Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi ze szpinakiem i czosnkiem

Mog± być tradycyjne

Z kapust± i grzybami

Ale te również s± wy¶mienite!

Składniki:

Ciasto:

• 450 g m±ki pszennej
• duża szczypta soli
• 375 ml gor±cej wody
• 50 g masła lub oleju

Farsz:

  • kostka mrożonego szpinaku
  • 1/2 kubeczka ¶mietany 30%
  • 4- 5 z±bków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Farsz:

Szpinak rozmrozić, najlepiej na suchej patelni, by woda odparowała. Do szpinaku dodajemy, wyci¶nięty czosnek, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy ¶mietanę i wszystko razem dusimy. Przyprawimy do smaku. Dusimy do momentu aż nasz farsz będzie zbity a nie wodnisty. Nakładamy na ciasto dopiero jak wystygnie.


Ciasto:

M±kę należy przesiać do miski, dodać sól. Do gor±cej wody należy włożyć masło (lub wlać olej) i roztopić, stopniowo wlewać do m±ki, mieszaj±c wszystko łyżk±. Poł±czyć składniki i wyłożyć je na podsypan± m±k± stolnicę. Wygniatamy ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypuj±c w razie konieczno¶ci m±k±, tak aby ciasto się nie kleiło. Wykładamy ciasto na stolnicę i powygniatamy przez około 1 - 2 minuty, następnie dzielimy na 3 - 4 czę¶ci i kolejno rolujemy, ja zazwyczaj kroję na kawałki takie jak na kopytka i następnie każdy kawałek należy rozwałkować. Na każdy taki placek nakładam nadzienie i sklejam. Gotowe pierogi należy przykryć ¶ciereczk± do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku gotujemy osolon± wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwsz± partię pierogów (około 10 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do ¶redniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżk± cedzakow± i układamy na talerzach.

niedziela, 13 grudnia 2015, 9moniam

Polecane wpisy

  • Kotlety mielone z jajkami na twardo

    Za oknem szaro i buro Poproszę o u¶miech Jeste¶my, witamy kotleta nakładamy Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego 1 bułka kajzerka, namoczona

  • Schab z suszonymi owocami i orzechami

    Schabik się nada Na obiad Ale i na ¦więta :) Składniki: kawałek schabu bez ko¶ci - około 1.2 kg 2 łyżki oliwy pół kostki masła dwie gar¶cie suszonych moreli gar

  • Wypchane pieczarki

    Dzi¶ zapraszam Do stołu Na wypchane pieczarki:) Składniki: kilka dużych pieczarek szklanka bułki tartej 1 cebula 2-3 łyżki masła zioła prowansalskie sól pieprz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go¶ć: LIDIA, *.dynamic.chello.pl
2015/12/15 07:20:00
DLA AMATORÓW SZPINAKU REWELACJA :)


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!