Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z cytrynami i migdałami



Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 5 cytryn
  • 2 jajka
  • 300 g cukru
  • 150 g płatków migdałów
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy koło o obwodzie większym od formy do ciasta. Ciasto pieczemy według przepisu na opakowaniu, ale tylko do momentu zarumienienia się. Do dużej miski wyciskamy sok z trzech cytryn, dodajemy jajka, 100 g cukru, migdały i śmietanę. Ucieramy i wlewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 180 stopniach przez 20 minut. Pozostałe 2 cytryny kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wsypujemy resztę cukru i wodę, podgrzewamy dopóki się nie rozpuści. Gotujemy przez 5 minut a następnie dorzucamy plasterki cytryny i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika, układamy na wierzchu plasterki cytryn.
poniedziałek, 10 stycznia 2011, 9moniam

Polecane wpisy

  • Sernik oreo

    Delikatny... Wspaniały... Pieści moje zmysły... Składniki: Spód: 165g ciasteczek typu oreo 40g masła Masa serowa: 750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej

  • Ciasto Kinder Country

    Rozpływa się w ustach Pyszności Nie do opisania, do zjedzenia Składniki: 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolad

  • Keks

    Nie tylko na święta Lubię i po A i przed jest pyszny Składniki: 500g mąki + 1 łyżka 250g masła 200g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sod

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!