykładamy na wierzch gołąbków. 

 



środa, 13 grudnia 2017
Śledzie opiekane w zalewie octowej

Już czas

Przekąsić coś

Zaczynamy?!

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych (świeże płaty śledziowy ze skórą, jednak bez głowy i kręgosłupa)
  • kilka łyżek mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól oraz pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 cebule
  • 2/3 szklanki wody
  • 60-80 ml octu winnego lub ryżowego, może być też spirytusowy
  • 80-100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Śledzie trzeba opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać sola oraz pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto, z obu stron na rozgrzanym oleju. Średnio zajmuje to po 90 sekund z każdej strony. Śledzie układam na talerzu. Cebulę kroję w plasterki. Do garnka wlewam wodę ocet, olej, dodaję cukier, goździki i pokrojoną cebulę. Gotuję około 8 minut. Do zalewy dodaję ziele, pieprz i listek laurowy. Gotuje jeszcze 2 minuty. Studzę. Na dno słoika lub innego pojemnika wkładam porcje cebuli, układam ciasno ryby, na wierzchu cebulę i zalewam dokładnie marynatą – zalewą. Zamykam szczelnie, wstawiam do lodówki. Podaję za 2 dni, kiedy śledzie się przegryzą.




wtorek, 05 grudnia 2017
Krewetki w mleczku kokosowym i curry

Pyszności!

A jakże!

Koniecznie spróbuj!


Składniki:

  • 300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 papryka
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 2 łyżki drobno startej cebuli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej żółtej pasty curry

 

Przygotowanie:

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę. Zetrzeć obrany czosnek, imbir i cebulę na małych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć starty imbir, czosnek i cebulę (oraz gotową pastę curry jeśli jej używamy) i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią, włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę, zeskrobując drewnianą łopatką lekkie zrumienienia z dna patelni. Dodać paprykę, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos, zeskrobać resztki z dna patelni, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia.



 



czwartek, 16 listopada 2017
Brownie z batatów ze śliwką kalifornijską

Słodycz

Lubisz?

Na jesienny wieczór:)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.



poniedziałek, 13 listopada 2017
Domowa metka

Zasmakuj się

Turlaj

Rozsmaruj


Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego surowego dość tłustego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku zależenie od ostrości, wielkości i gatunku

 

Przygotowanie:

Od boczku odcinam skórę jeśli jest. Kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Miele również cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i wrabiam dłonią dokładnie masę (ja robię to w rękawiczce). Tworzę kuleczki. Podaję do kanapek.



sobota, 11 listopada 2017
Jesiotr - o rany pomocy :)

Dziś mam do Was pytanie:) Z uwagi na zbliżające się dużymi krokami Święta Bożego Narodzenia, wymyśliłam sobie, że tym razem na moim stole będzie królował Jesiotr. Nie miał jeszcze takiej szansy nigdy wcześniej...

Oczywiście by wypaść jak najlepiej muszę poćwiczyć, a co za tym idzie zrobić zakupy. Na koniec, czyli czynność najmilsza, pozostaje mi testować dostępne przepisy.

Znalazłam ofertę jesiotra w zaprzyjaźnionym sklepie - tu  jesiotr, cena.

Jesiotr patroszony z Polski - Frisco Fish 

I teraz właściwie zwracam się do Was co sądzicie? Cena przystępna? Czy taka wielkość ryby wystarczy na dwie potrawy?

Szperając w internecie natrafiłam na taki tekst:

"Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem.”

Źródło: www.newsweek.pl

Tym razem role odwrócimy i może to Wy polecicie mi swoje przepisy, które chętnie wykorzystam i zamieszczę na blogu:)

Czekam z niecierpliwością!:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 153
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Andrzejki, Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!