Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowy wieniec z pomarańczami

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 400 g cukru kryształu
  • 125 g  masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 65 g ciemnego cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 135 g maki tortowej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Pomarańcze szorujemy i kroimy w cienkie plastry. Do rondelka dodajemy 150 g cukru kryształu, dolewamy odrobine wody i zagotowujemy. Wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy, aż się zeszklą, a syrop zgęstnieje. Masło kroimy w kawałki i wkładamy do miski. Dosypujemy pozostały cukier kryształ, ciemny cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy. Dodajemy roztopioną czekoladę i jajka. Do masy dodajemy makę, proszek do pieczenia i cynamon. Siekamy trzy czwarte porcji pomarańczy i ostrożnie należy wmieszać je do ciasta. Formę napełniamy ciastem i pieczemy ok 50 min. w 170 st.C. Ciasto zalewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy pomarańczami.



czwartek, 03 listopada 2011, 9moniam

Polecane wpisy

  • Deser chałwowy z pistacjami

    Poezja! Można się zakochać! A potem nie oderwiesz się już nigdy! Składniki: tabliczka białej czekolady odrobina mleka baton chałwy waniliowej jogurt naturalny k

  • Deser z kaszą jaglaną i granatem

    Wybuchowa mieszanka A smak genialny Próbujecie? Składniki: woreczek kaszy jaglanej 2 szkl mleka banan 1/2 granata opakowanie ciastek owsianych np. belvita Przy

  • Deser z mascarpone i karmelem

    Przywitał mnie Cudowny zapach Otulił moje zmysły Składniki: kubek śmietany 30 % opakowanie mascarpone cukier woda ciastka owsiane 2-3 banany Przygotowanie: Prz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/03 21:34:06
chętnie przygarnę kawałek:)


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!