Blog > Komentarze do wpisu
Zakwas z buraków

Należę niestety do grona tych osób, które mają anemię. Nie chcąc już faszerować się tabletkami, poszłam za radą mojej mamy i zrobiłam zakwas z buraków, który przy piciu raz dziennie znacznie poprawił moją hemoglobinę. Warto czasem posłuchać rodziców:)))

 

Składniki:

 2-3 buraki

 2 litry wody

 Kromka chleba

 4 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy czosnek i chleb. Trzymamy w ciepłej temperaturze przez 3-4 dni. Kiedy jest chłodniej zakwas potrzebuje więcej czasu na „dojście”.



czwartek, 19 sierpnia 2010, 9moniam

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/19 16:39:50
Taki zakwas jest pyszny ! Ja dodaję go też do barszczyków - do wigilijnego koniecznie. A wiosną daję po łyżce dziennie dzieciom, jako preparat witaminowy .
-
2010/08/19 18:06:30
brzmi nie tylko zdrowo, ale też całkiem smacznie ;)
-
2010/08/19 21:13:08
Sam też pijałem sok z buraków kiedy oddawałem krew - doskonale wpływa na hb. Pozdrawiam!
-
2010/08/19 21:23:08
Hm... u mnie w domu w taki sposób kisi sie barszcz na Wigilię... Wytrawny, czysty, świąteczny. Pomysł na poprawę zdrowia niezły (i smaczny), ale dla mnie nie do przyjęcia. Barszcz świąteczny by mi spowszedniał ;)


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!