Blog > Komentarze do wpisu
Święta w Bieszczadach, po solińsku

W poprzednie Święta Bożego Narodzenia zostaliśmy zaproszeni przez Naszych długoletnich przyjaciół nad Solinę, a ściśle pisząc do urokliwiej miejscowości Solina. Oprócz cudownych wrażeń, mieliśmy okazję zobaczyć ich zwyczaje oraz zasmakować potraw, które u nas w Zagłebiu Dąbrowskim są nieco inne. Dziś dzielę się z Wami tymi wrażeniami.

Na początku Pan Domu poprosił abyśmy się pomodlili, po modlitwie, złożyliśmy sobie życzenia.

Pierwszą potrawą, był czosnek, który obrany zamacza się w soli i przegryza kawałkiem chałki, która również została położona na stół. Ma to symbolizować zdrowie i szczęście przez kolejny rok.

 

Następnie na stół trafił barszcz z uszkami (u nas, u większości rodziny jest zupa grzybowa), a oto przepis Pani Domu na tę potrawę:

 

Składniki:

Barszcz:

2 kg buraków

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki octu

2 marchewki

2 pietruszki

mały seler

kostka rosołowa

2 liście laurowe

5 ziel angielskich

 

Przygotowanie:

Buraki pokroić na ćwiartki, wsypać cukier, sól i ocet i odstawić na 2 godziny. Osobno ugotować warzywa i wrzucić przyprawy. Przecedzić i zalać buraki, gotować ok 1 godziny. Doprawić do smaku.

 

Były również pierogi z kapustą kiszoną i i ziemniakami, oto przepis na farsz:

 

 

Składniki:

2 kg ziemniaków

0,5 kg kapusty kiszonej

3 cebulę

1 kostka margaryny

pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę ugotować odcisnąć od wody i pokroić drobniej. Cebulę podsmażyć na margarynie, a następnie dodać do farszu. Doprawić do smaku.

 

Na stół trafiły również pierogi z kapustą. Te są jak najbardziej znane i bliskie mojemu sercu. Kolejną pyszną potrawą były gołabki z ryżem, kaszą i grzybami.

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 torebki ryżu

2 torebki kaszy

duża garść suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych) 

kostka margaryny

2-3 cebulę

sól, pieprz i 1 łyżeczka wegety

 

Przygotowanie:

Cebulę usmażyć na margarynie. Ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Dodać trochę podsmażonej cebuli, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz zawinąć w liście ugotowanej kapusty, ułożyć szczelnie w brytfance, zalać gorącą wodą z wegetą i zagotować. Na talerzu polać tłuszczem z cebulą. 

 

I na koniec prezentuję przepis na gołąbki tarte:

 

Składniki:

1 duża główka kapusty

2 kg ziemniaków

4 cebule

1 torebka ryżu ugotowana

1 kostka margaryny

pieprz , sól ,1 łyżeczka wegety 

 

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć, ziemniaki zetrzeć, dodać ugotowany ryż oraz dodać jedną pokrojoną cebulę, posolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty. Ułożyć w rondelku zalać przygotowaną wodą z wegetą. Trzy cebule pokroić i podsmażyć na margarynie. Polewać na talerzu.

 

Na stole oczywiście królował karp, przywieźlismy też nasze tradycyjne potrawy tj. sałatka jarzynowa, kapusta z grochem jak i śledzie z cebulką oraz śledzie w śmietanie. To był naprawdę magiczny i wspaniały czas. Dziękujemy:)! 

wtorek, 13 stycznia 2015, 9moniam

Polecane wpisy

  • Klopsiki z ogórkiem

    Trochę to trwało Ale są wakacje Zanurzyłam się w nich Składniki: 500g mięsa mielonego 1 łyżeczka startej słodkiej papryki sól pieprz 1 całe jajo 3 łyżki masła k

  • Gotowany kalafior z bułką tartą

    Biała różyczka I on o oczach w kolorze brąz Przywitał mnie... Składniki: główka kalafiora 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej  Przygotowanie: Kalafior

  • Kotlety mielone z jajkami na twardo

    Za oknem szaro i buro Poproszę o uśmiech Jesteśmy, witamy kotleta nakładamy Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego 1 bułka kajzerka, namoczona

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Lidia, *.dynamic.chello.pl
2015/01/14 22:06:51
To były cudowne święta w gronie przyjaciół :)


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!