Blog > Komentarze do wpisu
Olej rzepakowy - test

Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych.

Jest bardzo dobrym olejem do smażenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.
Olej ułatwia przyswajanie witamin . Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm.

Tak po krótkim wstępie prezentuję swoje poczynania z użyciem oleju rzepakowego w różnych potrawach:

1. przy pieczeniu babki - przepis wkrótce na blogu

2. przy duszeniu pieczarek z cebulą

3. przy przygotowaniu omleta z ziemniakami i szpinakiem - przepis na blogu

4. jako zalewa dla śledzi - przepis na blogu




5. przy sosie do sałatki

Oprócz oleju miałam możliwość przetestowania pojemnika do sosów do sałatek.

Bardzo poręczny gadżet. Nic się nie wylewa, wszystko dokładnie się miesza. Nie potrzebuję już użycia łyżki by cokolwiek wymieszać. Dlatego tym bardziej chętnie robię sałatki:)

Pamiętajcie!

Olej rzepakowy doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie nasilając wydalanie złego cholesterolu (LDL). Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów. 

 


poniedziałek, 08 kwietnia 2013, 9moniam

Polecane wpisy

  • Schab nadziewany boczkiem i oscypkiem

    Ależ smakowity Góralski akcent U mnie w domu :) Składniki: 1 kg schabu Sól 1 łyżka przyprawy piernikowej 5 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 c

  • Tatar ze śledzia

    Zielono Biało Szaro Składniki: paczka śledzi a'la matias 1 cebula 2 ogórki konserwowe kilka gałązek koperku 1-2 łyżki majonezu pieprz paczkę krakersów Przygoto

  • Sernik oreo

    Delikatny... Wspaniały... Pieści moje zmysły... Składniki: Spód: 165g ciasteczek typu oreo 40g masła Masa serowa: 750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: stella, *.echostar.pl
2013/05/03 17:26:43
W mojej kuchni olej rzepakowy sprawdza się świetnie do absolutnie wszystkiego :) teraz, jak są te smakowe to nawet zastąpiłam nim oliwę przy robieniu sałatek. Dzięki kwasom omega-3 dobrze wpływa na serce :)


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!