piątek, 27 lutego 2015
Galareta z nóżek i golonki

Wpadły do mnie

Na chwilę

A zostały na dłużej

 

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 większa golonka
  • jarzynka
  • 8 zieli angielskich
  • 5 liści laurowych
  • pieprz
  • 2 główki czosnku - można zmniejszyć ilość
  • 1 op. żelatyny

Przygotowanie:

Nóżki i golonkę dobrze myjemy. Wsadzamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać mięso, ja zazwyczaj gotuję w szybkowarze przez 2 godziny. Wrzucamy przyprawy. Gdy mięso odchodzi od kości oznacza, że jest już ugotowane i idealne do naszej potrawy. Obieramy kości z mięsa. Mięso wraz ze skórą kroimy drobno. Można wyrzucić niektóre tłuste elementy. Doprawiamy galaretę do smaku, ja dodaję jarzynkę. Mimo wszystko dodaję też jedno opakowanie rozpuszczonej żelatyny. Wlewamy do salaterek, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz świeżo zmielony pieprz i jak galareta wystygnie, wstawiamy do lodówki aby stężała. 


czwartek, 26 lutego 2015
Paczuszki z boczkiem i śliwką

Jej słodycz

I jego smak

Połączenie idealne

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • śliwki suszone
  • boczek parzony, pokrojony w kostkę i usmażony
  • starty ser żółty

 

Przygotowanie:

Z ciasta wykrawamy kwadraciki, na nie nakładamy boczek, następnie śliwkę, posypujemy wszystko serem. Rogi kwadratu zlepiamy po skosie. Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, zapiekamy w temperaturze 160 stopni.

 

 


Kwadraciki z ciasta francuskiego z brokułem

Zielony

czy żółty?

Jaki dziś kolor lubisz?

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • podgotowany brokuł
  • uduszona cebula, pokrojona w kostkę, przyprawiona solą i pieprzem
  • starty ser żółty

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kwadraty, a następnie w środku każdego tniemy mniejszy kwadrat, na to nakładamy najpierw duszoną cebulkę, następnie kawałki brokuła i posypujemy serem. Podpiekamy w piekarniku ok 20 min, w temperaturze 150-160 stopni.

 



poniedziałek, 16 lutego 2015
Kwiatowe kompozycje na stole

Z sieci:) ciekawe propozycje!

 


czwartek, 05 lutego 2015
Buraczki do obiadu

Po kolei proszę

Jeden nie wystaczy

Dwa już lepiej 

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki, średniej wielkości
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • cukier

 

Przygotowanie:

Ugotowane buraczki ścieram na małych oczkach, następnie dodaję podobnie jek w mizerii łyżeczkę cukru i doprawiam sokiem z cytryny, tak by smak mi odpowiadał, na koniec dodaję pieprz.  

Mizeria na słodko

Słodkość Twa

Świeżość

I smak 

Składniki:

  • 1 długi ogórek zielony
  • mały kubeczek śmietany 18 %
  • cukier
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Ogórka obieramy i kroimy w talarki, do śmietany dodajemy pieprz, ja zaczynam od 1 łyżeczki cukru i dodaję sok z cytryny, próbuję czy smak się równoważy. Wam proponuję również dobrać do siebie smak. Smacznego:) 

wtorek, 27 stycznia 2015
Czerwona kapusta z jabłkiem i miodem

Ależ fiolet proszę Pani

Kolor cudny

Talerz się ucieszy 

 

Składniki:

• 1 kapusta czerwona
• 3 cebule całkiem duże
• 3 ząbki czosnku
• 4 jabłka
• 4+6 łyżek oleju 
• 2 szklanki wody
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu 
• sól
• czarny pieprz
• 3 łyżczki mąki  pszennej


Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy wycinając głąba. Cebule obieramy, kroimy w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Do garnka wrzucamy kapustę, dodajemy cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Na suchej patelni podsmażamy mąkę, dodajemy 6 łyżek oleju i robimy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku.


 

Kuchnia domowa, czyli synowa kontra teściowa

Dziś przedstawię Wam kolejną książkę Wydawnictwa Publicat, która podbiła moje serce :)

 

Ludzie piszą blogi, czasem latami by uwierzyć w siebie, a kiedy już to nastąpi wydają książki. I oto jest ona książka autorki bloga widelceminożem.pl. Nie jestem zwolenniczką pisania o cudzym gotowaniu, a już tym bardziej o jego blogu. Ale moi drodzy ta książka naprawdę jest warta uwagi. Jednym słowem przypadła mi do gustu jej zawartość:) W książce znajdziemy podział na przepisy od Teściowej i Synowej, czyli tradycja kontra nowoczesność. Pomysł trafiony. Jak narazie korzystałam w większości z przepisów teściowej i muszę przyznać, że smak, ten który lubię:) 

 

Książka jest podzielona na kilka kategorii, każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie. Przepisy są czytelne i łatwe w wykonaniu. 

Bardzo ładne zdjęcia, cieszą oko i powodują burczenie w brzuszku:) 

 

 

Szczerze polecam tę książkę. Ciekawe przepisy, nowe smaki, ładna oprawa wizualna. Ja osobiście często do niej zaglądam:)

Przepisy z książki:

1. Gulasz wołowy

2.  Sałatka z selera naciowego i ogórka kiszonego

3. Szaszłyki z łososia (bez kiwi)

4. Surówka z czerwonej kapusty

poniedziałek, 19 stycznia 2015
Gulasz wołowy

O zesz Ty jaki pyszny!

Zaręczam Wam

Nie pożałujecie:)

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • ocet winny
  • płaska łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • duża cebula
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta sproszkowanego chili
  • 2 zmiażdżone zabki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • puszka pokrojonych pomidorów (40g)
  • 2 łyzki przecieru pomidorowego
  • 30% śmietana

 

Przygotowanie:

Wołowine skrapiamy octem winnym, posypujemy suszoną papryką i trzymamy w takiej marynacie przez noc w lodówce. Następnie kroimy mięso w kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do rondla wlewamy 2-3 łyżki oleju, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Mięso dodajemy do cebuli. Dolewamy wody (tak by przykryło mięso, trzeba obserwować podczas duszenia czy wody jest wystarczajaco, by nam sie nie przypaliło mięso) i dusimy ok. 1 h. Kroimy oczyszczoną paprykę w paski, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy. Dusimy z mięsem przez kolejne 30 minut. Wołowina jest miękka gdy mozna widelcem przepołowić ją na pół. Podajemy z plackami, ryżem lub ziemniakami.


 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 138
| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
GastroMonia
Jak urządzić....?
Menu na Sylwestra i Karnawał
Menu na Wielkanoc
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie
Moje smaczne miasto Będzin
Testowane produkty
Zaglądam z przyjemnością


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!