Blog > Komentarze do wpisu
Jak przygotować kasztany jadalne?
Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób zapobiega się kupienu kasztanów nadpleśniałych. Kasztany przed pieczeniem, po nacięciu należy namoczyć od 30 min do 1 godziny, można dłużej. Niestety, kasztany kupowane kilka miesięcy po zbiorach, najczęściej są zapleśniale. Do zjedzenia nadaje sie 10 - 20 %.
Przepis:
-Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy.
-Zagrzać piekarnik do 220 stopni.
-Kasztany położyć na blachę i wsunąć na 20 min. do piekarnika. Po 10-ciu min. potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić.
Czas pieczenia zależy w pewnej mierze od warunków w danej kuchni i samych kasztanów. Dobrze upieczone kasztany powinny być w środku delikatne, ale na powierzchni „miąższu” nieco chrupiące i upieczone na kolor złoty.
Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia.
Uwaga: czarne plamy na kasztanie mogą świadczyć o pleśni. Plamy te można po prostu wykroić.
Z kasztanów można także zrobić bardzo dużo innych potraw. Samo pieczenie można przeprowadzić na różne, w zależności od dodatków sposoby. Kasztany można używać do różnego rodzaju sałatek (np. z łososiem), zamiast ziemniaków i jako polentę. Ugotować zupę. Można upiec ciasto lub ciasteczka lub zrobić krem. Nadziać kurczaka, gęś albo indyka. Można zrobić gołąbki. A wszystko to można zapić piwem z kasztanów...
niedziela, 16 listopada 2008, 9moniam

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , bzr58.internetdsl.tpnet.pl
2008/11/30 13:02:04
KONICZNIE naciąć kasztany !!! NACINAMY ... bo inaczej bały piekarnika będzie wyglądał jak po wybuchu bomby !!!
-
Gość: Marron, aeso212.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/02 17:43:31
Kasztanowe przysmaki, kremy kasztanowe, musy, kasztany jadalne, mąka kasztanowa, ciasta kasztanowe i wiele innych oraz mnóstwo przepisów z ich udziałem znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej marron.pl
Zapraszamy serdecznie.
-
Gość: , p5085f1c5.dip.t-dialin.net
2009/11/08 20:13:08
nooooo bardzo dziekuje za przepis, pychotka
-
Gość: , 80.54.202.*
2009/12/02 21:18:36
upsssss......nie ponacinałam :/ mało co piekarnika nie rozwaliły te brązowe kuleczki :/
-
Gość: , cpl59.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/13 20:54:11
Wreszcie znalazłam dobry przepis na jadalne kasztany! polece moim znajomym tą stronę internetową...
-
Gość: Piotrasq, 83-238-117-139.ip.netia.com.pl
2013/01/09 18:05:10
Zajebisty sposób.
Jednak diabeł tkwi w szczegółach :)
Wystarczyło namoczyć...
-
Gość: Gość, 89-78-191-159.dynamic.chello.pl
2013/11/08 14:09:42
Jeśli kasztan ma plamy świadczące o pleśni to nic nie odkrawać tylko należy go wyrzucić.
Niestety pleśń to nie tylko ta plamka, ale cały owoc jest nią zatruty.
-
Gość: , 91.239.249.24*
2013/12/22 14:58:19
AAAAAAAAA


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!