środa, 27 maja 2015
Pulpety w sosie własnym z makaronem

Na dziś

Smacznego

Czekam na słonko a Wy?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • bułka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • ewentualnie kostka rosołowa
  • woda
  • mąka
  • makaron

 

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę namoczoną wcześniej w mleku. Pokrojoną cieniutko cebulę i ząbek czosnku, oregano, majeranek, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy mięso. Wyrobione mięso formujemy na kulki ok. 4 cm. Obtaczamy je w mące po czym pieczemy na patelni, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli nie potrzebujesz dużo sosu, możesz polać tylko małą ilością wody i będą w sosie własnym, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu dla więcej osób, zalej pulpety wywarem z kostki rosołowej i podbij mąką. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 


Komunijne dekoracje stołu

Zaczerpnięte ze stron Złoty Anioł oraz 1001 Dekoracji:)

 

 

 


środa, 13 maja 2015
Smażone warzywa w cieście naleśnikowym

Kiedyś...

Gdy wiatr włosy me potargał...

Poznałam jego i ten smak...

Składniki:

  • różyczki kalafiora
  • różyczki brokuła
  • ciasto naleśnikowe
  • głęboki olej

 

Przygotowanie:

Różyczki warzyw maczamy w cieście naleśnikowym i rzucamy na dobrze rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor z każdej strony, zajadamy ciepłe.

Pierogi z kaszą jaglaną, czosnkiem i młodą kapustką

No napracowałam się ciutkę

Ale warto było

Uwielbiam ten smak:)


Składniki:
 
na farsz:
 
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • garść grzybów suszonych
  • olej
  • 1/4 małej główki młodej kapusty
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
na ciasto:
  • szklanka ciepłej wody
  • 1,5 -2 szklanek mąki
  • 1 łyżka oleju
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • plasterki boczku parzonego

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Kapustę kroimy najpierw w paski a potem w kosteczkę. Grzyby zalewamy wodą, następnie odsączamy i siekamy. Kasze gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy chwilkę, a następnie dusimy. Ugotowana kaszę przelewamy wodą i łączymy ze składnikami z patelki. Przyprawiamy. Wyrabiamy ciasto by się nie kleiło. Odrywamy kawałek i rolujemy z rulonu odkrawamy po kawałku i następnie wałkujemy. Uzyskany kawałek nadziewamy farszem i sklejamy boki. Tak czynimy do zakończenia farszu. Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, 5 min od wypłynięcia. Podajemy z tłuszczem lub masełkiem i podsmażonym boczkiem parzonym. Można posypać koperkiem.


 

czwartek, 07 maja 2015
Ciasto marchewkowe z cukrem pudrem

Proszę proszę

Marcheweczki po kolei

Nie pchamy się panienki

 


 

Składniki:

   4 jajka,
   1,5 szkl cukru
   2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki
   2 szkl mąki,

   3/4 kostki masła
   2 łyżeczki sody
   2 łyżeczki proszku do pieczenia
   2 łyżeczki cukru wanilinowego
   4 łyżeczki cynamonu

   cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść i ostudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki. Wlej masło do masy i bardzo dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm. Piecz w 200 stopniach około 50 minut - do suchego patyczka.


Bogracz z kluseczkami

Z przepisu Babci

A Ona wie co dobre

Smak o tak!

Składniki:

pół kilograma mięsa na gulasz

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

4 ząbki czosnku

cebula

marchew

korzeń pietruszki

3 ziemniaki

2 łyżeczki mąki rozpuszczone w 1/2 szklanki wody

jarzynka

pieprz

słodka czerwona papryka

kilka łyżek przecieru pomidorowego

składniki na kluseczki:

1 jajko

mąki tyle ile zabierze jajko

 

Przygotowanie:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy na małe kawałeczki, osuszamy. W rondelku rozgrzewamy olej, mięso przekładamy do rondla, dodajemy wyciśnięte lub pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, gdy mięso się podrumieni dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę jarzynki. Podlewamy wodą by przykryć mięso i dusimy do miękkości, Przyprawiamy pieprzem oraz czerwoną papryką. Próbujemy czy smak jest wystarczający, ewentualnie doprawiamy. Zalewamy mięso, wodą z mąką i mieszamy by nie powstały żadne grudki. Sos musi być gęsty. Warzywa kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, można dodać troszkę jarzynki ale nie przesadzać by nie przesolić, gdy połączymy warzywa z sosem. W między czasie robimy zacierki (kluseczki). Do miski wbijamy jajko, podsypujemy mąką pszenną, tyle ile zabierze nam jajko. Powinno powstać nie klejące ciasto. Odrywamy po kawałeczki i formujemy małe kuleczki. Sos dolewamy do ugotowanych jarzyn, zagotowujemy, na wrzący bogracz wrzucamy kluseczki, gotujemy ok 10 minut, można kluseczki spróbować już po 7 minutach. Gdy są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, według uznania, ja zazwyczaj dodaję 3 łyżki. Gdyby bogracz nie był zbyt gęsty a taki lubicie, można go zagęścić raz jeszcze proporcją wodą z mąką. Doprawiamy ostatecznie na koniec i zajadamy:)

 


wtorek, 28 kwietnia 2015
Szybka przekąska z kabanosem

Szybciutko

Proszę Państwa

Ustawiamy się w parze

Składniki:

  • kabanosy
  • opakowanie ciasta francuskiego

 

Przygotowanie:

Kabanosy kroimy po skosie na pół. Ciasto dzielimy na kwadraty. Zwijamy kabanosy od jednego boku kwadratu do drugiego po skosie. Zapiekamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Surówka z białej kapusty i ogórka

Ah jak miło

Ah jak przyjemnie

Może marchewkę?

Składniki:

  • 1/4 poszatkowanej główki kapusty
  • 1 zielony ogórek, starty na grubych oczkach
  • 1 marchew, starta na grubych oczkach
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

Warzywa dajemy do większej miski, oliwę, chrzan, sok z cytryny oraz miód mieszamy razem. Dodajemy do surówki i mieszamy wszystko razem.


czwartek, 16 kwietnia 2015
Muffinkowe jajka

Nie tylko na Wielkanoc

Na każdą inną okazję również

Wyglądają pięknie

Składniki:

  • jajka ilość wg uznania
  • foremki silikonowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do foremki sylikonowej wbić po jednym jajku,delikatnie, aby żółtko nam się nie rozlało. Zapiekać ok 10 minut, nie dłużej bo wtedy się troszkę przypalą, tak jak mnie. Majonez mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy. Polewamy sosem na jajka i posypujemy rzeżuchą.


 Zdjęcie dodatkowe:

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 140
| < Maj 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!