Blog > Komentarze do wpisu
Bigos z podrobami według Okrasy lekko zmodyfikowany według GastroMonia

Nie, oj nie będę 

Stała przy garach przed Świętami

On już jest z nami:)

Składniki:

•    100 g wytopionych skwarek ze słoniny ze smalcem (dałam więcej ok 300 g z uwagi, że dodałam również do samego bigosu)
•    2 cebule
•    400 g liści białej kapusty
•    200 g żołądków drobiowych
•    400 g serc drobiowych (użyłam 2 sztuki serc wołowych)
•    1 ozór wołowy
•    250 g obgotowanych flaków wołowych
•    4 liście laurowe
•    8 ziaren ziela angielskiego
•    4 łyżki brązowego cukru (zastąpiłam miodem)
•    3 ząbki czosnku
•    400 g pomidorów z puszki
•    ½ łyżeczki goździków
•    1 łyżeczka mielonego imbiru
•    1 gałka muszkatołowa
•    4 łyżki sosu Worcester
•    ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
•    50 g masła
•    6 suszonych śliwek
•    1 cytryna (zrezygnowałam) dodałam 3 łyżki koncentratu pomidorowego
•    150 g ugotowanej ciecierzycy (zrezygnowałam) dodałam kminek oraz majeranku
•    sól, pieprz


Przygotowanie:
Oczyszczone podroby – ozór wołowy, serca i żołądki drobiowe zalewamy osoloną wodą, dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości na wolnym ogniu (gotowałam w szybkowarze 1,5 h), podroby odcedzamy, wywar zachowujemy. W naczyniu rozpuszczamy skwarki ze smalcem, przesmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule, dorzucamy liście kapusty pokrojone w kwadraty 3 x 3 cm (u mnie poszatkowana), wszystko przesmażamy do zeszklenia, a następnie dusimy podlewając ½ szklanki wywaru z gotowania podrobów. Kapustę przekładamy na bok. Czas na sos: w naczyniu rozpuszczamy miód, na nim przesmażamy posiekany czosnek, dokładamy pomidory z puszki, potem dorzucamy utarte w moździerzu goździki, mielony imbir i startą gałkę muszkatołową. Chwile podsmażamy, dodajemy sos Worcester. Kiedy sos lekko się zredukuje czyli zmniejszy swoją objętość, dodajemy podduszoną kapustę, masło, ½ szklanki wywaru z gotowania podrobów, wszystko dusimy razem kilka minut. Na smalcu po kolei przesmażamy ugotowane podroby: żołądki, serca, pokrojony ozór wołowy, a podgotowane flaki przesmażamy z odrobiną wywaru. Przesmażone podroby przekładamy do kapusty z sosem, dorzucamy kminek oraz majeranek, doprawiamy jeszcze suszonymi śliwkami oraz koncentratem pomidorowym. Chwilę wszystko dusimy. Gotowy bigos przekładamy na talerze, dekorując świeżymi ziołami. Bigos najlepszy jest po 2-3 razie odgrzania.

niedziela, 13 grudnia 2015, 9moniam

Polecane wpisy

  • Kotlety mielone z jajkami na twardo

    Za oknem szaro i buro Poproszę o uśmiech Jesteśmy, witamy kotleta nakładamy Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego 1 bułka kajzerka, namoczona

  • Schab z suszonymi owocami i orzechami

    Schabik się nada Na obiad Ale i na Święta :) Składniki: kawałek schabu bez kości - około 1.2 kg 2 łyżki oliwy pół kostki masła dwie garście suszonych moreli gar

  • Wypchane pieczarki

    Dziś zapraszam Do stołu Na wypchane pieczarki:) Składniki: kilka dużych pieczarek szklanka bułki tartej 1 cebula 2-3 łyżki masła zioła prowansalskie sól pieprz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: LIDIA, *.dynamic.chello.pl
2015/12/15 07:40:11
MIAŁAM MOŻLIWOŚĆ DEGUSTACJI , CIEKAWY SMAK ,PYSZNY :)


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!