wtorek, 29 lipca 2014
Pszenny chleb z otrębami

Chyba najłatwiejszy na świecie

Puszysty, świeży, wilgotny

Zniknął bardzo szybko

Składniki: (na 2 chleby)

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 l ciepłej wody
  • 1 kg maki pszennej najlepiej chlebowej
  • olej do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Drożdże, cukier, sól oraz płatki owsiane mieszamy z wodą i przykrywamy ściereczką na 20 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto jest leiste, nie zbite. Wykładamy do foremek wysmarowanych olejem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzałka góra - dół przez 1 godzinę i 20 minut.

 

Ananas smażony i lody

Uff jak gorąco

Uff jak duszno

Uff jak parno

Składniki: 

  • 1 ananas
  • ciasto naleśnikowe
  • olej
  • sorbet malinowo - jabłkowy
  • kilka zielonych winogron

Przygotowanie:

Ananasa obieramy, kroimy na plastry. Zamaczamy w cieście nalesnikowym i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy goracy z lodami i winogronem. 

Opinia o produkcie - deski firmy Emako.pl

Dziś prezentuję Wam deski firmy Emako.pl. Przyznam szczerze, że już od dawna "polowałam" na te deski :) To naprawdę rewelacyjna sprawa, mieć deski w jednym miejscu, każdą przypisaną odpowiednio do grupy żywnościowej. Nic nie przechodzi zapacham. Do tego są w pięknych barwach, jednych z moich ulubionych.

 

Deski są podzielone odpowiednio na:

1) zieloną - warzywa i owoce,

2) niebieską - mięso i wędliny,

3) białą - do potraw gotowanych (w moim przypadku przypisałam ją do pieczywa),

4) fioletową - ryby,

W mojej kuchni najczęściej były używane deski do warzyw i owoców oraz do mięsa i wędlin. Przydały się jednak wszystkie :)

 

Deski są bardzo praktyczne. Zmęczona już byłam myciem deski za każdym razem, kiedy chciałam jednocześnie kroić dwie lub trzy rzeczy do danego dania. A wiadomo, że dań takich jest cała gama. Do tego bardzo poręczny stojak, w kolorze srebnym. Można go ustawić w dowolnym miejscu, jest to produkt bardzo dekoracyjny.

Jeżeli chodzi o mycie desek to mogę szczerze Wam napisać, że myją się idealnie, zarówno w zmywarce jak i pod bieżącą wodą. Zazwyczaj stosowałam sposób drugi, gdyż wystarczyło jednym ruchem umyć daną deskę.

Jedynym mankamentem desek jest to, że po ponad miesięcznym używaniu, na deskach powstają  widoczne rysy.

Nie ukrywam, że plastikowe deski maja to do siebie, że lubią być "prysowane".

Mimo tego uszczerbku na produkcie, napewno poleciłabym deski ze stojakiem. Są wygodne w użyciu, praktyczne i napewno świetnie się prezentują. Do tego widoczne indeksy na każdej desce ułatwiają i przyspieszają pracę każdej Pani Domu.  

Atutem również jest przystępna cena: 45,99 zł. 

Wymiary to: szerokość - 30 cm, wysokość - 20 cm. 

Decyzję pozostawiam jednak Wam:) 

 

wtorek, 22 lipca 2014
Mięsne leczo

Trochę inne niż oryginał

Ale ja takie lubię najbardziej

A wy? Jakie lubicie? 

Składniki: 

  • 1 duży kabaczek zielony
  • 1 kg papryki, ja miałam białą
  • 1 kg mięsa w kawałku, szynka się nada idealnie
  • 4 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, jarzynka, maggi 
  • 2 rosołki warzywne
  • 1/2 szklanki mąki + woda
  • 6 szt ziela angielskiego
  • 4 liscie laurowe
  • 6 łyżek oleju

 

Przygotowanie:

Kabaczek myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz paprykę po oczyszczeniu kroimy w prążki. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy i również kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Do garnka wlewamy olej, dodajemy warzywa oraz ziela angielskie i liście laurowe. Dusimy, gdy wytworzy nam się woda dodajemy rosołki. Kiedy składniki naszego lecza są już miękkie, doprawiawy oraz dodajemy koncentrat. Mąkę w szklance zalewamy wodą, by było jej nieco powyżej niej samej. Dokładnie mieszamy by nie było żadnych grudek. Wlewamy do naszego lecza by go zagęścić. Chwilkę razem gotujemy i gotowe! 

Chleb mleczny

Oszalałam

Zwariowałam

Piekę chleb za chlebem :) 

Składniki:

  • 70 dkg mąki pszennej razowej
  • 1 szaszetka suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 425 ml letniego mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę z solą należy wsypać do dużego naczynia, dodajemy masło, cukier i drożdże. Wlewamy mleko i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie, krótko wyrobić i włożyć do keksówki. Przykrywamy, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. 

Szpinakowa jajecznica

Sprawa wygląda tak,

były jajka i był szpinak

a został pusty talerz :) 

Składniki: (na 2 osoby)

  • 5 jajek 
  • paczka świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy wymyty i osuszony szpinak (ja go nie kroiłam). Gdy zmiękknie, dodajemy jajka, mieszamy. Jajka powinny się zbić. Doprawiamy do smaku.

 

poniedziałek, 14 lipca 2014
Chleb kminkowo - cebulowy

Najadłam się już jedną kromką

A gdzie tam koniec bochenka

Ha nawet dwóch:)

 

Składniki: (2 bochenki wyszły z takiej ilości)

  • 1250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 g smażonej cebuli
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki mieszamy w misce, wlewamy drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki ciełej wody. Dodajemy pozostałe składniki oraz 600 ml ciepłej wody, dobrze wyrabiamy. Oprószamy mąką i zostawiamy na 4 h w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy. Formujemy bochenki, wykładamy na wysmarowaną olejem blachę i pozostawiamy na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, w originale podany czas to ok 1 h, myślę jednak, że po 45 minutach można już sprawdzić chleb. Pieczemy grzałka dolna i górna. 

 

środa, 09 lipca 2014
Bułeczki czosnkowe

Ah jak mnie naszło 

Na własne wypieki

Na zdrówko dla maleństwa:)  

Składniki:  

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g suszonych drożdży
  • 10 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania

nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki

 

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze, wymieszać na gładkie ciasto. Umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objetości. Wyrośniete ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki, nastepnie każda spłaszcz, aby powstały podłużne bułeczki. Przykryj i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośniecia. Wszystkie składniki nadzienia należy zmiksować. Wyrosniete bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Ostrym nożem należy przeciąć bułki do połowy a nastepnie nadziać je farszem. Piec przy urzyciu grzałka góra-dół, przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

 

Sałatka z kalafiorem

Kiełbasa wprosiła się na grilla

Eh też ma tupet

Przyćmił ją jednak kalafior swoją obecnością 

 

Składniki:

  • główka surowego kalafiora
  • puszka kukurydzy
  • cebulka dymka
  • kilka gałązek koperku
  • 4 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • kubeczek gęstej śmietany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy, a następnie kroimy na drobne kawałki. Dodajemy odsączoną z puszki kukurydzę, pokrojoną dymkę oraz koperek. Dodajemy czosnek i zalewamy śmietaną. Doprawiamy do smaku.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 132
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!