czwartek, 30 października 2014
Jak przystroić dynię?

Fajne pomysły, znalezione na stronie www.homedit.com. My napewno też coś upiornego wymyślimy:)

 

 

 

 

 

GastroMonia - Zapożyczone 

Krokiety z kapustą i grzybami

Naszła mnie ochota

I nie mogłam się oprzeć

Finał był taki... 

Składniki:

farsz do krokietów:
0,5 kg kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
5 dag suszonych grzybów,
3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu do gotowania kapusty, sól, pieprz, jarzynka do smaku


ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
2 szklanki mleka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli do smaku,
olej  do smażenia naleśników
(jeśli ciasto jest za rzadkie i naleśniki się rwą, to dodajemy mąki, a jak za gęste i naleśniki są sztywne, to mleka)


panierka:
2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia krokietów

 

Przygotowanie: 

Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju. Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają. Wykonanie farszu - suszone grzyby namoczyć i przykryć aż zmiękkną, a następnie gotować. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju, dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby. 
 Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju. 

 

piątek, 24 października 2014
Co jeść na poprawę nastroju czyli jak nie dać się chandrze?
  1. Z samego rana wypij świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub szklankę ciepłej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Jeśli jednak potrzebujesz małą dawkę kofeiny przygotuj sobie słodki koktajl. Zmiksuj banana, szklankę jogurtu naturalnego, łyżkę kawy rozpuszczalnej, łyżkę miodu. Na koniec posyp cynamonem. Taki napój szybko postawi na nogi.
  2. Zjedz dwie kostki gorzkiej czekolady (nie kuś się na czekoladę poniżej 70% kakao) lub wypij niewielką filiżankę słodkiego kakao z mlekiem.
  3. Przegryzaj orzechy, daktyle, figi lub rodzynki.
  4. Zrób sobie sałatkę warzywną lub owocową. Kolory na talerzu powinny wywołać wspomnienie lata i tym samym uśmiech na Twojej twarzy.
  5. Na obiad skuś się na rybę pieczoną w foli z makaronem i duszonymi warzywami.
  6. Kolacja to pieczywo pełnoziarniste, do wyboru z: kiełkami, makrelą, łososiem, miodem lub jajkiem.

 

A jakie są Wasze sposoby na jesienną chandrę. Co jecie? Co lubicie? Co wam pomaga?


poniedziałek, 20 października 2014
Termometr w mięsie grilowanym

Wystarczy umieścić termometr w mięsie i obserwować wysyłane przez niego sygnały – podwójny błysk daje znać, że uzyskaliśmy optymalną temperaturę i do jego ustąpienia należy kontynuować pieczenie. Dostępna jest pełna gama termometrów, umożliwiająca przygotowanie mało, średnio bądź mocno wypieczonego steku.

Urządzenie można umyć pod bieżącą ciepłą wodą z użyciem płynu do naczyń.

 

Źródło: www.technow.pl 

Jaka śmietana do czego?
  1. Zwykła śmietana - zawiera 12% lub 18% tłuszczu, można ją dodawać do kway, polewać nią desery, doprawiać zupy i sosy zimne oraz gorące. Nie nadaje się do ubijania.
  2. Śmietana kremowa - zawiera 30% tłuszczu, nadaje się do ubijania, używana do nadziewania tortów oraz do deserów.
  3. Śmietana tortowa - zawiera 36% tłuszczu, doskonale się ubija, jest stosowana do przygotowywania deserów oraz nadziewania tortów.

 

Źródło: Anthea Turner "Perfekcyjna Pani domu"

 

Ja osobiście śmietanę 30% używam do zup, nie oważa się tak jak te z mniejsza ilością tłuszczu. 

 

Paluszki rybne po irlandzku

W zielonej krainie

W małej mieścinie

Uczył mnie On, rybki podawać 

Składniki:

  • 5 filetów z białej ryby (ja miałam pangę)
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Następnie na trzy talerze wykładamy kolejno: mąkę, roztrzepane jajka (zazwyczaj do jajek dodaje przyprawy) i bułkę tartą. Rybę oprószamy według ww. kolejności. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy ciepłe z surówką z kiszonej kapusty lub sosem tatarskim.

 

 

 

Krewetki z rukolą

 

Był już półmrok

Gwiazdy zwoływały naradę

Na przeciw odbijałam się w Twoich oczach 

Składniki:

  • małe opakowanie krewetek
  • ½ opakowania rukoli
  • ostra zupka chińska
  • masło
  • czosnek

 

Przygotowanie:

Na 2-3 łyżkach masła dusimy krewetki, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Makaron z zupki zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy. Umytą i osuszoną rukolę układamy na talerzach. Makaron mieszamy z krewetkami i wykładamy na środek talerzy.

 

czwartek, 16 października 2014
Układamy na stole serwetki

Zachwyciłam się:) 

 


 

GastroMonia - Zapożyczone

środa, 08 października 2014
Sałatka z wędzonym karmazynem

Rybka dobra jest

Rybka musi być

Może tak z sałatką? 

Składniki:

  • bukiet sałat
  • papryka czerwona
  • karmazyn wędzony 
  • kilka gałązek koperku
  • 2 ogórki kiszone

na sos:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyzeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel octu balsamicznego

 

Przygotowanie: 

Sałaty jesli nie są umyte, należy umyć i osuszyć. Wykładamy je na spód salaterki. Rybę obieramy i rwiemy na kawałki, układamy na sałatę. Paprykę wydrążamy, kroimy w kosteczkę, ogórki również kroimy w kosteczkę. Składniki sosu mieszamy. Przed podaniem polewamy i posypujemy poszatkowanym koperkiem. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 135
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!