Blog > Komentarze do wpisu
Galaretka z kurczaka w skorupkach jajek

Pierwszy raz robiłam takie cuda. Trochę pracochłonne to danie, z uwagi na to, że te maleństwa trzeba nadziać ale efekt wspaniały:)

Składniki:

  • kilka skorupek jajek, wyparzonych w gorącej wodzie
  • 2 żelatyny
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka jarzynki można więcej według uznania
  • pieprz
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oraz marchew drobno kroimy. Pierś gotujemy w 2-2,5 litra wody, zbieramy powstałe burzyny. Gdy woda jest już czysta, dodajemy warzywa, te z puszki też. Wsypujemy przyprawy (jarzynkę, ziela i liście) i gotujemy do miękkości warzyw i piersi. Gdy wszystko jest gotowe, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy pieprzem i ewentualnie maggi, rozpuszczamy żelatynę w szklance wywaru i wlewamy do garnka. Tak przygotowaną galaretę wlewamy małą łyżeczką do skorypek jajek. Skorupki należy włożyć do jajcarek by się nie przewróciły.

Skrupki jajek przygotowujemy następująco: Końcówkę jajka odcinamy nożem, a wnętrze wylewamy i zużywamy np. do ciasta czy pasztetu. 

 

 

Zdjęcie pomocnicze:


 

 Smacznego!!

  

sobota, 30 marca 2013, 9moniam

Polecane wpisy

  • Paczuszki z ciasta frnacuskiego z łososiem

    Ugryź mnie! Smakuj! Dziś są tylko Twoje! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie łososia wędzonego sos: jajko ugotowane łyżka chrzanu startego pół

  • Ruloniki z szynki parmeńskiej, ananasa i rukoli

    Zwijamy się Powiedziałam stanowczo Posłuchali wszyscy Składniki: opakowanie szynki parmeńskiej 1/2 puszki krojonego ananasa rukola Przygotowanie: Na każdy plas

  • Śledzie z żurawiną

    Cudowne Delikatne Nie pozostały na długo Składniki: 1/2 kg śledzi a'la matias 2 cebule garść żurawiny pieprz olej parę goździków 6-8 ziela angielskiego 4 liście

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/30 11:20:44
oglądam je na blogach i oglądam już chyba z rok i tak mam na nie chęć ale jakoś te skorupki mnie zniechęcają nie wiem czemu.

Radosnych i smacznych Świąt życzę ;))
-
Gość: Sonia, *.telesim.com.pl
2013/03/30 13:31:52
Nie wiem jak smakuje, ale wygląda po prostu pięknie !
-
Gość: Lidia, *.dynamic.chello.pl
2013/04/05 14:10:25
Jadłam te galaretki, bardzo smaczne ale wiem ,że dość pracochłonne :)


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!