Blog > Komentarze do wpisu
Jesiotr - o rany pomocy :)

Dziś mam do Was pytanie:) Z uwagi na zbliżające się dużymi krokami Święta Bożego Narodzenia, wymyśliłam sobie, że tym razem na moim stole będzie królował Jesiotr. Nie miał jeszcze takiej szansy nigdy wcześniej...

Oczywiście by wypaść jak najlepiej muszę poćwiczyć, a co za tym idzie zrobić zakupy. Na koniec, czyli czynność najmilsza, pozostaje mi testować dostępne przepisy.

Znalazłam ofertę jesiotra w zaprzyjaźnionym sklepie - tu  jesiotr, cena.

Jesiotr patroszony z Polski - Frisco Fish 

I teraz właściwie zwracam się do Was co sądzicie? Cena przystępna? Czy taka wielkość ryby wystarczy na dwie potrawy?

Szperając w internecie natrafiłam na taki tekst:

"Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem.”

Źródło: www.newsweek.pl

Tym razem role odwrócimy i może to Wy polecicie mi swoje przepisy, które chętnie wykorzystam i zamieszczę na blogu:)

Czekam z niecierpliwością!:)

sobota, 11 listopada 2017, 9moniam

Polecane wpisy

  • GastroMonia w świecie decoupage

    Zapraszam na moją nową stronkę:) Od czasu do czasu na GastroMonii również coś zamieszczę, ale większość prac będę zamieszczać na GastroMonii w świecie decoupage

  • Konkurs!!! A nim wspaniałe nagrody:)

    Kochani!!! Poraz kolejny zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizowany jestprzez firmę Iglotex dla swojej marki Proste Historie,przy współpra

  • Wesołych Świąt!

    Tradycyjnie jak co rokusypią się życzenia wokół, większość życzy świąt obfitych i prezentów znakomitych, A ja życzę moi mili, byście święta te spędzili tak jak

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ewa, *.14.116.174.static.3s.pl
2017/11/13 11:25:04
Przepis mojej imienniczki
ewawachowicz.pl/przepisy,200.html
jesiotr w śmietanie
-
Gość: Tadeusz, *.14.116.174.static.3s.pl
2017/11/13 11:27:14
U nas jada się go z białym sosem
czosnekwpomidorach.pl/smazony-jesiotr/
pozdrawiam!
-
Gość: Kacha, *.14.116.174.static.3s.pl
2017/11/13 11:28:50
Niech sobie Pani wpisze
Jesiotr na plackach cukiniowych z sosem z rukoli przepis z Biedronki
-
2017/11/14 10:02:16
Dziękuję:)
-
Gość: Smakosz, 195.94.208.*
2017/11/14 10:02:37
Cena korzystna. Kupiłbym.


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!